Nedostatok peňazí pri rastúcich cenách
Ahojte. Ako zvladate tie,co nemate vytvorenu financnu rezervu,mate menej penazi alebo ta rezerva je nedostatocna? Momentalne vidim a citim,ze vsetko ide cenovo hore a mam celkom paniku,ze proste,tych penazi vela nie je. Prosim,tie co ste finacne gramotne,ktore maju manzela s platom 3000+,pracu s platom 3000+ a co dostali vsetko od rodicov,nekomentovat. Neviete pozadie nasej historie,snazime sa makat ma sebe,nejde to lahko.
Varim s rozumom nekupujem sprostosti oblecenie pre deti si posuvame s babami nakupujem v akcii a mrazim. Program si spravime pekny aj zadarmo prechadzka bicykel korcule ihrisko letne kino.netreba byt v nakupaku a v mekaci kazdy vikend..zmrzlina je doma v mraznicke aj kornutky deti dostanu co velmi chcu k sviatku alebo vianociam.oblecenie staci preprat a znova obliect netreba ho plne skrine. Nechty nalakujem doma aj vlasy si nafarbim aj muza ostriham .co sa da opravim nevyhadzujem hned a neletim do obchodu pre nove.kruzky maju deti v skole.na kupalisko chodime klasicke aquapark je proste drahy a pekne chladnicka zbalena z domu vody aj jedlo. a na bazar tiez chodim casto kym deti rastu nepotrebuju bicykel za 300e a zijeme normalne.. akurat sme neni kazde leto pri mori ani na vianoce v tatrach na lyzovacke.byvame v byte a jazdim na fabii. Zakryvam sa s takou perinou na aku mam.. a ani na rodicaku doma netreba sediet 3 roky ked to financne nevychadza.. zaklad je neminut viac ako cinkne na ucet a ked mi peniaze chybaju treba ich ist zarobit alebo zoskrtat vydavky.. ziadna ina cesta neexistuje. Kedysi sme mali prijem vyssi muz robil vela a zarobil dobre az prisli zdravotne problemy vtedy pochopis ci su dolezite materialne veci alebo zdravie muz zmenil pracu prijem klesol ale zrazu bol doma videl deti travil s nimi cas aj na domacnost sme boli dvaja kopla som vtedy zas ja do vrtule.stale mame menej ako predtym ale v konecnom dosledku teraz mame viac.viac casu pre seba pre deti aj jeden pre druheho. A clovek toho naozaj pre spokojny zivot az tak vela nepotrebuje
@liusa82 lebo nakupujes v polskom lidli, samy smejd, tam chodia nakupovat len chudaci a hlupaci
@anonym_66d70d a ty nakupujes kde?
To je len zaciatok, Fico este zdvihne DPH, zdvihne opat dane z prijmu, vymysli dalsiu pri.ebanu dan, aby mal dost vody v zlatej vani vo Vietname. Zamysli sa. Nizke mzdy su tu kvoli vysokym daniam a odvodom, vysoke ceny kvoli vysokej DPH a transakcnej dani a vysoke dane,... su lebo tie svine vsetko rozkradli. Dokonca im nestacilo 24 miliard eur z eurofondov netto, odkedy sme v eu a odkedy je Fico 4 obdobia pri vlade a napriek tomu stat krachuje, tak zvysuju dane a vyhanaju zamestnavatelov. A kto za to moze podla ficomiliek? Soros, Chuck Norris, zeleny alzak a Simeckova stara mama. Vzdy za to moze niekto iny, len zlodej nie.
@anonym_89f39d ja len tak na okraj, mne Fico dane znížil, keď 2017 zaviedol paušálne výdavky pre SZČO 60%, dovtedy boli iba 40%.
Jasne ludia, vy si myslite ze clovek musi mat 3000€ prijem aby dnes vedel vyzit, to je vasa cista ikonicka hlupost, ako som uz spominala hore, staci nemat neduhy mnou vypisane a zijes si z 1000€ na vsetko ako kral, ale tak ked ludia chodia na predrazene obediky za 9 - 11€ denne, ked si objednavaju pizze za 10€, ked sa hore-dole vyvazaju taxikmi, vkuse cestuju a doma to nepoznaju, dotuju statne skoly, platia ZRPS, chodia k predrazenym sukromnikom co sa tyka lekarov a dokonca si este za objednavanie mastne platia, objednavaju si ikonicke, nepotrebne hluposti z Temu, nakupuju v Kikshitoch a podobne, neberu si bloky z nakupov, nereklamuju veci v zaruke, a ozaj aby som nezabudla mate viacere pozicky lebo si zijete na dlh, potom je jasne ze vy by ste ledva vedeli vyzit z tych 3000€ netto mesacne.
