icon

Náklady na vysokoškoláka

14. sep 2023

Mamicky vysokoskolakov v CR, prosim o info. Syn nastupuje do prveho rocnika VS v Brne. Byvat bude na private. Kedze vobec nemam prehlad o aktualnych cenach v CR, neviem, kolko mu mam dat k dispozicii eur na mesiac. Nechcem mu dat malo, ale zas nechcem to ani prestrelit. Za ubytovanie plati 200 eur. Bude mu 500 eur mesacne stacit na ubytovanie a bezne vydavky? Dakujem za nazory.

viky173
14. sep 2023

@koniarova zo zaciatku v obchode, neskor v pravnickej kancelarii a potom v jeden IT firme a to som ani nevystudovala ziadnu socialnu pracu, ale matfyz, a ano rodicia mi daco prispeli, ale velmi malo, nestacilo by to ani na pokrytie ubytovania a cuduj sa svete zvladla som to 😉 ani neviem ci mi je smiesno, ci trapne, ked tu citam ako si mamicky hyckaju dospelych chlapov a potom z nich vyrastu neschopaci 😀

slniecko5
14. sep 2023

Začala by som s 500 a uvidela.
V Holandsku, Dansku, čo mám kamošky s deťmi na VS, deti potrebujú 1500 eur a to školu neplatia. Ale inak výdavky sú podstatne vyššie. Deti si ale bez problémom zarobia, určite aj tvoj syn postupne.

viky173
14. sep 2023

@ddaassuullaa ja mam uz skolu za sebou a normalne som pocas nej pracovala od prveho rocnika, takze neviem co ma tu poucas, ked to mam sama za sebou 🙂 tak dalej sa tym len utesuj, ze dospely syncek ma len natrcit ruku a dostavat 500€ mesacne za nic od mamicky, vyrastie z neho dalsi neschopak 😂

ddaassuullaa
14. sep 2023

@viky173 opakujem, co sa staras, ked na otazku nevies odpovedat. Podla arogancie, s akou sa to naparujes, je skoda drat si prsty teba do toho vies co a ak emas co k veci, tak si cum do svojo taniera. Ak si si kupila diplomcek, tak tu neskac🫣

viky173
14. sep 2023

@ddaassuullaa je to verejne forum, mozem si tu pisat, co uznam za vhodne 😉 ja som si diplom kupovat nastastie nemusela mam toho dost v hlave, takze popri brigade nebol problem skoncit s cervenym diplomom a celkom odvazne toto napisat, kedze som zverejnila aj skolu, kde som chodila, aby z toho nebol problem ociernovania skoly 😉 kazdopadne drzim palce, nech sa aj tymto zhyckacom podari aspon polka z toho, co mne, ale co mozem z vlastnej skusenosti povedat, tak zvacsa ti, co boli stedro dotovani rodicmi a nemuseli ani prstom pohnut, tak zvycajne prechlastali a prezurovali cele noci, lebo ved ziadne povinnosti a keby nieco, tak rychlo volat mamicke/oteckovi 😂 tak drzim palce, aby to nebol Vas pripad a nemuseli ste ten diplom kupovat, ked sa s tym uz tak ohanas 😂😂😂

ddaassuullaa
14. sep 2023

@viky173 komu neni zhury dano, v apatyce nekoupi🤷‍♀️🤦‍♀️🙏

1andrea111
14. sep 2023

@viky173 keď Ti Tvoji rodičia dávali málo, samozrejme že si musela brigádovať keď si chcela VŠ. Pre študenta VŠ je najdôležitejšia škola, kvôli tomu tam ide. Aký má zmysel brigádovať a nezvladnut kvôli tomu školu. Veľa mladých brigaduje alebo pracuje v lete ale v prvom ročníku keď začína je dôležité sa sústrediť na školu. Ďalej bude vidieť.

autor
14. sep 2023

@viky173 ohana sa aj sam. Svoje vydavky: posilka, puby, kino... si plati zo svojich. Ja platim ubytko, stravu, cestu a ine nevyhnutne vydavky. To som hradila aj jeho surodencom, takze nebudem robit rozdiely. Zabava je v jeho rezii.

