icon

Máte skúsenosti s úverom na bývanie v Slovenskej sporiteľni?

lusinda210
30. dec 2015

Dobrý deň, máte niekto skúsenosti alebo ste si vybavovali úver na bývanie v SLSP? Zaujímalo by ma ako prebieha celé to vybavovanie, čo musíme splnať aby nám úver dali, chceli by sme okolo 20-30 000eur... Ak niekto máte takýto úver, zaujímalo by ma koľko ste si vybavili a po koľko splácate na koľko rokov? ďakujem. 🙂

Strana
z2
eeffka
4. jan 2016

@lusinda210 si velmi mladucka a podla otazok co davas tu aj vo svojom statuse o hypo nic netusis...
preto silne odporucam niekoho doveryhodneho a odborne zdatneho z rodiny, ziadne ze "znama z banky" lebo vas odrbu jak male kurence...ty si sen kazdeho hypotekarneho poradcu, to nie v zlom
v prvom rade ak sa teda neplanujete brat pred kupou bytu by si mala byt uvedena na zmluve nie len ako rucitel, ci spoludlznik ale aj ako spolumajitelka bytu. Viem sa lubite a bla bla a o 5r sa nieco stane a byt bude na exfrajera a tebe ostanu oci pre plac.
Prispevok pre mladych co tu spominaju, ano znizi ti % ale iba na 5rokov a potom ides komercnym urokom a ak netrafis dobre fixaciu vies si pekne priplatit
Dalsia vec nie je podstatne kto kolko a aku sumu splaca... ty v RS za 30t kupis 3izbovy byt, u nas v Ke ani garsonku... keby som ti povedala svoju splatku odpadnes ale zasa ja nie som ochotna platit 30r... planujete rodinu? 1,2,3deti? podla popisu sudim ze si cerstvo po strednej skole, na absolv.praxi a robota v podstate ziadna ista... utiahnete hypo z frajerovho platu?
mozno ti pripadaju otazky vsetecne ale s tymto vsetkym musis ratat, mam v okoli dost ludi co ruka hore, pobrali hypoteky a ked vypadol 1 prijem ziju na haluskach s vajcom a kura vidia v nedelu...

szaylent
4. jan 2016

@lusinda210 - po podaní žiadosti banka ti pridelí znalca, ktorá do 24h od podania žiadosti ťa kontaktuje a dohodnete si termín ,,návštevy,, . Existuje legenda, že znalci z banky ti nižšie ohodnotia cenu nehnuteľnosti ako nejaký znalec ktorého si nájdeš cez ,,google,,.
1.Znalci cca udávajú podobné ceny - inač by riskovali svoju licenciu
2.Každý si mislý že banka nerada požičiava - omyl, banka by bola najradšej keby ti mohla dať aj 100.000 eur ak si bonitná, teda úplne to ide proti zdravého sedliackeho rozumu - že znalec banky ti dá nižšiu výslednú hodnotu. A pri sume 20-30.000 by aj tak neboli velké rozdieli medzi znaleckými posudkami.
3. V SLSP znalca máš teraz zadarmo - platí to full SLSP , stojí to od 120-250 eur podľa lokality. /samozrejme ak máš znalca strýka - to by bolo najlepšie/ :D

Teda suma sumarum - so znalcom bude všetko okay - to bude najmenej 🙂

lusinda210
autor
4. jan 2016

@eeffka ved nikto nehovorí ze si ideme zobrat uver hneď zajtra. ..ale mame v pláne preto sa informujem kde sa da...my už i taj spolu byvame a je jedno ci budeme platit najom tu alebo inde a aspoň nam byt ostane ..ak celý život budem mysliet nato co bude o 5 rokov tak potom tazko nieco riesit... a tiez sa to da splatit skot ako za 30 rokov ked budeme mat na to. ..ale na toto som sa nikoho nepytala 🙂 mna zaujimaju veci okolo uverov atd a nie co bude s nami. .. tak isto sa moze stat nieco hocikomu inemu ze jeden strati robotu a nevedia z coho platit... nikto nema tiez iste ci s nim bude o par rokov

eeffka
4. jan 2016

@lusinda210 ok ocividne si to nepochopila, opytam sa inak... aky vlastnicky podiel budes mat na nehnutelnosti?

