Môj partner nevyplnil daňové priznanie päť rokov: Aké sú dôsledky?
Ahojte... Práve som Zistila ze môj chlap (živnostník) nemal podané daňové priznanie už 5rokov... Chcela by som vedieť co z toho reálne môže mať?
Trvaj na tom, aby mu účtovníčka urobila daňové za 2023 a dodatočné za ostatné roky. A u účtovníčky si podanie aj zaplatenie over. A dúfajte, že dostane len pokutu pár stoviek. Ak nepodá všetky DP a nedoplatí do 30.3. nech si zbalí veci a ide kam chce a okamžite rieš rozdeleni BSM. Nemala by som doma takého chlapa, ktorý takto ohrozuje rodinu pokutami a následnými možnými exekúciami.
Inak, ak si neplatí odvody, ak ochorie, žiadna PN. Čiže predstav si, že sa mu niečo stane a ostane rok doma. Budete bez peňazí z jeho strany. Zároveň sa mu tento čas nepočíta do dôchodku, čiže o to neskôr pôjde do dôchodku a dôchodok bude žiadny. Absolútne nezodpovedné, rieš to striktne, rýchlo, never mu čiže všetko si over. Ohrozuje rodinu.
och, ak mu vyjde danova povinnost , tak okrem dani doplati aj slusne penale.
Plus pokuta za vsetky nepodane dan. priznania, cca 30 eur za jedno, ale mozno aj viac vyrubia v tomto pripade.
@melanta a este sranda bude, ked mu vyjdu aj preddavky, a trzby vysoke na povinnu regstraciu dph. Plus samozrejme socialka mu bez podania nevypocitavala soc. odvody - takze dalsie doplatky a penale. Ej, radost mat takeho "podnikatela" doma.
autorka SOS, ries rozdelenie BSM lebo pojdete na ulicu. SZCO ruci celym svojim majetkom.
@melanta vies co moja mama bola taka...jej slova "hlavne ze donesie peneži" a otec mal nastastie sro, tak mu vzali len majetok firmy. Ja som sa mu pokusala robit poriadok po jeho "uctovnicke" /ruky jej polamat/, salatove vydanie, otec tiez bordelar vo vsetkom, platby bez referencii, vs nevedel co to je. Nastastie skoncil s podnikanim uz daavno...v casoch, ked sa to este preslo bez basy a inych postihov. mal velke dlhy, par milionov korun este vtedy...
dlznici to odpisali ako nedobytnu pohladavku.
takze ano su take pripady. ked sa zena nestara, len to ze cinkne daco na ucet pre rodinu. *To nie je vyplata, ze mas vsetko vysporiadane a poplatene zamestnavatelom.
Jedine, že by mu nevznikla povinnosť podať daňové priznanie, lebo jeho zdaniteľné príjmy nepresiahli stanovenú hranicu...
Ale aj keby splnil túto podmienku a voči daňovému úradu by bol "čistý," tak by som sa pozrela na zdravotnú a sociálnu poisťovňu - či bolo predpísané poistné správne a či bolo zaplatené.
Sociálna poisťovňa zverejňuje zoznam dlžníkov:
https://socpoist.sk/nastroje-sluzby/zoznam-dlzn...
Ak si však nesplnil oznamovaciu povinnosť, tak musí najskôr vyplniť prihlášku a potom mu bude vypočítané koľko má platiť. Oznamovacia povinnosť nemá premlčaciu lehotu!
Panika bokom, ak mal naozaj nízke príjmy, tak mu nemusela vyjsť povinnosť podať daňové priznanie. Ale tá suma je nízka, za min.rok to bolo tuším len do 2400 eur. Je to risk. Môže tento rok normálne podať daňové a dúfať, že mu najbližšie roky nepríde kontrola. V momente, ako podá dodatočné za tie min.roky, kontrola mu určite príde. Daňovákov je málo a na bežne kontroly k obyč.živnostníkom moc nechodia, ale ak im niečo podozrivé vyskočí, tak idú na istotu.
