Môže mi niekto s hypotékou ručiť na byt?
Chcela by som kúpiť malý byt ale potrebujem ručiteľa. Môže mi ručiť niekto kto má hypotéku už? Hypoteka cca 42 tisíc,vek 37 = vek ručiteľa
Môže mi ručiť?
Inak mne samej s deťmi nedajú hypotéku
z prijmu 900 a pri 3 detoch nemas sancu utiahnut pozicku a rucitel skor ci neskor na to pride a od slubu rucit zuteka.. hladaj ine riesenie inak sa zadlzis prides o byt a nebudes mat uz absolutne nic ...
Ked tu pisu zeny, ze maju chlapa debila, ktory pije, prehrava peniaze, bije ich, nezaujima sa o deti, kazda tu radi, aby od neho odisla. A ked zrazu sa jedna z tisica najde, tak ju tu zakopu pod ciernu zem.
Autorka nikde nepise, ze 900€ su vsetky peniaze, ktore dostava kazdy mesiac. Mozno k nim ma dalsich 600€ vyzivne od otca + rodinne pridavky. Z 1700€ uz nie je taky problem uzivit 3 deti, ak sa uskromni. A navyse ak jej niekto ponuka taku pomoc v nudzi, ze jej bude rucit (mozno je to otec, brat), tak preco by to nemohla zvazit.
Autorka, najdi si financneho poradcu - ti od teba nezoberu prachy, platia ich banky pri podpise hypo. Drzim palce.
Ja Ťa chápem, ale si si istá, že je to dobrý nápad? Hľadaj iné možnosti bez ručiteľa. Ten človek Ti v dobrom chce pomocť, ale je to také veľké riziko, že to nebudeš vládať splácať. Tá banka Ti pre niečo samej hypotéku nechce dať. Ohroziť aj druhého človeka....
@hankab haloooo téma znela že či jej môže ručiť niekto, kto má hypotéku. Uviedla svoj príjem, ďalej sa nevyjadruje. Téma neznie, mam 3 deti a muža debila. Tak nepletme zas hrušky s jablkami. A vychadzajme z reality a faktov, banka dobre vie prečo jej na byt samej nepozicia, si myslíš, ze autorka tam neuviedla všetky svoje ďalšie príjmy?
@mischy00 pise, ze ma cisty prijem 900€. A banka berie do uvahy prijem, nie rodicak, nie vyzivne, ani dalsie bocne prijmy. Asi prave preto to tu ani nespomina. A ked sa teda mame drzat cisto faktov, tak stacilo odpovedat “ano”, lebo rucit jej moze niekto, kto ma hypo. Autorku asi nezaujima co si tu kazda co to komentovala mysli o cloveku, ktory by jej rucil. Je to iba ich vec, nikto mu snad nedrzi noz pod krkom.
@hankab banku zaujímajú aj vedľajšie príjmy, ak sú pravidelné. Nie dočasná brigáda a podobne. Ak má niekto napriklad vdovský alebo slušné výživné na deti, všetko sa dá zohľadniť. Tu sa obávam, že ten príjem nieje až taký skvelý.....nehovoriac o tom, ze banka ti dá 80 percent sumy nehnuteľnosti. Takže suma 42 tis nemusí byť konečná, čo autorka potrebuje
@hankab Presne tak a ona možno chce hypotéku aj 100 a viac tisíc. Takže tu zbytočne počítajú alimenty, daňové bonusy a rodinné prídavky - ktoré sú mimochodom určené deťom. Jednoducho, raz na to nemá príjem a to je fakt. Nebude mať ani na splátky. A akúkoľvek ručiteľ ide do neúnosného rizika a vždy skončí zle. A tento prípad je - bez emócií - ukážka hlúposti, finančnej negramotnosti a zároveň vychcanosti.
@heleninamama pri nízkej hypotéke sú splátky okolo 200€ a na to mám
Potrebujem buď garsónku alebo jednoizbák. Nič luxusné nehľadám a určite nebažím po 100t hypoteke
Tym by som si nebola taka ista autorka. Ja mam najnizsi urok aky momentalne ponukaju, a pri hypo 47000€ platim 260€ + najomne a energie 200. Ak byvas niekde na vychode a garzonka ta vyjde na 40 tisic, tak ok. Ale inak bez sance sa dostat na 200€ splatku.
Splatka 200€? No ok, ale kde mas poistku a dalsie povinne vydavky ako “najomne”, voda, elektrika, dane? Proste to nevychadza.