lusinda210
autor
4. jan 2016

@eeffka my sme to planovali tak, že ked začnem pracovať ba zmluvu tak budem spoludlžník

veverka24
4. jan 2016

@lusinda210 dolezite je ale kto bude vlastnik nehnutelnosti. Zabezoec si tak, aby ste boli obaja

lusinda210
autor
4. jan 2016

@eeffka a ako spolumajitel musim niečo spĺňať?

tilka82
4. jan 2016

@janka2501 ahoj,len som sa ta chcela opytat ci vies poriadne ake to je progresivne splacanie.aby si sa nenachytala ako my.totiz po piatich rokoch sme sme sa rozhodli splatit hypoteku,mali sme progresivne splacanie a ked nam povedali zostatok uveru,tak dom myslela,ze ma tam rovno trafi.bralu sme 25000eur a po piatich rokoch sme im mali splatit 25700eur.chapes,este chceli od nas o 700 eur viac,pricom za pat rokov sme im tam nechali na splatkach asi 5000 eur! Cakala som,ze aspon 2 tisicky budeme mat z uveru splatene,ale kdeze.pri progresivnom splacani sa zo zaciatku istina vobec neplati,vsetko ide na uroky.cize aby si nebola prekvapena,keby si si chcela uver preniest do inej banky a poton zistis,ze z neho nemas este nic splatene.len dufam,ze ti to poriadne vysvetlili a ked nie,tak si progresivne splacanie ihned zmen.inac take splacanie ma v ponuke iba SLSP,ked v inej banke videla ako sme dopadli,tak hovorila,ze by to mali zakazat.nachytaju na tom mladych ludi,ze zo zaciatku budu platit menej,ale je to riadny odrb,naozaj,lebo sa ti istina absolutne zo zaciatku neviem kolko rokov nesplaca

cica120
4. jan 2016

To chces uver na byvanie alebo hypoteku? My mame spotrebak na 25000 v slsp neviem ci davaju aj viac ..m ale splatka je 350eur na 10 rokov

lusinda210
autor
4. jan 2016

@cica120 my sme chceli uver... ale dnes v banke ah ta ženská raz hovorila uver potom hypoteka tak mi to bolo cudne...lebo to asi nie je to iste ze? Pokiaľ viem tak hypotéka je ked sa ručí bytom či?

cica120
4. jan 2016

Hypoteka je ked rucis svojou nehnutelnostou spotrebak rucit nemusis ... Neskusali ste financneho poradcu?? Ale slsp ma podla mna najlepsie uroky

lusinda210
autor
4. jan 2016

@cica120 my sme prišli do banky ze by sme chceli uver na bývanie a oni automaticky hypoteka tak neviem.... toho sme ešte neskusali... ten je tiež v banke ci 😀

szaylent
4. jan 2016

Mám pocit že tu hráme so slovíčkami dámy. Pre Lusindu: https://www.slsp.sk/sk/ludia/informacne-centrum...

Lusinda má zjavne záujem o klasickú hypotéku, alebo skôr o hypotéku pre mladých. Asi ešte nikto nenapísala ale @lusinda210 : v prípade 30.000 eur na 30 rokov pri 2.3% nom úroku by si mala platit 115 eur mesačne. Dámy tiež zabúdajú na to že Lusinda pravdepodobne podobnu sumu aj tak platí ako nájom , teda potom už radšej platiť ten svôj ako niekomu cudziemu - či?