Financnu gramotnost ma dnes na Slovensku mozno 20% ludi, uz len to ze menia ludia zbytocne oblecenie hovori o vsetkom, nevedia narabat z peniazmi, ja ked vidim cloveka co v obchode plati hodinkami, mobilom, prstenom, viem ze je to hlupak, peniaze mina rychlo, bez rozumu, tak aj dopadne.
@anonym_66d70d na 90% si opísala moju situáciu.
Ešte si vynechala zdielané bicykle a kolobežky. Vychádza to drahšie ako MHD a lacnejšie ako taxík.
Som na nocnej,ale tuto temu si naozaj nenecham ujst.
Toto tu bude zase same stazovanie a predbiehanie sa ktora z vas je chudobnejsia.
@anonym_19fcc2 najchudobnejší som ajtak ja.
@anonym_19fcc2 najchudobnejší som ajtak ja.
@unbeholfen ty vsetko prejes.A potom drzis dietu.
@anonym_19fcc2 ale všimni si ten príspevok ktorý citujem. Tam na 90% opísali moju situáciu.
Nebaví ma pešo chodiť. Takže v cudzom meste jakmile zbadám zdielaný bicykel alebo kolobežku, hneď vyťahujem smartfón a skenujjem QR na odomknutie… A 2-3€ sú fuč za pár minút. Vo svojom meste mám vlastný bicykel. Ale ten ostáva zamknutý na stanici, ďalej idem vlakom, busom, takže v cudzom meste už len zdielané bicykle a kolobežky. Taxíky využívam veľmi výnimočne. V meste ktorom pracujem som to už vyriešil tak že som si vlakom prepravil bicykel ktorý bude zamknutý na tamojšej stanici ktorým budem chodiť zo stanice do práce, prípadne ak sa do toho mesta pôjdem iba flákať tiež využijem. Ale často chodím do rôznych miest, takže zdielané bicykle a kolobežky si budem musieť prenajímať všelijako.
Nebaví ma pešo chodiť. Takže v cudzom meste jakmile zbadám zdielaný bicykel alebo kolobežku, hneď vyťahujem smartfón a skenujjem QR na odomknutie… A 2-3€ sú fuč za pár minút. Vo svojom meste mám vlastný bicykel. Ale ten ostáva zamknutý na stanici, ďalej idem vlakom, busom, takže v cudzom meste už len zdielané bicykle a kolobežky. Taxíky využívam veľmi výnimočne. V meste ktorom pracujem som to už vyriešil tak že som si vlakom prepravil bicykel ktorý bude zamknutý na tamojšej stanici ktorým budem chodiť zo stanice do práce, prípadne ak sa do toho mesta pôjdem iba flákať tiež využijem. Ale často chodím do rôznych miest, takže zdielané bicykle a kolobežky si budem musieť prenajímať všelijako.
@unbeholfen chod uz spat.
Ja si akurat pozeram 3ti film,este kuknem asi 2 a mozem ist spokojna z nocnej domov spat.
Pre mňa sú neprechodné tieto 3 veci:
- Zvýšiť si kvalifikáciu aby som viac zarábal. Pohodlnejšie je zamestnať sa štýlom kde berú tam sa zamestnám. Lebo tam zoberú aj hocijakého ťuťmáka formou náboru, t.j. dostanem sa tam bez akejkoľvek snahy. Obvykle za minimálnu mzdu.
- Chodiť pešo čo je zdravé a najlacnejšie. Lebo aj keď viem lacno mať bicykle (som taký kutil a poskladám si všelijaké staré bicykle) ale aj to niečo stojí + ich údržba, aj keď minimum ale stále to je nejaký peniaz.
- Zmeniť životný štýl. Som závislý na sladkostiach, fastfoode, sladených nápojich, a neviem si už bez toho predstaviť život a preto mi väčšina (skore celý) príjem ide na toto.
Pre mňa sú neprechodné tieto 3 veci:
- Zvýšiť si kvalifikáciu aby som viac zarábal. Pohodlnejšie je zamestnať sa štýlom kde berú tam sa zamestnám. Lebo tam zoberú aj hocijakého ťuťmáka formou náboru, t.j. dostanem sa tam bez akejkoľvek snahy. Obvykle za minimálnu mzdu.
