icon

Nedoplatok na daniach po zmene zamestnania

21. feb 2026

Ahojte, prosím o radu, po RD som menila prácu pôvodnú prácu som ukončila k 30.9 a od 1.10 nastúpila do novej. V pôvodnej práci mi ale zabudli preplatiť dovolenku a preplatili mi ju až v decembri, podľa výplatnej pásky nebola uplatnená nezdaniteľná časť základu dane. Teraz ako si robím DP mi vychádza nedoplatok na daniach, je to z tohto dôvodu? Ďakujem za radu 🙂

Strana
z2
anonym_f5e45e
21. feb 2026

no áno, nemohli ti uplatniť nezdaniteľnú časť, lebo tú si si uplatnila u nového zamestnávateľa
ale ak to bolo správne zdanené tak by ti nemal výjsť nedoplatok

dadis
21. feb 2026

Nemyslim, ze by ti mal vyjst nedoplatok. Preco si si nedala spravit rzd u aktualneho zamestnavatela?

autor
21. feb 2026
@dadis

Nemyslim, ze by ti mal vyjst nedoplatok. Preco si si nedala spravit rzd u aktualneho zamestnavatela?

@dadis nemôžem musím si robiť typ B tak musím robiť sama

autor
21. feb 2026
@anonym_f5e45e

no áno, nemohli ti uplatniť nezdaniteľnú časť, lebo tú si si uplatnila u nového zamestnávateľa
ale ak to bolo správne zdanené tak by ti nemal výjsť nedoplatok

@anonym_f5e45e ani keď som mala tým pádom v daný mesiac príjem cca 4000€ príjem? Nevyšiel tam tým pádom nedoplatok na daniach

anonym_f5e45e
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_f5e45e ani keď som mala tým pádom v daný mesiac príjem cca 4000€ príjem? Nevyšiel tam tým pádom nedoplatok na daniach

@anonym_autor a zamestnávateľ ti tento príjem ako zdanil?
nemáš nedoplatok kvôli príjmu zo živnosti alebo z prenájmu keď si robíš Bčko?

ibrunova
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mala si aj príjem zo živnosti?

anonym_15459b
21. feb 2026

to nebude ten dovod, moze byt problem vo vyske prijmu za rok 2025 ze si uz nemala narok na uplatnenie nezdanitelnej casti, pripadne prijem zo zivnosti ak si mala

autor
21. feb 2026
@anonym_f5e45e

@anonym_autor a zamestnávateľ ti tento príjem ako zdanil?
nemáš nedoplatok kvôli príjmu zo živnosti alebo z prenájmu keď si robíš Bčko?

@anonym_f5e45e nie nemám živnosť ani prenájom, starý zamestnávateľ mi stiahol daň asi v plnej výške neviem, vidím akurát že nemám uplatnenú nezdaniteľnú časť, ktorú som mala mať uplatnenú keďže som končila v septembri ale neuplatnili mi ju keďže mi vyplatili peniaze až v decembri

anonym_15459b
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_f5e45e nie nemám živnosť ani prenájom, starý zamestnávateľ mi stiahol daň asi v plnej výške neviem, vidím akurát že nemám uplatnenú nezdaniteľnú časť, ktorú som mala mať uplatnenú keďže som končila v septembri ale neuplatnili mi ju keďže mi vyplatili peniaze až v decembri

@anonym_autor este raz a pomaly ak nemas zivnost ani prenajom tak preco robis DP typu B ?
to ze ti neuplatnil vy skor znamenalo preplatok
napis aky mas celkovy rocny prijem

autor
21. feb 2026
@anonym_15459b

to nebude ten dovod, moze byt problem vo vyske prijmu za rok 2025 ze si uz nemala narok na uplatnenie nezdanitelnej casti, pripadne prijem zo zivnosti ak si mala

