Môžu mi z účtu stiahnuť peniaze bez exekútora?
Dobrý večer, prosím poraďte v poisťovni som dlžná 1300€, exekútora nemám. Môžu mi stiahnuť túto sumu z účtu? Už žiadne dlžoby nemám.
možno už zajtra exe budeš mať
Len kľud, tu ťa strašia hneď premotivovane matky, predpokladam, že ide o nedoplatok na základe podaného daňového priznania...
Žiadne take, že keď dnes nie je exekutor, zajtra ho budeš mať. Tam sú určité termíny, limity, dátumy. Poisťovňa nemôže "z vlastnej vôle" na teba poslať exekutora, všetko sa to riadi zákonmi.
Takže najprv ti vyčíslia nedoplatok a dajú ti ho zaplatiť. Union dáva zväčša do 60 dni, neviem ako ostatní...
Ak prejde 60 dni a nezaplatíš, pošlu ti upomienku a potom druhú (už aj s dajakou smiešnou pokutou) a potom tretiu. Ak ani tak nezaplatíš, až vtedy prichádza na rad exekutor. Bežný človek môže poveriť exekútora na základe právoplatného rozsudku (napr. ak by ti sused poškodil dom a nechcel vynahradiť škodu), poisťovne zrejme budú mať nejakú úľavu v tomto, lebo majú tisíce neplatičov a keby pri každom nedoplatku mal prebehnúť najprv súd, tak to by sa z toho posrali aj tí sudcovia :D
Proste exekutor nie je panačik na gumičke, že niekto ho zavolá a on hneď letí, musí tam byť dôkaz, že je z tvojej strany nedoplatok a že sa nechceš ani dohodnúť na splátkovom kalendári, ako bolo spomenuté vyššie atď atď... Takže nestresuj. Kolega si dohodol splatkovy kalendar, tiež mal okolo 1300 a mesačne splacal po tej stovečke no.
Len kľud, tu ťa strašia hneď premotivovane matky, predpokladam, že ide o nedoplatok na základe podaného daňového priznania...
Žiadne take, že keď dnes nie je exekutor, zajtra ho budeš mať. Tam sú určité termíny, limity, dátumy. Poisťovňa nemôže "z vlastnej vôle" na teba poslať exekutora, všetko sa to riadi zákonmi.
Takže najprv ti vyčíslia nedoplatok a dajú ti ho zaplatiť. Union dáva zväčša do 60 dni, neviem ako ostatní...
Ak prejde 60 dni a nezaplatíš, pošlu ti upomienku a potom druhú (už aj s dajakou smiešnou pokutou) a potom tretiu. Ak ani tak nezaplatíš, až vtedy prichádza na rad exekutor. Bežný človek môže poveriť exekútora na základe právoplatného rozsudku (napr. ak by ti sused poškodil dom a nechcel vynahradiť škodu), poisťovne zrejme budú mať nejakú úľavu v tomto, lebo majú tisíce neplatičov a keby pri každom nedoplatku mal prebehnúť najprv súd, tak to by sa z toho posrali aj tí sudcovia :D
Proste exekutor nie je panačik na gumičke, že niekto ho zavolá a on hneď letí, musí tam byť dôkaz, že je z tvojej strany nedoplatok a že sa nechceš ani dohodnúť na splátkovom kalendári, ako bolo spomenuté vyššie atď atď... Takže nestresuj. Kolega si dohodol splatkovy kalendar, tiež mal okolo 1300 a mesačne splacal po tej stovečke no.
@thirstymonk veď vyčíslené to má...1300...takže jej už poslali upomienku
@rozculena To je čo za logika? Vyčislenie nedoplatku a upomienka su dve rozlične veci. Je medzi nimi len hmmm... 60 dňovy rozdiel? :D
takých vyčíslení som videla niekoľko
Bola tam suma a výzva na zaplatenie.
@thirstymonk Ak píšeš o nedoplatku v zdravotnej poisťovni, tak nepíšeš úplne správne. Ak sa v tom nevyznáš, radšej nepíš a nezavádzaj ľudí.
Nevieme, aký nedoplatok a ani v ktorej poisťovni to má. Môže to byť zdravotná poisťovňa, ale môže to byť aj sociálna poisťovňa. Dokonca to môže byť aj niektorá komerčná poisťovňa, napr. za havarijné poistenie.
Ale dobre - predpokladajme, že je to zdravotná poisťovňa. ZP robí v tomto období ročné zúčtovanie zdravotného poistenia (RZZP) . Výsledkom RZZP môže byť nula, vtedy sa neposiela nič. Môže byť preplatok, vtedy poisťovňa posiela oznámenie o preplatku a preplatok vyplatí zvyčajne do 60 dní v zmysle legislatívy. Najčastejšie je to ale nedoplatok, vtedy posiela poisťovňa Výkaz nedoplatku. Nedoplatok je potrebné uhradiť do 60 dní. Ak postenec nepodá odvolanie do 15 dní ani neuhradí, tak poisťovňa začne vymáhať nedoplatok. Zvyčajne to začína výzvou, môže poslať SMS alebo mail. Toto sú nenútené formy vymáhania. AK neuhradí, pristupuje k núteným formám vymáhania - a to bude cez nejakú platobnú agentúru, ktorí zase len posielajú výzvy, volajú na tel. číslo a pod. Alebo postupujú nedoplatok rovno na exekúciu. Výkaz nedoplatkov je exekučným titulom, takže poisťovňa nemusí dávať na súd žiadosť o vystavenie platobného rozkazu. Môže výkaz nedoplatkov postúpiť priamo exekútorovi. Pre poistenca to je najnevýhodnejšie, lebo z 200 eurového nedoplatku môže dlh narásť aj na 500 €.