autor
14. sep 2023

@barbie2023 neboj, seminarku za neho pisat nebudem. V odbore IT som 100 rokov za opicami.
A ja to mam tak: je to moje dieta, studuje, som stale povinna sa o neho starat. Takze zakladne vydavky su na mne.

milanemila
14. sep 2023

Moj brat je tiez v Brne a mama mu posiela cca tych 600e na beznu reziu. Ak potrebuje nejaku drahsiu knihu extra atd, tak este dostane navyse. Byva na intraku. Da sa tam aj najest za fajn cenu, len brat ma aj nejake intolerancie a ta 1 porcia mu nestaci.
To co pises, ze ked mu das 1000, tak minie 1000 a chces aby sa naucil hospodarit 🙈 tak ale financna gramotnost by mala byt temou skor ako na vysokej skole, ked je uz dospely 🤷🏼‍♀️

autor
14. sep 2023

Neviem, mamicky, ale dieta ste povinne zivit, kym sa sustavne pripravuje na svoje povolanie. Dokonca si moze ziadat vyzivne. Ak to vasi rodicia nerobili, alebo ste to vy nechceli, je to vasa vec. Ja ho nejdem rozmaznavat tisickami eur. Chcem sa len postarat aspon o zakladne potreby. Ako sa rodic postarat ma.

ddaassuullaa
14. sep 2023

Ja by som sa na tvojom mieste k psychopatickym reakciam absolutne nevyjadrovala. Dostala si dost sluzsnych odpovedi k teme a tu vzdy plati, ze najde piate koleso na voze, co nema nic k nicomu, tak aspon sa zhadzuje.

andrejkap123
14. sep 2023

@viky173 vobec nie je pravda ze ked mi davali rodicia na jedlo peniaze A PRACOVALA SOM popritom, ze vyrastla zo mna neschopacka. Praveze mam super prácu a zarabam nadstandardne a byvam vo vlastnom, moj zivot su aj zaluby nie len práca. ;) ziadna neschopáčka nie som… cize neviem o com rozpravas

andrejkap123
14. sep 2023

@viky173 moji rodicia na to mali a chceli aby som mala kvalitne jedlo pocas VŠ a aj život. Preto mi prispievali. Je zas iné ak by ma to nemali…. A ked raz budem mat deti urobím to isté.

andrejkap123
14. sep 2023

A hlavne v prvom rocniku hlavne treba vela studovat, zvykat si na novy zivot, na samostatnost a chodit na prednasky, cviká, a nie zarabat na jedlo (samozrejme ak rodicia na to maju 🙏🏼)

barbie2023
14. sep 2023

@viky173 to budú zas ďalšie diskusie do éteru 🤣🤣🤣akože u nás medici aj v Brne nemali žiadne dotácie od rodičov.. Fakt "nechápem " ako zvládli tie školy. Perfektní lekári sú teraz z nich. Kamošky co šli do Dánska študovať detto.. Ale tak, pozrime sa na to aká generácia tu bude taky bude svet. Maminky budú doplácať na deti aj keď budú mať asi prácu po skole.. Ak si ju vôbec nájdu a potom budú kričať, že nemajú dosť vysoký dôchodok lebo musia doplácať deťom na bývanie 🤣🤣🤣.. Mne je to jedno v podstate koľko idú ktoré platiť svojim dospelým deťom, je to každého osobná vec. Len mi je to tak smutno - smiešne. Hádam aj na ocr pôjdu keď synček /dcérka bude mať soplik.

andrejkap123
14. sep 2023

@viky173 a posledna vec, z tvojich správ citit zavist 😂

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
yanni
14. sep 2023

@koniarova ja napr. Chodila som na vysku v zahranici. A inom zahranici. CZ pre mna zahranicie ani nie je. A mne rodicia nefinancovali NIC. Ked som prisla na SK (co bolo veeeeelmi zriedka) nabalili mi potraviny, zavaraniny, nejake volnopredajne lieky, pokupili nejake oblecko atd, tot vsjo. Aj za to som vdacna. Ale ze ubytko, strava, cestovne? To vsetko som si financovala sama. NAs sused chodi na VS a predstav si, tiez brigaduje. A to byva doma u rodicov a ti su bohati. Nemusel by vobec. Nebolo to jednoduche ale o to viac si vsetko vazim. Aj podporu rodicov aj ked mi vsetko neplatili.

