icon

Mimoriadna splátka hypotéky alebo investovanie

stano231
14. aug 2025

Dobrý deň,

mám voľných cca 6000e mimo rezervu a rozmýšľam či to dať ako mimoriadnu splátku do hypotéky alebo ich radšej investovať. Hypo mám na 25 rokov zostatok 68000 s úrokom 3.7% fix na 4 roky. S investovaním nemám žiadne skúsenosti, ako by ste to riešili? Ďakujem

anonym_da6688
14. aug 2025

My každí rok dávame mimoriadnu splátku. Už sme skrátili hypo o 5 rokov. Teraz nám aj znížili úrok na 3,2

zalka
14. aug 2025

@stano231 ak nemáš skúsenosť s investovaním, tak by si zle mohol znášať výkyvy trhu.
Ja by som dala mimoriadnu splátku a začala investovať mesačne to co si predtým sporil.

wade
14. aug 2025

Ja diverzifikujem. Ked mam volne peniaze, vacsinou ich rozdelim do splatenia hypotek (ale iba tie z fakt vysokou urokovou mierou), cast ide do fondov, a cast priamo do akcii (to mam take na hranie - co si sledujem). Ak nemas skusenosti, ETF fondy cez nejakleho sprostredkovatela by mohla byt dobra volba pre teba. Da sa ta aj priamo v niektorych bankach, alebo overenych brokerov.

belle_vie
14. aug 2025

My investujeme. Hypo máme nastavenú na 1.4 % na ďalších 8 rokov. Pri tejto inflácii bude splátka o 8 rokov úplne smiešna. Kým nám investície zarábajú viac ako 1.4% ročne, tak som spokojná 🙂

zic
14. aug 2025

@stano231 financne (matematicky v laboratornych podmienkach 🙂 ) by ti to najskor vyslo v prospech investovania, ale kludne splat hypo, to mas "istych" 3.7% za 4 roky... a budes mat lepsi pocit aj spanok...

anonym_462765
14. aug 2025

Určite splátka na hypo. Keby máš hypo 20 000 dobre, ale 68 je dosť

anonym_e290da
14. aug 2025

Pri takom uroku mimoriadna splatka urcite.

matusformanek
15. aug 2025

@stano231 teoria hovori uplne jasne: hypoteka sa nikdy nesplaca predčasne. Ona sa splaca aj vdaka inflacii, literatura ju klasifikuje ako "dobry dlh" (na rozdiel od zlého dlhu v podobe spotrebnych uverov a kreditiek), čiže čisto racionalne a matematicky nedava predcasne splatenie vyznam. Investovat treba ale musite vediet čo robite, kde a ako, aby ste sa nepopalili zbytočne. Je tam vela nastrah a bez vzdlavania to nejde. Teda ide ale urobite chybu a zanevriete na to. Ja investujem cez XTB a IBKR do ETF indexovych fondov, rozumiem sa tomu, bavi ma to. Na druhej strane, človek nie je vzdy racionalny tvor a viem si predstavit pre pokoj v duši, že môže byt pre vas prijemne zbavit sa casti tarchy v podobe dlhu. To je emočna zložka tej hypoteky. Urobte tak, aby ste sa vy sam osobne citili komfortne 🙂 Nedajte sa zlakat na ziadne medove reči

zmrzlinka2021
15. aug 2025

@stano231

Moj pohlad. Urcite mimoriadnu splatku a cim skor sa zbavit uveru. Tiez sme to tak robili. Hpoteka na 30 rokov splatena do 5-6 rokov.

anonym_c9f08c
15. aug 2025
@anonym_462765

Určite splátka na hypo. Keby máš hypo 20 000 dobre, ale 68 je dosť

@anonym_462765 hypo 68 000€ je dosť?

anonym_c9f08c
15. aug 2025

@stano231 určite nesplácať hypo. Radšej investovať alebo nechať na sporiacim účte.

