icon

Nedostatok peňazí pri rastúcich cenách

30. mar 2026

Ahojte. Ako zvladate tie,co nemate vytvorenu financnu rezervu,mate menej penazi alebo ta rezerva je nedostatocna? Momentalne vidim a citim,ze vsetko ide cenovo hore a mam celkom paniku,ze proste,tych penazi vela nie je. Prosim,tie co ste finacne gramotne,ktore maju manzela s platom 3000+,pracu s platom 3000+ a co dostali vsetko od rodicov,nekomentovat. Neviete pozadie nasej historie,snazime sa makat ma sebe,nejde to lahko.

anonym_7024bd
31. mar 2026
@anonym_autor

Vidim,ze debata sa tu zvrhla. Viem,ze mnohi si myslite,ze tu clovek gambluje,chlasta a chodi po restikach/krcmach denne,ale je potrebne brat do uvahy,ze nie stale sa da zmenit praca (pracujeme v statnej sfere),nie kazdy ma rodinu po blizku,aby mohol ist ten dalsi do zahranicia,nie kazdy ma zdrave dieta (mame speci dieta,velke mnoztsvo terapii),snazime sa usetrtit,oblecenie mam 8 rokov stare,mam 1 rifle,zvysok doladzujem. Topanky nosim pokial nie je diera,detto muz. Snazime sa,aby sme slusne zili. Mame byt na hypoteku,auto 9 rocne,inak sme bez nejakych uverov. Na prvom mieste je dieta,potom my. Som rada,ak niekto zije nadstandardne,ale hold,zaciatok nema kazdy rovnaky,rovnako aj priebeh zivota.

@anonym_autor
Napisala si na uvod len strucne, dostala si rozne odpovede. Ano, nepozname tvoje pozadie, daco malo si teraz ozrejmila. Ale vyzeras inteligentne, tak ozaj neviem, co si cakala od tejto konkretnej debaty.
Navodov na setrenie je tu viac nez dost v minulych diskusiach a to ako sa vysporiadat s uzkostou, ze nemas dost penazi na ucte - no to sa musis sama, tu ti nikto neda univerzalny navod sity na tvoj pripad. To, ze sa debata zvrhla, to nie je tiez nic vynimocne, staci rypak pripadne unbeholfen a skaza je dokonana. Nemaj velke ocakavania od ludi, nebudes sklamana.
Ty velmi dobre vies, co mozes a co nemozes urobit, s akymi kartami hras, cize toto cele tu na tri strany je len taká hnusná omáčka.
Načo?

kavasmliekom
31. mar 2026
@anonym_19fcc2

Som na nocnej,ale tuto temu si naozaj nenecham ujst.
Toto tu bude zase same stazovanie a predbiehanie sa ktora z vas je chudobnejsia.

@anonym_19fcc2 tu sa predbiehajú, ktorá je chudobnejšia a keď je tu téma, koľko má zarobiť žena, muž, každý milionár 😁

anonym_b6c816
31. mar 2026
@unbeholfen

Môj bežný jedálniček:

- Cesnakový lángoš
- Kebab
- Bageta
- Rôzne burgre
- Slanina, klobása, krkovička
- Rezne
- Palacinky
- 3 až 4 litre coca coly
- Celá tabula čokolády Milka alebo celé balenie Kinder Cards.

Ceny zhruba ovláda každý tak si len skúste predstaviť kolko ma stojí strava na deň?

@unbeholfen to myslíš vážne? Žiaden súdny človek takto bežné nejedava..
Jediné, že sa chceš prežrať do hrobu.

anonym_7785d6
31. mar 2026
@anonym_autor

Vidim,ze debata sa tu zvrhla. Viem,ze mnohi si myslite,ze tu clovek gambluje,chlasta a chodi po restikach/krcmach denne,ale je potrebne brat do uvahy,ze nie stale sa da zmenit praca (pracujeme v statnej sfere),nie kazdy ma rodinu po blizku,aby mohol ist ten dalsi do zahranicia,nie kazdy ma zdrave dieta (mame speci dieta,velke mnoztsvo terapii),snazime sa usetrtit,oblecenie mam 8 rokov stare,mam 1 rifle,zvysok doladzujem. Topanky nosim pokial nie je diera,detto muz. Snazime sa,aby sme slusne zili. Mame byt na hypoteku,auto 9 rocne,inak sme bez nejakych uverov. Na prvom mieste je dieta,potom my. Som rada,ak niekto zije nadstandardne,ale hold,zaciatok nema kazdy rovnaky,rovnako aj priebeh zivota.

