Môžeme si založiť inú nehnuteľnosť na hypotéku?
Dobrý deň,zdedili sme byt po starkej a chceli by sme si zobrat hypotéku na rekonštrukciu ale chceli by sme založiť inu nehnuteľnosť na koľko byt co sme zdedili je v pôvodnom stave a nemá takú hodnotu ako zrekonštruovaný byt a ten ktorý chceme založiť je zrekonštruovaný a je mojej mamy ktora súhlasila so založením ale moja hlavná otázka znie či môzme založiť aj inú nehnuteľnosť a nie tu na ktorú berieme hypoteku na rekonštrukciu a že či ste sa stretli už niekto s tým,že ak je menší dlh na poistnom (nejakých 1600€) a nemá ho ešte vôbec exekútor len dôvera poslala dlh a vybavujeme splátkový a potom by sme to chceli aj splatiť naraz. Hypotéku hy si chcel zobrať môj muž,ktorý pracuje na živnosť len má dlh tých 1600€. Bojíme sa,že aj keď napriklad našu pôžičku čo máme platí na čas a voči banke v ničom zatiaľ nemeškal tak,že nám hypotéku neschvália. Vopred ďakujem.
Urcite nejdete brat hypoteku vo vysle ceny bytu, aj ked je v povodnom stave, takte len spekulujete…to je zodpovednost, ked ma clovek dlh na zdravotke, toto ja nepochopim nikdy a dufam ze tvoja mama na to nepristane…
Zalozit mozete aj inu nehnutelnost, ak majitel suhlasi. Ta vyska dlhu je vysoka, vyrovnajte to, kym budete ziadat, inak pravdepodobne nedostanete nic.
A ak ste manzelia a bude ziadat iba muz, ako uvadzas, treba mat zuzene BSM, inak musia manzelia spolu.
@melichova375 Kto je majitel zdedeneho bytu? Ak ty, tak chapem, ze ti chce matka pomoct. Ak tvoj muz, moze sa stat, ze nebudes ani ty ani matka byvat.
Zdedili .. zdedil manzel alebo ty? Pokial ho starka neprepisala za zivota na vas dvoch, je iba 1 dedic. Druhemu mazelovi/ manzelke nepatri nic, ani klucka od zachodu. Na to pozor pri hypo, pretoze druha osoba nie je automaticky na LV a vraza peniaze do cudzej nehnutelnosti a v pripade rozvodu, je vyplateny len zo splatok hypo pocas manzelatva nie z hodnoty bytu. Takze skor ako zacnete vybavovat hypo - splatit dlh, ujasnit si ale su majetjove pomery u zdedenej nehnutelnosti, nezakladat maminu nehnutelnost … skacte len do vysky ako vam dovolia vase vlasyne pomery … upravte byt za par drobnych a ked na to budete mat, zrekonstruujete … byt nestoji 5000 ani 10000€ … takze ak planujete brat vysoku hypo a pouzit peniaze inac … najskor porozmyslajte o tom kolko a ako budete vediet splatit a rychlokurz financnej gramotnosti by tiez nebol od veci. Co sa tyka dlhu a pozicky to vam znizuje bonitu (banka dlh vidi aj bez exekucie) a tym znizuje aj vysku hypo, pri americkej hypoteke sa berie 75% (aspon v minulosti) hodnoty zajladanej nehnutelnosti
Zdedili .. zdedil manzel alebo ty? Pokial ho starka neprepisala za zivota na vas dvoch, je iba 1 dedic. Druhemu mazelovi/ manzelke nepatri nic, ani klucka od zachodu. Na to pozor pri hypo, pretoze druha osoba nie je automaticky na LV a vraza peniaze do cudzej nehnutelnosti a v pripade rozvodu, je vyplateny len zo splatok hypo pocas manzelatva nie z hodnoty bytu. Takze skor ako zacnete vybavovat hypo - splatit dlh, ujasnit si ale su majetjove pomery u zdedenej nehnutelnosti, nezakladat maminu nehnutelnost … skacte len do vysky ako vam dovolia vase vlasyne pomery … upravte byt za par drobnych a ked na to budete mat, zrekonstruujete … byt nestoji 5000 ani 10000€ … takze ak planujete brat vysoku hypo a pouzit peniaze inac … najskor porozmyslajte o tom kolko a ako budete vediet splatit a rychlokurz financnej gramotnosti by tiez nebol od veci. Co sa tyka dlhu a pozicky to vam znizuje bonitu (banka dlh vidi aj bez exekucie) a tym znizuje aj vysku hypo, pri americkej hypoteke sa berie 75% (aspon v minulosti) hodnoty zajladanej nehnutelnosti
@anonym_671640 zdedila ho moja mama a byt aj ostane na jej mene,preto nám dala možnosť založit jej druhy byt ako zálohu…hypo na rekonstrukciu sme chceli preto lebo aj ja aj muž pracujeme a bývame dlhé roky v podnajme kde platime 700€ a takto si vezmeme hypo na rekonstrukciu a chceli sme ju vo vyske 38000€ ani ja nemám nikde dlh a môj muž si tiež všetko platí čo sa týka aj zdravotnej aj sociálnej…jedine z minulosti mu tam ostal tento dlh…neviem prečo sa tu spomína o rychlokurze finančnej gramotnosti…kedže ako som aj spomínala tak sme už požiadali aj o splátkový kalendár a momentálne si zdravotné poistenie platí…prečo by sme si nemohli vziať hypo ked vieme,že na to mesačne máme? Doteraz mu ukazovalo že mal dlh 300€ a ked to vyplatil mu ukázalo ze má dlh 1600€ v epobočke a nasledne na to sme požiadali o splátkový…
