Najvýhodnejší druhý pilier
Ahojte, v jednej poistovni ma oslovili nedavno, aby som prestupila s 2 pilierom. Ze vsetko vybavia atd.
Poradte, kde mate, ti co sa vyznate, dost vas je tu. Financny kompas mi dnes mrzne dako. Nechce sa mi velmi tomu venovat.
Som od 2006 v Alianzi, som pred 50tkou.
@anonym_autor ja mam NN
Podľa mňa je to viacmenej jedno, dôležité je vybrať správny fond.
Uniqa
ano, uz mi to nabehlo ten kompas, vidim ten rozdiel progres od alianzu 5,70 %, Uniqa indexovy 10,74% je momentalne na prvom mieste
diky
ano, uz mi to nabehlo ten kompas, vidim ten rozdiel progres od alianzu 5,70 %, Uniqa indexovy 10,74% je momentalne na prvom mieste
diky
@anonym_autor tie tri ci kolko DSS, co maju indexove fondy (MSCI world), tak je to jedno...
Indexove fondy funguju tak, ze na 99% musia kopirovat trhy.. cize je to jedno.. co sa tyka indexoveho.. lebo kazda "investuje" do toho isteho, lebo to tak musi byt
Indexove fondy funguju tak, ze na 99% musia kopirovat trhy.. cize je to jedno.. co sa tyka indexoveho.. lebo kazda "investuje" do toho isteho, lebo to tak musi byt
@sweet20 no, ale Kooperativa ma nejaku divnu strategu - indexový fond je plne zameraný na ESG (Environmental, Social, Governance) investície (prihliada na aspekty životného prostredia, sociálnych vplyvov a riadenia a vedenia podniku). Fond od roku 2024 kopíruje 5 ESG akciových indexov:
1, S&P 500 ESG Index
2, BARCLAYS QUANTIC GLOBAL E Index
3, NASDAQ CTA GLOBAL CLIMATE TECH Index
4, NASDAQ GLOBAL ARTIFICIAL INTELLIGENCE and BIG DATA Index
5, ECPI CIRCULAR ECONOMY LEADERS EQUITY Index
@anonym_autor
Inac allianz ma uz tusim tiez MSCI world, len zial naskocili neskoro... preto ten rozdiel asi...
@sweet20 no, ale Kooperativa ma nejaku divnu strategu - indexový fond je plne zameraný na ESG (Environmental, Social, Governance) investície (prihliada na aspekty životného prostredia, sociálnych vplyvov a riadenia a vedenia podniku). Fond od roku 2024 kopíruje 5 ESG akciových indexov:
1, S&P 500 ESG Index
2, BARCLAYS QUANTIC GLOBAL E Index
3, NASDAQ CTA GLOBAL CLIMATE TECH Index
4, NASDAQ GLOBAL ARTIFICIAL INTELLIGENCE and BIG DATA Index
5, ECPI CIRCULAR ECONOMY LEADERS EQUITY Index
@anonym_autor
Inac allianz ma uz tusim tiez MSCI world, len zial naskocili neskoro... preto ten rozdiel asi...
@zic skoro vzdy davam nnko.. zda sa mi to najlepsie stale.. ale ako hovorim je to podla mna jedno co si ten dotycny da ak je dobry fond
Ja mam Generali indexovy, aktualne mi apka ukazuje zisk 47,46 %. Ja som spokojna.
uniqa alebo kooperativa alebo nn, indexove fondy
@amonet neviem ci je dobrý nápad ísť pred 50kou do indexovych?
Maximálne tak 50% by som išiel
Ľahko sa jej môže stať že sa indexy prepadnú a ona v dobe keď pôjde na dôchodok bude mať nasetrene o desiatky percent menej.
Ja by som zmenila do konzervativnejsich fondov az 5-7 r pred dochodkom.. dovtedy by som nechala indexove
@amonet neviem ci je dobrý nápad ísť pred 50kou do indexovych?
Maximálne tak 50% by som išiel
Ľahko sa jej môže stať že sa indexy prepadnú a ona v dobe keď pôjde na dôchodok bude mať nasetrene o desiatky percent menej.
@misanthropicdann ono v alianzi bolo do 50 tky odporucenie 100 v indexovom a potom kazdy rok pustat dake percenta v prospech garantu, ale male - isto nie 50 ako pises.
@misanthropicdann ono v alianzi bolo do 50 tky odporucenie 100 v indexovom a potom kazdy rok pustat dake percenta v prospech garantu, ale male - isto nie 50 ako pises.
@anonym_autor bežné sa hovorí ze ma mat v dlhopisoch
100- vek = % koľko by malo byt investovaných v dlhopisoch.
Aktualne sú trhy dosť vysoko a predpokladá sa v najbližších mesiacoch alebo rokoch silná korekcia tak aby človek neľutoval

uniqa alebo kooperativa alebo nn, indexove fondy