Nákup nehnuteľnosti - aktuálna situácia

katka533
12. nov 2022

Ako vidíte trh s nehnuteľnosťami aktuálne? Chceme teraz niečo kúpiť, ale ceny sú stále extrémne vysoké a pritom už úroky išli dosť hore. Ste niekto v takej situácii?. čo robiť, čakať ešte? Od januára znova pôjdu úroky hore. Myslíte, že pôjdu dolu ceny? Dosť nás to suri, ale teraz je asi ten najhorši cas.

gabriela2952
12. nov 2022

@katka533 nás odrádzali na začiatku roka aby sme nekupovali, lenže kým by sme čakali ceny išli hore, úroky tiež. Na vašom mieste by som nečakala. Ešte k tomu keď to súrne potrebujete.

viestta
12. nov 2022

Úroky budú kopírovať infláciu, s tým pocitaj

zmrzlinka2021
12. nov 2022

@katka533 určite by som nečakala. Žiadne významné zlacnenie nenastane.

heleninamama
12. nov 2022

@katka533 Ak potrebuješ bývať, tak kupuj. Čakanie nič nevyrieši a ceny dobrých nehnuteľností veľmi dolu nepôjdu. Ak niečo zlacnie, tak len zlé lokality a staré barabizne, ktoré potrebujú kompletnú prerábku. A pri dnešných cenách stavebných materiálov na tom nič nešetríš. A navyše, ešte pôjdu hore úroky, takže, ak kúpiš o rok, budeš na tom s finálnou cenou nehnuteľnosti rovnako ako teraz. A povieš si, že si už rok mohla bývať vo svojom.
Ak máš väčšiu hotovosť, kupuj tiež - peniaze uložené do nehnuteľnosti sú v tejto dobe určite lepšie ako peniaze uložené v banke.

katka533
autor
12. nov 2022

Len rozmyslam, ze kto si bude moct dovoliť pri takuch cenach a urokoch nieco kupit..My napriklad mame aj hotovosť, ale aj tak bude splatka vysoka. Preto ked uvazujem, ze ludia na to nebudu mat, este ked nemaju hotovost, ci tie nehnuteľnosti bude mat kto kupovat a tym padom by sli dolu. Tak som teda uvazovala len...

gabka123123
12. nov 2022

@katka533 mali by klesnúť, ževraj už klesajú otázne je, nakoľko pôjdu úroky hore... To nikto nevie ako bude

marsmykkok
12. nov 2022

@katka533 ja si myslím, že bohatí budú vždy, čo budú mať aj po 5 nehnuteľností, to by musela byť iná recesia, aby sme všetci boli chudobní. Teda nečakám vžrazné zníženie cien ani úrokov, hlavné je teraz vyberať z rozumom a hlavne pozor na lokalitu, treba voliť lepšie lokality a prípadne jednať aj o cene, nie kúpiť niekde nehnuteľnosť na predmestí postavenú na poli kde nič nie je a je tam ešte aj viac neprispôsobivých, lebo takéto nehnuteľnosti vystrelili najviac a ked bude ponuka vyššia ako dopyt pôjdú s cenou dole

heleninamama
12. nov 2022

@katka533 Kto bude kupovať? Normálni vzdelaní a pracujúci ľudia s dobrým rodinným zázemím. Okolo mňa sa napr. každý snaží zabezpečiť deti. Moja generácia (45 až 50 rokov ) má už vlastné bývanie splatené, deti dorastajú a rodičia zomierajú - čiže staršie nehnuteľností sa dedia alebo rovno predávajú. A peniaze sú v obehu. Málokto kupuje drahú novostavbu, alebo stavia, ak nemá hotovosť na začiatok (nielen minimálnych 10%). Navyše, platiť dlhodobo podnájom je hlúposť v každej situácii - vo finále nemáš nič, takto aspoň splácaš úver. A bývať viacgeneračne je prežitok. Dnešní mladí aj starší ľudia majú o živote iné predstavy. Navyše, veľké, poschodové domy sú aj energeticky náročne oproti moderným bungalovom.

loyda
12. nov 2022

Určite kúpiť teraz. Som rovnakého názoru, že ak aj ceny pôjdu dole, bude to pri bytoch, ktoré sú ťažko predatelne (lokalita, stav, susedia....). Čo sa týka dobrých bytov, tam aj keď sa cena znizi, tak to nebude nič svetoborné. Úroky sa dvihnú, to je už viac menej jasne. Takže nemáte na čo čakať...