@anonym_671640 zdedila ho moja mama a byt aj ostane na jej mene,preto nám dala možnosť založit jej druhy byt ako zálohu…hypo na rekonstrukciu sme chceli preto lebo aj ja aj muž pracujeme a bývame dlhé roky v podnajme kde platime 700€ a takto si vezmeme hypo na rekonstrukciu a chceli sme ju vo vyske 38000€ ani ja nemám nikde dlh a môj muž si tiež všetko platí čo sa týka aj zdravotnej aj sociálnej…jedine z minulosti mu tam ostal tento dlh…neviem prečo sa tu spomína o rychlokurze finančnej gramotnosti…kedže ako som aj spomínala tak sme už požiadali aj o splátkový kalendár a momentálne si zdravotné poistenie platí…prečo by sme si nemohli vziať hypo ked vieme,že na to mesačne máme? Doteraz mu ukazovalo že mal dlh 300€ a ked to vyplatil mu ukázalo ze má dlh 1600€ v epobočke a nasledne na to sme požiadali o splátkový…
@melichova375 no, stale je tam mnoho "divnych veci"...
Za prve dlh z 300 na 1600 nie je len tak... asi naskocili penale alebo exekutor... A za dalsie, nie ze byt nepatri priatelovi, ale ani tebe... a teda vy budete mat hypo na rekonstrukciu na cudzi byt? Som zvedavy, ci to vobec ide...
@melichova375 tak chápem že mama súhlasila. Bude mať zadarmo zrekonštruovaný byt. Keď na to máte, prečo si nezoberiete hypo na vlastný byt? Veď i teraz budete platiť cudzí byt, nebude vám patriť a bude vás to stáť 38 000€.
@melichova375 iba teraz pises detaily - teraz rozumiem, preco tvoja mama suhlasila, ona ma vo veciach jasno, ze ona musi suhlasit so zalozenim nehnutelnosti, lebo vy nemate nic. V podstate financujete jej prerabku. tvoj manzel vraza peniaze do cudzieho, je s tym ok? (ty teoreticky mozno zdedis … ale v podstate to nie je ani tvoje momentalne) , dalsia vec … mas surodencov? Pretoze je toho viac, vo treba zohladnit …
@melichova375 iba teraz pises detaily - teraz rozumiem, preco tvoja mama suhlasila, ona ma vo veciach jasno, ze ona musi suhlasit so zalozenim nehnutelnosti, lebo vy nemate nic. V podstate financujete jej prerabku. tvoj manzel vraza peniaze do cudzieho, je s tym ok? (ty teoreticky mozno zdedis … ale v podstate to nie je ani tvoje momentalne) , dalsia vec … mas surodencov? Pretoze je toho viac, vo treba zohladnit …
@olimuc som jedináčik a po dlhom zvažovaní sme sa rozhodli,že je s tým muž ok keďze máme spolu aj dve deti a splátku budem platiť vlastne ja a on bude hradiť režíjne náklady tak som si to chcela rozdelit…byt si poprvé nekupime vlastný,pretože je škoda tento predať pod cenu len preto lebo je v pôvodnom stave a mama ho prenechá potom mne a za druhé si nekupime vlastný aj preto,lebo banky žiadaju aspoň tých 20% vlastných prostriedkov a tie nemáme a nechceme platiť zbytočne vysoké uroky na spotrebnom uvere aby sme tych 20% kvázi mali…a lepsie je si zrekonstruovať byt,ktorý mi prenechá ako si kupit predražený zrekonstruovaný byt…
@olimuc som jedináčik a po dlhom zvažovaní sme sa rozhodli,že je s tým muž ok keďze máme spolu aj dve deti a splátku budem platiť vlastne ja a on bude hradiť režíjne náklady tak som si to chcela rozdelit…byt si poprvé nekupime vlastný,pretože je škoda tento predať pod cenu len preto lebo je v pôvodnom stave a mama ho prenechá potom mne a za druhé si nekupime vlastný aj preto,lebo banky žiadaju aspoň tých 20% vlastných prostriedkov a tie nemáme a nechceme platiť zbytočne vysoké uroky na spotrebnom uvere aby sme tych 20% kvázi mali…a lepsie je si zrekonstruovať byt,ktorý mi prenechá ako si kupit predražený zrekonstruovaný byt…
@melichova375 máme s mamou veľmi dobré vztahy žije sama a chce nám pomôcť
@melichova375 toto mi príde ako fajn nápad ak sú vzťahy v rodine dobré. u nás by to tiež takto išlo. na koňovi sú väčšinou studené čumáky čo nemajú dobré vzťahy v rodine a vlastnej matke by nedali pohár vody takže tie komenty si ani nevšímaj.
