icon

Musím požiadať zamestnávateľa o daňové priznanie?

12. jan 2024

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či o daňové priznanie musím požiadať zamestnávateľa, alebo je to automatické.Momentálne som na PN s rizikovým tehotenstvom a onedlho nastupujem na materskú, no bohužiaľ so zamestnávateľom mám vzťahy na bode mrazu a na telefonáty, sms nereaguje. Poprípade ešte mám možnosť zistiť si kontakt na účtovníctvo.Ďakujem za rady.

lucka_ke
•
12. jan 2024

zamestnávateľ nerobí daňové priznanie, ale Ročné zúčtovanie dane, je potrebné oň požiadať písomne na tlačive na to určenom, najneskôr do 15.2.

jj298
•
12. jan 2024

Zamestnavatel ti moze urobit danove priznanie ale nie je to jeho povinnost. Podklady na danove ti poslu aj postou a daj si ho spravit inde.

autor
•
12. jan 2024

@lucka_ke ďakujem.

negymama
•
12. jan 2024

rocne zuctovanie ti moze na ziadost urobit zamestnavatel. Danove priznanie nie.

autor
•
12. jan 2024

@negymama minulý rok mi bolo všetko automaticky spravené, ročné zúčtovanie mi prišlo poštou domov.

alenah31
•
12. jan 2024

a na základe čoho ti ho zamestnávateľ urobil ak si nepodala žiadosť? Ani si nič - žiadnu žiadosť nepodpisovala v januári/februári? Pokiaľ áno - to je potom super zamestnávateľ - ešte aj žiadosť za teba vypísal a tebe dal len podpísať. Klobúk dolu. Ale jeho povinnosť to nie je - takže odpoveď na otázku - áno, ak chceš vykonanie RZD zamestnávateľom, žiadosť si podať bežne musíš.

autor
•
12. jan 2024

@alenah31 nepamätám si, žeby som niečo podpisovala, len mi ročné zúčtovanie prišlo poštou domov. A áno, bol to skvelý zamestnávateľ aj ľudský, kým som neotehotnela.Asi budem musieť kontaktovať účtovníčku a opýtať sa jej priamo, čo jej mám zaslať.

alenah31
•
12. jan 2024

nakoľko si aj pracovala aj nastupovala na MD zrejme - bude teraz potrebovať od teba aj nejaké potvrdenia, bez ktorých to nevie urobiť - určite volaj učtovníčke.

autor
•
12. jan 2024

@alenah31 pracovala som do októbra, odvtedy som Pn a na materskú pôjdem začiatkom marca.

alenah31
•
12. jan 2024

ja by som jej zavolala kvôli tej žiadosti - budeš vykrývať len kal. rok 2023, ale zasa len podpíšeš žiadosť, v tomto prípade nedokladuješ nič.

autor
•
12. jan 2024

@alenah31 ďakujem.