Manželovo ročné zúčtovanie dane za rok 2015
Ahojte maminky, za celý minulý rok 2015 (od 1.1. 2015 do 31.12 2015) som poberala len rodičovský príspevok. Má v tomto prípade môj manžel nárok na vrátenie všetkých daní, ktoré zaplatil štátu na preddavkoch ? Ďakujem za odpovede 🙂
@bojazlivamama Záleží od toho koľko zarobí on. Môže dostať niečo, nemusí nič. Celé dane určite nie, resp. - opäť záleží koľko zarobil.
zalezi od vysky jeho prijmu
@havana_frost
@majusqa77 Toto počujem prvýkrát! Ako je to obmedzené? Lebo zatiaľ som nikde nenašla info o tom, že to závisí od príjmu manžela a ani to, v akej výške to môže maximálne byť.
tusim ak je rocny prijem viac ako cca 35tis.€ uz nema narok na svoju ulavu a zacina klesat aj ta na manzelku
baby to daňové priznanie sa dokedy musí podať?...do konca marca?
@monicm Skús napríklad http://www.finance.sk/dane/kalkulacky/nczd-na-m...
ale je veľa článkov keď zadáš "Odpočítateľná daňová položka na manželku"
Nemám pojem, len som počula že mal by mať nárok na všetky dane, tak preto sa pýtam.
@bojazlivamama akú výšku daní zaplatil?
@evita68 Rátala som to, mal 647,83 EUR, ale nemá septembrovú výpl. pásku, lebo mal PN od 14.9. 2015 do 8.11. 2015. A ešte aj marci mal PN od 17.3. do 31.3. 2015. Musí si vypýtať septembrovú pásku. A ešte vracajú dane aj za PN.
@bojazlivamama no tak mu vrátia max. 722
@anetkaadamko vôbec nie
@evita68 v septembri mal preddavok na daň 8,01 EUR, tak spolu zaplatil na dani 655,84. Som teda zvedavá koľko mu vrátia.
@bojazlivamama tak všetky
@bojazlivamama za PN sa dane nevracajú, lebo žiadne neplatil, PN nie je mzda, je to príjem z nemocenského poistenia
@mijo53 ale vracajú 🙂 a to funguje dávno, viem to aj podľa seba keď som robila a aj podľa manžela. Aj za poistky sa dane vracajú.
Ale veď preddavok mu strhli aj v marci, keď mal PN, to bolo 14,85 aj septembri mal zaplatený preddavok. Ja som pred materskou mala PN 2 a pol mesiaca a vrátili mi na dani 165 EUR. A jasné že PN nie je mzda. Veď keď by sme si neplatili zdravotné odvody, nemali by sme PN, OČR, materskú. To vie hádam každý.
@bojazlivamama tak mal aj iny prijem v dany mesiac a nielen pn. A btw.zdravotne odvody nemaju s nemocenskymi davkami nic spolocne ;)
@bojazlivamama zddravotné odvody sa platia do zdravotnej poisťovne, aby Ťa ošetrili v nemocnici, aby si dostala materské, OČR, PN sa platia odvody na nemocenské poistenie do Sociálnej poisťovne, potom sa do Sociálnej poisťovne platia dôchodkové odvody pre starobný, resp. invalidný dôchodok a odvody pre nezamestnanosť, aby si dostala podporu v nezamestnanosti, ak splníš podmienky a pôjdeš na úrad práce
@bojazlivamama no jasné, že mu za marec strhli, veď mal PN ako si vyššie písala od 17.3. do 31.3.2015 a v septembri mal PN od 14.9. ako si to písala, za ostatné dni v daných mesiacoch pracoval , tak mal mzdu a preto mu strhli daň.
Budu vratene vsetky uz to mame zistene a vypocitane.
@majusqa77 žiadny iný príjem nemal, lebo má len jedno zamestnanie u jedného zamestnávateľa už skoro 10 rokov.
Prosím Vás aj ja o pomoc 🙂 Vypisujem žiadosť o ročné zúčtovanie dane pre manžela. Ja som od marca 2015 na MD, príjem za ten rok aj s MD som mala väčší ako tých cca 3800, takže v tom tlačive ani nemusím písať o seba údaje? A druhá otázka, keď poberá mesačne daňový bonus na dieťa, tak ani údaje o dieťati netreba vypisovať? Ďakujem
@bojazlivamama keby zaplatil na daniach 800 eur, aj tak by mu vratili tych 720 cca. A keby zarobil minimum, ze by dan neodviedol, tak mu nevratia nic. Logicke a jasne.

A ešte podotknem, že ročné zúčtovanie dane mu vykonáva zamestnávateľ.