icon

Môžem zaplatiť dlh kamarátky bez jej vedomia?

evickaban
27. mar 2025

Dobrý deň,
dá sa zaplatiť za kamarátku dlh bez toho aby som jej o tom povedala (bez jej dokladov)?

zuzanka.zuzu
27. mar 2025

kde? aký? v banke? v poisťovni? u exekútora ? v reštaurácii? u inej kamošky? 🙈

minenkaa
27. mar 2025

@evickaban jasne že hej ,vies číslo úctu a číslo dlhu kde zaplatiť ?

zuzanka.zuzu
27. mar 2025

@minenkaa no to vôbec nie je "jasne že hej" v niektorých prípadoch s tým musí súhlasiť aj dlžník

petamich
27. mar 2025

Malo informacii. Aky typ dlhu?
Spotrebny uver? Nie neda sa, v niektorych bankach mozes dat splatku navyse ale predcasne splatenie bez predchadzajucej ziadosti dlznika sa neda zrealizovat, to iste plati aj pre hypotekarne a splatkove uvery. Kreditnu kartu, povolene precerpanie to ano staci vediet nejake udaje. Exekuciu pochybujem, dlh na zdravotnom poisteni pochybujem a takto by som si mohla vymyslat dalej - takze aky dlh a komu?

evickaban
autor
27. mar 2025

@petamich dlh v poisťovni

evickaban
autor
27. mar 2025

@minenkaa viem meno,adresu,sumu,

evickaban
autor
27. mar 2025

@zuzanka.zuzu v poisťovni

hugigugin
27. mar 2025

@evickaban platili sme za bratranca dlh v zdravotke a potrebovala som jeho rodné čislo. Treba zavolať do danej poisťovne.

zuzanka.zuzu
28. mar 2025

@evickaban sociálnej? zdravotnej? komerčnej? 🙈😂

moonlight1210
28. mar 2025

@evickaban mas vsetky udaje k plateb? Aj variabilny symbol napriklad? Bez neho bude platba visiet v poistovni mesiace. Nemaju s tym problem. Alebo ti ju po case vratia na ucet. Ale k dlhu ju nepriradia.

minenkaa
28. mar 2025

To je malo ,čo vpíšeš k variabilnému symbolu,treba číslo zmluvy alebo rodné číslo

chrobak7
28. mar 2025

@zuzanka.zuzu Ktorý veriteľ by nesúhlasil, keby keby mu niekto chcel vrátiť peniaze za jeho dlžníka? 🙄 Ale hej, v príspevkoch máš pravdu.

@evickaban Vo všeobecnosti áno, môžeš zaplatiť dlh za kamarátku, právne ti v tom nič nebráni. Po praktickej stránke - otázne je, či to vieš zrealizovať. Nepíšeš, kde je ten dlh, či poznáš údaje pre úhradu. Ak vieš sumu, číslo účtu veriteľa, variabilný symbol, tak môžeš uhradiť. Aj komerčná, aj zdravotná aj sociálna poisťovňa neskúma, odkiaľ prišli peniaze, pokiaľ sú riadne napárované na predpis.

Ak by si chcela urobiť úhradu na pobočke, tak je možné, že neuspeješ, lebo tebe, ako cudzej osobe, poisťovňa nemôže oznámiť výšku dlhu ani nič z údajov jej klienta, pokiaľ nemáš splnomocnenie. Takže tam by si asi neuspela.

zuzanka.zuzu
28. mar 2025

@chrobak7 veriteľ? veď o ňom som ani nepísala 😀 písala som o dlžníkovi že musí súhlasiť, áno aj také je že nemusí súhlasiť aby dlh splatil niekto iný ... a žiaľ mýliš sa, práveže sú také prípady kedy to tvoje "právne ti v tom nič nebráni" neplatí 😉

markzzy
29. mar 2025

😂 Si predstavím, žeby mi vyplatil môj dlh človek s ktorým nechcem mať nič spoločné len aby mi to omielal celý život o hlavu, tak svoju banku prerazím. Okrem toho, napr. také spotrebné úvery alebo hypotéky sa riadia nejakou zmluvou, kde pri predčasnom splatení môže vzniknúť aj jednorazovo celkom slušný poplatok takže sotva zaplatíš. Ďalší rozmer je, že tento "anonymný" darca zostane anonym. Žiť v tom či sa niekto len nepomýlil alebo si to nerozmyslel a za 2 mesiace mi nepríde oznámenie o nezákonom obohacovaní, že sa daný človek len pomýlil v čísle účtu tiež neni príjemné.

andulka1988
30. mar 2025

@evickaban v čase keď som s manželom ešte neboli zosobášení tak som mu na rodné číslo chodila platiť účty,nebol problém. Myslím tým zdravotnú poisťovňu a sociálnu.