@anonym_15459b príjem zo živnosti som nemala a výška príjmu nie je za minulý rok vysoká, zamestnaná som bola až od októbra predtým som bola RD. Nemôže to byt preto že za december som mala príjem v hrubom cez 4000 keďže mi tam vyplatili aj zvyšnú dovolenku? Že vďaka tomu mi vyšla “milionárska daň”?

anonym_06d041
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ja stále nechápem prečo si robíš DP B? Z akého dôvodu si stále nenapísala.

anonym_15459b
21. feb 2026

tvoj rocny prijem je viac ako 25 426,27 ?

anonym_06d041
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_15459b príjem zo živnosti som nemala a výška príjmu nie je za minulý rok vysoká, zamestnaná som bola až od októbra predtým som bola RD. Nemôže to byt preto že za december som mala príjem v hrubom cez 4000 keďže mi tam vyplatili aj zvyšnú dovolenku? Že vďaka tomu mi vyšla “milionárska daň”?

@anonym_autor nemôžeš mať milionársku daň, príjem sa rozráža na celý rok.

autor
21. feb 2026
@anonym_06d041

@anonym_autor Ja stále nechápem prečo si robíš DP B? Z akého dôvodu si stále nenapísala.

@anonym_06d041 áno nepísala lebo to tu nechcem komplikovať a zbytočne vysvetľovať 😊 mne zaujíma iba prečo mi vychádza nedoplatok na daniach z príjmu od zamestnávateľov

autor
21. feb 2026
@anonym_06d041

@anonym_autor nemôžeš mať milionársku daň, príjem sa rozráža na celý rok.

@anonym_06d041 ok dobre toto som práve nevedela či sa to posudzuje celoročne alebo aj po mesiacoch ďakujem 😊

anonym_15459b
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_06d041 áno nepísala lebo to tu nechcem komplikovať a zbytočne vysvetľovať 😊 mne zaujíma iba prečo mi vychádza nedoplatok na daniach z príjmu od zamestnávateľov

@anonym_autor pozri bud tu daj vsetky informacie idealne nafot kde to vyplnas a ako ti to vychadza bez osobnych udajov alebo si niekoho zaplat komu poskytnes tieto potrebne informacie

dalej to s tebou nema zmysel nechapes zakladne suvislosti

dadis
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Milionarska dan je nad cca 25k rocne.. ale nad tento rocny prijem sa len znizuje vyska nezdanitelnej ciastky, nie uplne odobera.. preco si robis B?

autor
21. feb 2026
@anonym_15459b

@anonym_autor pozri bud tu daj vsetky informacie idealne nafot kde to vyplnas a ako ti to vychadza bez osobnych udajov alebo si niekoho zaplat komu poskytnes tieto potrebne informacie

dalej to s tebou nema zmysel nechapes zakladne suvislosti

@anonym_15459b Keď to nemá zmysel prečo zbytočne strácaš čas? Ja tiež nepotrebujem takéto “rady” od teba 🤷‍♀️

dadis
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_15459b Keď to nemá zmysel prečo zbytočne strácaš čas? Ja tiež nepotrebujem takéto “rady” od teba 🤷‍♀️

@anonym_autor Tak mala si rocny prijem z oboch zamestani vyssi ako 25k?

autor
21. feb 2026
@dadis

@anonym_autor Milionarska dan je nad cca 25k rocne.. ale nad tento rocny prijem sa len znizuje vyska nezdanitelnej ciastky, nie uplne odobera.. preco si robis B?

@dadis ok super ďakujem za info, nepresiahla som tento príjem takže tam problém nebude 😊 vystrelil mi tam iba ten december tak som nevedela či práve to nebude problém ale vyzerá že nie

dadis
21. feb 2026
@anonym_autor

@dadis ok super ďakujem za info, nepresiahla som tento príjem takže tam problém nebude 😊 vystrelil mi tam iba ten december tak som nevedela či práve to nebude problém ale vyzerá že nie

@anonym_autor Tak si to vyplnas zle.. mas zaklinute v priznani, ze si uplatnujes nezdanitelnu polozku na danovnika?

autor
21. feb 2026
@dadis

@anonym_autor Tak si to vyplnas zle.. mas zaklinute v priznani, ze si uplatnujes nezdanitelnu polozku na danovnika?

