Môžem založiť jednu nehnuteľnosť na dve hypotéky?
Kúpili sme nehnuteľnosť za 60 000, po rekonštrukcii má hodnotu cez 120 000 (mám to aj v znaleckom posudku), čisto teoreticky ak by som si chcela kupit napríklad 1 izbový byt kdesi za kopcami v cene napríklad 30 000, môžem ručiť už založenou nehnuteľnosťou?
Teoreticky áno. Ale je to na rozhodnutí tej druhej banky, nakoľko ona by mala záložné právo ako druhý veriteľ. Myslím, že za takých podmienok by s úverom nesúhlasila.
Keby si brala úver v tej istej banke, kde je prvý úver a v prospech ktorej je nehnuteľnosť založená, tak v tom nevidím problém.
Mám hypo, banka má založený dom. Nedávno som sa informoval, či by som mohol čerpať druhý úver. Banka si overila hodnotu založenej nehnuteľnosti, výšku zostatku pôvodnej hypotéky a potvrdila, že by som mohol čerpať americkú hypotéku, nakoľko hodnota nehnuteľnosti by bola vyššia, ako suma oboch úverov.
Takže v jednej banke sa to dá, ale nie v dvoch. Pre info - bolo to vo Fio banke.
My máme 2 hypotéky na 1 byt. Od slsp.
A tym bytom za 30000 nemozes rucit?
Americka hypoteka je riesenie, napriklad.
Nam kedysi mBank povolila 2 hypoteky na 1 byt. Predavali sme maly bytik a hypoteku k nej sme si preniesli na nas vacsi byt. Tym padom nam ostalo cash na stavbu domu.
Akurát riešim to isté,,,mam nehnuteľnosť a idem kupovať druhú,,, čiže som dala opäť vypracovať znalecký posudok na prvú nehnuteľnost a budem žiadať americkú hypotéku
@zltalienka ten byt ešte nieje, len tak uvažujem, že by sme kúpili ešte nejakú malú nehnuteľnosť a v okrajových častiach Slovenska sú ešte byty v týchto hodnotách
Ďakujem pekne za odpovede ❤️
@tanapeta Nehnuteľnosť môže byť založená súčasne aj v prospech viacerých veriteľov, legislatívne tomu nič nebráni. Ale banky by s takým niečím nesúhlasili. Lebo zvyčajne sa uspokojí len prvý veriteľ, ostatným nič nezostane.
Ak máš vedomosť, že tomu bráni legislatíva, tak daj odkaz na konkrétny zákon a paragraf.
keby to bolo v jednej banke by to mohlo prejst. dve rozne banky neprejdu, ta druha nebude chciet byt az druha
V rámci jednej banky uplne ok..... navzájom sa však banky medzi sebou na jednej nehnuteľnosti neakceptujú.... a príjem sa posudzuje vždy + už existujúca hypo ako výdavok
v dvoch bankách nie, v tej iste áno a bez problémov 🤷 my tak máme že 2 hypotéky na LV na jednu nehnuteľnosť. a raz sme to riešili len navýšením existujúcej hypotéky, na kataster nič nešlo, len v banke sa posudzoval plat a nový znalecký posudok na dom, potom už len dodatok k zmluvám a cink peniaze na účet 😉
Možes mať 2 hypoteky na 1 nehnutelnost, ale z rovnakej banky. Žiadna banka by nešla so rizika že je tam tarcha inej banky.
Áno. Začiatkom roka sme kupovali ďalší byt a aby sme nedávali 20% svojich tak sme založili aj náš byt na ktorom je hypotéka. Takže sme kúpili druhý byt skoro za nic. Za poplatky
Je to uplne bezne, ak staci hodnota nehnutelnosti, mozes mat aj 5 hypotek na tu istu nehnutelnost, kazdopadne vsetky od jednej banky, lebo 2. banka v poradi vacsinou akceptuje iba Statny fond rozvoja a tarchu v prospech SFRB ako 1., inu komercnu banku nie.
My sami mame dve hypoteky na nehnutelnost cislo jeden a vykryli sme tym 20% hodnoty, ktoru nam bolo treba k hypoteke na nehnutelnost dva. 🙂

My sme zakladali rodičovský dom s tým že jeho hodnota je 250 tisíc eur tak sa založila polovica s tým že polovicu sa dá založiť na novú hypotéku - treba asi nový znalecky na novú sumu a podľa mňa to pôjde