Môže SZČO získať daňový bonus na dieťa?
Prosím pomoc. Môže si uplatniť otec dieťaťa szco v daňovom priznaní daňový bonus na dieta za minuly rok, ak oficiálne nežije s dieťaťom v spoločnej domácnosti?
@petamich a keby si prehlasi prechodný čiže by mali spoločný rovnaky?ci tam je rozhodujúce trvale bydlisko?
Čo znamená, že "oficiálne nežije"? Ak má inde len trvalý pobyt, ale reálne s tým dieťaťom v spoločnej domácnosti žije, tak môže.
Co myslíš tým oficiálne nežije?
Ak máš na mysli trvalý pobyt od neho to nezávisí.
Dieťa môže mať iné TP ako rodič, dôležité je ze spolu bývajú... Môže si DB uplatniť.
@caramellka žijeme v najme
Rozhodujúce je, či žije v dieťaťom v spoločnej domácnosti, nie to, čo má v OP.
@zalka a to sa ako potom overuje/ zisťuje? Keďže adresu kde všetci spolu bývame v najme nikde nezverejnujeme
@caramellka ja mám trvale bydlisko rovnaké s dieťaťom, muž(nie sme manželia) má TP iný.. spolu ale bývame niekde inde :D
@caramellka minuly rok dodatočne muž v opravnom DP žiadal o Daňový bonus a dodnes neprišlo nič
Tak bolo treba zavolať na Daňový úrad, v čom je problém. Doložil všetko potrebné?
Môj muž mal tiež trvalý pobyt v OP inde, ja s dieťaťom rovnaký a bývali sme všetci traja v našom byte na adrese TP mňa a dieťaťa. Bol zamestnanec a v práci podpísal čestné vyhlásenie, doložil rodný list dieťaťa a daňový bonus dostával až do rozvodu.
Neoveruje... Ak tvrdíš ty i partner ze žijete spolu tak DU nemá dôvod to preverovať.
ak zije neoficialne (teda realne) - tak ano, moze
Ešte mi napadlo, autorka, ak manžel žiadal v dodatočnom DP za r. 2023 o uplatnenie daňového bonusu na dieťa, mal tam dostatočný základ dane, keď doteraz mu nič neprišlo? Rodný list dieťaťa doložil?
(Toto mi len tak narýchlo vyhodilo: https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=915
https://www.facebook.com/DanoveAOdvodoveTipyJoz... )
@caramellka ano, doložil rodný list ale nie sme manželia, čo sa týka ZD tak neviem ale keďže platil daň takze musel mat splnený ZD
To nie je podstatné, či ste manželia, samozrejme podstatne je to, že je to otec dieťaťa a žije s ním v spoločnej domácnosti.
V priloženom linku bolo určené, do koľkých percent zo základu dane si moze uplatniť daňový bonus (jasné, že max. do sumy 140 eur/mes., resp. 50 ak je dieťa staršie).
Prvé, čo by som urobila, v pondelok by som zavolala na miestne príslušný daňový úrad a spýtala sa na to dodatočné DP za r. 2023, prečo mužovi ten bonus neprišiel a aký je tam problém.

Nie, spoločná domácnosť je jedna z podmienok nároku