Nedoplatky pri prenájme - kosenie

miroslava2710
22. jan 2024

Krasny vecer, Prosim Vas suseda byva v podnajme. Minuly rok sme mali v byte nedoplatky za kosenie kedze spravcovska firma zle nastavila vypocet a kazdy mal nedoplatok 30€ na kosení. Majitelka bytu od susedy ziada tento nedoplatok uhradit, respektive co som pochopila tak majitelka vlastne iba preposlala cele vyuctovanie mojej susede s nedoplatkom ktory vypocitala spravcovska firma. Takze to zahrna aj napriklad to kosenie, fond oprav, spravcovske poplatky no všetko co ako majitelia platime. Moja otazka znie, ma toto suseda v podnajme platit? Alebo ma platit iba to co ma nedoplatok na energiach? Hlavne teda ten nedoplatok na kosení tam z toho ineho okrem energií spravil vacsiu sumu. Zmluvu maju len nejaku jednoduchu kde nic o nedoplatkoch neni. Dakujem za radu pretoze ja jej poradit neviem a nema sa velmi na koho obratit

simca06022011
22. jan 2024

Nie som pravnik, je tu inak aj pravna poradna. Ale ja osobne ak nie je nic o nedoplatkoch v zmluve = nemam co platit, kedze to nie je dohodnute. Z moralneho hladiska, ak by mojou vysokou spotrebou vody, elektriny vysiel nedoplatok, tak by som uvazovala nad tym, ale tieto veci co sa tyka domu/bytu, to mi nepripada ok, ziadat od najomcu a ja by som to neplatila. Alebo sa poradila s pravnikom 🙂))

miroslava2710
autor
22. jan 2024

@simca06022011 no ja tiez suhlasim tak isto sa ku tomu stavam. Lenze s majitelka si ide svoje ona aj tie energie iba napise kolko treba doplatiy neposle ku tomu ani ziadny podklad nic ani vyuctovanie od spravcu ani kolko realne zaplatila na zalohovych platbach. Niekolko x to od nej suseda pytala a nic. Suseda chce ist samozrejme prec alw majitelka povedala ze jej to ztrhne z depozitu aj ked za mna na to nema absolutne narok pokial nedolozi na com presne nedoplatok vznikol a kolko realne za energie platila

patka06
22. jan 2024

@miroslava2710 Suseda podpísala zlú nájomnú zmluvu a teraz prichádzajú následky.
Kosenie je spojené s užívaním bytu a teda ho musí platiť ako všetko ostatné.

roja01
22. jan 2024

Majitelka si moze pri podani danoveho priznania zahrnut tento poplatok do nakladov.
Ak sa nemylim, tak napriklad dan z nehnutelnosti a poistenie bytu si majitel plati sam, bez toho, ze by to dal do najomneho.

Ale aj naopak, ak by u spravcu nemal poplatok za kosenie svoj specialny nazov - kosenie, tak by bol naklad za kosenie zahrnuty do fondu oprav. Fond oprav je nakladom na byt, a preto podla mna moze byt zaratany do najomneho. Takze je asi aj tento sposob mozny.

miroslava2710
autor
22. jan 2024

@patka06 s tou zmluvou suhlasim neviem preco to takto spravila ale bude poucena do buducna. Ku tomu koseniu. Rata sa to ale do energii? Lebo priklad poviem 500€ je najomne a 100€ energie tak energie by podla mna mali byt len energie (voda teplo elektrina) A kosenie je sluzba za ktoru sa plati externej firme. To by mal majitel platit z najomneho(500€) a nie uctovat ako nedoplatok nie? To iste fond oprav niekedy sa fond oprav navysuje pretoze sa ide robit prerabka. Takze automaticky aj najomca ma platit viac lebo sa ide zateplovat panelak v ktorom on bude byvat v niekoho byte rok, dva?

miroslava2710
autor
22. jan 2024

@patka06 prepac to s fondon oprav bolo smerovane na @roja01

patka06
22. jan 2024

@miroslava2710 Tak je trošku rozdiel zateplovanie a kosenie, kosia aktuálne keď tam býva,takže ja ako prenajímateľ by som to počítala k nákladom na byt - nie energiám.

roja01
22. jan 2024

@miroslava2710, preddavok mesacne platim 160€. V tom su nie len energie (vodne, stocne, kurenie v mojom byte), ale aj poplatok za spravu, fond oprav, poistenie (nie sukr.bytu, ale spolocnych priestor bytoveho domu), vytah, spolocna elektrika a podobne.
Ked by som byt prenajala, tak ziadam tych 160€ na energie a dalsie poplatky, plus najomne za 3i byt napriklad 400€. T.j. spolu 560€/mesiac. K tomu priratam samostatnu platbu mestu za odpad 40€, takze podnajomnik by mi mesacne mal platit 600€.
Pri vyuctovani k 31.5. nasledovneho roku bud podnajomnikovi jednorazovo odratam ak mam preplatok (je jedno z coho sa sklada), alebo ho ziadam o uhradu nedoplatku (je jedno z coho vznikol, no patri k celemu bytu, ktory prenajimam). To je podla mna logicky sposob ako riesit platby prenajateho bytu.

aliziana
22. jan 2024

@miroslava2710 ja si tiež myslím, že pokiaľ tam v danom období, keď nedoplatok vznikol, suseda bývala, tak by to mala doplatiť ona. Však majiteľka neprofitovala z toho, že ste tam mali pokosené...

