icon

Mesačné náklady na bývanie v rodinnom dome

hvilka
23. mar 2017

Chcem sa opytat kolko vas stoji mesacne inkaso ( t.j. plyn, elektrina, voda, u niekoho mozno len elektrina) v rodinnom dome zateplenom o rozlohe cca 150 m2? Rozhodujeme sa s manzelom medzi kurenim plynom alebo elektrinou. Dalujem za odpovede

Strana
z2
hvilka
autor
26. mar 2017

@zarrinka A za ten istic plati ten clovek ktory kuri elektrinou viac penazi ako ten co nekuri elektrinou?

zarrinka
26. mar 2017

@hvilka To asi nie, no chcela som tym povedat, ze pri elektrine su stale vyssie naklady a sadzby ktore su teraz vyhodne pre domacnosti fungujuce iba na elektrinu. Tie sa vraj tiez mali zasadne menit a prespokladam sa, ze v buducnosti aj budu. Ale pokial si presvedcena o vyhodnosti elektriny je zbytocne debatovat. Nam robili prepocty na naklady a plyn jednoznacne vyhodnejsie vychadzal.

andreatk
26. mar 2017

50 elektrika 20 voda plyn nemame

adka1978
26. mar 2017

Novostavba, 188m2,kurenie elektrikou,spotrebice-indukcia,rura,chladnicka,mrazak,pracka,susicka,zalohy 100€/mesacne.

zalka
26. mar 2017

@zarrinka neviem ale ak má človek novo zapojenú elektriku, v novostavbe, tak ten už má priamo schválené ističe také aby pokryly jeho potreby a spotrebu elektrickej energie.
Už je to robené podla projektov a preto sa nestane, to aby ludia v novostavbách šli hore cenovo tak ako to bolo v januári ... šli hore ceny elektriky u ludí, ktorý dlhodobo majú silné ističe a malý odber .

sanmari85
26. mar 2017

My mame elektricke vykurovanie termostat v kazdej izbe samostatny a krb. Naklady mame pri dennej teplote cca 24 C dost nizke...elektriku mesacne platime 70 eur ale kedze mame plne elektricku domacnost tak v tych 70 eurach je zaratany ohrev teplej vody, spotrebice, riadene vetranie, non stop ide kamerovy system..
A dalsia dolezita vec - byvame severovychod SK u nas je vykurovacie obdobie viac ako pol roka...
Samozrejme vzhladom na plne elektricku domacnost sme dostali 20 hodin nizku tarifu a vo vysokej mame nastavene ze kurenie nejde a tie 4 hodiny vysokej tarify su rozdelene po 1 hodine .
Kurime aj krbom ale vzhladom nato zr v kazdej izbe mame samostatny termostat tak sa da domacnost krasne nastavit ( kupelka- vyssia teplota, spalna nizsia ...ale v obyvacke priemerne mame 24...
Bungalov 122 m2 obytna plocha..
Domacnost 4 clenna .

hvilka
autor
26. mar 2017

@zarrinka nie nie sme uplne za elektrinu. Teraz uz skor uvazuje dat si naozaj plyn. Aj ked clovek nikdy nevie co bude v buducnosti.

emilia25
26. mar 2017

U nas 80eur inkaso teda elektrina kablovka a tv.potom 30eur kanalizacia na 7 ludi a asi 21eur smeti.kurime drevom tak rocne do 600eur.mame chvalabohu kotol kde nam staci raz za den zakurit a hori si sam ziadne behanie a dokladanie.a dom je kocka 9 na 10metrov.

tiper24
26. mar 2017

@hvilka jednoznacne plynom

zarrinka
26. mar 2017

@zalka Pokial viem nikomu teda skoro v konecnom dosledku nic nezdrazelo, teda zatial. Citala som nedavno clanok kde sa riesilo ake vysoke naklady maju firmy na rekonstrukciu prenosovej sustavy a ze im robi problem ked ludia si davaju zbytocne velke istice. Takze v buducnosti sa poplatky budu musiet menit. A mysliet si, ze sa to tyka len starsich domacnosti je myslim omyl. Ked sa nieco zvysi, zvysi sa to celoplosne a jednoducho podla typu istica. Ale zas netvrdim, ze aj plyn bude stale tak vyhodny ako je teraz.

zarrinka
26. mar 2017

@zalka Minimalne je rozumnejsie dat si podlahovku teplovodnu a zdroj ci uz plyn alebo elektrina uz nie je az taky problem vymenit. Aj ked to samozrejme nebude zadarmo.

zalka
26. mar 2017

@zarrinka si čítala môj príspevok? ja som písala aj o solare na streche z čoho logicky vyplýva vodná podlahovka,
a ističe sú už dimenzované na to aby utiahli kúrenie, a bežnú prevádzku domu, nie sú naddimenzované ...
akurát ja aj chápem, v garáži ludia minú málo elektriky ale majú tam vysoké ističe .. kvôli tomu že raz do roka abo dva krát použijú cirkulárku ktorá je na tri fázy a potrebuje mať k tomu prispôsobenú elektriku v garáži.
Nám vysoká cena za ele neprišla, my vieme koľko platíme za istič ( platili sme menej, ale dali sme silnejší istič, podla projektu, revíznej správy a potreby, čiže už dáky ten rôčik platíme bajočkom trošku viac ) ..
a áno, príprava na alternatívny zdroj tepla pripravená je, ale zatial nie je dôvod ju riešiť.