lusinda210
autor
4. jan 2016

@szaylent tak nejako... nam dnes vyratala len tak informatívne 29 alebo 28 tisic na 25 rokov a splatky po 144 aj s poistenim...co by sme v pohode vedeli platiť zatiaľ aj z jedneho platu, kym nepracujem na zmluvu, ale aj keď nerobim ešte na zmluvu tak mam aspoň na ten najom dajme tomu cize spolocne by sme to tak ci tak vedeli v pohode platiť a ešte aj odkladať bokom

applede
4. jan 2016

@lusinda210 cisto hypoteticky ....kolko je vyska toho jedneho platu ..s ktorym budete disponovat teda z ktoreho budete aj splacat uver? ty si hovorila ze este nerobis...

lusinda210
autor
4. jan 2016

@applede som na absolventskej cixe 130 dostanem ...ale to mi nikde nezapocitaju takze to neratam takto ze by nam ti v niecom pomohlo...kazdy mesiac inak... ale v priemere je to tych 500 niekedy aj viac. . Napr teraz v decembri boli aj slusne premie tam nam radili ze najlepsie by bolo vybrat teraz kedze su tam vyššie sumy za posledne mesiace. ..ale ešte je to skoro

macamac
4. jan 2016

@szaylent lenže ona nebude platiť SVOJ keďže ako píše chcú to tak,že keď bude mať prácu,bude figurovať ako spokudlznik...a to je riadne na figu
@lusinda210 akonáhle sa mienis podieľať na splácaní úveru tak urob tak IBA vtedy,ak budeš figurovať na liste vlastníctva danej nehnuteľnosti ako spolumajiteľ
Ono je pekné že neriesis budúcnosť...čo bude...ale ak chceš splácať a byť spoludlznik bez vlastníctva...tak splacaj a v prípade rozchodu si na ulici a bez peňazí

lusinda210
autor
4. jan 2016

@macamac tak to poriesime tak aby som tam bola aj ja :D

eeffka
4. jan 2016

@lusinda210 spoludlznik je uplne to najhorsie co mozes byt bez podielu na majetku.si povinna platit za cudzi byt ak sa dlznim rozhodne ze uz nebude platit...
Vy len pekne rieste podielovu kupu bytu ako partneri kde hudete obaja ako dlznici a obaja 50% vlastnici.

lusinda210
autor
4. jan 2016

@eeffka a to sa potom uz ale uplne inak vybavuje ci? Cim dalej tym vacsi gulas mam z toho :D

eeffka
4. jan 2016

@lusinda210 nie inak tak isto.zrataju vam prijmy.odrataju povinne sumy na zivobitie a povedia kolko a za ake % vam pozicaju.
Ziadne progresivne splacanie.to je ze teraz 50 a o 5 rokov150 s tym ze akoze ved vam prijem porastie...lebo budete plakat ako ste sa nechali napalit ako pisala kocka hore.

applede
4. jan 2016

@lusinda210 a ako dlho takto byvas s frajerom ked si idete brat uz byt..resp...peniaze na spolocne byvanie ?

lusinda210
autor
4. jan 2016

@eeffka aha... rozumiem.. a keby sme sa naozaj rozhodli tak, ze by sme uver vzali skor ako ja budem pracovat na zmluvu (co bude az v lete).. a teda mne z toho "prijmu" nevypocitaju vlastne nic lebo je to malo.. tak by sa to dalo aj tak, ze az potom by som bola ako spolumajitel? To asi nie ci?

eeffka
4. jan 2016

@lusinda210 pokial ma fraj

eeffka
4. jan 2016

@lusinda210 pokial ma frajer dostatocny prijem aby utiahol aj teba ako vyzivovanu osobu tak preco nie.

lusinda210
autor
4. jan 2016

@eeffka aha... no dobre, na ti sa ešte musime porozpravat a popytat aj v bankach a uvidime co bude... ďakujem za informácie 🙂

janka2501
5. jan 2016

@tilka82
Ahoj,ano viem. Prave preto to idem zmenit. Poslali mi papier o znizeni uroku (fix konci 2018) a pisali ze mozem zmenit aj progresivne splacanie. Tak to idem zmenit bud.tyzden.

lenkazajka
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2