Takže v niečom si sa trafil, v niečom nie. Zákonná lehota na úhradu nedoplatku z RZZP je 60 dní - to majú všetky poisťovne rovnaké. Následné vymáhanie už ale záleží na politike tej - ktorej poisťovne. A poisťovňa môže z vlastného rozhodnutia "poslať" exekútora. Len sa to určite neudeje hneď po doručení RZZP. Zadávateľ ale nepíše, aký starý je ten dlh. Ak je to z tohtoročného RZZP, tak má tú lehotu 60 dní na zaplatenie. Môže si tiež s poisťovňou dohodnúť splátkový kalendár. Pokiaľ bude platiť, tak na exekúciu nepôjde. Akonáhle ale vynechá splátku, vystavuje sa riziku, že zvyšok dlhu pôjde hneď na exekúciu.
ZP neudeľuje pokuty, zákon o zdravotnom poistení jej to neumožňuje. Vyrubuje ale úroky z omeškania.
TAkže pre zadávateľku - ak máš dlh, nepíšeš kde a ako je to starý dlh, tak ho treba riešiť. Buď zaplatiť alebo dohodnúť ten splátkový kalendár, inak to môžu od teba vymáhať iným spôsobom, napr. aj cez toho exekútora. Ale to sa nestane zo dňa na deň. Exekútor by ti najprv poslal oznámenie o začatí exekúcie a dal ti nejakú lehotu na uhradenie dlhu. Až keby si vtedy neuhradila, tak pristúpi exekútor k samotnej exekúcii, ktorá môže byť formou zrážky zo mzdy, exekúciou sumy z bankového účtu, exekúciou majetku a pod.
Nedoplatok mám v zdravotnej poisťovni VšZP.
Papier mi prišiel na zaplatenie asi pred dvoma týždňami. Upomienku ešte nemám. Samozrejme zajtra ráno hneď volám a vybavím si splátkový kalendár. Len som chcela vedieť či mi môžu stiahnuť peniaze z účtu keď mi zajtra nabehnú na účet
Ten papier na zaplatenie je upomienka🙂peniaze ti stiahnuť sami nemôžu ale ak tam bol dátum do kedy treba uhradiť, tak exekútor je už na ceste🙂
Ten papier na zaplatenie je upomienka🙂peniaze ti stiahnuť sami nemôžu ale ak tam bol dátum do kedy treba uhradiť, tak exekútor je už na ceste🙂
Pozri na ten papier, čo ti prišiel a napíš, čo to presne je. Ja som presvedčený, že je to výkaz nedoplatkov. V takom prípade nerob žiadnu paniku. To ti len poisťovňa vypočítala nedoplatok za minulý rok a oznámila ti sumu. V tomto období posielajú tie RZZP. Keďže to robia pre státisíce klientov, tak to trvá niekoľko mesiacov.
@mogaa Nie, nebude to upomienka. Je to Výkaz nedoplatkov po vykonaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia.
Pozri na ten papier, čo ti prišiel a napíš, čo to presne je. Ja som presvedčený, že je to výkaz nedoplatkov. V takom prípade nerob žiadnu paniku. To ti len poisťovňa vypočítala nedoplatok za minulý rok a oznámila ti sumu. V tomto období posielajú tie RZZP. Keďže to robia pre státisíce klientov, tak to trvá niekoľko mesiacov.
@mogaa Nie, nebude to upomienka. Je to Výkaz nedoplatkov po vykonaní ročného zúčtovania zdravotného poistenia.
@chrobak7 Áno presne tak, je to výkaz nedoplatkov už som tam aj volala mam sa staviť na pobočku a spraviť si splátkový kalendár.
@rozculena ja som mal nedoplatok 0,08€.
Najprv som dostal informáciu, potom ss pripomenuli ze som nezaplatil, a následne som dostal predexekucnu výzvu a ak by som potom nezaplatil až potom by nastúpil exekútor.
Najväčšia sranda pre mňa bola ze zaplatili 15€ na doporučených listoch aby odomna vymohli 8 centov 😀🤷
@rozculena ja som mal nedoplatok 0,08€.
Najprv som dostal informáciu, potom ss pripomenuli ze som nezaplatil, a následne som dostal predexekucnu výzvu a ak by som potom nezaplatil až potom by nastúpil exekútor.
Najväčšia sranda pre mňa bola ze zaplatili 15€ na doporučených listoch aby odomna vymohli 8 centov 😀🤷
@misanthropicdann Nie je to výmysel zdravotnej poisťovne, ale je to tak legislatívne dané.
Ak vznikne nedoplatok z RZZP, tak sa nevymáha, ak je nižší, ako 4,99 €. Ak ale vznikne nedoplatok tým, že si neuhradil predpísaný preddavok na ZP, alebo si ho uhradil v nižšej sume, tak poisťovňa, keďže spravuje verejné financie, musí nedoplatok, aj keď je to len 8 centov, vymáhať. Nemôže ti odpustiť ani tých 8 centov, zákon jej to neumožňuje.
To, že z verejných zdrojov na vymáhanie tvojho nedoplatku minula viac, než je nedoplatok, je tvoja vina, že si uhradil nižšiu sumu a že si ju nedoplatil po prvej výzve. Keby to išlo na exekúciu, potom by ti to všetko dali uhradiť plus trovy exekútora.

Odporúčam hneď zajtra kontaktovať poisťovňu a dohodnúť sa na splátkovom kalendáre. Keď to nezacnes splácať, oni to posunu exekútorovi, ten ti začne strhávať peniaze a nebude to len tých 1300 eur, ale o niekoľko stoviek viac