- Chodiť pešo čo je zdravé a najlacnejšie. Lebo aj keď viem lacno mať bicykle (som taký kutil a poskladám si všelijaké staré bicykle) ale aj to niečo stojí + ich údržba, aj keď minimum ale stále to je nejaký peniaz.
- Zmeniť životný štýl. Som závislý na sladkostiach, fastfoode, sladených nápojich, a neviem si už bez toho predstaviť život a preto mi väčšina (skore celý) príjem ide na toto.
@unbeholfen tak sa nauc varit,uz ti to baby tolko krat pisali.
Dám príklad. Mám už len 125€ na účte, najbližššia výplata bude až v strede apríla. Zarábam takmer minimálnu mzdu cca 700€. Momentálne sú 3:00 hodiny v noci, som hladný, avšak obchody otvoria až o 6:00 ale dovtedy zaspím, v našom meste je jediný spôsob ako sa v tomto čase najesť je automat na bagety alebo pumpa.
@unbeholfen tak sa nauc varit,uz ti to baby tolko krat pisali.
@anonym_19fcc2 posledný pokus varenia bolo takmer podpálenie kuchyne. A tie predchádzajúce pokusy o varenie nedopadli o nič lepšie.
@anonym_19fcc2 posledný pokus varenia bolo takmer podpálenie kuchyne. A tie predchádzajúce pokusy o varenie nedopadli o nič lepšie.
@unbeholfen tak skus nejaku skolku,kde by sa dali zaplatit obedy.U nas to bezne fungovalo a ak si hladny tak sa napi vody,oklames zaludok.
@unbeholfen tak skus nejaku skolku,kde by sa dali zaplatit obedy.U nas to bezne fungovalo a ak si hladny tak sa napi vody,oklames zaludok.
@anonym_19fcc2 vodnú diétu dôverne poznám. Mám ju pravidelne v období pred výplatou… Viem zvykli v školských jedálňach variť dôchodcom za zľavnené peniaze. Také niečo by mi pasovalo že obedové menu za zvýhodnenú cenu. To funguje v obci kde býva brat. V našom meste je učilište kde je aj odbor kuchár čašník a oni v rámci praxe prevádzkujú jedáleň pre verejnosť a pointa je že sú tam lacnejšie menučká ako v reštike. Plánujem tam ísť jedávat.
@anonym_19fcc2 vodnú diétu dôverne poznám. Mám ju pravidelne v období pred výplatou… Viem zvykli v školských jedálňach variť dôchodcom za zľavnené peniaze. Také niečo by mi pasovalo že obedové menu za zvýhodnenú cenu. To funguje v obci kde býva brat. V našom meste je učilište kde je aj odbor kuchár čašník a oni v rámci praxe prevádzkujú jedáleň pre verejnosť a pointa je že sú tam lacnejšie menučká ako v reštike. Plánujem tam ísť jedávat.
@unbeholfen tak co najrychlejsie,lebo takymto stylom si odpalkujes zdravie a uz chod naozaj spat.
@anonym_19fcc2 vidíš mám to univerzálne. Keď nemám peniaze tak aj diétovať a pôstovať viem. Takže kým mám peniaze užívam si život plnými dúškami, a keď nemám tak sa tvárim že držím detoxikačný pôst.
Takže pozor, niektorým ľuďom (ako ja) chudoba prospeje. Lebo keby som si nejakým zázrakom zvýšil kvalifikáciu a vedel viac zarobiť, tak by som sa vyžral až do rizika keď je obezita životu nebezpečná. Takže za to že som ešte medzi živými môžem ďakovať práve tomu že neviem viac zarobiť. Minimálna mzda ma aspoň včas stopne (minú sa peniaze) a potom do ďalšej výplaty musím diétovať, pôstovať, len na vode. V podstate presne vďaka veciam ktoré sú opísané v prvom príspevku autora témy, som ešte ako tak v poriadku.
Takže pozor, niektorým ľuďom (ako ja) chudoba prospeje. Lebo keby som si nejakým zázrakom zvýšil kvalifikáciu a vedel viac zarobiť, tak by som sa vyžral až do rizika keď je obezita životu nebezpečná. Takže za to že som ešte medzi živými môžem ďakovať práve tomu že neviem viac zarobiť. Minimálna mzda ma aspoň včas stopne (minú sa peniaze) a potom do ďalšej výplaty musím diétovať, pôstovať, len na vode. V podstate presne vďaka veciam ktoré sú opísané v prvom príspevku autora témy, som ešte ako tak v poriadku.