@melichova375 toto mi príde ako fajn nápad ak sú vzťahy v rodine dobré. u nás by to tiež takto išlo. na koňovi sú väčšinou studené čumáky čo nemajú dobré vzťahy v rodine a vlastnej matke by nedali pohár vody takže tie komenty si ani nevšímaj.
@zuzanka.zuzu a tiež mámv okolí zopár ľudí, ktorí mladým pomôcť chceli a teraz si trieskajú halvu, lebo pár rokov pred dôchodkom musia riešiť nájom, hypo už nehrozí a desia sa toho, z čoho budú žiť na dôchodku. Aj dobré vzťahy sa rozsypú, ak sa niečo prichumelí a tu by pre mňa bol výstražným prstom ten dlh 1600 eur
Kto zdedil byt po starkej byt je na tvoje meno alebo ešte na meno tvojej mamy.Ja by som nikdy nepristupila na taky návrh.Vy prerobite tvojej mame byt po babke a neskôr kedže si jedinačik bude tvoj. Je to iba slovne že bude tvoj máš na papieri že raz bude tvoj.Alebo len tak investuješ peniaze.Pokiaľ to bude na meno tvojej mami ONA si s bytom môže robiť čo chce.A čo ak nastane situácia že byt po babke prerobite zaplatite prerabku a mama nasledne byt preda za omnoho väčšie peniaze prerabka cenu bytu môže aj zdvojnasobiť. A penaize samozrejme užije pre svoje potreby.To že teraz TI mama sľubuje su len reči ničim nepodložene. A to že veriš mame tak slepo len aby si nedoplatila že ružove okuliare naivity TI spadnu skôr než to stačiš rozdýchať byt bude mať noveho majiteľa. Minule tiež bol prípad chlap pisal že jeho žena tak podobne dopadla.Mama ho môže nasledne aj darovať ak nie predať za života si môže zo svojim majetkom nákladať ako ONA uzna za vhodne.Len aby Vám s mužom nezostali oči pre plač s prisľubom že byt raz bude tvoj.Keby tvoja mama nemala bývanie tak pochopim ale ONA žiada od teba s prisľubom že byt bude tvoj raz aby si prerobila.Zda sa mi to take vypočitave zo strany tvojej mamy.Ono nie len súrodencov rozhada majetok ale aj rodičov a deti. Nerozumiem prečo nemôže prepísať byt po babke ak si jedinačik na teba teraz neprerobený vy si vezmete úver na prerabku a prerobte si ho podľa predstav.Ja by som neverila toto sa mi zda take čudne.Mama na prerabku peniaze nemá a bude prerobený tak ak sa ho rozhodne predať VY TY a tvoj muž už nebudete môcť nič robiť.Zda sa mi to take divne prečo by TI mama nechcela prepisať byt teraz neprerobený ved vie že bývate na prenájme mama zdedial byt si jedinačik tak by ti ho prepisala už teraz neprerobený.Logika mi to kaže ak by nemala iný plán tak by prepísala ešte teraz že by TI darovala.
@zuzanka.zuzu studené čumáky alebo reálne uvažujúci.. Stať sa môže hocičo, a ona si to môže rozmyslieť. Keby chcela pomôcť, byt im daruje, predá za symbolickú cenu atď.
@melichova375 vzťahy môžete mať akokoľvek krásne, ale videl som ako sa rodina do krvy rozhadala keď prišiel čas dedičstva a to šlo len o zopár desiatok tisíc.
