icon

Môže byť partner spolumajiteľom účtu v SLSP?

20. apr 2025

Ahojte, mám účet v SLSP. Je možné aby som pridala ako majiteľa účtu partnera? Aby sme boli obaja majiteľmi? Na účet nám chodí spoločná výplata, máme iba tento jeden účet z ktorého hradime všetko. Vďaka

Strana
z2
petamich
20. apr 2025

Nie, v SLSP to nie je mozne, ak sa nemylim len v mBank, Uni ma Tandem konto a nie som si ista ale mozno aj Fio, ostatne banky ucet viacerych majitelov neponukaju, jedine disponentske opravnenie

deti95060810
20. apr 2025

ani v mBank to nie je možné... máme tam účet.
jeden je majiteľ a druhý disponent.

petamich
20. apr 2025

@deti95060810 v mBank to mozne je, mBank ponuka aj ucet pre dvoch rovnocennych majitelov

muchotrafka298
20. apr 2025

V SLSP je majitel len jeden, druhy je disponent. Pravo disponenta zanika smrtou majitela. Jedina banka v SR, kde je to mozne, je mbank.

zuzanockamt
20. apr 2025

V SLSP to už možné nie je. Kedysi áno. Moji rodičia ešte taký účet majú, že sú obaja majitelia.

autor
20. apr 2025

@muchotrafka298 čo to prosím presne znamená?

zuzanockamt
20. apr 2025

Autorka
Ak majiteľ účtu zomrie, disponent sa k peniazom dostane po dedičskom konaní - ak budete manželia. Ako partneri po sebe nededíte. Účet sa smrťou majiteľa do pár hodín blokuje.

petamich
20. apr 2025

Ze ak by sa ti nieco stalo, tak disponent nebude moct uctom disponovat.

muchotrafka298
20. apr 2025

Znamena to vela. Ked sa Ti nieco stane, on sa k peniazom nedostane.

kaca222
20. apr 2025

Nemôže. Tiež máme v SLSP “spoločný účet”, kde nám chodia obe výplaty. Majiteľom som však len ja, manžel je však len disponent. Má svoje prístupové údaje, kartu

autor
20. apr 2025

@muchotrafka298 to vážne? Ako by to potom bolo keby náhodou zomriem? Nie sme manželia, máme 1 dieťa

marhulka13
20. apr 2025

@zuzanockamt toto tiež celkom nie je pravda, svokra keď zomrela, normálne sme cez kartu vybrali peniaze a zaplatili pohreb, čo tam mala odložené naňho. Účet nebol vôbec blokovaný, len pri dedicskom nám oznámili že koľko je zostatok a to si rozdelili súrodenci

petamich
20. apr 2025

@marhulka13 no a toto kludne mohlo byt napadnutelne 🙂 kedze akakovek transakcia po oficialnom umrti majitela uctu je neopravnane, jasne, vy by ste dokazali, ze sa pokryli naklady na pohreb ale ak by disponent prisiel a vybral zostatok, tak by to dedici pokojne mohli napadnut

zuzanockamt
20. apr 2025

@marhulka13 Mám úplne inú skúsenosť. Účet zomrelého bol blokovaný do pár hodín. Veľmi čerstvá skúsenosť. Spoločný účet s rovnocennými majiteľmi ostal otvorený.

petamich
20. apr 2025

@zuzanockamt ucet sa vo vacsine pripadov neblokuje do par hodin, kym nie je oficialne nahlasene umrtie, spravidla preukazane umrtnym listom, tak banka ucet nema opravnenie zablokovat, cize disponent pokojne moze uctom disponovat a vybrat nejaky obnos ale dedicia samozrejme to potom vedia riesit, kedze uctom uz nemalo byt disponovane

Cize moze to byt od par hodin a niekedy az do par dni.

marhulka13
20. apr 2025

@petamich viem, že to nie je kóšer, ale mužovi to nevadilo a jeho sestra všetko riešila. Nikto to ale nenapadol, notárka sa tiež netvarila, že ju to zaujíma, iná oznámila koľko tam bolo keď zomrela a koľko teraz a bolo hotovo

zuzanockamt
20. apr 2025

@petamich Mám veľmi čerstvú skúsenosť. Účet bol blokovaný do pár hodín. Obhliadajúci lekár všetko nahlasuje elektronicky. Nič sa v banke úmrtným listom nepreukazuje.

petamich
20. apr 2025

@marhulka13 myslim, ze pokrytie nakladov na pohreb je asi pre kazdeho akceptovatelne ale kym som kedysi robila v banke nie raz sme riesili pripady, ze disponent vybral ucty do posledneho centu a jasne, ze to potom ostatni dedici napadli

marhulka13
20. apr 2025

@zuzanockamt my z februára, tiež to nie je dlhá doba

petamich
20. apr 2025

@zuzanockamt ak nahlasuje umrtie majitela uctu disponent alebo ina osoba (pribuzny) musi to preukazat originalom alebo notarom overenou kopiou umrtneho listu, ak to nahlasuje ina institucia napr. Socialna poistovna, Notar, Matrika....tak vtedy samozrejme nemusi

zuzanockamt
20. apr 2025

@marhulka13 Ja z marca, od marca sa menili podmienky.

marhulka13
20. apr 2025

@petamich ona ani nebola disponent, len vedela pinkod od jej karty. Ale je mi jasné že keby to dedici napadli, bol by z toho problém. Určite to nedávam ako navod osklbat niekoho po smrti.

petamich
20. apr 2025

@marhulka13 ale vobec nie, tak som to ani nemyslela, ze by vam o take nieco slo, mrzi ma ak to tak vyznelo 😅

selena_luna
20. apr 2025

Autorka, ak by si nahodou zomrela, vsetko dedia tvoje deti ( teda v tvojom pripade vase spolocne dieta) ak chces. napis zavet, ze si prajes aby dedil aj partner - a aky podiel. Bud u notara, to je najistejsie, alebo vlastnou rukou, ta vsak nemusi mat taku "silu" ale neviem kto by to chcel rozporovat.
Ak by vsetko zdedilo dieta, otec hned nemusi byt automaticky spravca majetku, nakladanie s majetkom bude schvalovat sud a bude dbat na to aby to bolo v zaujme dietata ( teda prehnane povedane by si z toho tatik nemohol kupit motorku napriklad...)

marhulka13
20. apr 2025

@petamich jaj to nie skôr tak, že niekto to zoberie ako univerzálnu radu , že po smrti môže robiť s peniazmi zosnulého čokoľvek. Naš prípad bol skôr ten šťastný, že sa hladko dohodli

muchotrafka298
20. apr 2025

Na tvojom mieste by som riesila to, aby mal partner vlastny ucet. Asi Ti je jasne, ze spoludisponent moze nakladat s peniazmi podla uvazenia. Cize Ti aj vsetko vybrat. Napriklad pri rozchode, ani zomriet nemusis.

tykat
20. apr 2025

@zuzanockamt ano aj my s muzom taky mame, zakladala som ho davno, cca 25r. Teraz uz taka moznost nie je, ale tieto stare ucty uz zmenit nemozu takze maju tuto vyhodu rovnocennych majitelov (tak mi to vysvetlili v banke).

rozculena
20. apr 2025

@zuzanockamt obhliadajúci lekár ako vie,kde má zomrelý účet

mandarinka555
20. apr 2025

@marhulka13 To preto, lebo si bola extrémne rýchla, ináč by si sa už k peniazom nedostala.

Strana
z2