icon

Nedostatok peňazí pri rastúcich cenách

30. mar 2026

Ahojte. Ako zvladate tie,co nemate vytvorenu financnu rezervu,mate menej penazi alebo ta rezerva je nedostatocna? Momentalne vidim a citim,ze vsetko ide cenovo hore a mam celkom paniku,ze proste,tych penazi vela nie je. Prosim,tie co ste finacne gramotne,ktore maju manzela s platom 3000+,pracu s platom 3000+ a co dostali vsetko od rodicov,nekomentovat. Neviete pozadie nasej historie,snazime sa makat ma sebe,nejde to lahko.

Strana
z8
anonym_56dbec
30. mar 2026

Dáme podvozok dolu z auta a budeme šlapať ako Flinstonovci dolu kopcom do práce , čo ti poviem , mať auto je pomaly luxus a mäso budeme mať 1x do mesiaca ako kedysi 🫣

deedol
30. mar 2026

neda sa ti konkretne poradit, kym nenapises prijmy a hlavne vydavky. potom sa da bavit o tom, co sa da skrtnut alebo okresat.

anonym_1ee8bf
30. mar 2026

ja som rok bez prace, takze trochu mam obavy, ale nastastie sme na tom dobre, ceny potravin su fakt vysoko, uplne prehnane

kavasmliekom
30. mar 2026

@anonym_autor to netreba byť až taký gramotný, aby si človek vedel spočítať príjmy a výdavky a odsledovať, kde najviac míňa. A potom hľadať riešenie, buď pritiahnuť opasky alebo hľadať lepšie platenú prácu, alebo za prácou vycestovať. Ťažká doba.

anonym_66d70d
30. mar 2026

@anonym_autor ja som si nevsimla ze by nieco zdrazelo, naopak:

-potraviny rapidne zlacneli, dnes kupim 1,5x toho co pred 3 mesiacmi
-i najmy zlacneli, poodchazali totiz ludia do zahranicia a Volvo tiez berie ludi do Kosic
-poistky rovnako zlacneli, teraz sa predhanaju kto z koho(k prikladu PZP)
-nehnutelnosti rovnako, znamy realitak mi povedal ze ludia ktory maju peniaze maju moc
-lieky lacne ako nikdy

Dnes sa da v pohode vyzit z 1000€ cisteho, len ty ktory piju, fajcia, kupuju si drahe hry, obzieraju sa, vyvazaju taxikom, nevedia si uvarit, beru drogy a gambluju stonaju, ich chyba.

Este jedna vec, zeny a muzi vzdy je lahsie kupit kondom alebo tabletku po ako tu potom vyplakavat s deckom v ruke a nie cirkev vam ho nenachova, maximalne tak miništranta poškrabe farár za uchom...

anonym_fb2060
30. mar 2026
@anonym_66d70d

-i najmy zlacneli, poodchazali totiz ludia do zahranicia a Volvo tiez berie ludi do Kosic
-nehnutelnosti rovnako, znamy realitak mi povedal ze ludia ktory maju peniaze maju moc
-lieky lacne ako nikdy

Dnes sa da v pohode vyzit z 1000€ cisteho, len ty ktory piju, fajcia, kupuju si drahe hry, obzieraju sa, vyvazaju taxikom, nevedia si uvarit, beru drogy a gambluju stonaju, ich chyba.

Este jedna vec, zeny a muzi vzdy je lahsie kupit kondom alebo tabletku po ako tu potom vyplakavat s deckom v ruke a nie cirkev vam ho nenachova, maximalne tak miništranta poškrabe farár za uchom...

@anonym_66d70d dufam ze cely Tvoj prispevok je mysleny ironicky. Inak mam podozrenie, ze zijes v nejakom paralelnom vesmire 😃

Ps: tomu znamemu realitakovi radsej nedaj nic Tvoje predavat - evidentne nie je doma vo svojom fachu ked mu lacneju reality 🤣

anonym_7785d6
30. mar 2026
@anonym_66d70d

-lieky lacne ako nikdy

@anonym_66d70d ty v ktorej dobe žiješ? A pošli mi toho realiťáka, ktorý mi zoženie lacný byt, v ktorom sa bude aj dať bývať.
Vraj vyžiť z 1000e, akože zo zostatku, to potom musíš mať plat 3000e, aby ti 1000e v čistom zostalo na stravu. A nie, ani nepôjdeme, nefajčime, obidvaja pracujeme a nemáme ani lacný podnájom. Za ostatný rok zdražel o 200e. Lebo elektrika, lebo plyn, lebo voda ...
Niektoré potraviny zlacneli , ale niektoré zdraželi dvojnásobne.

