icon

Meno príjemcu nesedí s IBANom: Ako postupovať?

12. sep 2026

chcela som poslat platbu a banka mi vyhodila upozornenie, ze meno prijemcu nesedi s IBANom. cislo uctu mam pritom skopirovane priamo z faktury.
poslať to aj tak, alebo radsej najprv overit u prijemcu? trochu ma to zneistilo.

eeffka
12. sep 2026

Aka banka?

crazy_cat_lady
12. sep 2026

Mne to pise tiez vzdy, platbu odoslem aj tak

anonym_991fd5
12. sep 2026
@eeffka

Aka banka?

@eeffka slovenska sporitelna

anonym_1556e7
12. sep 2026

Skús skopírovať aj meno príjemcu z faktúry

yellowunicorn
12. sep 2026

@anonym_autor však zadaj správne meno príjemcu keď ti to vadí. Hadam vieš komu peniaze posielaš

eeffka
12. sep 2026
@anonym_991fd5

@eeffka slovenska sporitelna

@anonym_991fd5 tak s tou nemam skusenost ale: csob dam kusok z nazvu napise ciastocna zhoda, ttb mi doplni plny nazov, fio povie ze nepasuje 🤣🤣🤣... moj priklad BD33 oficialne: spolocenstvo vlast bytov a nebyt priestorov BD33

anonym_b89399
12. sep 2026

to je caste, u mna velakrat nesedi, pokial som si ista, je to oficialna faktura, posielam

pinkgirl
12. sep 2026

Aj mne to vypíše dokonca aj keď posielam pravidelne úhrady. Pokiaľ viem čo a kam posielam, ignorujem túto hlášku.

ajka10000
12. sep 2026

....Ja by som overila u príjemcu....

anonym_3fbfc2
12. sep 2026

Ani pri jednej platbe mi nesúhlasí názov účtu s IBAN, neriešim - neskutočne ma táto "novinka" rozčuľuje
Peniaze posielam, len keď viem komu

lukbe
12. sep 2026

Ano, to je tak, asi nevieš názov presne. Ak je účet OK, je to v poriadku.

anonym_9a5d3f
12. sep 2026

napr. máš zadaného partnera Jožko Mrkvička, napíše, že meno sa nezhoduje, musíš napísať Jozef Mrkvička

anonym_f11d92
12. sep 2026

Mne sa to stalo. IBAN firma všetko sedí. Vypisuje to keď napríklad nenapíšeš 02 s.ro. dajme tomu alebo teda úplne presný názov firmy ale dáš skratku 02. Keď máš istotu že Iban firma sedí len si nedala celý názov firmy len skratku tak to odklikni že ok a platba prejde píšu to teraz takto všade.

martinka13
12. sep 2026

Tak toto nesedí v 90%. Denne robím X prevodov.

anonym_3d081e
12. sep 2026

mne to pise vkuse, lezie mi to na nervy uz si to ani nevsimam

anonym_b9d1ca
12. sep 2026

Kvôli niekolko hlupákom čo posielajú peniaze kade tade podvodníkom a falošným synovcom zaviedli toto pravidlo aby obťažovali celú spoločnosť !!!!

elz1920
12. sep 2026

SLSP mi to robí aj pri platbách na účty, ktoré som robievala aj pred týmto výmyslom. Napr. Orange mám zapamätaný v systéme, ako som si ho ja uložila a presný názov neriešim. Zakaždým mi tú sprostosť pri platbe vypíše.

ivanakal
13. sep 2026

Ked viem ze cislo uctu je ok, toto ignorujem. Mne to stale vyskakuje, platim aj tak. Nie vzdy poznam cely nazov prijemcu.

anonym_3467f8
13. sep 2026

Ja to tiež ignorujem, ak sú to platby typu Orange, nejaká mne známa faktúra a všetko čo je spoľahlivé a viem komu idem zaplatiť. Tiež mi slsp vyhadzuje hlášku o nezhode, ale to preto, že som mala viaceré účty uložené pod svojím názvom a to tiež neriesim. Riešila by som a overovala v prípade nejakej úplne novej faktúry alebo platby alebo ak platím úplne cudziemu človeku.

anonym_fd55e5
13. sep 2026

mne raz nesedel dļẓ̌eň, ẓ̌e nesedi, dala som dlžeň a zhoda

anonym_22117f
13. sep 2026

Podla mna je to dobra vec. Otravna, ale dobra. Ked moze zamedzit tomu, aby babicky posielali životne uspory vymyslenym vnukom... Hlavne v dnesnej dobe, kedy sa da aj hlas naklonovat..

anonym_e98e8b
13. sep 2026

Včera napríklad VUB mala problém s tým overovaním, platila som na 3 známe účty, ale vždy mi vypísalo, že overenie neprebehlo, vyskytol sa problém. Zaplatila som aj tak bez problémov.

jimmyy128
13. sep 2026

To upozornenie nie je chyba banky. Od 9. oktobra 2025 to musia robit vsetky banky v EU, pri prevode v eurach porovnaju meno, ktore si napisala, s menom majitela uctu v prijimajucej banke. Stavy su styri a kazdy znamena nieco ine: sedi, skoro sedi (vtedy ti banka rovno ukaze spravny tvar), nesedi, a stvrty je overenie neprebehlo. To posledne nie je nezhoda, to sa len banka prijemcu neozvala, preto to niekomu vyskakuje aj na uctoch, ktore pozna roky.

Preco to hlasi nezhodu aj pri firmach, ktorym clovek plati roky: v banke je zapisany pravny nazov z hlavicky faktury, nie obchodna znacka, pod ktorou firmu vsetci poznaju. Ulozene sablony pod vlastnym nazvom, ako tu uz padlo, su presne to iste.

Ked to ale nesedi ani po tom, co odpises nazov presne z faktury, tak by som uz neposielala a zavolala dodavatelovi na cislo, ktore mas z inej komunikacie, nie z tej faktury. Prave kvoli tomu to zaviedli, chodia faktury s vymenenym cislom uctu a vsetko ostatne na nich sedi.

A este jedna vec, ktora sa oplati vediet. Ked platbu potvrdis napriek upozorneniu, riziko ide na teba. Ak by banka overenie neurobila, hoci ho urobit mala, zodpoveda ona. Takze to nie je len otravne okienko, je to o tom, kto bude potom tie peniaze zhanat.