anonym_c9f08c
15. aug 2025
@matusformanek

@stano231 teoria hovori uplne jasne: hypoteka sa nikdy nesplaca predčasne. Ona sa splaca aj vdaka inflacii, literatura ju klasifikuje ako "dobry dlh" (na rozdiel od zlého dlhu v podobe spotrebnych uverov a kreditiek), čiže čisto racionalne a matematicky nedava predcasne splatenie vyznam. Investovat treba ale musite vediet čo robite, kde a ako, aby ste sa nepopalili zbytočne. Je tam vela nastrah a bez vzdlavania to nejde. Teda ide ale urobite chybu a zanevriete na to. Ja investujem cez XTB a IBKR do ETF indexovych fondov, rozumiem sa tomu, bavi ma to. Na druhej strane, človek nie je vzdy racionalny tvor a viem si predstavit pre pokoj v duši, že môže byt pre vas prijemne zbavit sa casti tarchy v podobe dlhu. To je emočna zložka tej hypoteky. Urobte tak, aby ste sa vy sam osobne citili komfortne 🙂 Nedajte sa zlakat na ziadne medove reči

@matusformanek presne tak. Hypotékou mnohí dokonca aj zarábajú

misanthropicdann
15. aug 2025

V žiadnom prípade nevyplacat hypotéku predčasne ani nedávať extra splátky.

andovka007
15. aug 2025
@misanthropicdann

V žiadnom prípade nevyplacat hypotéku predčasne ani nedávať extra splátky.

@misanthropicdann môžem sa opýtať ze prečo?

matusformanek
16. aug 2025
@andovka007

@misanthropicdann môžem sa opýtať ze prečo?

@andovka007 pretože hypoteka je iny typ dlhu než napr spotrebak na auto. Hodnota auta klesa k nule, hodnota bytu časom rastie. A peniaze ktorymi splacate hypoteku stracaju na hodnote. Ak dnes platim splatku napr 400e mesačne, tak 400e je iny peniaz dnes a uplne iny peniaz o 15-20 rokov. 400e o 20r si možno ani nevsimnete ze vam odislo z učtu. Lebo napr budete zarabat 5000e/mesačne (vymyslam si). Preto, ak splatite hypoteku predcasne teraz, splatite ju "drahymi" (sucasnymi) peniazmi, hoci ste ju mohli splatit postupne coraz "lacnejsimi" peniazmi. To je ekonomicka teoria, nie moja, na tomto principe je zalozeny dlh statov, firiem a cela globalna ekonomika, ktora stavia na dlhu. 1milion eur dnes bude iny milion eur o 20 rokov. Aj preto Donald Trump chce oslabit dolar, aby splacanie USA dlhu bolo čoraz lahšie a lahsie.

erik980
Odpoveď bola odstránená
andovka007
16. aug 2025
@matusformanek

@andovka007 pretože hypoteka je iny typ dlhu než napr spotrebak na auto. Hodnota auta klesa k nule, hodnota bytu časom rastie. A peniaze ktorymi splacate hypoteku stracaju na hodnote. Ak dnes platim splatku napr 400e mesačne, tak 400e je iny peniaz dnes a uplne iny peniaz o 15-20 rokov. 400e o 20r si možno ani nevsimnete ze vam odislo z učtu. Lebo napr budete zarabat 5000e/mesačne (vymyslam si). Preto, ak splatite hypoteku predcasne teraz, splatite ju "drahymi" (sucasnymi) peniazmi, hoci ste ju mohli splatit postupne coraz "lacnejsimi" peniazmi. To je ekonomicka teoria, nie moja, na tomto principe je zalozeny dlh statov, firiem a cela globalna ekonomika, ktora stavia na dlhu. 1milion eur dnes bude iny milion eur o 20 rokov. Aj preto Donald Trump chce oslabit dolar, aby splacanie USA dlhu bolo čoraz lahšie a lahsie.

@matusformanek ďakujem za objasnenie, rozšírilo to môj obzor

matusformanek
18. aug 2025
@andovka007

@matusformanek ďakujem za objasnenie, rozšírilo to môj obzor

@andovka007 berte to, prosím, len ako kalkulaciu chladnych faktov. Do toto všetkeho vstupuje, samozrejme, aj emocionalna ľudská zložka a uplne rozumiem aj ľuďom, ktorí proste spia pokojnejšie ked vedia, že nemajú dlhy (ani tie "dobré"). Robte vždy tak, aby ste sa vy cítili komfortne. Pocit pohody je na nezaplatenie

iva120793
20. aug 2025

@stano231 určite investovanie. Napríklad keď sme s manželom predali byt, vyplatili hypo na ňom a kúpili pozemok, zvyšok sme použili na nákup investičného zlata. Už sa aj tá investícia vrátila. Trvalo to 3 roky.