Najomík a daň FO
Dobrý deň , chcela by som vás poprosiť o nejaké informácie ohľadom dane FO.....Žijeme ako rodina v podnájme jeden rok a dostali sme vyúčtovanie, v ktorom prenajímateľ požaduje daň FO a daň z nehnuteľností. Dokopy to je 570€ za kalendárny rok...Neviem na koho sa obrátiť.....daň mame zaplatiť my alebo on ako vlastník domu a prenajímateľ....Ďakujem za odpoveď..
@martinecka6 dan z príjmu FO mate platit vy ako nájomcovia? Vsak to je dan z jeho príjmu, ktory ma od vas, on ma platit tu dan. Aj dan z nehnutelnosti by mal platit majitel, ale moze sa zmluvne dohodnut, ze ju bude pytat od vas.
Zverejnil by som jeho meno kde sa da, ak to ziada neopravnene, aj s fotkou jeho ksichtu, nech sa potesi. lebo vacsiu hovadinu som dlho nepocul..
presne ako ivkazba pise "Jedine že by ste si v zmluve dohodli, že tieto dane zaplatíte za neho."
Mozno by som sa aj opytal na pravnom fore tu na MK, ci ztoho nejde vytrieskat nejaku zalobu za neopravnene obohatenie sa.
@martinecka6 ako Vám napísali baby vyššie. Nemá na to nárok. Platí to prenajímateľ. Ak to požadoval písomne, spojte sa s právnikom, nech sa mu k tomu vyjadrí. Určite by som s tým nesúhlasila a nič mu nezaplatila a to sama prenajímam byt.
@martinecka6 fuha, to je riadna drzost. Ja roky prenajimam a toto by som si v zivote nedovolila.
Ešte k otázke na koho sa obrátiť. Pokiaľ teda v zmluve nemáte dohodnuté, že tieto majiteľove výdavky platíte vy, tak majiteľovi asertívne oznámte, že vy nebudete platiť dane za jeho príjem a v prípade že na trvá, tak nech vás kontaktuje jeho právnik. To sa samozrejme neudeje.

No takto. Majiteľ bytu platí raz ročne daň z vlastníctva nehnuteľnosti. Nehnuteľnosť patrí majiteľovi, takže platí si ju on. A potom platí daň z príjmu z nájomného a keďže je to jeho príjem, tak si ju platí sám. Jedine že by ste si v zmluve dohodli, že tieto dane zaplatíte za neho. Ale toto sa v zmluvách nerieši a vždy si to platí vlastník nehnuteľnosti, sú to poplatky súvisiace s vlastníctvom a príjmom.