@unbeholfen a to si nemozes rozpocitat na 30dni,ze kolko max minies???
23eur na den je 700eur za mesiac,a viac za ten den nemim,potom skus menej,a odloz na dalsi den.
@unbeholfen a to si nemozes rozpocitat na 30dni,ze kolko max minies???
23eur na den je 700eur za mesiac,a viac za ten den nemim,potom skus menej,a odloz na dalsi den.
@anonym_19fcc2 pre autorku témy ideálna rada, ale ja napríklad iba za dnešný (rozumej včerajší) lebo ja mám prehodený režim, som minul viac ako 30€. Iba jak som došiel z roboty som vo večierke nakúpil sladkosti a sladené nápoje za 20€ (obe potraviny majú záverečnú o 20:00 a ja som 20:04 vystupoval z vlaku) takže nemal som už šancu ísť do potravín, tak preto predražená večierka. Na stanici ešte v meste kde robím som nechal v bufete 10€ predražený hamburger a coca cola. Ale práve na trase od pracoviska na stanicu niesu žiadne klasické potraviny. Takže cestou z práce zase len pumpa alebo staničné bufety. Aj keď sú potraviny ešte otvorené ale nemám ich po trase. A teraz som dostal v noci o tretej hlad a jediné kde sa dá najesť je pumpa a automat ale nešiel som. Inák bezohladu na to či by som šiel k automatu alebo na pumpu tak jedlo + nápoj minimálne 5€ zas. Takže ja za jediný deň, miniem iba na stravu aj 35€ na čo by som potreboval okolo 1000€ čisto len na stravu. Takže keby som aj dokázal zarobiť dajme tomu 1500€ aby ostalo aspoň 1000€ na stravu, predstavte si že by som denne jedol to čo som vymenoval? To je minimálne na infarkt po 40-ke.
Môj bežný jedálniček:
- Cesnakový lángoš
- Kebab
- Bageta
- Rôzne burgre
- Slanina, klobása, krkovička
- Rezne
- Palacinky
- 3 až 4 litre coca coly
- Celá tabula čokolády Milka alebo celé balenie Kinder Cards.
Ceny zhruba ovláda každý tak si len skúste predstaviť kolko ma stojí strava na deň?
Môj bežný jedálniček:
- Cesnakový lángoš
- Kebab
- Bageta
- Rôzne burgre
- Rezne
- Palacinky
- 3 až 4 litre coca coly
Ceny zhruba ovláda každý tak si len skúste predstaviť kolko ma stojí strava na deň?
@unbeholfen ty si jak moje deti,v meste vzdy kebab aj ja mam rada kebab v pohari,aj kofola denne je u nas
Môj bežný jedálniček:
- Cesnakový lángoš
- Kebab
- Bageta
- Rôzne burgre
- Rezne
- Palacinky
- 3 až 4 litre coca coly
@unbeholfen Ako prasa. Ale to prasa je aspoň užitočné a oplatí sa ho kŕmiť.
Tak ja som tá žena, čo zarába 3000+ netto. Ale teda, nakupujem veci v Stradivarius, Bershka, NY, HM, Mohito - už mi príde dosť drahé, všetky ostatné veci ako kabelky, topánky a bundy kupujem väčšinou keď sú akcie. Potraviny kupujem väčšinou základné a varím doma, žiadna donáška, žiadne reštaurácie, žiadne kávy v kaviarňach. Nemám problém nakúpiť v sekáči, objednať veci z Temu, alebo kúpiť niečo na bazári. Jedlo kupujem tiež v akcii, hlavne si kúpim do zásoby - mlieko, cestoviny, olej apd. Veľa svojich vecí postupujem ďalej a predávam na vinted, na bazoši. Lieky/doplnky rezervujem si ich na predajňu alebo kúpim cez eshop, tiež využívam akcie a kupujem privátne značky a generikum. Auto - vždy si nechám poistku prerátať a vyjde mi o 20-30 eur menej. Ale všeobecne chodím viac pešo. Mäso kupujem raz do týždňa, nie každý deň. Nekupujem pečivo, žiadne sladké pečivo, ani sladkosti, sladké vody apd. Na dovolenky ku moru nechodíme, naposledy v roku 2016 na 5 dní. Ako dovolenku beriem predĺžený víkend niekde na SK/CZ/HU a spoznávanie okolia. Určite nedám 1000 - 1500 eur na 8 dní niekde pri mori. Ku kaderníčke chodím 2x ročne, inak sa farbím doma, nechodím na kozmetiku a kozmetické úpravy. Jedinou mojou slabinou je gellak na nechtoch, na nohách si robím doma.
