Môžem byť súčasne evidovaná na úrade práce aj na sociálnej poisťovni?

nina233
22. jan 2013

V decembri syn dovrsil 3.roky, som evidova na UPSVaR, bez ziadneho prispevku, hradia mi zdravotne. Mozem byt zaevidovana na UPSVaR a zaroven aj na socialke ako osoba starajuca sa o dieta do 6. rokov? (nejde o predlzenu matersku, ziadny prispevok neboberam, len kvoli dochodkovemu poisteniu) Ak sa zaevidujem na socialke ako osoba starajuca sa o dieta do 6.rokov, vyplyvaju pre mna este nejake povinnosti pre zdravotnu poistovnu? Ked som si bola pre rozhodnutie z UPSVaR, obdrzala som potvrdenie pre zdr.poistovnu, ze som vedena v evidencii uchadzacov o zamestnanie, ktore som im zaniesla. Cize mozem byt aj uchadzac o zamestnanie na UPSVaR a aj osoba starajuca sa o dieta do 6. rokov? Lebo v tomto nemam uplne jasno. Ci sa mam odhlasit z UPSVaR? Na socialke chcem byt kvoli dochodkovemu poisteniu.

lubkasungirl
22. jan 2013

ano,podla mna môzes

zuzana909
23. jan 2013

pokiaľ sa staráš o dieťa do veku 6 rokov a chodí do škôlky len na 4 hodiny denne, prípadne vôbec tak sa z UPSVaR odhlás, teda ak nechceš byť v evidencii kvôli práci.
na zdravotnej poisťovni sa prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a tak isto sa prihlásiš v sociálnej poisťovni. odvody na zdravotné a aj dôchodkové poistenie bude za teba platiť štát a nebudeš sa musieť chodiť hlásiť na úrad práce.
pozor v tomto prípade môže byť dieťa v škôlke len 4 hodiny.

jajka78
23. jan 2013

mozes, a nemusi byt na 4 hodiny ale na cely den, ja to tak mam potvrdene zo socialky.

tulipka
23. jan 2013

ano mozes, teda mne tak povedali a aj som tak bola evidovana...z dochodkoveho sa odhlasis ked si najdes zamestnanie.

lucula73
23. jan 2013

@zuzana909 Zuzka prosím ťa a mne nevieš poradiť?ak mi schválili predlženú Rd a súčasne som nastupila do práce,tak musím chodiť neikam nahlasovať niečo?
lebo na mzdovom v práci mi povedali,že odvody za mňa bude platiť zamestnávateľ,že oni nevedia,kam by som mala ešte ísť 😒
ďakujem

zuzana909
23. jan 2013

@lucula73 pokiaľ si nastúpila do práce, treba zájsť do sociálnej poisťovne a odhlásiť sa z dôchodkového poistenia ako matka starajúca sa o dieťa. na zdravotnú poisťovňu nemusíš chodiť to za teba spraví zamestnávateľ ak si nastúpila do toho istého PP kde si pracovala pred nástupom na MD.

lucula73
23. jan 2013

@zuzana909 ano do toho istého podniku,a mne povedali,že ma odhlásia aj zo zdravotného aj zo sociálnej poisťovne.tak neviem,či tam mám chodiť,asi sa radšej opýtam 😉
a ďakujem ti 😉 😉

zuzana909
23. jan 2013

@lucula73 zamestnávateľ ti ukončí rodičovskú dovolenku a prihlási ťa v zdravotnej aj sociálnej takže to je v poriadku.
len keď sa bábo narodí ideš si sama podať prihlášku do sociálnej poisťovne a aj sama by si si mala podať odhlášku, skús zavolať priamo do sociálnej poisťovne na infolinku 0906 171 989 daj si voľbu 2 a oni sa pozrú a povedia či je potrebné prísť 😉

lucula73
23. jan 2013

@zuzana909 ďakujem moc...čiže ak to zhrniem,s tým rodičákom to nemá nič spoločné 😕

zuzana909
23. jan 2013

@lucula73 v podstate sa rozlišuje rodičovská dovolenka v práci a rodičovský príspevok, ak ti schválili rodičovský príspevok tak môžeš pracovať a rodičovský príspevok budeš dostávať ďalej, podľa toho na aké obdobie ti ho schválili.
v práci ti rodičovskú dovolenku ukončia takže sú to v podstate dve rozdielne veci 😉 aj keď sa volajú rovnako
daj info čo ti povedali na tej sociálnej poisťovni aby som vedela 🙂

