Manželka si nechce 'užívať'
Ahojte,
asi sa vám môj problém bude zdať malicherný avšak pre mňa je reálny. Ďakujem za pochopenie.
Zarábam celkom dosť a mám ambície to ešte znásobiť. Peniaze by som si chcel poriadne užiť ale samého ma to nebaví. Problém je, že manželka si, z pre mňa nepochopiteľného dôvodu (ktorý presne ani nepoznám), užívať nechce. Napríklad, chcem jej kúpiť poriadnu kabelku, zoberiem ju do obchodu, kde majú pekné kúsky (400 eur a podobne) a ona povie, že takú drahú nechce a radšej si ide kúpiť 15 eurovú (ktorá aj tak vyzerá..). Alebo chcem rodinu zobrať na víkend na výlet do luxusného hotela (500 / noc) ale ona chce radšej ísť kľudne aj do nejakého penziónu za 'pár eur'. A podobne..
Mňa toto celé hrozne demotivuje - načo sú mi peniaze, keď ich mám sušiť v banke. V práci nemám chuť sa posúvať ďaľej a je mi z toho celého smutno. Vôbec nerozumiem, prečo je taká, veď nejde o jej peniaze a ja ich na ňu minúť chcem. Určite nejde o to, že by ona chcela, aby som peniaze minul na niečo iné, všetkého máme dostatok. Navyše vie, že keď ich neminiem na ňu, tak ani na nič iné.
Čo by ste mi poradili?
@maminuska no to sú povinné jazdy riťolezectva a predvádzania sa... som rád, že také veci v živote nemusím riešiť.
Fuha, to su problemy. Bud rad, ze neriesis nejaku chorobu a ze ste zdravi, alebo naopak, ze neriesite velku biedu, nedostatok financií. Peniaze, ktore zarobis,by mali byt spolocne a nie len tvoje. Ja by som sa velmi tesila inak na tvojom mieste, ze viem pre vas zabezpecit stastnu buducnost a pre deti tiez prilepsenie. Ja osobne by som nesla spat do noclaharne za 15 eur a ani kabelku na trhu ci v sekaci za 15 eur by som si nekupila. Nie som nezarabajuci student, ktoremu aj toto je dobre, alebo nie som tak bohata, aby som si mohla kupovat lacne a nekvalitne veci. Tiez by som si nikdy nekupila kabelku za 400 e, a ani do hotela + 120 e na noc by som nesla, nepotrebujem to. Da sa najst aj zlaty stred a za slusne podmienky. Ale pri velmi dobrych podmienkach by som si dovolila striedat jemne drahsiu dovolenku s jemne lacnejsou dovolenkou. Kde opat plati tu, ze dolezite je, ze rodina je pokope a na peknom mieste spolu a v zdravi. Nemysliet nato, kolko mam a co vsetko mozem rozhadzovat, taketo veci byvaju niekedy iba docasné.
@marseillefan však sa nepredvádzaj , to je tvoja vec. A keď získanie kontraktu na ďalšie roky , udržiavanie dobrých vzťahov už s existujúcimi klientami je riťolezectvo , nech je , hlavne že ľudia budú mať prácu , odmeny a dobré sociálne podmienky , ostatné nás nezaujíma.
Podstatné je aby firma šlapala a to je v tomto segmente náročné .