Jasne ludia, vy si myslite ze clovek musi mat 3000€ prijem aby dnes vedel vyzit, to je vasa cista ikonicka hlupost, ako som uz spominala hore, staci nemat neduhy mnou vypisane a zijes si z 1000€ na vsetko ako kral, ale tak ked ludia chodia na predrazene obediky za 9 - 11€ denne, ked si objednavaju pizze za 10€, ked sa hore-dole vyvazaju taxikmi, vkuse cestuju a doma to nepoznaju, dotuju statne skoly, platia ZRPS, chodia k predrazenym sukromnikom co sa tyka lekarov a dokonca si este za objednavanie mastne platia, objednavaju si ikonicke, nepotrebne hluposti z Temu, nakupuju v Kikshitoch a podobne, neberu si bloky z nakupov, nereklamuju veci v zaruke, a ozaj aby som nezabudla mate viacere pozicky lebo si zijete na dlh, potom je jasne ze vy by ste ledva vedeli vyzit z tych 3000€ netto mesacne.
Financnu gramotnost ma dnes na Slovensku mozno 20% ludi, uz len to ze menia ludia zbytocne oblecenie hovori o vsetkom, nevedia narabat z peniazmi, ja ked vidim cloveka co v obchode plati hodinkami, mobilom, prstenom, viem ze je to hlupak, peniaze mina rychlo, bez rozumu, tak aj dopadne.
@anonym_66d70d Vidis,kazdy mame hranice hluposti nastavene inde. By som sa hanbila ako pes nezaplatit dietatu ZRPS a vyciciavat poplatky od inych rodicov,aby moje dieta mohlo vyuzivat vsetky akcie platene zo ZRPS a neostalo v kute ako taky chudak. Ak mas deti,tak ich lutujem,ak na nich takto setris a ty si zijes z 1000e ako kralovna. Predpokladam,ze aj byt/dom si dostala darom,preto nemas ziadny uver. Inak by si takuto hlupost nemohla napisat.
Môj bežný jedálniček:
- Cesnakový lángoš
- Kebab
- Bageta
- Rôzne burgre
- Rezne
- Palacinky
- 3 až 4 litre coca coly
@unbeholfen no co uz si si bol ranajky kupit na pumpe???Si tahal riadne nocnu,co???Tak riadne dospat.
Dobré rady si už dostala, len mi nedá neokomentovať jednu vec. V príspevku píšeš kto nemá komentovať. To čo sme dostali od rodičov nevieme zmeniť ani ovplyvniť. Niektorí ľudia a manželia naozaj nemajú schopnosti alebo vôľu na to zarábať 3000+€. Ale finančne gramotný môže byť každý 🙂 dá sa na to naučiť a dajú sa podľa toho robiť denne malé rozhodnutia.. skús aspoň na tomto popracovať.
Môj bežný jedálniček:
- Cesnakový lángoš
- Kebab
- Bageta
- Rôzne burgre
- Rezne
- Palacinky
- 3 až 4 litre coca coly
@unbeholfen ty si nepoucitelny. Ked vies ze vyhladnes v noci, preco si niečo na domov nekupis? Nemas chladnicku v ktorej podrzis potraviny? 3 rozky a treska tolko nestoja, max 3€. Nehovorim, raz za cas si dopraj burger alebo langoše...ale teda zarobiť len 700€ a všetko prejest je strasne vela. Ja z tolkych penazi fungujem pre 4, a to uz maju deti 10 a 13. V yej sume mam uz 2-3x mesacne obed v robote za 10€ aj deti mekač, pripadne pizzu niekoľkokrát do mesiaca, zbytok je ale všetko mnou prichystene, uvarene. Uvarit vyvar nie je kunst a vydrzi v chladnicke tyzden, pred hlavnym jedlom pekne zohreje a trochu zasyti. Rezne - za 5 € jeme bravcove rezne aj 3dni...kare je v lidli často v akcii

@anonym_66d70d dufam ze cely Tvoj prispevok je mysleny ironicky. Inak mam podozrenie, ze zijes v nejakom paralelnom vesmire 😃
Ps: tomu znamemu realitakovi radsej nedaj nic Tvoje predavat - evidentne nie je doma vo svojom fachu ked mu lacneju reality 🤣
@anonym_fb2060 Hanouskova sestra 🤣🤣