silvia84
31. jan 2013

Zienky, viete poradit aj mne? Chcem cim skor odist zo zahranicia na Sk a zacat novy zivot so synom. Uprimne, este som nestala na vlastnych nohach a urady su pre mna spanielska dedina. V marci chcem maleho prihlasit do skolky, ma 3,5 roka, abysom si mohla zacat hladat pracu a cim skor nieco robit. Co mi odporucate kym budem doma s malym a nebudem mat skolku? Prihlasit sa na socialnom ako ze sa staram o dieta do 6 rokov a na urad prace az ked bude skolka? Ked sa prihlasim na socialnom, bude mi stat hradit zdravotne poistenie pre mna a syna? Nikdy som na Sk nepracovala, v zahranici ano ale len na cierno, dostudovala som, potom materska a medzi to nejake prace. A este nieco, ked chcem zdravotne poistenie na sk, budu chciet odo mna nejaky doklad, ze tu zdr.poistku nemam?lebo nemam, ani syn, nakolko muz zbabral veci, no papier si asi nevybavim, lebo muz uz dlhsie nezaplatil☹ Za kazdu radu vam budem zo srdca vdacna. Vobec neviem, na ake urady ist a po co aby som mohla na sk zit, trvaly pobyt mam na sk, aj maly, no narodil sa v zahranici.Dakujem!

elizabeth11
19. apr 2013

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či mi niekto dokáže poradiť so situáciou, v ktorej som sa ocitla. Som evidovaná na UP od novembra 2012 a teraz t.j. 1,apríla 2013 by mi malo skončiť podporné obdobie. Mám zdravotné problémy a lekárka ma chce vypísať na PN , ale neviem, či náhodou neprídem o podporu v nezamestnansti. Do konca podporného obdobia mi zostáva pár dní a tak by som chcela poradiť, aké riešenie by bolo pr mňa najlepšie. Zrejme nie je nárok na vyplácanie nemocenských dávok počas evidencie na ÚP.
Okrem toho sa chcem spýtať, či mám nárok na podporu v hmotnej núdzi- aspoň na príspevok na bývanie, nakoľko sa mi nepodarilo do dnešného dňa nájsť prácu a po vyradení z evidencie nebudem mať žiadny príjem a nemám finančné prosriedky na zaplatenie nájomného- som vlastníčka bytu, žijem sama.
Od októbra 2011 do novembra 2012 som bola PN-prekonala som ťažkú operáciu.
Moja situácia je dosť ťažká a preto Vás prosím o radu ako môžem postupovať a či vôbec mám nárok na nejaké dávky.
Hlavne mi ide o to či sa mám nechať vypísať alebo aké je najlepšie riešenie, aby som neprišla o to, načo mám nárok.
Ďakujem veľmi pekne.

gapa
23. apr 2013

@lucula73
predsalen by som zašla na zdr.poistovnu. Lebo od 1.1.2011 je novota, že môžeš byť súbežne zdr.poistená ako zamestnanec a aj štátom (to predtým nebolo) a podla ´Úradu na dohlad nad zdravot.starostlivossťou ty máš povinnost nahlásiť, že si poistenec štátu. Pokial si čerpala v zamestnaní rodičovskú dovolenku, tak ťa zamestnávatel automaticky nahlásil ako poberatela rodič.príspevku (mzdárky to robia zväčša aj teraz automaaticky, aj ked si nedávajú potvdiť odkedy dokedy poberáš RP), ale nástupom do práce naspäť, ťa mzdárka predpokladám automaticky z toho odhlásila (tuším si to aj písala), aj ked ty poberáš rodič.príspevok nadalej. Zavolala by som si na ZP a spýtala sa, či ťa majú v systéme aj ako poberatela RP, ak nie, či to treba nahlásiť a či si potrebuješ k tomu aj potvrdenie z upsvar o poberaní RP.
Ja som toto nahlasovala za manžela, ked popri vykonávaní práce v prac.pomere poberal rodič.príspevok. Ono asi žiadne výhody ani nevýhody to nemá, ale ked je to povinnosť, nech je to nahlásené.

s dôch.poistením súhlasím so Zuzanou, do 8dní treba odhláška, bo nemožno byť súbežne dôch.poistený ako zamestnanec a aj štátom.