@jahalo necitala som diskisiu, ale napisem ti moj pohlad. Nie som v uplne rovnakej situacii, ale podla mna vo velmi podobnej a tvoju manzelku uplne chapem. Pred materskou som ja sama zarabala nadpriemerne, vzdy som na to bola hrda a bola som sebestacna vo vsetkom. Castokrat som to bola ja co som kupila tie letenky na druhu stranu sveta len tak ako darcek pre mna aj pre uz terajsieho manzela. Moj manzel zaraba este lepsie ako som zarabala ja. Vydavky na domacnost sme si delili na polovicu a zvysne peniaze sme mali na svojich uctoch, ale nikdy sme nejako velmi neriesili kto co plati. Zrazu som zostala na rodicaku, moj prijem je prakticky ziadny a v zivi ma manzel. Zo zaciatku som s tym mala naozaj problem, problem bol moj zvyk, moje ego, moja sloboda a cele to vedomie, ze mne niekto prideluje peniaze, mne niekto nieco kupuje, bolo mi to strasne proti srsti. Prve mesiace som dokonca radsej isla na minusu na karte, len aby som nemusela pytat od manzela, tak strasne neprijemne mi to bolo. Zimny kabat som ai kupila v sekaci a akekolvrk pokusy od mojho manzela v style “sak si kup, ved ja mam peniaze a zaplatim ti” som odmietla. No a problem bol presne v tomto, ale chvalabohu u nas to pochopil moj manzel skor ako ja a zvolil ten spravny pristup. Presne v tych slovach a v tom podani “kupim ti, zaplatim ti, povedz kolko potrebujes a poslem ti, ved ja mam peniaze len povedz co chces”..mna to tak strasne ponizovalo, ze by som mala byt na niekoho odkazana, ze som to proste neprijala. Museli sme proste cele nastavenie zmenit z moje a tvoje na nase. Chvilu to trvalo aj mne aj manzelovi, lebo sme boli zvyknuti fungovat inak, ale su to detaily, ktore mi velmi psychicky pomohli. Detaily ako spolocny pristup k uctu, vyjadrovanie v style kupme si vikendovy pobyt ved mame na to peniaze, podme na veceru a oddychnime si, kup si ten kabat pristane ti. Ziadne JA mam peniaze, ktore som ovhotny na teba obetovat velkoryso, ale MY a nase peniaze o ktorych spolocne rozhodujeme. S pristupom aky mas, ze su to tvoje peniaze ku ktorym sa nedostane a ty jej nieco pekne kupis by si zabodoval tak u novej frajerky, ale nie u manzelky.
Hm, mna by tesilo keby mi manzel takto chcel dopriat. Ten moj by mi kabelku za 400e nekupil ani keby sme na nu mali. Napada mi, skus si precitat knihu 5 jazykov lasky. Ide o to, ze kazdy hovori nejakym jazykom lasky. Niekto je na darceky, niekto na skutky, pozornost. Mozno najst skusit to na co je rvoja manzelka a tam tie peniaze investovat.
úplne súhlasím s @marseillefan. Čím viac firemných večierkov, pracovných akcií a stretnutí s ľuďmi z takmer celého sveta som zažiqla, tým viac sa mi to protiví- vo väčšine prípadov išlo iba o úchylné pohľady kolegov a o to, ako sa kto dobre naje a vypije si..Táto diskusia ale nie je o firemných večierkoch. Ja si napr. viem celkom slušne zarobiť, rada si kupujem kvalitné veci, mám ale veľa vecí aj z HM, Zara,. mango, Orsay a nikdy by mi nenapadlo kupovať si značkové veci len kvôli nejakému statusu alebo "ať lidí vidí". Pre mňa napr. bohatsvo znamená pocit slobody, voľného času a toho, že môžem čas tráviť s kým chcem, kedy chcem a ako chcem. Odkedy pracujem z domu, neviem si predstaviť, že by som s araz mala vrátiť do práce na celé dni a svoj drahocenný čas a v podstate väčšinu života stráviťž v práci, nech by to bolo na akejkoľvek vysokej pozícii (mala som takú pred MD a bohate mi to stačilo). A ešte dodám, že kto má v sebe šarm, môže mať na sebe aj handry zo sekáča a aj tak bude za hviezdu, a kto ho nemá, môže vystúpiť z Masserati v najdrahších handrách, z takej ženy dáma nikdy nebude..Isté veci sa proste kúpiť nedajú
Tí čo majú najviac myslia horšie ako tí co majú menej...za takú ženu by človek skôr mal byť rád kedž inak myslí asi chápe aj dobu konzumu...čo je drahé je môže byť zbytočné...napr tá kabelka za 400€ ? V čom sa odlišuje od lacnejšej keď hlavny ciel funkčnosti spĺňajú obe a rozdiel je max v ludskom egu a nadradenosti
@lucilaines veľmi pekne napísané. Takmer v každom príspevku autora je ja a moje peniaze a slovo naše nikde, všade kúpim jej alebo JA CHCEM kupit a čo ma úplne dostalo je že sa k JEHO peniazom nedostane ....
