Musím platiť odvody počas PN pri pozastavenej živnosti?
Dobrý večer priatelia.
Mám takú otázočku. V septembri roku 2023 som pozastavil živnosť. Ostal som ako samoplatca novembri sa mi stal úraz nie pracovný ostal som dlhodobo PN od Januára 2024 som sa zaregistroval na upsvar stále som bol PN dostával som z úradu dávku v hmotnej núdzi živnost som si opakovane pozastavil do konca roka 2024 v januárii 2025 mi živnosť obnovili aj počas PN a poberania dávok z úradu nebol som si toho vedomí februári mi vznikol nedoplatok na zdravotné a socialke
Otázka je som povinný zaplatiť poplatky sociálku a zdravotku za to obdobie aj napriek tomu že som bol stále PN a poberal som dávku v hmotnej núdzi
Ďakujem za radu
@miggy no dobre obnovili mi živnosť ale ja teraz neviem či za to obdobie musím zaplatiť tie poplatky
@danielfortesqu najlepsie si zavolat na SP a ZP. to mas istotu
@balerina2025 no bol som tam osobne ale nejako som nič neporiesil
@danielfortesqu akoze ti nevedeli odpovedat? divne
@danielfortesqu čo ti nevedeli povedať? Kde? Veď aj v zdravotnej, aj na sociálnej ti povedia aj sumu, aj postup ako mas zaplatiť, ak máš dlh.
Som jediná čo nechápe?
Zaevidovali ťa na UPSVaR, keď si PN?
Máš platenú PN? Ak nie neplatil si si predtým odvody do SP, teda nemôže vznikať dlh
Máš aktívnu živnosť a poberáš dávku v hmotnej núdzi?
"Za to obdobie" - je ktoré ??? od januára - alebo obdobie pozastavenej živnosti
Ak máš aktívnu živnosť a si PN bez nároku na nemocenské si povinný platiť odvody do ZP /teda od januára/
@miggy ahoj ako toto my vedeli povedať aký dlhý tam mám len mi nejde do hlavy ako môžem poberať dávku v hmotnej núdzi som PN a otvoria mi živnosť
@danielfortesqu Živnosť si mal pozastavenú na určité obdobie, vždy je presný dátum dokedy. Po tomto dátume, je znova aktívna /ak ju nepozatavíš naďalej/
Ty si povinný oznámiť na UPSVaR, že máš aktívnu živnosť a v tom prípade predpoladám už nemáš nárok na dávky.
PN môžeš byť aj počas živnosť, platí čo som písala vyššie.
Ak nemáš nárok na nemocenské - platíš ako SZČO odvody do ZP aj počas PN.

Neviem odpovedať na otázku, ale živnosť sa po uplynutí doby pozastavenia automaticky obnovuje sama. Nikto ti ju neobnovil a tvoja PN s tým nemá nič spoločné