icon

Nechodia mi upozornenia o pohybe na detskom účte. Čo robiť?

simi94
17. apr 2025

Ahojte synovi nechodia upozornenia (spravy) o pohybe na účte na detskom účte už som tam skúšala dávať aj moje číslo účtu ale absolútne to nejde neviete mi poradiť co urobiť aby to išlo?

0silvia0
17. apr 2025

@simi94 treba aktivovať upozornenia v IB

simi94
autor
17. apr 2025

@0silvia0 už som to urobila aj tak ti nejde

tanyan
17. apr 2025

Ktorá banka?

0silvia0
17. apr 2025

@simi94 možno treba aj v mobile povoliť upozornenia

simi94
autor
17. apr 2025

@tanyan tatra banka
@0silvia0 všetko som povolila

biba_18
17. apr 2025

musíš mať povolenie aj v nastaveniach na apku ...

biba_18
17. apr 2025

a počkaj to máš ten jeho detský účet pod svojim?

janka2501
17. apr 2025

Dcere chodia push spravy, musi mat data zapnute....sms nie tie su spoplatnene

gab1sol
17. apr 2025

@simi94 skús nastaviť push notifikácie a minimálne sumy na kredity a debety… či aj s tým bude problém.

gab1sol
17. apr 2025

@biba_18 áno, aj ja mám oba detské účty pod sebou… Pod mojim IB.

biba_18
17. apr 2025

@gab1sol ja mám mamin pod sebou a z jej pohybov mi nechodia push - ale je pravda, ani som neskúšala ...

biba_18
17. apr 2025

a áno, musia byť data zapnuté ... alebo pripojenie na wifi ...

gab1sol
17. apr 2025

@biba_18 ja mám neplnoleté deti, takže preto som akoby “správca” ich účtov. Rovnaký prístup k ním má aj ich otec, manžel. Ono, detské účty sú nastavené trochu inak, ako štandardné bežné účty, kde je druhá osoba “len” disponent. My na nich figurujeme ako zákonní zástupcovia. Ale teraz neviem presne, do akého veku to takto je. Dievčatá ešte nemajú ani vlastný mobil, takže nemajú ani svoj IB.

janka2501
17. apr 2025

@gab1sol pri starsej som mala do 15r, kym nemala vlastny OP...ale doteraz a ma 22r mam pristuo na jej ucet....nezrusili to v banke,a ani sme neziadali o zrusenie mna

gov
Odpoveď bola odstránená
maranco
17. apr 2025

@janka2501 v Česku bola tento rok menšia kauza keď česká sporiteľňa začala v George zobrazovať rodičom dávno dospelých detí ich bankové účty
Bol to pozostatok detských účtov kedy boli rodičia disponenti a disponentstvo nezrušili, (platilo pre pobočku) a od 1/2025 im banka sprístupnila využívať disponentstvo aj cez George.
Tak niektorý boli prekvapený že ich rodičia vidia účty a majú oprávnenia nakladať s účtom.

maranco
17. apr 2025

@gov karta sa hodí dieťaťu ak ide na výlet v škole, alebo ak idú mimo Slovenska, nemusí rodič riešiť koľko treba zameniť a potom čo so zvyšnými bankovkami alebo ako riešiť ak je málo

kde dieťa minie hotovosť alebo či mu ju zoberú spolužiaci nevidíš, ale platbu kartou vieš pozrieť v pohyboch v akom obchode koľko minulo

a postupne potrebuješ učiť dieťa fungovať v dnešnej dobe, aby si vedelo dobiť kredit na dopravnej karte, zaplatiť obedy v škole, niečo objednať z eshopu

kvetinka_2
17. apr 2025

@gov keď mu chce napríklad šetriť k 18tke napr., dary k rôznym udalostiam (Vianoce, narodeniny, meniny). Kde si má uložiť SVOJE peniaze? Do ponožky? Na takéto veci, si myslím, že detský účet je dobrá vec. A nemusíte mu dávať kartu, tú si môžete nechať vy.

gab1sol
17. apr 2025

@janka2501 áno, môže byť, len ako som písala, mám ešte malé deti, takže to ešte neriešim. Ale dáva to zmysel s tým OP. A vlastne, aj potom môže byť ktokoľvek disponentom na účte, ak sa to nezruší. Napr. presne ako píše @maranco , minimálne mám za to, že banka mala na to vlastníka upozorniť - halo, máte tu disponenta, dosiahli ste taký a taký vek, rozhodnite sa, či ho tam chcete, alebo mu prístup zrušíte.

janka2501
17. apr 2025

@gab1sol ano mali,a mna to teraz napadlo, ze stale vidim a viem sa dostst na dcerin ucet....ale ona to nechala tak,keby nahodou nieco....

gov
Odpoveď bola odstránená
gab1sol
17. apr 2025

@gov mať detský účet je práve dobré. Deti nemajú hotovosť kade-tade po prasiatkach (zo sviatkov, k Vianociam, odmeny), sú uložené v banke, ale zároveň kedykoľvek k dispozícii. Ja ako rodič vidím, kedy, kde peniaze míňa (teda, momentálne nevidím, lebo karty mám u seba, ale do budúcna to tak bude), určujem denný limit, vediem ich k tomu, že ten účet nie je nekonečný a musia si zvážiť každú platbu. Napríklad, ak na výlete niečo chcú, zaplatia si to samé (to, že im tam tie peniaze potom vrátime, nevedia, zatiaľ sú v tom, že si to hradia zo svojich úspor).
Zároveň, ak pôjdu na výlet, viem, že v prípade potreby im viem kedykoľvek navýšiť denný limit, aby mohli hotovosť použiť. Určite lepšie, akoby som im dala do školy v prírode 200e do vrecka, keby niečo. Takto im dám 20e a kartu. A stačí jeden telefonát, že sa niečo deje a uvoľním im toľko hotovosti, koľko treba.

simi94
autor
17. apr 2025

@gov a prečo by nemal mať? Syn si tam šetrí peniaze... toto zmýšľanie 🤦

simi94
autor
17. apr 2025

@gab1sol presne tak 👍

gov
Odpoveď bola odstránená
gab1sol
17. apr 2025

@gov prečo eShop rozhodne nie? Dcéra mala narodeniny. Vybrala si, že chce od nás budík. Tak využívame situáciu a ukazujeme jej, ako hľadať na internete, ako hľadať v dôveryhodných e-shopoch, ako postupovať. Samozrejme, nákup bude pod našim dohľadom, aj za naše, ale učíme ich tak nielen finančnej gramotnosti, ale aj obozretnosti a podobne…