miroslava2710
autor
22. jan 2024

@patka06 to zateplovanie bolo na ukor toho druheho komentu kde roja01 spominala ze ona by dala platit aj fond oprav najomnikovi. Ku tomu koseniu. Ak by si to pocitala k nakladom na byt tak to ma byt zahrnute v najomnom. A na najomne si snad nebudes pytat nedoplatok nie? Ked si raz urcis ze cena najomneho je 500€ + energie tak ten nedoplatok za kosenie ktory vznikol by podla mna mal majitel zapltit z toho co najomneho co dostava kazdy mesiac. A nedoplatky/preplatky za energie pocitat iba na realne energie… No musim si to vyzistit od niekoho kto realne prenajima lebo to zaujima aj mna nakolko v buducnosti pojde do prenajmu aj nas byt. Dakujem za pohlad na vec

miroslava2710
autor
22. jan 2024

@aliziana aj vvpripade ze je v tom zahrnuta starostivost o zelen celkovo? Aby zelen prosperovala? Majitel z toho predsa profituje tak ze sa udrziava okolie bytovky “upratane” a stara sa firma o okolie bytovky jeho bytu aby to tam nezarastlo. Samozrejme ze to najskor pojde z najmu ale ja osobne by aom to nedavala ako nedoplatok k energiam, na to ma majitel najom aby z toho platil aj taketo vydaje . Ale tak by som to spravila ja.

kristiii
22. jan 2024

@miroslava2710 u nás teda kosenie našťastie v položkách nemáme, ale prikláňam sa k názoru, že nedoplatok sa týka skôr nájomníčky než majiteľky. Nerozumiem celkom tvojej logike:
Majitel z toho predsa profituje tak ze sa udrziava okolie bytovky “upratane” a stara sa firma o okolie bytovky jeho bytu aby to tam nezarastlo.
Majiteľke môže byť šum a prd, či je okolie bytovky upratané, keď tam nebýva. Z toho by mala "mať radosť" nájomníčka, že býva v peknom prostredí. To isté, čo týka fondu opráv, píšeš:
To iste fond oprav niekedy sa fond oprav navysuje pretoze sa ide robit prerabka. Takze automaticky aj najomca ma platit viac lebo sa ide zateplovat panelak v ktorom on bude byvat v niekoho byte rok, dva?
Vďaka tomu zatepleniu má predsa nájomníčka aktuálne nižšie náklady na kúrenie. Prípadne využíva opravený výťah či vynovené spoločné priestory.

miroslava2710
autor
22. jan 2024

@kristiii No takto poopravim to. Toto je novostavba takze vonku sa robi zelen aby to tu v buducnosti vyzeralo lepsie. Najomnicka tu o rok uz nemusi ani byvat ale majitel tu ma investovane do nehnutelnosti takze za mna profituje z toho on pretoze aj keby to predal tak na zaklade stavu bytovky a okolia si moze nastavit predajnu cenu. Taktiez majitel mal moznost hlasovat o tom kto sa o zelen bude starat ale najomnicka nemala preco ma platit teda za to nedoplatky lebo my majitelia sme si objednali sluzby naviac pocas roka? To iste o zateplovaní a prerabky. Znovu je to novostavba teraz je tu vsetko nove, preco by najomnicka mala trz platit extra za to aby sa to tu o cca 10 rokov mohlo prerobit? Ako z toho ona profituje? Este tu pokosenu travu pochopim ale toto nie. Kazdopadne, majitelka si za to ze byva v peknom prostredi a ma tu pokosene predsa plati najomne. Ved z toho ma majitel platit vydavky na chod bytovky. A nie ze zhrabne 500 eur za najomne a potom jej este spravovanie a vsetky blbosti okolo (okrem energii to je samozrejmost ze si plati najomca) vyuctuje zvlast na zaklade toho ako to vyuctuje spravcovska firma jeho. Ved ked mu to nevychadza tak si ma navysit najomne? Ja som byvala n podnajme raz a teda mala som najomne a energie. Preplatky/nedoplatky boli len na zaklade energii.

miroslava2710
autor
22. jan 2024

@kristiii Kazdopadne to je moj pohlad na vec vzdy rozhodne majitel ale ja teda za mna mozem povedat ze mne osobne by bolo blbe si to uctovat od najomnika extra ak by na sluzbach ako starostlivost o zelen, spravovanie a fond oprav. Ale som rada aj za ine pohlady na vec

aliziana
22. jan 2024

@miroslava2710 však dobre, ale Ty hovoríš, že to bolo zle vypočítané. Čiže majiteľka rozpočítala nižšie nájomné. A keď 40 susedov zahlási, že chcú mať služby navyše, a 5 že nie, tak títo piati potom platiť nebudú?

miroslava2710
autor
22. jan 2024

@aliziana dva roky po sebe plati suseda rovnaky najom (tu cast bez energii mam na mysli) . Prvy rok bola sprava zelene zaratana dobre vsetko sedelo. Tento rok najomnicka plati to iste takze co ona ma s tym ze to firma zle vypocitala? Ved ona majitelke platila tak ako pred tym ked bola udrzba zelene zahrnuta. Otazne je kolko realne majitelka platila spravcovi ale to nevieme nakolko toto nechce najomnicke poskytnut. Za mna by tieto veci mali byt v najomnom. Ked to nevychadza navysit najomne od dalsej periody a nie si to pytat spatne a pytat to na nedoplatkoch za energie. Ale teda som rada za iny pohlad aj ked ja to vidim stale rovnako🤣