gemerka17
12. nov 2022

Ceny už dole isli. Aj v hlavnom meste. Sledujem situaciu. Reálne pri kúpe vieš ísť ešte o 10 000 - 15 000 dole (pri nehnutelnosti za 200 000 a viac). Teda ak chce predávajúci predať a nie len predávať. Ak beriete hypotéku až tak dlho by som nečakala a išla reálne zjednat čo sa dá. Ak máte iba hotovosť treba počkať.

wheel
13. nov 2022

Nekonecna dilema kupovat ci nie..Novostavby moc dole nesli, ked tak kozmeticky. A myslim ,ze ani nepojdu. A co sledujem domy v okoli Ba tak taktiez nic dole neslo. V mensich mestach ceny jemne klesli ale nic dramaticke. Ja by som kupil, ak potrebujes byvat tak si nenavyberas a z dlhodobeho hladiska je to jedno, aj tak pojde vsetko hore, no ty uz budes byvat vo svojom.

nelka93
13. nov 2022

Aj nas odhovarali, že bude mať hypotéku, v dnešnej dobe a bla bla bla. Aj napriek tomu sme kúpili asi pred pol rokom a nečakala by som ani o sekundu dlhšie, lebo teraz sú tie úroky nehorázne a pôjdu ešte vyššie. Cena nehnuteľnosti možno pôjde o čosi dole, ale vysoké úroky to vykompenzuju, ba dokonca predbehnú. Čiže ak ti to auto ako píšeš, tak by som nečakala, lebo o rok si budeš trieskať hlavu, že si to nekupila

michal711
13. nov 2022

@katka533 ľudia čo čakáte , že pôjdu ceny nehnuteľnosti dole a že potom kúpite veľká chyba! Radšej kúpiť drahy byt s lepším úrokom ako kúpiť byt a pár tisíc lacnejší s vysokým úrokom. Dajte si to do kalkulačky 🙂 a tak v poviem kedze je stavebný materiál dráhy cena práce vyššia tým pádom novostavby sú drahé a už postavené nehnuteľnosti sa budú tým cenám približovať.

saman88
13. nov 2022

@katka533 my sme kupovali teraz a myslím že sme spravili dobre. Úvery sa stále zdražujú a s tým začína byť aj problém sa kvalifikovať na úver. Ceny pôjdu určite
nadol no len z krátkodobého hľadiska. Z dlhodobého ceny nehnuteľností vždy rastú. Uroky budú určite rásť a v konečnom dôsledku to máte jedno či kúpite lacnejšiu nehnuteľnosť no predplatíte ju viac alebo kúpite drahšiu. Treba brať v úvahu aj infláciu. Peniaze prudko strácajú hodnotu. Ak je inflácia 10 percent a úrok 3 percentá tak na Tom banka v konečnom dôsledku ešte prerába. Ja na vašom mieste by som kupoval a úrok fixoval na čo najdlhšie obdobie.

katka533
autor
13. nov 2022

@nelka93 ved prave,ze tie uroky uz su vysoke, ale ceny nic. Napr moja kamaratka kúpila pred par rokmi dom za 170000 s úrokom 1, nieco a teraz je musim kupit byt za 150000 s úrokom 3,6. To je proste extrem.
@michal711 ale tie lepšie uroky uz nie su praveze

katka533
autor
13. nov 2022

@saman88 ano,my ratame max tak do pol roka tiez, urcite necakam, ze budu ako predtym, ale kto dnes ma na to, ako ked bude urok 5 a cena o 30%vyssia ako pred par rokmi

hellwant
13. nov 2022

@katka533 ceny nehnutelnosti ti skôr budu teraz stagnovat, otazne su uroky na hypo.
Mozno nehnutelnosti klesat budu, ale necakaj ze pojdu dolu o viac ako 20%(aj to by bol uspech)
ale kedze uroky su väcsie ako pred rokom, cenou splatky budes kvázi na rovnako aj keby klesli.

hellwant
13. nov 2022

@heleninamama Problem je, ze ludia okolo teba su tvoja bublina. Naco ti je vo Svidniku zdedeny byt, ktory mas problem odpredat za rozumnu cenu- ak interpretujem tvoj pohlad, ludia okolo mňa(nie kazdy byva na okolo Bratislavy a Trnavy, ci Zilinsky kraj alebo Košice)
Je to rozdielne a praveze nastava situacia, ked mnohi, z dôvodu vysky ceny bytov, urokov a potreby 20% praveze budu nadstavovat v rodicovskom dome aby usetrili a zili slusny zivot po materialnej stranke, aj ked budu musiet urobit kompromis so svokrovcami.

nikolka1986
13. nov 2022

Určite pôjdu ceny dole, nikto im tie predražené byty, domy nechce kupovať, hlavne stariny za prestrelené ceny.

dzt
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zmrzlinka2021
13. nov 2022

@hellwant
@nikolka1986
Treba si uvedomit jednu podstatnu vec. Nie kazdy clovek riesi uvery, resp. ich potrebuje na 80 % ceny nehnutelnosti.