zarrinka
26. mar 2017

@zalka Ta zmienka o vodnej podlahovke patrila autorke temy, ta riesi nove kurenie 😉 a inak prepac, pri zmienke o solare na streche ma vobec nenapadlo, ze mas takyto typ podlahoveho kurenia, akurat to, ze clovek ohrieva tuv solarom po pripade vodu v bazene tak ako my 😉 pouzivat ako zdroj tepla pre podlahove kurenie solar si neviem predstavit, kedze v zime tej energie solar moc nevyprodukuje...

zalka
26. mar 2017

@zarrinka no aj v zime solar vie pomáhať ak ho máš plnú strechu , a pod správnym uhlom... jasne že nevykúri sám izbu ale doplňa nádrže teplom ak vonku svieti slniečko.

zarrinka
26. mar 2017

@zalka Slnko svieti velmi malo v zime a ako doplnok kurenie drahy pridavok 😉 ale zas toto nechcem riesit, tema bola elektr. verzus plyn. Nie je treba komplikovat diskusiu...

zalka
26. mar 2017

@zarrinka no samozrejme dal by sa pridať kotol na peletky do tej diskusie ..
myslíš? no aj v zime je dosť slnenčných dní ...

veľa záleží od priestorových možností, toho ktorého domu, a aj od finančných .. lebo ak má niekto plyn daleko ... a treba dotiahnuť spraviť projekt a prípojku na plyn a výjde to napr. 2000e koľko rokov sa bude táto prípojka splácať ... ludia by si aj takto mali položiť otázky.
alebo kotol na tuhé palivo, ak nemám priestor v dome .. potrebujem kotolnu mimo dom, čo ma to bude stáť, postavenie vybavenie, skladové priestory ..
a tú elektriku má každý v tom ktorom dome ... musí mať .. viac menej

a najdrahšie kúrenie elektrikou je ohrievačmi, konventormi ... ak je kotol, a ohrieva sa voda v nádrži tak to tak veľa nevýjde a je to s plynom porovnateľné ak nie lacnejšie ( záleží či je prípojka na pozemku alebo ju treba budovať )

krtek22222
23. máj 2017

@adka1978 mozem sa opytat ci matedom na elektriku len a co mate? Solarne alebo nieco ine?

3petka
23. máj 2017

@hvilka ak máte plyn tak určite kurte ním. My kúrime elektrinou ale keby mame plyn ideme do neho ani nerozmýšľame. No my mame pasívny dom. Elektrina nás vyjde cca 60 EUR do mesiaca.

adka1978
23. máj 2017

@krtek22222 máme len elektrinu. Žiadne iné technológie nemáme. Ani tepelné čerpadlo, ani solár.

mero
22. okt 2017

@adka1978 ako je mozne ze tak nizke? My mame obeobny dom a podstatne viac... daj tip;)

adka1978
22. okt 2017

@mero netusim. Mame obycajny dom a takto to vychadza. Twraz sme mali vyuctovanie a 170€ nam vratili za elektrinu.

bubato1
22. okt 2017

u nas to vyhrala elektrina , dom tehlovy 44 porotherm bez zateplenia a momentalne este aj bez fasady, 130m uzitkovej plochy, zalohova platba 60e plus , stredne tazka kachlova pec , drevo na celu zimu nas minuly rok vyslo cca 100e a podlahove sme zapinali iba ked bolo vonku minus 15 inak pec utiahla cely dom a to mame male dieta takze sme kurili na 22 C , aj ohrem teplej vody mame na elektrinu , ale mame nocnu a dennu tarifu ... byvame druhu rok , zatial nelutujem ze sme cisto elektricka domacnost 🙂

simca06022011
23. okt 2017

@3petka myslim, ze plyn by nevysiel lacnejsie.. objemovo sme to praratavali a bolo to uplne to iste.
Este ratame ze nam spotreba pojde dole, kedze prestne sa prerabat + opravili sme tepelne mosty, zlikvidovali vykurovanu povalu a tym padom sa prestalo kurit "naplno"... za minuly rok nam 200EUR vracali a to vsetky tieto nedostatky dom mal.

bielavila
29. nov 2017

@zarrinka boba cena mozem ti napisat spravu ohladom rady ako ste dosiahli taku nizsku cenu energie? prerabame dom tiez 300 m2, este nemame nic kupene tak by sa mi zisla rada,vsetci ma strasia, ze pri takom velkom dome moje nakladu budu okolo 300 euro a ja som z toho hotova... dakujem

damoska
27. máj 2018
Používateľ damoska je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od damoska.

máme novostavbu s rozlohou 150m2 a mesačné náklady su 150e všetko

doriss_po
Odpoveď bola odstránená
pemotore
24. feb 2021

@zalka akú máte prosím tarifu a kraj?

zalka
24. feb 2021

@pemotore košický a tarifa je 20+4 ( 20h nočný prúd + 4h denný ) ale v ktoré hodiny je drahšia elektrika netuším .. 🙂

Strana
z2