mooonika1975
14. sep 2023

@barbie2023 pozri čo píšeš, zaplatili internát a nabalili jedlo, teda tá nabalili na 4 -5 dni, potom si prišla domov. Ona je v Brne, odtiaľ sa nechodí ani raz týždenne, ani dvakrát , možno raz za mesiac. Teda jedlo by nabalili na mesiac a platili intrak, teda vlastne všetko, všakže???? Píše , že ide mu sponzorovať ťžurky, či frajerku?

tiezjedna
14. sep 2023

fakt by ma zaujímalo, kde sa berie tá priblblá asociácia, že dotované dieťa = rozmaznaný neschopál, ktorý si nič neváži. To je praštené, ale úplne... Niektoré dámy tu može evidentne urvať z toho, že niektorí rodičia sú schopnejší a veľkorysejší a hlavne normálnejší než boli tí ich... Pretože podporiť decko, kým študuje JE NORMÁLNE.

amelie2017
14. sep 2023

"Dotovat" dospele dieta a platit mu VS je dobre ze nie hriech, ved uz ma ako dospely brigadovat, ale platit dietatu sukromnu montessori, waldorfsku a este neviem ako skolku, je super, lebo vsak je to dolezite pre jeho vyvoj a aby z neho raz nieco vyrastlo. Neviem, ale asi je niekde chyba..

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

Tak, asi niektore nastvem (ale to ma trapi menej ako vysledky z koridy), ale nemal by ten student v prvom rade studovat? Ci tam je len, aby s E-ckami ziskal titul a popritom zarabal? Je jasne, ze niektori rodicia nemaju na to, aby toto mohli dotovat, ale ja ako rodic chcem, aby moje dieta vacsinu casu venovalo tomu, co si vybralo. Ak si stiha zarobit (dcera je druhacka na VS), tak to je fajn, ale ubytovanie, stravu a podobne zakladne veci beriem tak, ze je na nas.

majlo1234
14. sep 2023

Moja sestra minuly rok dostudovala v Bratislave, a dostavala na jedlo 250 mesacne od mamy, plus jej platila intrak. Mam dojem, ze v Brne je vsetko trochu lacnejsie, mal by si vystacit

majlo1234
14. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl jasne, maju studovat. Ale zalezi aj na odbore, niektore sa daju vystudovat s prstom v nose a polovicou tyzdna na diskoteke. Nwvravim, ze to je zle, aj to je sucast vysokoskolskeho zivota, ale urcite je cas aj na brigadu. Hlavne v zahranici je bezne, ze si studaci nadhanaju uz pocas studia nejaku prax aj v odbore, ci uz brigadne, alebo stazami
Len dodam, ze mne rodicia vsetko financovali, aby to nevyznelo tak, ze som zatrpknuta stara raspla, co musela pocas vysky drat ulicky v tescu pocas brigad😂

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@majlo1234 ano, su aj take VS, otazka je, ci su potrebne, ale to by bolo na inu debatu. Co sa tyka brigady v odbore, tak to je trochu ina kava a myslim, ze ta sa zvycajne neda ziskat hned od prveho rocnika (ano, najdu sa aj taki, co take najdu).

miskakyska
14. sep 2023

... prečo privát,?..v Brne má internát,ako zahraničný študent zadarmo a je uprednostnený pred domácimi..a tam teda internaty na inej úrovni..tam by Vám hneď odbudol pekný poplatok

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2023

@miskakyska internat zadarmo? To isto nie.

majlo1234
14. sep 2023

@dskjhfdlkdjhl jasne, mas uplnu pravdu. Ja som ti len chcela oponovat, ze dobre zvladnute studium nevylucuje aj moznost brigady. Nech tu nie sme zbytocne vyhranene na ziadnu stranu ☺️

mamina7070
14. sep 2023

@miskakyska vobec nemas pravdu takto to v brne nefunguje