icon

Môže banka kontrolovať použitie navýšenia hypotéky?

crazypilotsk
2. sep 2026

Ahojte. Brali ste si niekto navýšenie hypo tak, že ako účel ste uviedli rekonštrukciu a nakoniec ste si z prostriedkov kupovali auto? Kontroluje banka nejakým spôsobom na čo ste peňažné prostriedky použili okrem toho, že je v zmluve uvedené doručenie čestného vyhlásenia? Vopred vám ďakujem za akékoľvek odpovede. Resp. keď nie takýmto spôsobom, ako je možné túto situáciu riešiť, aby sme v starej banke neprišli o výhodný úrok na pôvodnej hypo?

anonym_8e8102
2. sep 2026

@crazypilotsk v čestnom prehlásení je taká formulka že si si vedomý dôsledkov za uvedenie nepravdivých informácií.. čo máte v zmluve? treba dokladovať využitie finančných prostriedkov?

mimaapeto
2. sep 2026

skús sa opýtať vo finančnej poradni na MK

marhulka13
2. sep 2026

@crazypilotsk my sme takto navyšovali, že prostriedky použijeme na rekonštrukciu domu, ale nikdy nás neprišli skontrolovať

anonym_6cb00f
2. sep 2026

@crazypilotsk peniaze ste vybrali a platili v hotovosti?
Videla banka stav pred údajnou rekonštrukciou?

crazypilotsk
autor
2. sep 2026
@marhulka13

@crazypilotsk my sme takto navyšovali, že prostriedky použijeme na rekonštrukciu domu, ale nikdy nás neprišli skontrolovať

@marhulka13 a použili ste? 😂

crazypilotsk
autor
2. sep 2026
@anonym_8e8102

@crazypilotsk v čestnom prehlásení je taká formulka že si si vedomý dôsledkov za uvedenie nepravdivých informácií.. čo máte v zmluve? treba dokladovať využitie finančných prostriedkov?

@anonym_8e8102 to áno, ale keď to človek riadne spláca, aká ujma tým banke reálne vzniká? žiadna.

anonym_8e8102
2. sep 2026
@crazypilotsk

@anonym_8e8102 to áno, ale keď to človek riadne spláca, aká ujma tým banke reálne vzniká? žiadna.

@crazypilotsk môže sa niečo stať napr. nebude sa už ďalej vedieť splácať hypotéka a vtedy pokiaľ nehnuteľnosť potrebovala rekonštrukciu aj boli nato zobrané finančné prostriedky a banka posúdi stav nehnuteľnosti teoreticky by mohol byť problém že napr byt vzaný úver na rekonštrukciu napr a potom sa príde nato že je tam stále umakartové jadro napr.. každá rekonštrukcia nehnuteľnosti navyšuje jeho trhovú hodnotu...

anonym_f9fcf9
2. sep 2026

@crazypilotsk banka do 12 mesiacov može požiadať o fotodokumentáciu prerábky, doloženie dokladov atď
Vedia vyvodiť postihy ako pokuta, zvýšenie úroku, zrušenie a vyplatenie úveru.

mariaaaaa
2. sep 2026

atalo sa u nas v banke kde pracujem, že klienti davnejsie navysili hypo za ucelom reko.... po x rokoch chceli znova navysenie, znova na reko a banka si schvalenie podmienila novym znaleckym posudkom, ten klienti dodali ale zmena na nehnutelnosti nezodpovedala prvemu navyseniu hypo a mali velke stastie, ze banka IBA neschvalila nove .... v hre bolo aj zosplatnenie uveru pre porusenie uverovej zmluvy

mk1111111111
2. sep 2026

Niektora banka ziada foto pred a po, ina aj doklady.

crazypilotsk
autor
2. sep 2026
@mariaaaaa

atalo sa u nas v banke kde pracujem, že klienti davnejsie navysili hypo za ucelom reko.... po x rokoch chceli znova navysenie, znova na reko a banka si schvalenie podmienila novym znaleckym posudkom, ten klienti dodali ale zmena na nehnutelnosti nezodpovedala prvemu navyseniu hypo a mali velke stastie, ze banka IBA neschvalila nove .... v hre bolo aj zosplatnenie uveru pre porusenie uverovej zmluvy

@mariaaaaa zosplatnenie len toho navysovaneho ci aj toho co je brany ako povodny na kupu nehnutelnosti?

anonym_174911
2. sep 2026
@crazypilotsk

@mariaaaaa zosplatnenie len toho navysovaneho ci aj toho co je brany ako povodny na kupu nehnutelnosti?