anonym_016a17
30. mar 2026
@anonym_66d70d

-lieky lacne ako nikdy

@anonym_66d70d tento príspevok zrejme píšeš z detskej izbičky, však ? Mama hotel to sa žije, na to stačí tisícka v čistom.

deedol
30. mar 2026

nekrmte trolla 🙂

anonym_ff44c2
30. mar 2026

ked som bola tehotna prisla som o vsetko ostala som sama na vsetko a po strate prace som muslea z minima tesne po porode vyzit 9mesiacov kedze tolko trvalo statu aby mi uznal aspon neake peniaze na dieta .. tento cas ma naucil naozaj ze setrit na vsetkom ;-D teraz aj ked uz nemusim-stale odkladam a skreckujem na horsie casy lebo clovek nikdy nevie... dietatu sa snazim dopriat kolko sa da .. setrim viacmenej na sebe- nefajcim nepijem , nekupujem si oblecenie vo velkom a kozmetika mi staci lacna ... jedlo varim na niekolko dni -snazim sa aby bolo plne bielkovin a zasyttilo.. dieta ma skolsky obed a doma neskorsi mensi obed plus vecera... ja vela tiez nezjem .. je pravda ,ze je vsetko 3nasobne drahsie ak nie viac plus daleko horsia kvalita..ale stale sa da varit a setrit ..zial jedlo vzdy najviac zhltlo peniaze ..ale o hlade byt nemozeme ... mrazak a mrazit ak je nieco v akcii .. aj zostane jedlo etc ... nastastie mam len jedno dieta takze som este schopna chodit aj na vylety -ale aj tam si radsej vezmem jedlo a pitie sebou a uz len dokupim zmrzlinu .. dcera je rozumn-vie ze nemozeme rozhadzovat kedze mame len jeden plat v rodine a otec neplati .. no ide do puberty a uz teraz sa tesim na ceny oblecenia -lebo samozrejme bude chciet byt ako spoluziacky

anonym_8cd681
30. mar 2026

@anonym_autor úprimne, dnes na ucte 0 Eura a čakám na zajtrajsiu výplatu.Muz dlhodobo PN, úspory už žiadne..deti, ktoré stále niečo potrebuju platit. Navonok vyzeráme ako ‘normalne’ financne stabilná rodina!! Deti a my mame ‘oblecenie’ ešte z čias, kedy sme boli na tom OK..kupovali sme obuv dopredu aj bundy vo vypredaji..taktiež sme predtým netrpeli biedou-boli aj výlety..Momentálne v obchode pozerám len akcie a nevyhnutne potraviny..…dnes som sa zhrozila v obchode s cenou sladkého pečiva😬minuly týždeň boli ceny ešte iné.. čakáme, kedy muž pôjde do prace! Možno to nebude tak skoro a toho sa veľmi obavám.U nás v praví hrozí prepúšťanie.. My mame to ‘stastie’, že mame vlastne bývanie, bez hypo..kebyže mame hypo, tak neviem ako by sme vyžili.

anonym_66d70d
30. mar 2026

Jasne ludia, vy si myslite ze clovek musi mat 3000€ prijem aby dnes vedel vyzit, to je vasa cista ikonicka hlupost, ako som uz spominala hore, staci nemat neduhy mnou vypisane a zijes si z 1000€ na vsetko ako kral, ale tak ked ludia chodia na predrazene obediky za 9 - 11€ denne, ked si objednavaju pizze za 10€, ked sa hore-dole vyvazaju taxikmi, vkuse cestuju a doma to nepoznaju, dotuju statne skoly, platia ZRPS, chodia k predrazenym sukromnikom co sa tyka lekarov a dokonca si este za objednavanie mastne platia, objednavaju si ikonicke, nepotrebne hluposti z Temu, nakupuju v Kikshitoch a podobne, neberu si bloky z nakupov, nereklamuju veci v zaruke, a ozaj aby som nezabudla mate viacere pozicky lebo si zijete na dlh, potom je jasne ze vy by ste ledva vedeli vyzit z tych 3000€ netto mesacne.