až teraz som si prečítala stranu 3-4 a som to pochopila 🙂 takže ty nechceš vôbec obdarovať manželku-ty chceš obdarovať seba luxusnou manželkou :D možno si sa proste oženil zle-mal si si zobrať zlatokopku. pravdepodobne ti peniaze dávajú pocit nejakého alfasamca a potrebuješ aby ľudia videli čo máš-teda značkovú manželku. to tiež vysvetluje rozdelenie financií. keby to boli vaše peniaze- tvoja manželka by si zvykla že je to vaše a už by na teba ako alfasamca finančného borca neprihliadala, ale to všetko je len v tvojej hlave...neviem či existuje riešenie na tvoj problém ale rada tu je- cesta za šťastím vedie inými uličkami spočítaj si skutočné hodnoty a zamysli sa nad tým inak na to môžeš prísť veľmi neskoro. a rovnako začínam chápať aj pointu tejto témy....ty pravdepodobne tušíš že to čo robíš alebo očakávaš od manželky nieje úplne vporiadku len si sa chcel uistiť že týmto smerom žije veľa ľudí a nieje dôvod na zmenu alebo keď si pocit alfasamca nenašiel v pochopení manželky, hľadal si ho tu...ale žiaľ odpoved si dostal: v poriadku to nebude. no dúfam že si našiel čo si hľadal.
Nájdite zlatú strednú cestu. Manželka má asi iné priority ako kabelka za 400€ čo je (pre mňa) úplne pochopiteľné. A vieš čo? Mal by si byť rád. To, že sa Ti teraz v práci darí, že zdravie slúži, neber ako samozrejmosť. Ešte sa Ťa opýtam (možno si to už rozoberal, nečítala som diskusiu, len úvodný príspevok). Poriadnu železnú rezervu máte? Keby sa niečo zlé stalo? Lebo ak chceš takto hýriť, predpokladám, že ste dobre zabezpečení, keď nie, tak aj ty by si mal zvážiť priority.
Ako píšem - mal by si byť rád. Aspoň vieš, že jej ide o teba, nie o tvoje peniaze. Že jej stačí byť aj v "podradnom penzióne" ale S TEBOU a rodinou. Pozri sa na to z iného uhľa pohľadu 😉 Nájdite zlatú strednú cestu. Neponúkni jej kabelku za 400€, ale za 150. Nehľadaj také drahé ubytovanie, ale o polku lacnejšie. Aj to sú cenové relácie za ktoré dostaneš niečo lepšie.
Zjavne sa jej nepaci tvoj postoj k peniazom. Alebo sa spolu dohodnite na niecom co si spolu kupite pripadne sa daju peniaze vyuzit aj inak ako na drahe veci co tak nadacia chorim detom a podobne podla mna by to ocenila lepsie. Mne by sa OBCAS lubilo zajst na nakup alebo dsahu dovcu ale aby mne chlap kupoval stale drahe veci len preto ze on ma potrebu to minat tak to ne ked ces minaj ich pre svoje potesenie alebo ich daj na ucet kde ti budu zarabat alebo kup vilu v zahranici ked tak ces minat. Ona ked je skromna tak ju nechaj ved na tom neni nic zle ze neni zlatokopka.
och mať tak tvoje problémy nečuduj sa moje peniaze jej peniaze ked ste manželia tak by ste malý mať spoločne ked už sú deti nie moje a tvoje peniaze ale spoločne a ty si svoje stražiš od rozkoše sa aj psy trhajú vieš čo sú problémy ty žiadne problémy nemáš kde dať peniaze žena odmieta dary len moje ,moje a ešte raz moje peniaze prečo aj nie jej ked ti porodila deti keby si mal pozerať ako pozerame my denno denne na ťažko zdravotne postihnutu zomierajucú 11 ročnu ochrnutu, slepú, nevladnu dcérku a nič si neprajeme len aby sa ráno zobudila a dni a noci nevieš čo bude to sú problémy a štát namiesto pomoci ťa bije palicou to čo máš ty niesú problémy to je obyčajna rozkoš nič viac zamysli sa nad sebou a váž si to čo máš lebo nie peniaze, drahé dary ale máš doma diamanty -miliardy a tým sú tvoje zdrave deti aj tvoja žena, dakujem bohu každý deň že sú zdravé choremu žiadne peniaze nepomôžu a ty len že tvoja žena nechce žiadne dary asi vie prečo možno pochádza zo skromných pomerov a ešte by ma zaujimala jedna vec prečo nemôže vedieť o tvojich peniazoch a hospodariť s nimi problém je v tebe nie v nej odkladaj si na horšie časy nikdy nevieš čo sa môže stať.