@dadis nie nemám to zaškrtnuté, môj zamestnávateľ za mňa odvádza nezdaniteľnú každý mesiac preto som to nezaškrtla. A v rámci tejto preplatenej dovolenky som si to chcela dodatočne uplatniť ale v PoZP mám že peniaze boli zúčtované a vyplatené za november (keďže mi to zabudli preplatiť za september ako mali) a v ten mesiac som si to uplatnila u nového zamestnávateľa.

dadis
21. feb 2026
@anonym_autor

@dadis nie nemám to zaškrtnuté, môj zamestnávateľ za mňa odvádza nezdaniteľnú každý mesiac preto som to nezaškrtla. A v rámci tejto preplatenej dovolenky som si to chcela dodatočne uplatniť ale v PoZP mám že peniaze boli zúčtované a vyplatené za november (keďže mi to zabudli preplatiť za september ako mali) a v ten mesiac som si to uplatnila u nového zamestnávateľa.

@anonym_autor Tak tam je chyba - preto sa to vola rocne zuctovanie dane 🤷‍♀️

autor
21. feb 2026
@dadis

@anonym_autor Tak tam je chyba - preto sa to vola rocne zuctovanie dane 🤷‍♀️

@dadis mám si to zakliknut aj keď mi to bolo uplatňované pravidelne? Ani daňový bonus napríklad som si nezaskrtla keďže pravidelne som si ho uplatňovala vo výplate

dadis
21. feb 2026
@anonym_autor

@dadis mám si to zakliknut aj keď mi to bolo uplatňované pravidelne? Ani daňový bonus napríklad som si nezaskrtla keďže pravidelne som si ho uplatňovala vo výplate

@anonym_autor Ano, ved to to bolo uplatnovane iba v tych 3 mesiacoch a mas narok za cely rok..

dadis
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Nechces poprosit niekoho, kto sa tomu rozumie, aby ti s tym pomohol?

autor
21. feb 2026
@dadis

@anonym_autor Ano, ved to to bolo uplatnovane iba v tych 3 mesiacoch a mas narok za cely rok..

@dadis och tak toto ti moc ďakujem 🙏 tak potom preto môže byť problém. Ja som bola ale na RD, minulý rok si za rok 2024 na mňa manžel uplatňoval nezdaniteľnú časť. Dobre teda tak idem si to opraviť a doplniť 😊 ďakujem veľmi pekne za radu ❤️

anonym_2b591b
21. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor radšej si daj DP spraviť účtovníčke, nech je správne. Sama to očividne nezvládaš. Dávaš nedostatočné informácie, podľa nich sa nedá radiť. Stále nevieme prečo B, keď si mala príjem len zo zamestnania. Ak si mala aj iný, preto môžeš mať nedoplatok. V DP je spolu celý príjem za rok, z neho sa počíta daň. Zohľadňuje sa aj uplatnenie NČZD a daňový bonus

dadis
21. feb 2026
@anonym_autor

@dadis och tak toto ti moc ďakujem 🙏 tak potom preto môže byť problém. Ja som bola ale na RD, minulý rok si za rok 2024 na mňa manžel uplatňoval nezdaniteľnú časť. Dobre teda tak idem si to opraviť a doplniť 😊 ďakujem veľmi pekne za radu ❤️

@anonym_autor A danovy bonus si uplatnoval na teba muz v 1-9/2025? Vtedy v danovom nechas vyklikane iba mesiac 10-12

autor
21. feb 2026
@dadis

@anonym_autor Nechces poprosit niekoho, kto sa tomu rozumie, aby ti s tym pomohol?

@dadis nikoho takého v okoli nemám, čiže fungujem na chatgpt googli online poradenstvu a takýmto radám z MK ako si mi dala ty 😊 nejak to vyplním a uvidím

Strana
z2