Financnu gramotnost ma dnes na Slovensku mozno 20% ludi, uz len to ze menia ludia zbytocne oblecenie hovori o vsetkom, nevedia narabat z peniazmi, ja ked vidim cloveka co v obchode plati hodinkami, mobilom, prstenom, viem ze je to hlupak, peniaze mina rychlo, bez rozumu, tak aj dopadne.

liusa82
30. mar 2026
@anonym_ff44c2

ked som bola tehotna prisla som o vsetko ostala som sama na vsetko a po strate prace som muslea z minima tesne po porode vyzit 9mesiacov kedze tolko trvalo statu aby mi uznal aspon neake peniaze na dieta .. tento cas ma naucil naozaj ze setrit na vsetkom ;-D teraz aj ked uz nemusim-stale odkladam a skreckujem na horsie casy lebo clovek nikdy nevie... dietatu sa snazim dopriat kolko sa da .. setrim viacmenej na sebe- nefajcim nepijem , nekupujem si oblecenie vo velkom a kozmetika mi staci lacna ... jedlo varim na niekolko dni -snazim sa aby bolo plne bielkovin a zasyttilo.. dieta ma skolsky obed a doma neskorsi mensi obed plus vecera... ja vela tiez nezjem .. je pravda ,ze je vsetko 3nasobne drahsie ak nie viac plus daleko horsia kvalita..ale stale sa da varit a setrit ..zial jedlo vzdy najviac zhltlo peniaze ..ale o hlade byt nemozeme ... mrazak a mrazit ak je nieco v akcii .. aj zostane jedlo etc ... nastastie mam len jedno dieta takze som este schopna chodit aj na vylety -ale aj tam si radsej vezmem jedlo a pitie sebou a uz len dokupim zmrzlinu .. dcera je rozumn-vie ze nemozeme rozhadzovat kedze mame len jeden plat v rodine a otec neplati .. no ide do puberty a uz teraz sa tesim na ceny oblecenia -lebo samozrejme bude chciet byt ako spoluziacky

@anonym_ff44c2 nechapem ani ja aké su tie potraviny sfušované a plus drahé..úplne to inak chutí ako volakedy a to platí viacmenej na všetko.Dneska som jedla Nivu už som vystriedala asi všetky možne značky a to je úplne ina Niva ako niekolko rokov dozadu.Jedine tá gurmán mi ako tak chutí.Len šetria výrobcovia na všetkom ale zaplať si a hlavne že ani kvalita tým značkám nezodpovedá.A to nekupujeme lacne patoky ale normálne značky v obchode

anonym_19fcc2
30. mar 2026

Som na nocnej,ale tuto temu si naozaj nenecham ujst.
Toto tu bude zase same stazovanie a predbiehanie sa ktora z vas je chudobnejsia.

anonym_19fcc2
30. mar 2026

Treba proste vymenit pracu za lepsie platenu nic viac nepomoze,vydavky ste isto znizili.

anonym_66d70d
30. mar 2026
@anonym_8cd681

@anonym_autor úprimne, dnes na ucte 0 Eura a čakám na zajtrajsiu výplatu.Muz dlhodobo PN, úspory už žiadne..deti, ktoré stále niečo potrebuju platit. Navonok vyzeráme ako ‘normalne’ financne stabilná rodina!! Deti a my mame ‘oblecenie’ ešte z čias, kedy sme boli na tom OK..kupovali sme obuv dopredu aj bundy vo vypredaji..taktiež sme predtým netrpeli biedou-boli aj výlety..Momentálne v obchode pozerám len akcie a nevyhnutne potraviny..…dnes som sa zhrozila v obchode s cenou sladkého pečiva😬minuly týždeň boli ceny ešte iné.. čakáme, kedy muž pôjde do prace! Možno to nebude tak skoro a toho sa veľmi obavám.U nás v praví hrozí prepúšťanie.. My mame to ‘stastie’, že mame vlastne bývanie, bez hypo..kebyže mame hypo, tak neviem ako by sme vyžili.