Na tento návrh by som nepristupil, teraz to všetkým môže prísť ako super a všetci súhlasia ale ľudia sa ľahko zmenia tak aby ste neostali s dlzobou a bez bytu ktorý vám bol sľúbený na dobre slovo. Slovo nič neznamená nech je od kohokoľvek.
Normálne sa dohodnite ze byť sa prepise na teba. A nech je to fér nech si spíše závet u notára ze ty už si majetok dostala za jej života a teda pri dedičstve už nemáš právo na nič (ak existujú aj ďalší potenciálny dediči)
@melichova375 vzťahy môžete mať akokoľvek krásne, ale videl som ako sa rodina do krvy rozhadala keď prišiel čas dedičstva a to šlo len o zopár desiatok tisíc.
Na tento návrh by som nepristupil, teraz to všetkým môže prísť ako super a všetci súhlasia ale ľudia sa ľahko zmenia tak aby ste neostali s dlzobou a bez bytu ktorý vám bol sľúbený na dobre slovo. Slovo nič neznamená nech je od kohokoľvek.
Normálne sa dohodnite ze byť sa prepise na teba. A nech je to fér nech si spíše závet u notára ze ty už si majetok dostala za jej života a teda pri dedičstve už nemáš právo na nič (ak existujú aj ďalší potenciálny dediči)
@misanthropicdann nenapísala som ešte to,že byt sa na mna prepíše,len sa čaká ešte na dedičské konanie…je to len kvoli tomu zlozitejsie,pretože mamina sestra,ktorú z bytu ideme vyplatiť z našporených penazí býva v zahraniči a caká sa na nu…inak so všetkým súhlasila,pretože ešte za života starkej sme sa o tomto rozprávali,pretože obidve jej dcery su dobre zabezpečené a ja som jediná najmladšia vnučka a chceli mi pomôcť…
@misanthropicdann nenapísala som ešte to,že byt sa na mna prepíše,len sa čaká ešte na dedičské konanie…je to len kvoli tomu zlozitejsie,pretože mamina sestra,ktorú z bytu ideme vyplatiť z našporených penazí býva v zahraniči a caká sa na nu…inak so všetkým súhlasila,pretože ešte za života starkej sme sa o tomto rozprávali,pretože obidve jej dcery su dobre zabezpečené a ja som jediná najmladšia vnučka a chceli mi pomôcť…
@melichova375 tak si jediná alebo najmladšia vnučka? 💁♀️🙄 Prepáč, ale píšeš trochu chaoticky. A dovolím si tvrdiť, že vám neschvália nič, pretože keď banka prebehne registre, čo na 100 % urobí, tak tam manžel vyskočí ako dlžník. Dlh z 300 € na 1600 € nevybehol zo dňa na deň, takže muž to neriešil hoci o tom musel vedieť (ak tvrdí, že nevedel, tak kecá). A ak ste manželia a nemáte upravený režim BSM, tak o hypo musíte žiadať spoločne, resp. ty aj tak budeš musieť byť spoludlžník.
@melichova375 tak si jediná alebo najmladšia vnučka? 💁♀️🙄 Prepáč, ale píšeš trochu chaoticky. A dovolím si tvrdiť, že vám neschvália nič, pretože keď banka prebehne registre, čo na 100 % urobí, tak tam manžel vyskočí ako dlžník. Dlh z 300 € na 1600 € nevybehol zo dňa na deň, takže muž to neriešil hoci o tom musel vedieť (ak tvrdí, že nevedel, tak kecá). A ak ste manželia a nemáte upravený režim BSM, tak o hypo musíte žiadať spoločne, resp. ty aj tak budeš musieť byť spoludlžník.
@tiezjedna som jedina vnučka to najmladšia som myslela,ze v rodine potom mam uz len mamu a maminu sestru zle som sa vyjadrila,prepáčte. Manželia nie sme a dlh mal este predomnou.Odkedy sme spolu tak si všetko platí…v minulosti zanedbal len tu zdravotnú po škole sa nezaevidol a hladal si pracu bez toho aby bol na Úrade práce.

@melichova375 hmm... vo vseobecnosti sa ina nehnutelnost samozrejme da zalozit...
Dve nevyziadane poznamky:
1, na mieste tvojej mamy by som to nerobil, ked uz teraz ma tvoj muz sekeru 1600 eur (to nie je uplne malo, akoze 1 mesiac nezaplatil)... ved to hned vyplatte, na co cakate. Z hypo sa to vyplatit nebude dat (ak to nebude americka hypo)
2, to aku velku rekonstrukciu chcete robit, ked vam nestaci zalozit ten konkretny byt? Vacsinou rekonstrukcia byva menej ako hodnota bytu (ale moze byt, ze chystate nieco velke...