icon

Môže ma zamestávateľ odhlásiť zo SP počas materskej?

polana
23. júl 2011

Ahojte dievčence,nedá mi aby som Vám nenapísala svoju čerstvú skúsenosť so SP a mojim zamestnavatelom.Niekolko rokov som pracovala,otehotnela som a nastupila ako rizikovo tehotná na PN.Po PN som si vyčerpala všetku dovolenku nastupila na MD,narodila sa mi dcera.v r.2008.Po jej narodení som do SP v Trnave priniesla prislušné doklady ako aj do zamestnania.Zodpovedná pracovnička v SP mi povedala že to je všetko,som zamestnaná tak je to OK.Po pol roku som si požiadala o rodičovsky príspevok zasa som zamestnaná tak je to všetko.Ked dcera dovršila 3 roky teraz v juli,ukončila som pracovný pomer,požiadala o predlženú bezplatnu RD.Kedže som ukončila pracovný pomer išla som sa sama...!!!,nahodou opytať do SP či si nemám vypisať nejaké papiere.Samozrejme mi dali žiadosť FO aby štat za mna platil dôch.poistenie.Hned som si zo zvedavosti požiadala o vypis z osobneho učtu DP.Na druhy den mi volali zo SP aby som si prišla pre vypis do r.2010a pracovnik bol prekvapeny že tam nemám započitany rok 2009 a 2010 a som zamestnaná.Tak hned skonštatoval že počas materskej ma môj zamestnavatel odhlasil z DP/bez môjho vedomia/ a mal na to právo!!!,a ja som sa neprihlasila a nepožiadala štat aby za mna platil DP.Takže zamestnavatel jednoducho za mna prestal platiť,neoznamil mi to,SP mi to tiež neoznamila vraj nemala prečo,tým padom ja som o tom nevedela ,ved som bola stále zamestnaná a na vine som ja lebo som sa neprihlásila.Už sa udajne s tým nedá nič robiť,nevedomosť neospravedlnuje tak mi bolo povedané.Takže v zápočte mám odpracovaných pár rokov a z toho Takmer 3 roky nie som dôchodkovo poistená.V pondelok idem za veducou pobočky SP ako to dalej treba riešiť ale asi zbytočne.Okrem toho som teraz na PN v ochrannej dobe som zvedavá či mi ju vôbec vyplatia.Ak mate niektorá podobnú skusenosť napište,alebo ak viete poradte.

martuska75
23. júl 2011

@polana určite ti tu baby poradia fundovanejšie, ale ja som si práve tiež riešila DP v sociálke a mám to teda čerstvo v pamäti. Neviem či to bolo v 2008 rovnaké ale teraz je to tak že zamestnávateľ ťa odhlási z DP ku dňu skončenia materskej a od začatia rodičovskej sa musíš sama prihlásiť v sociálnej poisťovni ako osoba za ktorú platí poistné štát. A ked nastúpiš do práce tak sa musíš zase odhlásiť - aj ked ťa za estnávateľ prihlási tak to nestačí !! A prihlásiť sa nedá spätne! A okrem iného je celkom možné že ti aj priamo na sociálkepovedali zle lebo mne sa minulý týžfeň stalo to isté. Až nakoniec asi nejaká vedúca niekoho zavolala a tá pani mi dala za pravdu. Mne najprv tvrdili že som mala byť prihlásená od pôrodu. 😖

polana
autor
23. júl 2011

Ja viem že už si nepomôžem ale myslím si že zamestnávatel zamestnanca a aj socialna poisťovna poistenca by mali na tuto vec upozorniť.Dakujem za odpoved

lili_mia
23. júl 2011

@polana
@martuska75
@polana
jedna rada, pre istotu si napíšte aj žiadosť aby sa vám k tomu vyjadrili aj písomne, vtedy už pracovníčka rozmýšľa poriadne čo dáva na papier, plus potvrdzuje to aj vedúca úradu, tak budete mať na papieri či to platí a či nie, teda tá vec kvôli kt ste išli na daný úrad, to platí aj na iné úrady .. ak som dobre pochopila tému, počas materskej mi zamestnávateľ platí DP a ja sa nahlasujem začatím rodičovskej, či už počas materskej sa mám prihlásiť k DP? dakujem

lili_mia
23. júl 2011

ešte doplním, treba špecifikovať, na čo sa pýtate, robila som nejakú dobu v SP a čo niektoré ženy robili .. klient dostal odpoved iba na to, načo sa pýtal .. povedzme živnostník .. pýtal sa, či má všetko zaplatené za svojho zamestnanca, ona že áno máte, odišiel a ona na celú kanceláriu .. ale svoj dôchodok akosi nezaplatil posledný polrok! .. kedže my sme boli odd výberu poistného za zamestnancov, nie priamo za človeka - osobu !!!

polana
autor
23. júl 2011

DakujemVám za príspevok a radu.Určite si napíšem žiadosť.

gapa
24. júl 2011

@polana
to čo píšeš je bohužial pravda.