@anonym_8cd681 deti nemusia mat vsetko hned zaplatene a hlavne:

-z tych 10 zbytocnych kruzkov treba ponechat len jeden
-netreba ich vyvazat do skoly na aute, pekne autobusom, peši
-detom staci dat sladkost 1x za tyzden

Usetrene stovky za tyzden uz len na detoch, rozmaznane deti je zbytocny vydaj navyse...

anonym_66d70d
30. mar 2026
@liusa82

@anonym_ff44c2 nechapem ani ja aké su tie potraviny sfušované a plus drahé..úplne to inak chutí ako volakedy a to platí viacmenej na všetko.Dneska som jedla Nivu už som vystriedala asi všetky možne značky a to je úplne ina Niva ako niekolko rokov dozadu.Jedine tá gurmán mi ako tak chutí.Len šetria výrobcovia na všetkom ale zaplať si a hlavne že ani kvalita tým značkám nezodpovedá.A to nekupujeme lacne patoky ale normálne značky v obchode

@liusa82 lebo nakupujes v polskom lidli, samy smejd, tam chodia nakupovat len chudaci a hlupaci

anonym_66d70d
30. mar 2026
@anonym_ff44c2

@anonym_ff44c2 mala si pouzit kondom, pesar, tabletku po, problem si si stvorila sama.

liusa82
30. mar 2026
@anonym_66d70d

@liusa82 lebo nakupujes v polskom lidli, samy smejd, tam chodia nakupovat len chudaci a hlupaci

@anonym_66d70d no vidiš aj my Dr nakupujeme v obyčajnom Lidli a Tescu to je mi novinka ha ha ha 😃 ja nežijem vo velkom meste aby som mala na blizku yeme pán mudry anonym😉

oriesocek
30. mar 2026

U nás nám to síce finančne vychádza v pohode, ale náklady nám veľmi stúpajú, takže aj ja som pre kľud mojej duše a nejakú väčšiu rezervu urobila pár opatrení - s deťmi som sa nasťahovala o krúžky, že už ich to nebaví, nechcú - proste som zrušila a nebudú už chodiť na niektoré. Angličtinu z drahšej jazykovky som vymenila za lacnejši online kurz. Viac doma varím, za posledné mesiace sme nekupovali žiadne zbytočne “prepotrebné” veci. Deťom nakupujem kľudne aj z vinted….

anonym_ff44c2
30. mar 2026
@anonym_66d70d

@anonym_ff44c2 mala si pouzit kondom, pesar, tabletku po, problem si si stvorila sama.

@anonym_66d70d to povedz svojim rodicom -ze ta radsej mater nezjedla

anonym_8cd681
30. mar 2026
@anonym_66d70d

@anonym_8cd681 deti nemusia mat vsetko hned zaplatene a hlavne:

-z tych 10 zbytocnych kruzkov treba ponechat len jeden
-netreba ich vyvazat do skoly na aute, pekne autobusom, peši
-detom staci dat sladkost 1x za tyzden

Usetrene stovky za tyzden uz len na detoch, rozmaznane deti je zbytocny vydaj navyse...

@anonym_66d70d kruzok má len mladsi syn - jeden-gitara, doma pecieme,ale keďže sú teens taktoo zjedia…tento mesiac boli nečakane výdavky a teda dostala som sa na 0.Muz má minimálnu PN ako živnostník, ktorý si platil minimum odvody..predtým sme nemuseli rozmýšľať, čo kúpiť..teraz musim. Ale aj keď sme boli na tom predtým leosie, vedela som pochopiť ľudí, ktiri pásli na financne dno skrz zdravie,straty prace..ty si tam očividne ešte nebola, lebo obmedzenim krúžkov a sladkosti nebudeš na tom zrazu ako predtým.

anonym_66d70d
30. mar 2026
@anonym_8cd681

@anonym_66d70d kruzok má len mladsi syn - jeden-gitara, doma pecieme,ale keďže sú teens taktoo zjedia…tento mesiac boli nečakane výdavky a teda dostala som sa na 0.Muz má minimálnu PN ako živnostník, ktorý si platil minimum odvody..predtým sme nemuseli rozmýšľať, čo kúpiť..teraz musim. Ale aj keď sme boli na tom predtým leosie, vedela som pochopiť ľudí, ktiri pásli na financne dno skrz zdravie,straty prace..ty si tam očividne ešte nebola, lebo obmedzenim krúžkov a sladkosti nebudeš na tom zrazu ako predtým.

