Musím vrátiť daňovému úradu čiastky z 3. piliera?
Pekný deň. Chcela by som sa informovať. 3.pilier mam založený druhý rok. Minulý rok som si dávala do ročného zúčtovania aj potvrdenie co chodí na email. Od počítali mi 180 eur. Dnes mi mamina medzi rečou spomenula ze keď si ho budem chcieť o 10 rokov vybrať tak budem musieť tieto čiastky vrátiť daňovému úradu naspäť. Ako to je? Mate skúsenosti? Nikdy mi to v banke ani u zamestnávateľa nikto nepovedal., mám ho v reiffeisen banke.
@anonym_autor áno, samozrejme že budeš musieť
@anonym_autor ta odpočítateľná položka slúži ako motivácia na sporenie si do dôchodku, preto, ak vyberieš peniaze skôr, zmeníš tým účel toho, na čo tie peniaze reálne mali byt. A pokiaľ ti nebudú slúžiť ako dodatočný dôchodok, tak sa na ne táto výhoda nevzťahuje. Ak si budeš sporiť až do dôchodku, nebudeš musieť nič dodanovat.
@anonym_autor áno, samozrejme že budeš musieť
@anonym_fa5243 Ale len v prípade predčasného výberu - to treba uviesť. Netreba ju zbytočne strašiť.
@koniarova nie, za celé obdobie - ale nemusí to zaplatiť naraz ale v rozložiť si to 3 DP
@anonym_fa5243 Ale len v prípade predčasného výberu - to treba uviesť. Netreba ju zbytočne strašiť.
@anonym_965060 tak logicky autorka nie je v dôchodku ... a rieši sa tu vyber po 10 rokoch čo píše jasne

AI pise
Pekný deň. Vaša mamina má čiastočne pravdu, ale netýka sa to štandardného výberu peňazí po splnení podmienok (odchod do dôchodku), ale predčasného výberu.
Tu sú kľúčové informácie o tom, ako funguje daňová úľava v 3. pilieri:
Daňová úľava (180 € ročne): To, že ste si odpočítali 180 € zo základu dane, znamená, že štát vám cez daňové priznanie/ročné zúčtovanie vrátil daň (cca 34,20 € ročne), ktorú ste predtým zaplatili. Sú to reálne peniaze, ktoré ste ušetrili.
Štandardný výber (po 10 rokoch a v dôchodku): Ak si peniaze vyberiete v súlade so zmluvou, t. j. až keď dovŕšite dôchodkový vek (a splníte podmienku 10 rokov sporenia), daňový úrad už nič vrátiť nemusíte. Tieto úspory sú vaše a daňovo sa už nezaťažujú.
Predčasný výber (pred dôchodkom): Ak by ste chceli peniaze vybrať predčasne (napríklad po 10 rokoch, ale ešte stále pracujete a nie ste v dôchodku), nastáva situácia, ktorú spomínala mamina. Vtedy je sporiteľ povinný zvýšiť základ dane o sumu uplatnených príspevkov, čo v praxi znamená, že daňovú úsporu (tých 34,20 € ročne) z minulých rokov musíte spätne zdaniť.