od 1.7.2005 platí, že od nástupu na md sa prerušuje poistenie v soc.poisťovni. Tým, že mzdárka nahlásila nástup na md, resp. RD platila to ako prihláška na dôch.poistenie štátom za osobu riadne sa starajúcu o dieťa do 6rokov

pri nástupe na md od 1.8.2006!!!!!!(vrátane) platí, že prihlášku na dôch.poistenie štátom si musí podať sama mamička. V soc.poistovni však mali také usmernenia, že sa treba prihlásiť do 15dní od pôrodu (aby platilo prihlásenie od pôrodu) a takto usmernovali aj zamestnané mamičky, aj ked im trvalo poistenie zamestnanca až do ukončenia md a v zákone sa písalo, že nie je možné mať súbežne povinné dôch.poistenie zamestnanca a byť dôch.poistený štátom. Tj. ak sa mamičky prihlásili až prvým dnom nástupu na Rd, nevadilo to, mali súvisle dôch.poistenie, aj ked myslím odvody do II.piliera v takom prípade nešli od narodenia do ukončenia MD, ale až od nástupu na RD= podania prihlášky (ak pripojila k prihláške aj Oznámenie o účasti na dôch.sporení, no neviem, odkedy toto tlačivo vymysleli)

od 1.1.2009 nastala zmena a bolo treba sa prihlásiť do 45dní (lebo konečne zistili, že prihlásiť sa do 15dní môže byť po pôrode problém), no pre mamičky povinne dôch.poisené, čo poberajú materské už začali vysvetlovať, že sa majú prihlásiť až po ukončení povinného poistenia v SP (teda nástupom na RD, u zamestnancov, szčo nerozoberám, tam záleží, či majú povinné poistenie,či majú prerušenú žinvost ...), tj. už neusmernovali že zamestnané mamičky treba sa prihlásiť do 45dní po pôrode (aj ked asi ako kde).
Myslím odvedy (nechce sa mi hladať v zákonoch, tj. nemusí dátum sedieť)ale bolo treba do 30dní od právoplatnosti o priznaní nároku na materské odniesť na sp oznámenie o účasti na dôch. poistení aby aj počas poberania materského robili odvody do II.piliera, no to platí len pre tých, čo im trvá povinné poistenie a poberajú materské (napr zamestnankyne s nárokom na materské, ktorým trval PP počas celej MD).

od 1.1.2011 podla vyjadrenia mamičiek (nezistovala som v sp) už netreba

Bohužial už som sa stretla s vela mamičkami čo takto dopadli. A tá prihláška sa nedá urobiť spätne. Ten postup schvalovania týchto zákonov bol dosť nešťastný a aj ked napr. my sme dostali na úrade, kde dávali rodný list aj knižočku, čo všetko treba vybaviť, viem si predstaviť, že nie každý to číta a hlavne nie každý ju dostal a najhoršie to bolo s maminami pri nástupe na md hned od 1.8.2006, tam je asi vela takých, ako ty.

čo ti poradiť? neviem. S tým asi nič nenarobíš, jedine tlačiť na zákonodárcov, aj ked neviem, či s efektom.
Ono možno maminy, čo majú nadpriemerný príjem, možno aj lepšie, že nižší vym.základ im nezníži dôchodok. Ale takých je asi málo, lebo také maminy zväčša išli pracovať, aby nestratili miesto.

Tak nech ste hlavne zdraví, nič pozitívnejšie ma nenapadá. 😉

masinka
24. júl 2011

@polana ahoj
ako pise gapa, uz s tym asi nic nenarobis, ale ak ta to potesi (v duchu hesla - ked mne zdochla koza, nech zdochne aj susedovi 😉, nie si sama koho takto obabrali 😖
ja som nastupovala na MD v oktobri 2006, kedze to platilo len od augusta, este nikto o tejto novinke ani nechyroval, nie to aby mi to povedali v SP ked som im tam niesla dcerin rodny list... len zial som ho mala odovzdat este aj v dalsom okienku spolu s prihlaskou.... potom niekedy koncom roka 2007 nejaka mamicka na to prisla a konecne sa to zmedializovalo .... ale velka vacsina mamiciek co mali deticky koncom roka 2006 a zaciatkom 2007 dopadla tak ako my ...
takze fakt, nech len nam zdravicko sluzi, lebo takto pojdeme do dochodku zrejme az v osemdesiatke 😉

polana
autor
24. júl 2011

@gapa Dakujem za odpoved a za príspevok,viem že to nezmenim 😖 😖 😖 ale presne tak hlavne to zdravie aj Vám prajem.

gapa
24. júl 2011

OPRAVA k môjmu príspevku o 14.47

chyba je hned v druhom odseku,
správne má byť:
od 1.7.2005 platí, že od nástupu na RODIčOVSKú DOVOLENKU (teda nie na MD, ako som písala) sa prerušuje poistenie v soc.poisťovni.

v treťom odseku je myslím MD v poriadku, aspon myslím, čo si pamätám, ked som touž dosť dávno hladala v zákonoch.

polana
autor
25. júl 2011

...no čo už narobím,mám 41 rokov 😖 ,dôchodkovo poistených 17 rokov ☹ ,dúfam že sa do 80 k nejakému dôchodku dopracujem. 😉 😉 😉

zuzmor002
28. okt 2011

Ahoj, mojej sestre sa stalo presne to čo Tebe, zamestnávateľ ju počas predĺženej rodičovskej dovolenky odhlásil zo SP, bez jej vedomia a takisto ani SP jej o tom nedala vedieť, čo mi pripadá naozaj šialené!!! Oni nemusia ohlásiť nič, ale ak niečo neoznámime my, tak robia z toho strašné haló, ako je možné, že niečo nevieme! Aby človek nerobil nič iné len si stále zisťoval, čo má kedy vybaviť, fakt otrasné!!!

stanka77777
11. feb 2012

Ahojte, ak by ste mali záujem, prečítajte si články o materskej a rodičovskej dovolenke na stránke www.najpravo.sk. V predmetných článkoch je množstvo potrebných informácií a cenných rád k problematike materskej a rodičovskej dovolenky a ku všetkému, čo s nimi súvisí.

Tu sú linky na vyššie spomenuté články:

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...

http://www.najpravo.sk/rady-a-vzory/rady-pre-ka...