gapa
23. apr 2013

@elizabeth11
neviem poradiť s príspevkami na bývanie, no ak už netrvá tolko prac.pomer a nie si tehotná, nárok na nemocneské mať nebudeš, tj. budeš aj počas pn poberať zvyšok podpory.
V prípade, že by si sa pred vypísaním na pn prihlásila na dobrovolné poistenie a zaplatila by si za dni pred pn v splatnosti, tak by ti vznikol nárok na nemocnské z minima (asi 55% z 393eur na mesiac), ale na akú dlhú dobu, neviem, lebo, lebo si bola dlhodobo pn a neviem, či aj pn zo zamestnania sa bude rátať pri výpočte podporného obdobia pre pn z dnp. A počas trvania dobrov..poisteia si treba dať pozor na to dokedy poberáš nemocenské z dnp. lebo len!!! počas poberania nemocneského z dnp nemusíš poistné platiť (aj keby pn pokračovala), inak povinnost platiť máš a je to dosť penazí, tj. potom sa treba odhlásiť, lebo odhlásiť sa nedá spätne.
Poistné z dobr.poistenia sa platí najmenej z vym.základu 393eur a je to na mesiac tuším35,15% z tohto vym.základu. Počas poberania nem.z dnp ale neplatíš.

gapa
23. apr 2013

@silvia84
jednoznačne sa prihlásiť na soc.poistovnu, nech ti trvá dôch.poistenie. Ostatne, ak si nebola dôch.poistená v zahraničí, tak si to mohla dávno urobiť a byť poistená už od jeho narodenia, nevadí, že si bola v zahraničí. No spätne sa toto nedá vybaviť, ako zdr.poistenie.
No a to zdravotné poistenie si tiež daj do poriadku. Od narodenia dieťaťa môžeš byť bez problémou zdrav.poistená štátom, len treba zdokladovať, ak si bola poistená zdravotne v zahraničí odkedy dokedy, lebo nemôžeš byť vo viacerých štátom EU zdr.poistená naraz. Asi bude treba zdokladovať poberanie maaterského, rodič.príspevku, ak si niečo také poberala na Sk a nebola poistená v zahraničí.
A neviem, či som dobre pochopila, že v zahraničí ste poistný, len neplatíte?? Tak asi to treba odhlásiť, lebo neviem a aj asi pochybujem, že ukončením platenia skončí aj poistka (niekedy to môže byť pravda, no záleží na konkrétnom prípade a kedy to končí, nevyznám sa v zdr.poistení v zahraničí absolútne). Tj. toto daj do poriadku, bo v budúcnosti môžete mať velké problémy s tým.
Pokial tvoje dieťa nebude navšteovať škôlku, resp. ak bude navštevovať škôlku na max. 4hod. denne a budeš sa on starať osobne, tak môžeš byť zdr.poistená štátom ako osoba osobne celodenne a riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov, tj. aj do jeho 6rokov a nemusíš sa kvôli zdr.poisteniu hlásiť na úrad práce.

monush19
21. máj 2013

Dobrý deň

Mám možnosť ísť do Anglicka pracovať ako aupair na pol roka. Ale som evidovaná na úrade, tak sa chcem spýtať že či treba sa ísť odhlásiť alebo ako to funguje. Začiatkom mája som tam bola, a to mi rozprávala o tom novom zákone ako často tam mám chodiť osobne atď... Teraz tam mám prísť v auguste, ale dovtedy že jej každý mesiac musím poslať kopiu e-mail kam si posilem žiadosť a životopis o prácu. Ja viem že treba tam zájsť osobne, ale len som chcela vedieť či stým máte skúsenosti.

veronikaaicha
1. júl 2013

U.K. - RODICOVSKY PRISPEVOK?
ahojte baby, mozte mi prosim poradit?
zijem v anglicku, narodil sa mi druhy syncek[3mesiace], no po prvej materskej som nerobila[cize ziadny narok na matersku]. V UK nemam narok na matersku, rodicovsky a nic podobne[len pridavok na dieta], kedze manzel robi na plny uvazok.
Pani na socialke mi povedala, ze legislativa sa zmenila a ja uz nemam narok na rodicovsky prispevok, len na porodne[800e], lebo ak mi anglicko nic neda, tak mam smolu...
Ale, neviete nahodou, ci sa nejako nedaju dodatocne doplatit odvody do socialky alebo co ja viem co, aby som mala narok na rodicovky prispevok?
vdaka krasne za odpoved.

elisaeli
6. máj 2014

Dievcata, neviete mi poradit? Dieta bude mat 3 roky v septembri, no uz teraz by som sa chcela zaevidovat na urade prace ako nezamestnana. Aby som tam bola evidovana aspon mesiac, aby moj buduci zamestnavatel mohol cerpat z fondu na podporu zamestnania nezamestnanych. Nasla som info, ze rodicovsky prispevok by mi mal byt ponechany. Je to tak? A co socialne a ine odvody?