@anonym_8cd681 kruzok zrusit, prvorade je jedlo, gitaru neuvaris, uvarene jedlo rozdelit presne na porcie a viac detom nedat, muz nemal pracovat na zivnost a ked tak si mal platit riadne odvody, co nepotrebujete predajte cez bazar, napr. hry, oblecenie, topanky, len musite chciet, mas na vyber, hladiet sa do hrnca alebo sa dosyta najesť...!

anonym_b78a1f
30. mar 2026
@anonym_66d70d

Jasne ludia, vy si myslite ze clovek musi mat 3000€ prijem aby dnes vedel vyzit, to je vasa cista ikonicka hlupost, ako som uz spominala hore, staci nemat neduhy mnou vypisane a zijes si z 1000€ na vsetko ako kral, ale tak ked ludia chodia na predrazene obediky za 9 - 11€ denne, ked si objednavaju pizze za 10€, ked sa hore-dole vyvazaju taxikmi, vkuse cestuju a doma to nepoznaju, dotuju statne skoly, platia ZRPS, chodia k predrazenym sukromnikom co sa tyka lekarov a dokonca si este za objednavanie mastne platia, objednavaju si ikonicke, nepotrebne hluposti z Temu, nakupuju v Kikshitoch a podobne, neberu si bloky z nakupov, nereklamuju veci v zaruke, a ozaj aby som nezabudla mate viacere pozicky lebo si zijete na dlh, potom je jasne ze vy by ste ledva vedeli vyzit z tych 3000€ netto mesacne.

Financnu gramotnost ma dnes na Slovensku mozno 20% ludi, uz len to ze menia ludia zbytocne oblecenie hovori o vsetkom, nevedia narabat z peniazmi, ja ked vidim cloveka co v obchode plati hodinkami, mobilom, prstenom, viem ze je to hlupak, peniaze mina rychlo, bez rozumu, tak aj dopadne.

@anonym_66d70d netrep,keď platím mobilom/kartou,tak presne viem,kam išli peniaze.Keď mám hotovosť v peňaženke,tak netuším,kam mi zmizla...

anonym_66d70d
30. mar 2026
@anonym_b78a1f

@anonym_66d70d netrep,keď platím mobilom/kartou,tak presne viem,kam išli peniaze.Keď mám hotovosť v peňaženke,tak netuším,kam mi zmizla...

@anonym_b78a1f "Keď mám hotovosť v peňaženke,tak netuším,kam mi zmizla..."

Lebo si neberies bločky z nakupu, inteligentka, predpokladam nerobis si ani domace uctovnictvo, vies ty vobec svoj login / pin / pass do IB a co je to subor .pdf?

Podla mna ti mobil nahradil uplne zdravy rozum.

anonym_b78a1f
30. mar 2026
@anonym_66d70d

@anonym_b78a1f "Keď mám hotovosť v peňaženke,tak netuším,kam mi zmizla..."

Lebo si neberies bločky z nakupu, inteligentka, predpokladam nerobis si ani domace uctovnictvo, vies ty vobec svoj login / pin / pass do IB a co je to subor .pdf?

Podla mna ti mobil nahradil uplne zdravy rozum.

@anonym_66d70d nerozčuľuj sa,praskne ti cievka

sticker
anonym_89f39d
30. mar 2026

To je len zaciatok, Fico este zdvihne DPH, zdvihne opat dane z prijmu, vymysli dalsiu pri.ebanu dan, aby mal dost vody v zlatej vani vo Vietname. Zamysli sa. Nizke mzdy su tu kvoli vysokym daniam a odvodom, vysoke ceny kvoli vysokej DPH a transakcnej dani a vysoke dane,... su lebo tie svine vsetko rozkradli. Dokonca im nestacilo 24 miliard eur z eurofondov netto, odkedy sme v eu a odkedy je Fico 4 obdobia pri vlade a napriek tomu stat krachuje, tak zvysuju dane a vyhanaju zamestnavatelov. A kto za to moze podla ficomiliek? Soros, Chuck Norris, zeleny alzak a Simeckova stara mama. Vzdy za to moze niekto iny, len zlodej nie.

anonym_19fcc2
30. mar 2026

Toto je lepsie ako sa pozerat na komediu Dospelaci 2.
Nuz chlapov treba teda vyhnat do zahranicia,ked uz si tu nevedia najst lepsiu pracu.
A ano 3000eur je tiez bieda,u nas by sme to asi ani nedali,hoci mam toto ako rezervu mesacnu,teda min.a na pol roka,ale tak ja zase viem este kde ubrat,keby musim.

anonym_f0c6f1
30. mar 2026
@anonym_66d70d

@anonym_66d70d zvláštny príspevok, ale niečo pravdy na ňom bude.

deti95060810
30. mar 2026
@anonym_66d70d

-lieky lacne ako nikdy

@anonym_66d70d pani píše zo Súmračnej?

Strana
z8