Môžem poberať dávku v nezamestnanosti po rodičovskej?
Ahoj, v septembri mi končí rodičovská dovolenka. Som zamestnaná, ale neplánujem sa tam vrátiť. Od januára ma prijali do inej firmy na oveľa lepšiu pozíciu, aj lepší plat, práca ktorá ma baví. Moja otázka - keby som oznámila terajšiemu zamestnávateľovi, že sa do práce už nevrátim, môžem sa potom nahlásiť na úrad práce ako nezamestnaná a poberať dávku v nezamestnanosti? A ako sa to potom počíta? Zvažujem, či sa mi viac oplatí vrátiť sa do práce a odrobiť ešte do konca roka tie 3 mesiace, alebo ísť radšej na ÚP.
na urade dostanes 50% z tvojej priemernej hrubej mzdy, ktoru si mala pred materskou... t.j. ak si zarabala 1800 v hrubom tak dostanes davku 900 eur na ucet ... ci ti to staci alebo nie je uz na tebe a zamestnavatelovi by som to dala vediet uz teraz nech spisete papiere o ukonceni
na urade dostanes 50% z tvojej priemernej hrubej mzdy, ktoru si mala pred materskou... t.j. ak si zarabala 1800 v hrubom tak dostanes davku 900 eur na ucet ... ci ti to staci alebo nie je uz na tebe a zamestnavatelovi by som to dala vediet uz teraz nech spisete papiere o ukonceni
@purple_wolf aj keď som doma skoro 3 roky?
Ja by som išla na úrad práce, ak sa tam už neplánuješ vrátiť, tak na čo sa ešte stresovať tých pár mesiacov. Zamestnávateľovi by som ale dala vedieť už teraz, nech je to fér a môže si hľadať náhradu. Neviem ako dlho tam pracuješ atd, ale väčšinou sa to oplatí robiť tak- že ideš po rodičovskej na 1 deň do práce, alebo čerpáš dovolenku 1 deň a potom ideš na úrad práce. Ak chceš , aby sa ti podpora počítala len z tohto zamestnania, z predpokladaného príjmu.
@lenuska9999 Zamestnávateľovi budem volať v pondelok. Robila som tam skoro 8 rokov, len sa tam pozmenili vedenie a kopec veci, ktoré ma odradili, platovo tiež nie moc dobre.
to je jedno kolko si bola doma, stale ti PP trva. a zneho sa potom pocita podpora.
Za istých okolností môžeš mať aj maximálnu podporu, ale musela by si skončiť dohodou, vyčerpať 1 deň (alebo malý počet dní) dovolenku a ostatné preplatiť, ale s tým všetkým musí súhlasiť zamestnávateľ.
+ ak Ty si nemala žiadny príjem počas RD
Za istých okolností môžeš mať aj maximálnu podporu, ale musela by si skončiť dohodou, vyčerpať 1 deň (alebo malý počet dní) dovolenku a ostatné preplatiť, ale s tým všetkým musí súhlasiť zamestnávateľ.
+ ak Ty si nemala žiadny príjem počas RD
@aliziana maximálnu za predpokladu, že mala na to dostatočný príjem .
@lenuska9999 od prijmu to vobec nezalezi aj s minimalkou jej moze vyjst max podpora
@lenuska9999 od prijmu to vobec nezalezi aj s minimalkou jej moze vyjst max podpora
@mamina7070 ako to ?
tak ze pocas MD jej nabehla dovolenka (pocas RD nie)
dohodne sa na ukonceni pracovneho pomeru a to tak ze den -dva vycerpa dovolenku a skonci a zvysok dovolenky sa jej preplati a tak si navysi VZ na maximum a pol roka ma narok na podporu mesacne 1550 € cca podla poctu dni v mesiaci
tak ze pocas MD jej nabehla dovolenka (pocas RD nie)
dohodne sa na ukonceni pracovneho pomeru a to tak ze den -dva vycerpa dovolenku a skonci a zvysok dovolenky sa jej preplati a tak si navysi VZ na maximum a pol roka ma narok na podporu mesacne 1550 € cca podla poctu dni v mesiaci
@mamina7070 a takkto potom cerpaju podporu aj ludia co prt do statu odviedli, gratulujem.
sme múdry socialny stat, tu netreba robit, tu treba odrbavat
@lenuska9999 Áno, je to možné bohužiaľ. Podvodom.
Autorka
Nastúpila by som do práce a výpoveď dala tak, aby som rovno prestúpila do novej práce. Žiadne voľné okno a už vôbec nie podpora, ak to nie je potrebné.

Ja by som išla na úrad práce, ak sa tam už neplánuješ vrátiť, tak na čo sa ešte stresovať tých pár mesiacov. Zamestnávateľovi by som ale dala vedieť už teraz, nech je to fér a môže si hľadať náhradu. Neviem ako dlho tam pracuješ atd, ale väčšinou sa to oplatí robiť tak- že ideš po rodičovskej na 1 deň do práce, alebo čerpáš dovolenku 1 deň a potom ideš na úrad práce. Ak chceš , aby sa ti podpora počítala len z tohto zamestnania, z predpokladaného príjmu.