Môžem uplatniť daňový bonus bez súhlasu ex?
Ahojte. O polroka sa chystam do prace a chcem sa opytat ci si mozem uplatnit nasledne danovy bonus ja v robote aj bez jeho suhlasu? Teraz si ho uplatnuje ex pretoze ja som na RD. Nemame sudne riesene zverenie dietata do starostlivosti.
@majusqa77 ano o tomto som sa docitala len z toho nechapem ze ci ak uz jemu bol raz priznany ci ho nasledne jemu zoberu a priznaju mne iba na zaklade mojej ziadosti bez jeho suhlasu
Môžeš. Tvoj ex ho poberá neoprávnene. Ešte sa môže stať, že ho bude musieť celý vrátiť. Ty mu jednoducho oznám, že od toho a toho dátumu si ho budeš uplatňovať ty a hotovo. Svojej mzdárke odovzdáš rodný list dieťaťa so "žiadosťou" na poberanie DB.
suhlas s prispevkom vyssie. dokazatelne mu oznam, ze si uplatnujes DB ty (ja by som volila doporucenu zasielku
Akurát dnes som robila vyrubovací rozkaz jednému daňovníkovi, neoprávnene si uplatnil daňový bonus za rok 2021 ... Ty si môžeš uplatňovať daňový bonus, si prvá v rade ... už nehovoriac o tom, že Tvoj ex ho poberá neoprávnene ... o neho sa Ty nestaraj, absolútne nič mu nemusíš oznamovať, my sa oňho postaráme.
Dakujem vam zeny tak uz v tom mam jasno
@dzulli1980 inak to len tak pre zaujimavost sa opytam. Ako pridete na to ze niekto si ho neopravnene uplatnoval?
Tiež som toto raz rieš
ila.A nieje tam ešte náhodou podmienka že ten ktorý ten daňový bonus poberá musí žiť v jednej domácnosti z dieťaťom?A on si ten daňový bonus nechával celý alebo sa oň s tebou delil?
Máme kopu krížových zostáv, kontroluje sa to skrz naskrz, takže vždy sa na to príde ... je kopa takých, čo sa nestarajú, ale bonusy si veselo uplatňujú ...
@surriana no on s dietatom nezije v jednej domacnosti ale neda sa na to asi len tak lahko prist v nasom pripade
Mne kedysi stačil jeden jediný telefonát na daňový úrad a pani to hneď vyriešila tým že zavolala jeho zamestnávateľovi a bolo po daňovom bonuse,samozrejme musel spätne vrátiť.Behom 10 minút mi volala naspäť že vybavené 😁Keby ti aspoň polovicu dal že z toho máš aj ty nejaký úžitok tak ok,ale ak nedáva už by som volala........
@surriana no ja ho zase nejdem bonzovat.. nech si to pobera ked chce je to jeho svedomie a jeho zodpovednost ak sa to prevali a mna to nijako neovplyvnuje. Len ma zaujimalo ci ked si najdem pracu si to mozem dat na seba to je vsetko. Vyzivne plati viac ma nezaujima co robi s peniazmi na ktore momentalne nemame narok ani jeden ani druhy
@surriana aj ked teda on podla mna ani nema tusenie ze to nesmie poberat a neviem ci by som ho na to nemala upozornit lebo neviem z coho to bude potom vracat
@surriana ani deliť sa oň nemôže, ak nespĺňa podmienku žitia v 1 domácnosti.
Ty náhľad is v práci že ho chceš poberať, a jemu oznam, aby ho zrušil. Keď tak neurobí, tak bude vracať. Deti sú s tebou v domácnosti, predpokladám.
Podľa mňa je férové ho na to upozorniť, lebo veľa ľudí nemá prehľad ako sa to uplatňuje. Napíš mu, že ked začneš pracovať, tak si DB budeš uplatňovať ty, lebo je tam podmienka, že daný rodič žije s dieťaťom v jednej domácnosti. Tvoj ex si to musí “odhlásiť” a ty si to prihlásiš.
A ak uz aj uplatňuje a ty nepracujes,bolo by fer aby ti to daval spolu s vyzivnym a nenechal si ho.

§33 zakona o dani z prijmov hovori:
(4) Ak dieťa (deti) uvedené v odseku 2 vyživujú v domácnosti57) viacerí daňovníci, môže si daňový bonus uplatniť len jeden z nich. Pri použití ustanovenia odseku 5 môže uplatniť pomernú časť daňového bonusu po časť zdaňovacieho obdobia jeden z daňovníkov na všetky vyživované deti a po zostávajúcu časť druhý z daňovníkov. Ak podmienky na uplatnenie daňového bonusu spĺňa viac daňovníkov a ak sa nedohodnú inak, daňový bonus na všetky vyživované deti sa uplatňuje alebo sa prizná v poradí matka, otec, iná oprávnená osoba.