A sociálka a zdravotná to berú tak, že keďže nepodával daňové, mal teda nízky príjem a platil teda min.odvody do zdravotky a nič do sociálky.
A aký je dôvod že nepodaval daňové priznanie? Lebo to je kľúčová otázka.
Udivuje má to stale.Manželia niekoľko rokov..Príspevky tohto typu,práve som zistila , že manžel 5 rokov nepodal daňové,práve som zistila,že manžel má dom napísaný len na seba,práve som zistila ,že manžel zarába viac než mi povedal..
O čom sa vy bavíte doma bežne v tých manželstvách.
Že čo treba kúpiť a kedy ,kto ide pre deti?
A potom už len ticho a tma?
@pe_mi Podla mna to je len jej frajer - ten lepsí prípad a snád deti s ním nemá
@zmrzlinka2021 v inom príspevku minulý rok sa pýtala, ako si privyrobiť na materskej. Takže dieťa asi má.
@dani_elaa123 je to manžel alebo priateľ? To je dosť podstatné.
tak to je dosť pravdepodobné, že neplatí ani odvody. Pekne blbý nápad.
@janickacrazy je to len priateľ 🙏 sme spolu 3roky a mame ročného syna.. Takže na začiatku vzťahu som jeho daňové vôbec neriešila po roku som otehotnela a už som mala iné veci na rozume ako ho kontrolovať keď som sa spýtala ci podal daňové minulý rok tak mi povedal ze hej... Náš vzťah sa dosť zmenil ako som otehotnela ja som chcela aby dospel a začal sa správať ako budúci otec a nie stále vysedávať po krcmach s kamarátmi.. Tam sa to naštrbilo... Chodí do zahraničia takže väčšinu času doma ani nebol... Jedine peniaze co mi posielal bolo na nájomné viac ani cent takže všetko okolo malého som platila ja... Takže myslím ze niektoré komentáre typu ze mi cinkli peniaze na účet sú dosť nemiestne myslim... Až teraz keď mal malý rok sa trošku spamätal a začal mu kupovať veci... Zarába viac než dosť keďže je zvarač takže som dúfala že si tieto veci platí... Mne daňové vždy podával zamestnávateľ takže som tieto veci riešiť nemusela a ani sa do toho nevyznám.
@dani_elaa123 nuž, urobila si si po roku dieťa s niekým, kto vysedáva po krčmách s kamošmi. Takže urob to, že požiadaš o výživné. Aj keď ste stále spolu, môžeš požiadať o výživné na dieťa. Aby si mala istotu, že na dieťa ti každý mesiac prispeje. Ja by som s takým nebola. Nebola by som s chlapom, čo vysedáva v krčme. A nebola by som s chlapom, ktorí do očí klame (keď tvrdil, že podal daňové). Ale ty si si ho vybrala za otca svojho dieťaťa a za partnera, tak asi ti to vyhovuje, zvlášť ak si stále s ním.
@dani_elaa123 chdí do zahraničia , takže príjmy má zo zahraničia ? Má tam živnosť alebo je tam v trvalom pracovnom pomere u zahraničného zamestnávateľa ?
to by musel zarobit okolo 2000 eur ROCNE, aby nemusel podavat danove priznanie, co pochybujem.
@dani_elaa123 a kde to potom mina, ked zaraba viac nez dost ako zvarac v zahranici, a tebe dava len cisto na najom?.
v kazdom pripade, ak ma slovensku zivnost a nema stalu prevadzku v zahranici /predpokladam ze ide o stat eu/, tak musi normalne podat DP zo svojich prijmov za zivnost. Pret teba je vlastne dobre ze nie ste manzelia, nie si jeho spoludlznik, v pripade jeho zadlzenia.

😲 neplati ani odvody?