@crazypilotsk vieš čo, nešpekuluj. Nemusí to dopadnúť dobre.

anonym_f9fcf9
2. sep 2026
@crazypilotsk

@crazypilotsk celého úveru a ešte aj zápis v úverovom registri, že ani ďalšia banka neposkytne úver..

anonym_acea63
2. sep 2026

To je ale sila,ved banka vzdy da max 80 percent z odhadu a ked sa im odhad nepaci sami ho vedia zkresat,aku sumu budu akceptovat.
Vzdy je to s cestnym prehlasenim,ale zaroven ano daju sa pouzit aj na iny ucel.Este sa nam nikdy nestalo,ze by nieco kontrolovali.Ale zaroven do domu vela investujeme.Takze napr.odhad z r.2020 uz davno neplati hoci,sme napr.z neho brali 80percent.Takze keby aj prisli na kontrolu vela sa urobilo medzi casom.

marhulka13
2. sep 2026
@crazypilotsk

@crazypilotsk my sme použili, lebo sme robili strechu a pýtala som sa aj muža a my sme museli do banky doniesť faktúru, že čo sa za tie peniaze robilo. Už je to veľa rokov dozadu, ja si to tak nepamätám

crazypilotsk
autor
2. sep 2026
@anonym_f9fcf9

@crazypilotsk celého úveru a ešte aj zápis v úverovom registri, že ani ďalšia banka neposkytne úver..

@anonym_f9fcf9 a mam teraz moznost to vratit ked uz je to nacerpane s vedomim ze budem musiet zaplatit poplatok 1% za predcasne splatenie a uz som zaplatil poplatok za uver?

anonym_acea63
2. sep 2026
@crazypilotsk

@anonym_f9fcf9 a mam teraz moznost to vratit ked uz je to nacerpane s vedomim ze budem musiet zaplatit poplatok 1% za predcasne splatenie a uz som zaplatil poplatok za uver?

@crazypilotsk co ti povedali v banke??Davala si aky odhad??Starsi???Aj ste nieco nove porobili???

mirka0677
2. sep 2026
@crazypilotsk

@crazypilotsk my sme prechádzali s úverom do inej banky ( primabanka) a súčasne sme aj navysovali úver. Tiež sme uvádzali dovod navýšenia rekonštrukciu. ale to navýšenie bolo vyššie, aby sme zafinancovali aj niečo iné. 2 roky nám tie peniaze ležali na účte v tej banke, lebo sme sa nevedeli nejako s tou rekonštrukciou rozhýbať. Ale teda po 4 rokoch sme niečo spravili ( kúpeľku a kuchynu ) a ešte nám cca 30% ostalo na účte. Za celý čas banka ani raz neriešila, že prečo tie peniaze, čo nám dala, nepoužívame. Dokonca jej zamestnanec sa ozval, či nechceme tie peniaze, čo si tam tak pekne ležia na bežnom účte, investovať u nich. Už keď sme to navýšenie riešili s fin.poradcom, aj jemu sme povedali, že chceme aj niečo iné riešiť, nie len rekonštrukciu, tak ani raz on nespomenul, že ale banka si môže vyžiadať nejaké dôkazy, na čo sme peniaze použili. Možno to závisí od banky, neviem, ako sa k takýmto veciam stavia.