Je vela ludi, co proste zdedia, niekto im daruje peniaze, pripadne predaju ine majetky a nepotrebuju riesit pristupnost uveru ci jeho urok.

Mozno stare polorozpadnute domy / byty niekde "kde sa vrany otacaju" budu klesat o par percent (do 10 %), lenze kazdy, kto potrebuje mať dobru pracu, uzivit sa, robit svoj biznis, pojde do miest, kde sa dokaze realizovat. Prave preto su aj na slovensku miesta, ktore sa dlhodobo vyludnuju. A tam su ceny podstatne nizsie ako vo vyspelejsich regionoch.

Cize ak autorka tejto temy @katka533 planuje zit v nejakej diere, mozno sa jej oplati pockat, ak vsak potrebuje sa uplatnit a nejako chce zit, tak nema načo čakať...

Ceny stavebnych materilov a energii STUPAJU, mame vysoku inflaciu, prepac cien nehnutelnosti je len snom ludi, ktori nemaju ziadne vzdelanie.

heleninamama
13. nov 2022

@hellwant Aj vo Svidníku na predaji bytu zarobí človek pár desiatok tisíc a to mu môže pomôcť začať žiť inde a kúpiť si bývanie tam. Príčetný človek vo Svidníku nezostane. Nevýhody lokality totiž vysoko prevyšujú.
Rovnako by som nikdy nekupovala "lacný" starý dom - pri dnešných cenách materiálov na tom v konečnom dôsledku prerobím a stále to bude len repasovaná stará barabizňa. A ani by som nenadstavovala rodičovský dom - stojí to pomaly toľko, že človek môže mať zato aj niečo vlastné (hoci menšie) a ako bonus nemá dennodenné hádky.

zmrzlinka2021
13. nov 2022

@heleninamama
"Príčetný človek vo Svidníku nezostane. Nevýhody lokality totiž vysoko prevyšujú."

... na toto ti clovek, ktory odmieta prevziat zodpovednost za svoj zivot odpovie - "ale nie vsetci mozu zit v..." 😉

heleninamama
13. nov 2022

@zmrzlinka2021 No ja uvažujem tak, aby mi bolo dobre a mala som istotu aj do budúcnosti. A teda vo Svidníku by ma zdedený byt neudržal. Pre mňa je dôležité mať v mieste bývania hlavne pracovné príležitosti, škôlky, školy pre deti a všetko potrebné - obchody, lekári...

hellwant
13. nov 2022

@heleninamama to ano, zarobi- ale malo a ako pišete, vo Svidniku pricetny nezostane, ale nezarobi tolko aby mal dost na byt v Trnave ci Bratislave, kde je aj praca. To je ten problem, regionalne rozdiely - nielen v cene nehnutelnosti, ale aj ponuke a ohodnotenia prace😪

hellwant
13. nov 2022

@zmrzlinka2021 s tym v podstate suhlasim, ale mnohi zdedia tam, kde je problem s dobre ohodnotenou pracou, preto som pisal ak 20% bude pokles , to fakt bude dobre, lebo ti ludia sa hrnu z chudobnych oblasti do bohatsich. A prave preto predikcie istych statistik tvrdiace, ze ked sa znizi pocet obyvatelov, neoplatia sa nehnutelnosti je zly a zavadzajuci, ak kupis v oblasti, kde pokrok bude, nahrnu a doplnia ti ubytok prirastku ludia z vychodu SVK, Ukrajiny- cize generacia sucasnych dospelych sa nemusi bat stratu zaujmu o nehnutelnosti v zaujimavych oblastIach SVK ako Bratislava, Trnava, Zilina, ci Kosice- iba ak by vojna vznikla aj v EU.

wheel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tilly
13. nov 2022

Podľa okresu a či novostavba alebo starší byt, pozemok alebo dom

katka533
autor
13. nov 2022

@hellwant cakam aspon o 15000 keby sli 😭

katka533
autor
13. nov 2022

Planujeme íst do Trnavy do mesta do bytu.
@tilly