Môže mi niekto s hypotékou ručiť na byt?
Chcela by som kúpiť malý byt ale potrebujem ručiteľa. Môže mi ručiť niekto kto má hypotéku už? Hypoteka cca 42 tisíc,vek 37 = vek ručiteľa
Môže mi ručiť?
Inak mne samej s deťmi nedajú hypotéku
to z akeho dovodu potrebujes ručiteľa? ved zakladas byt a 42 tis. e nie je nejak mega veľa
@katkaseiner mám tri deti a z príjmu 900€ mi nevychádza dostatočná hypotéka na kúpu bytu
@heleninamama ďakujem že si ma hneď odsúdila
Neskúšala si bezúčelový úver?
Ručiť môže ale musí mať na to prijem, aby ako bolo spomenuté vedel splácať obidve hypotéky, banka vždy musí rátať aj s touto možnosťou. A pri príjme 900eur by som ja osobne do žiadnej hypotéky nikdy nešla a už vôbec do toho ťahala ručiteľa.
Iná možnosť nieje?
@mischy00 nie je iná možnosť ja nikoho nemám na koho sa obrátiť zdôveriť
A z prijimu 900€ dokážeš platiť hypotéku, náklady na byt a ešte živiť 4 ľudí? Lebo ak áno, to musíš vedieť čarovať
@doriiis tá výška nestačí na kúpu bytu
Pravda nie je súdenie. Z 900 eur 4 ľudia sotva prežijete, jednoducho nemáš z čoho platiť hypotéku a banka to vie, preto ti ju nedá. Prečo teda chceš niekomu inému vedome zničiť život a zatiahnuť ho do svojich problémov?
Môže byť s tebou spoludlžník, ale len v prípade, že bude mať dostatočný príjem.
Máš manžela? Lebo ten príjem, plus hypotéka, detí, náklady, kopec neocakavanych výdavkov je dosť slabý....to je tak na prežívanie, nie na hypotéku
Matematiku neovladas? Ved ten prijem ti nemoze stacit. Ci rucitel je taky idiot, ze to mieni splacat za teba? 🤦♀️
Ešte dôležitá vec, ten príjem je zo zamestnania alebo je v ňom zarátané nejaké dávky, výživné a spolu to robí 900eur? Lebo ozaj toto musí byť dobrovoľný ekonomicky samovrah aby ti išiel niekto ručiť.
Ja predpokladam ze 900e je len samotny cisty prijem co posudzuje banka. Autorka bude mat este nejake pridavky, vyzivne na 3 deti, danovy bonus? (Ten snad nie je v tych 900), takze predpokladam ze sa to nazbiera na inu sumu, z coho hospodaria.
Nikto ťa neuráža len je fakt, že máš malý príjem a spoludlžník by šiel do obrovského rizika. Jedno z detí ochorie alebo zostaneš na PN a už nebudeš vedieť platiť.
Jednoduchá odpoveď pre teba: Nie, nie je to dobrý nápad.
@heleninamama lebo asi nema na vyber? Lebo potrebuje niekde s detmi byvat a prenajimatelky z konika ziadaju zivotopis, vypis z registra trestov, uctu a motivacny list? To co je za otazku. Autorka, drzim palce
Každý chápe, že potrebuje bývať, ale realita nepustí. Jej riešenie nie je dobré. Jedine v tom prípade by to bolo tolerovateľné, že kúpi s niekým spoločný byt, pol na pol. Ale iba ručiť na cudzí byt, len hlupák by to urobil.
@julish prepáč, to co je za komentár? Autorka napísala pár faktov a z toho vychádzajme, emočné veci nezaujímajú banku, ani ručiteľa. Treba si zrátať dva a dva a nie, hurá systém. Ma rezervu, niečo nasetrene? Aspoň dobrú poistku, keď zostane na PN? Aké veľké deti? Byt je zariadený alebo musí kúpiť veci, len spotrebiče sú tiež slušná položka....atď atď. Treba viac informácií, nie len ci môže ručiť niekto, kto chudák už ma na krku svoju hypotéku 😐
@belllinka a ty vies, co sa jej v zivote udialo? A vies, co sa udeje tebe? Ci sa proste teraz citis na koni, ze aky je ten tvoj nudny zivot vlastne krasny oproti nejakej chudere matke, co zufalo hlada riesenia, ako zabezpecit strechu nad hlavou sebe a svojim detom?? Pozri si zamenu manzeliek radsej
@gribka1 spoludlžníka môže kľudne uviesť aj ako spoluvlastníka polovice nehnuteľnosti na ktorú je hypo.
Ja autorku chápem. Lepšie ako platiť niekomu vysoký nájom, je lepšie splácať svoju hypotéku. Len sa musí riahne ometať, aby bol mesačný príjem na takej úrovni, aby mala vždy všetko poplatené.
Nevyjadrim sa k nicomu inemu, len k tvojej otazke. Ano solidarny spoludlznik/rucitel moze rucit aj aj ak ma uz inu hypoteku, staci, ak ma dostatocny preukazatelny prijem.
Do hypo s takym prijmom by som ako matka samozivitelka urcite nesla je to malo na hypoteku skor podnajom alebo socialny byt nam rucila sestra aj to len na cast uveru lebo sme kombinovali a aj to som tam platila poistku v pripade ze ked nebudem moct splacat alebo by sa mi nieco stalo tak tu jej rucenu cast celu zaplati ta poistka netrvala na tom ale ja som na tom trvala pre istotu....ja ti poviem uprimne ze by som v takomto pripade rucitela nerobila 🫤
Chcela by som na vlastne oci vidiet toho blba 🤦♀️

Ručiteľ musí spĺňať dve podmienky:
1. Mať dostatočné vysoký dokladovateľný príjem, aby pokryl obe hypotéky.
2. Byť totálnym idiotom s nulovou finančnou gramotnosťou, aby šiel dobrovoľne do takéhoto rizika. Ak totiž osamelá matka s deťmi a nízkym príjmom prestane splácať - čo sa určite stane - keďže už teraz nemá príjem ani na to, aby dostala v podstate nízku hypotéku, bude banka žiadať peniaze od ručiteľa.