My to mame doma celkom podobne 🙂 A teda mozem povedat, ze tvoje partnerke sa necudujem a na tvojom mieste sa trosku skrotim :D Nastastie, moja polovicka to takto nepreziva, teraz je vlastne aj rad, ze aj jeho som trochu pribrzdila (ano tiez ma niekolko tiic v bicykli, v naradi na ryby, kadejakych sportovych haraburdach - ktore pouzil mozno raz, ak vobec, viem o kazdom jeho EURe a kazdom nakupe).. Jedno je uzivat si, druhe je vyhadzovat peniaze von oknom. Mozno ona by si priala nieco ine ako 500EUR kabelku, nechce sa pretrcat po drahych hoteloch, opytal si sa? Mozno tu kabelku nema kam nosit a ukazovat sa, nenaplna ju to.. Napr. jedine miesto kam si ja kupim drahe veci su dolezite oslavy, nastastie ukazovat sa nemusime, na akcie sa da v klude obliect slusne aj za menej.). Ak jej chces urobit ibra radost, tak jej proste kup darcek drahy ty na sviatok, na Vianoce... Ale nepohorsuj sa na tom, ze nie je ako ty.
Ono vies, teraz na tom mozes byt fajn, mozes byt na tom finance fajn aj dalsich 5 rokov.. Ale potom nikto nevie co bude. Moze prist koniec kariery (nik si nepripusta, ale min. 20 rokvo fungujem okolo podnikatelov a veru, ti co nevedeli co od dobroty, neskoncili najlepsie), moze prist choroba, prestane ta bavit sa nahanat...
A na zaklade mojej susenosti z domu, radsej mat riadnu rezervu a ist v 40tke na dochodok, bez dlhov, bez hypotek, mat kludne spomienky na 3 tyzdnove dovolenky v obycajnom Chorvatsku, na predlzene vikendy kadetade autom po Europe a vikendy v teplakoch doma, ako byt zeba s handrami a kabelkami za tisicky a spomienku na hotel za 500EUR/noc a vidiet cely den chlapa, co sa len trasie, aby sa ukazoval.
Btw. vacsina ludi, ktorych poznam a chvastaju sa takymito nakladmi na zivot, na to vobec nema. Popretrcaju sa, vychvaluju a ziju na dlh, alebo doslova zo dna na den sa prepadnu... Tych co maju a dlho budu mat poznam, ako tych skromnejsich, nemusia si nic dokazovat...
Ja by som napríklad uvítala nejako strávený čas ako rodina, formou zážitkov. To si myslím, že je nádherný dar. Alebo s deťmi, alebo bez. Mňa osobne by potešilo, keby môj muž nás zapísal na hodiny tanca, jazdenie na koni, trebárs aj na kurz práce s hlinou ( keramika ). Toto ja považujem za správne minuté peniaze, ktoré podľa mňa ocení každá žena. Nielen čas strávený spolu, ale aj niečo nové, nový zážitok, nové skúsenosti, nové zručnosti... Potichu ( v dobrom) závidím, toľké možnosti nelimitované peniazmi. Vedela by som si zvyknúť 😁
@ptm1011 ja ti teraz narovinu napíšem že klameš, nehorázne klameš a prekrúcaš , točíš si to ako chceš a ešte sa v tom svojom bahníčku pechoríš , natriasaš a nadúvaš ako taká hus.
Mimochodom postihnuté dieťa mám aj ja , epileptické , , mentálne retardované , chodiace ako kačka. 2 roky bolo ochrnuté, má 24.
V tomto ti neporadim absolutne nic, kedze to, co si tvoja manzelka mysli a preco nechce, vie len ona a nikto z nas. Pokial ti ona nepovie, preco nechce, resp. povie, ze to je zbytocne take drahe, tak to respektuj a netlac na pilu. Pre nieco ju predsa milujes nie? A teda pokial je skromnost jednou z jej vlastnosti, respektuj to a tu skromnost na nej zacni milovat tiez. Presne ako si napisal, v manzelstve ide o ine veci ako o peniaze...tak potom, neviem, co tu vobec riesis 🙂. Ja si teda neviem realne predstavit, ze by som si niekedy vobec chcela kupit kabelku za 400e 😲 ale za dovolenku/ zazitky by som nemala problem dat "kopec" penazi, ak by som na to samozrejme mala...alebo moj partner. Je to vsetko o ludoch...