crazypilotsk
autor
2. sep 2026
@mirka0677

@crazypilotsk my sme prechádzali s úverom do inej banky ( primabanka) a súčasne sme aj navysovali úver. Tiež sme uvádzali dovod navýšenia rekonštrukciu. ale to navýšenie bolo vyššie, aby sme zafinancovali aj niečo iné. 2 roky nám tie peniaze ležali na účte v tej banke, lebo sme sa nevedeli nejako s tou rekonštrukciou rozhýbať. Ale teda po 4 rokoch sme niečo spravili ( kúpeľku a kuchynu ) a ešte nám cca 30% ostalo na účte. Za celý čas banka ani raz neriešila, že prečo tie peniaze, čo nám dala, nepoužívame. Dokonca jej zamestnanec sa ozval, či nechceme tie peniaze, čo si tam tak pekne ležia na bežnom účte, investovať u nich. Už keď sme to navýšenie riešili s fin.poradcom, aj jemu sme povedali, že chceme aj niečo iné riešiť, nie len rekonštrukciu, tak ani raz on nespomenul, že ale banka si môže vyžiadať nejaké dôkazy, na čo sme peniaze použili. Možno to závisí od banky, neviem, ako sa k takýmto veciam stavia.

@mirka0677 No to je presne moj pripad. My mame na byt jednu hypo v prime. Ktoru sme tam prenasali od inej banky pred par rokmi. Tato hypo je dalsia samostatna od tej prvej ktora sa zobrala kedze hodnota nehnutelnosti vyrazne stupla a tym padom sa to dalo vykryt ze jedna nehnutelnost je zalozena v tej istej banke na dve hypo. Ale, ano, chcel by som cast penazi pouzit aj na iny ucel ako rekontrukciu. Len aby som potom nedostal po hlave ked mi to niekto pride po case skontrolovat.

mirka0677
2. sep 2026
@crazypilotsk

@mirka0677 No to je presne moj pripad. My mame na byt jednu hypo v prime. Ktoru sme tam prenasali od inej banky pred par rokmi. Tato hypo je dalsia samostatna od tej prvej ktora sa zobrala kedze hodnota nehnutelnosti vyrazne stupla a tym padom sa to dalo vykryt ze jedna nehnutelnost je zalozena v tej istej banke na dve hypo. Ale, ano, chcel by som cast penazi pouzit aj na iny ucel ako rekontrukciu. Len aby som potom nedostal po hlave ked mi to niekto pride po case skontrolovat.

@crazypilotsk my keď sme hľadali firmu na rekonštrukciu kuchyne a kúpelky, tak sme mali cenové ponuky v rozpätí 20-40tis. Po dohode sa malo niečo platiť na ruku, niečo na faktúru... Aj keby sme celú sumu z navýšenia použili na rekonštrukciu, vobec by sme nevedeli dokázať, koľko to v skutočnosti ozaj stálo. Čiže zrekonštruované ozaj niečo máme, aj nejaké oficialne doklady..zvyšok je na účte a použijeme to neskôr na niečo iné. A banka je asi len rada, že jej platíme tie nehorázne úroky z úveru a ešte 15 rokov budeme 🙂

anonym_f9fcf9
2. sep 2026
@crazypilotsk

@crazypilotsk ja neviem no, je to proste podvod, namiesto investovania do nehnuteľnosti čo patrí banke, peniaze investuješ do niečoho úplne iného..
Možno sa to robí tak, že nejaká rekonštrukcia prebehne a zvyšok minieš ba niečo iné, ale čisto len urobiť kulehu na banku, bála by som sa, keď si spatne možu vyžiadať doklady, poslať znalca..
Akú sumu ste načerpali?

mariaaaaa
Včera o 11:58
@crazypilotsk

@crazypilotsk niee cosi.... len to nabuduce ,ak budete potrebovať, prefinancujete cele do inej banky.... ak mas fin. poradcu tak to aj tak skor ci neskor prefinancujes.... ten ta viac ako 5 rokov v jednej banke nenecha

anonym_acea63
Včera o 16:54
@crazypilotsk

@crazypilotsk na co si si bral peniaze,ked sa teraz bojis???ved nejdes do 100percent hypoteky,musel si dat nejaky odhad,co aj banka odsuhlasila.My sme mali 3 hypoteky v 1 banke,ked sme ich davali dokopy aj s navysenim vsetko sa vyplatilo a zo zbytkom sme si uz robili,co sme chceli.Banka mala vzdy odhad,ci novy ci stary a stary mozes dat do 5r je akceptovatelny.