Garsónka so 4 osobami? Splátka pre teba únosná tak 200 eur....na to môžeš zabudnúť, plus poistka na byt keďže bude na hypotéku a poistka pre teba, ak by sa ti niečo stalo. A to píšem iba základ...zápis do katastra, znalecký posudok, tam poplatky, hentam poplatky...plus 3 deti k tomu. Nech rátam ako rátam, toto nieje život, to je čisté prežívanie.
A znova opakujem, banka ti nedá celú čiastku na byt, ten zvyšok musíš doplatiť tiež z niečoho
aj niečo kúpiš do tých 60 000 eur? a koľko máš našetrené? Lebo k hypotéke potrebuješ ešte 20% hotovosť, aby si si mohla kúpiť nehnuteľnosť. Bez nej hypotéku nedostaneš
a kto je ten rucitel ? je to rodina ? mozno zeby nebol rucitel ale spoluvlastnik a ked to dosplacas prepise sa byt len na teba (aby mal aku taku istotu) alebo skus najomne byvanie od obce a pod mozno
a ci ti moze rucit zavisi od jeho prijmu a vysky ten hypo co ma
ak je dostatocny prijem tak moze ale lepsie pre neho by bolo byt spoludlznik a spolu majitel
@sasa1310 Saška, a Ty si odkiaľ prišla? 🤣 Práve s takýmito chlapmi tu majú ženy naviac detí, pretože tento typ chlapov rodičovstvo neplánuje a to mnohým ženám vyhovuje. Ony chcú rodiť, ideálne rodiť každé tri roky a byť doma čo najdlhšie. A takéto typy neriešia vzdelanie, prácu, úspory, vlastnú strechu nad hlavou... Proste, urobí ďalšie decko a nejako bolo, nejako bude.
Skôr ma zaráža, keď niekto napíše, že takýto chlap jej možno platí 600 eur na tri deti. 🤣
@heleninamama tak ja neviem, ja riešim podľa seba. Ja som si niekoľkokrát premyslela 3. dieťa. A hlavne som vedela s kým ho budem mať
@sasa1310 Lenže ty nie si bežná vzorka z MK. Ja tiež vo svojej komunite nemám medzi priateľmi a známymi ľudí nezamestnaných, nevzdelaných, hlúpych, nezodpovedných, s exekúciami, prežívajúcich z mesiaca na mesiac, bez vlastného bývania, slobodné matky, ženy, ktoré majú deti s viacerými mužmi, alkoholikov, narkomanov, gamblerov... Ale očividne ich je na Slovensku dosť a tu často a radí prispievajú. Stačí čítať a to sú príbehy ako z iného sveta.
@heleninamama žiaľ áno, aj také ženy, ktoré chcú 3,4, 5 dieťa od muža a dupkaju, zuria, že muž už nechce ale on jej to pred svadbou sľúbil 🫣🫣.
Urcite nie sú všetci sociálne prípady ale čím vzdelanejsi človek, tým menej detí a viac zodpovednosti do budúcna. A nemyslím si, že je to len tým, že všetci chcú kľud a pohodu.
No neviem ja mam hypoteku za polovicne uroky ako su teraz na 80 tisic a moja splatka je 250€ cca. Teraz su uroky raz take vysoke takze silno pochybujem ze aj pri garsonke by bola splatka do 200 eur. Myslim si že je fin samovražda si s takym prijmom a tromi detmi brat hypoteku a tiež aj ručiť. Riešila by som skôr socialne byvanie ako dočasné riešenie a zamakala na zlepšenie fin situacie. Držím palce🙏🏻
Žiaľ, na vlastné bývanie nemáš, je to len otázka času, kedy sa niečo stane a budete musieť byt predávať, čo nebude na splátky.. tiež by som šla cestou sociálneho bytu a tých 200€ každý mesiac odkladať, keď nie sú problém. Utvoríš si rezervu a uvidíš, ako to budeš zvládať za rôznych okolností. Časom môžeš mať I vyšší plat, budeš mať našetrenú nejakú hotovosť a potom sa pokúsiť vziať hypo.
Autorka, ty síce píšeš ze splátka by bola 200 eur...ale ty musíš platiť aj energie, nájom.a to zďaleka bude viac ako tých tvojich spomenutých 200 eur...a z 900 eur vám potom veľa na život neostane...do tohto ručiteľa neťahaj...ved sama na to nemáš.
Aj ja by som to v tomto prípade asi riešila nájomným, sociálnym bytom.Aj keď viem ze to čakačka .A mali by ste strechu nad hlavou a keď by sa vám finančná stránka zlepšila mozte skúsiť požiadať o úver. Nikdy neviete)

@domka222 Veď to by som jej odporúčala, môže, ale či chce...