@jahalo Chyba mi informacia o tom, ci ste spolu hovorili, preco je to pre nu "drahe", resp. nestoji za kupu. Ake ma pozadie, odkial pochadza, co zazila, aky vztah k peniazom maju v rodine? Ono to totiz vsetko ma vplyv na to, aku hodnotu maju peniaze pre cloveka, bez ohladu na to, kolko ich ma.
Nemyslim si, ze by sa mi ako manzelke pacilo, keby ma manzel obchadzal a kupoval veci drahsie ako som ochotna akceptovat. Vasa manzelka ma dovod, pre ktory tak kona a kupou drahej veci, ci vyletu sa jej nijako nezavdacite, pretoze tym bude viac trpiet ako Vy tym, ze si to dopriat neviete.
Ja mozem za seba odporucit jedinu vec, rozpravajte sa s nou, hladajte zdroj jej dovodov a tych svojich. Skuste najst spolocnu cestu, ktora Vas oboch bude tesit. Prvorada je totiz Vasa vzajomna podpora a pochopenie na ceste za spolocnym stastim. Inak ani Vas, ani manzelku tie peniaze stastnou nespravia.
Ak by s nou komunikacia bola tazsia, tu je par dovodov, preco ludia okolo mna peniaze neminaju:
- nikdy nevedia co pride a ziadna rezerva nie je dost dobra (treba si jasne nastavit co naozaj rodina potrebuje mesacne, vytvorit trebars 2 rocnu rezervu a potom sa partner bude citit komfortnejsie)
- nemaju dovod si nieco kupovat, pretoze v tom nevidia hodnotu, ako oblecenie, veci, navstevy kina ci vylety su pre nich vec bez hodnoty a nepotrebuju ju. Ak nieco potrebuju, kupia si prakticku vec, ktora splna ucel a krasa ci hodnota je vedlajsia (specificky okolo mna su to IT manzelia). Toto ja velmi tazko zmeni.
- chcu si dopriat nieco velmi specificke na co setria, ale nechcu sa o tom rozpravat, podelit na tu temu.
- partner sa citi zavisly, resp. nema dobry pocit z toho ze mina tazko zarobene peniaze, potrebuje nielen uistenie, ze tie peniaze naozaj mozeme minut, ale prave pocit, ze aj on ma hodnotu, ta je v inom prinose pre rodinu ako v zarabani velkych penazi.
Vsetko toto si vsak vyzaduje mimoriadne citlivy a trpezlivy pristup, pretoze tema penazi je ludom vseobecne velmi osobna a neradi hovoria o svojich predstavach, aby neposobili chamtivo, egoisticky alebo hlupo.
Ja som dlhy cas zarabala viac ako moji partneri a bolo to pre nich velmi neprijemne, nie ze by to priznali, skor som to na nich videla, ze mali potrebu ma zaopatrit. Ak by naopak ja som mala mizerny prijem a partner ma dotoval, citila by som sa rovnako, pretoze som odjakziva velmi samostatna a dynamicka jednotka, ktora potrebuje velku davku slobody aj co sa financneho existovania tyka. Nejde o sumy, ale o to, ze som vzdy zo svojho vysla a obdobie napriklad rodicovskej dovolenky bolo pre mna naozaj velmi narocne, pretoze napriek tomu ze mi partner peniaze vzdy dava, citim sa skrakta zavislo. Ked som mala vyssi prijem, riesila som to tvorbou enormnej rezervy (vedela som, ze raz chcem zit v rodinnom dome a to zozerie cloveku aj posledne nohavice), ked som nezarabala nic, cerpala som z rezervy a dakovala Bohu, ze sme nerozhadzovali :D
Drzim palce, nech sa Vam podari najst spolocnu cestu s radosti s dosiahnuteho.
Normálne ma udivuje, ako vám všetkým vadí, že nemajú "spoločný" účet. Možno je len opatrný a chráni si svoje. Človek nikdy nevie, čo sa môže stať o mesiac...o štyri....o rok....A nie je nič horšie, ako ohrdnutá ženská, ktorá by ho pripravila aj o posledné spodky :(
@nefertiti5843 no lenže svoje v manželstve neexistuje, je len naše.
Toto je nejaky socialny experiment?😂😂😂

@marseillefan ty svoj finančný status prejavuješ inak a mne ako žene by sa to nepáčilo, ctím však internú komunikáciu .
To nie sú že hopsa idem na večierok , to sú " povinné " pracovné večierky, kde by ťa asi ospravedlnila iba smrť.