icon

Minula som veľkú časť finančnej rezervy. Ako ďalej?

23. jún 2023

Mož ma tu zhodíte, že nemám finančnú gramotnosť ale čo už. Tieto poznámky si môžete ušetriť. Dlhé roky sme neboli ako rodina na žiadnej dovolenke, pár krát to boli zdravotné problémy členov rodiny, raz rekonštrukcia, inokedy zas pracovná vyťaženosť.
Tento rok som zarezervovala ubytovanie už v januári. Tie tohtoročné ceny ma zaskočili. Ale boli sme odhodlaní. Odchádzame už zakrátko, keby som zrušila tak prídem o ďalšie peniaze. Za posledné 2-3mesiace sme však mali velké výdavky, neplánovane. Ochorela a tento týždeň mi zomrela svokra. Najskôr sa vybavovala opatrovateľka, aj domov dôchodcov. Panie čo tam chodili bolo treba vyplatiť úrady ešte nerozhodli a ona zomrela a pohreb tiež nie je lacná záležitosť. Až teraz sme zistili aké mala dlhy čo pred nami zatajovala. Včera sa nám pokazilo auto oprava cez tisícku. Keby to bolo málo v nočnej búrke sa velký strom nešťastne padol a vyvalil vedľa na strechu už som zúfalá.

Strana
z2
sense
23. jún 2023

Išla by som na dovolenku. Určite vám to prospeje. Rezervu pomaly postupne zas vybuduje te.
Švagra treba po riešiť. Keď chce dedičstvo tak aj s dlhmi, nie ze vyplatite dlhý po svokre a on vezme polovicu aktiv. Ak dlhy previs ujú majetok po svokre sa ho zrieknite. A svagrove deti ak nemáte po riešené právne tak treba aj to nech švagor keď sa zrazu oháňať dedičstvom nech si plní aj povinnosti voči deťom.
Prajem veľa síl. A P. S určite nue si finančne negramotna. A za to co sa stalo nemôžeš.

autor
23. jún 2023

@oonnaganamakusai prepáč ale pýtala som snáď niečo? Žobrala o milodary? Napísala som niekde,že hladám sponzora? Kde? Pane bože

janka95
23. jún 2023

Išla by som na dovolenku. Pre mňa sú to najlepšie vyuzite peniaze tie zážitky, cestovanie, čas strávený spolu. Ja som myslela ze budem plakať tento rok. Tiež som v decembri rezervovala dráhu dovolenku. A v deň odletu nám malý ochorel. Opuchnuta uzlina na obed sme sedeli na USG a na odberoch. Doktorka nám zakazala cestovať že žiadne slnko ani bazen nehrozí. Tak som stornovala zájazd. Aj keď sme mali poistenie storna, strhnu nám spoluúčasť xo bude určite cez 1000 eur. Niekedy to nevymyslis.

autor
23. jún 2023

@sense deti začala riešiť ešte nebohá svokra, ale rodičia mali podpísať nejaké papiere ale švagra nikde, švagriná tiež nepreberá úradné záležitosti, vkusne býva na inej ubytovni, niekde sa to zasekli ale už sme to začali riešiť . Keď je švagriná raz v base raz na odvykačke neprispieva deťom

autor
23. jún 2023

@janka95 tiež sme to mali pred 5rokmi tak dcéra skončila v nemocnici s atyp.zápalom plúč v júni, mala ATB brať 90 dní a zákaz byť na slnku. Ďalší rok ma na ulici napadol pes, odniesol si to ,,iba,, kabelka a členok, o rok chodil muž celé leto na došlohovanie kvôli robote, potom predvlani covid a vlani rekonštrukcia domu

zmrzlinka2021
23. jún 2023

To dovolenku máte zaplatenú?

autor
23. jún 2023

@zmrzlinka2021 máme zaplatenú cestu pre nás šiestych a ubytovanie.

zmrzlinka2021
23. jún 2023

Choďte, aj tak vsetko na vas pocka a realita je taka, ze ak nepojdete, proste vam ta suma s takmer istotou prepadne.

A klobuk dole, ze ste vzali tie dvojicky k sebe - je to velmi bolestive, ked vies, ze rodicia ta nelubia

autor
23. jún 2023

@zmrzlinka2021 psychike chlapcov vôbec nepomohlo že si ich prehadzovali ako horúci zemiak. Keď šla švagriná na liečenie mali byť so švagrom ale ten zdúchol tak boli u svokry, potom zas so švagrinou, bola sními na predĺženej md, potom bola opatrovateľka v Rakúsku tak boli deti každé dva týždne u svokry. Až kým sa raz nevrátila vôbec, nevedeli sme že ju agetúra vyhodila. Aj s výsledkami v škole to mali kadejako.
Možno to poznáte keď rodič uprednostňuje jedno dieťa pred druhým. Ten vyvolení bol švagor, ten mal všetko dovolené, svokra sa rozviedla lebo svokor píl, narobil dlhy. Muž mal vtedy 16 od vtedy chodil pri škole aj pracovať, ani vš kvôli tomu vtedy nemohol

oonnaganamakusai
Odpoveď bola odstránená
sheila121
Odpoveď bola odstránená
otazka1
23. jún 2023

V tvojom prípade by som na tu dovolenku isla,kopa zlých veci okolo vás za posledné roky,ja to poznám.nám pomohlo vždy vypadnúť..neujdes pred problémom ale zresetujes hlavu,psychicky si oddychnes s keď sa vrátiš, vidíš veci úplne inak..

katica06
Autor odpoveď zmazal
katica06
Autor odpoveď zmazal
hellwant
24. jún 2023

Chodte na dovcu, nacerpajte sily a energie. Potom si sadnite, pozrite sa ake mate moznosti s oddychnutou myslou. Verim, ze to date. Vela sily vam prajem.

pleja
24. jún 2023

Ahoj, naozaj to znie zle a je to ťažké obdobie. Dovolenku nerušte, nič sa tým nevyrieši. Pomôže vám načerpať nové sily. Na dedičskom konaní viete odmietnuť dedičstvo ak dlhy presahujú úžitok napr. z predaja bytu/domu. Poraďte sa s právnikom aby ste obstáli čo najlepšie. Kým ale príde ku dedičskému konaniu bude aj pol-tri štvrte roka, tým sa teraz nezaťažuj. Auto máte opravené a treba dúfať, že sa tak skoro zas nepokazí. Do budúcna zvážte poistenia (mne v živote dosť pomohli), ak nemáte ale cez niekoho, kto sa tomu rozumie nestrká to, z čoho bude mať on najväčší zisk. Ak ste siahli na rezervy a ostalo vám na život, je to fajn - veď na to tie rezervy sú. Dovolenka prospeje vám všetkým a všetci si ju zaslúžite. Máš môj obdiv, že staráte o dvojičky. Držte sa, treba veriť že bolo blbé obdobie, bude lepšie, aj rezervu znova postupne vybudujete.

Strana
z2