@anonym_autor ja som sama s 3 deťmi , muž pracuje v zahraničí, už keď sme sa spoznali, robil v zahraničí. Nemám žiadnu rodinu nablízku, svokrovcov v Maďarsku, moja mama je chorá, ešte aj k nej chodím po práci. Deti su v škôlke do 16,30, ja pracujem do 16tej. Ledva pre nich stíham. Ešte sa aj učiť so starším. Je to o držku. Ale dá sa to. Ak vám finančné nevychádza, jeden z vás sa musí obetovať.

oriesocek
31. mar 2026
@barborienka2001

@oriesocek tak to má veľmi zaujíma ako šetríte na varení ja som teraz mesiac úplne doma lebo mám operované koleno a teda varím kazdy deň pre 3 dospelých a jedno dieťa a teda ziram ako sú tie potraviny nenormálne drahé za 2 a pol týždňa som minula 1400 eur na potraviny len a už nemáme z čoho ísť na nákup lebo toto bol náš strop keď sme sa chodili stravovať ja do stacionara tam mám zlacnené obedy a priateľ v robote, takže berieme teraz z rezervy ale tá tiež sa už pomaly míňa ....to sa neoplatí už ani variť dneska a to som si myslela že varenie je lacnejšie lenže prd ...ach Jaj

@barborienka2001 1400 prejesť za 2,5 týždňa je veľmi veľa. Varím kadečo, striedam mäso, zeleninu, sladké, slane. Za niektoré jedla miniem viac, ale potom zase za iné menej. Napr teraz som robila zapekanu kyslú kapustu s kuracím mäsom a bulgurom (je to plná zapekacia misa a cena do 10 EUR cca 8 porcii), robím privarky, rôzne omáčky, ale aj cestoviny s tvarohom. Asi to neostane nič iné iba si urobiť jedálne lístky a kombinovať. Napr vývar mame aj na 3 dni, robím napr plnenu papriku, segedín, minestronku, atd….

anonym_a84774
31. mar 2026

@anonym_autor nikdy som v 9bchode na cenovky nepozerala .Vzdy som vyberala kvalitnejsie jedlo aq teraz naozaj pozeram na ceny a zial nekupim rajcihy za 4 eura ale za 2 eura.Na detoch nesetrim skor na sebe.Zacala som varievat aspkn niekedy na dva dni napriklad omacky.Mne setrenie nikdy neslo

anonym_0e658e
31. mar 2026
@anonym_8cd681

@anonym_autor úprimne, dnes na ucte 0 Eura a čakám na zajtrajsiu výplatu.Muz dlhodobo PN, úspory už žiadne..deti, ktoré stále niečo potrebuju platit. Navonok vyzeráme ako ‘normalne’ financne stabilná rodina!! Deti a my mame ‘oblecenie’ ešte z čias, kedy sme boli na tom OK..kupovali sme obuv dopredu aj bundy vo vypredaji..taktiež sme predtým netrpeli biedou-boli aj výlety..Momentálne v obchode pozerám len akcie a nevyhnutne potraviny..…dnes som sa zhrozila v obchode s cenou sladkého pečiva😬minuly týždeň boli ceny ešte iné.. čakáme, kedy muž pôjde do prace! Možno to nebude tak skoro a toho sa veľmi obavám.U nás v praví hrozí prepúšťanie.. My mame to ‘stastie’, že mame vlastne bývanie, bez hypo..kebyže mame hypo, tak neviem ako by sme vyžili.

@anonym_66d70d už len tá jed a sladkosť za týždeň niekoho spasí.Na nohy si dajú onuce a hore plachty.Idiot ty asi nemáš deti.Matka pôjde ráno do práce autom, aby necestovala hodinu a vyzdvihla poobede deti a radšej ich pošle peši?Veď tí ľudia vozia deti, aby nestrácali čas ráno, poobede .

@anonym_autor pero, papier zrátať príjmy, výdaje.Skontrolovat paušál na mobil, poistky auto, byť, životné.Pozriet letáky plánovať jedlo, kupovať v akcii do zásoby, čo nepotrebuješ predaj, nepotrebuješ toľko drogérie, čistiacich prostriedkov.Var hospodárne

anonym_f33735
31. mar 2026
@anonym_7dcd6a

@anonym_f33735 Ok, tak nie podnajom 600e ale hypo 600e. Rozdiel?
K detom, zas sa netvarme, ze dieta do 3r rodicov stoji mesacne tak neuveritelnu palku. A bohuzial, ak som na tom tak zle, ze na deti nemam, tak si ich nerobim. Prikryvaj sa len takou perinou, na aku mas. Pecene holuby nikomu do papule nepadaju, ale vyhovarat sa na system, na dobu, na vsetkych naokolo... typicke

@anonym_7dcd6a Dieťa do 3 rokov znamená prísť o jeden plat, na to som narážala.

luccija
31. mar 2026
@barborienka2001

@oriesocek tak to má veľmi zaujíma ako šetríte na varení ja som teraz mesiac úplne doma lebo mám operované koleno a teda varím kazdy deň pre 3 dospelých a jedno dieťa a teda ziram ako sú tie potraviny nenormálne drahé za 2 a pol týždňa som minula 1400 eur na potraviny len a už nemáme z čoho ísť na nákup lebo toto bol náš strop keď sme sa chodili stravovať ja do stacionara tam mám zlacnené obedy a priateľ v robote, takže berieme teraz z rezervy ale tá tiež sa už pomaly míňa ....to sa neoplatí už ani variť dneska a to som si myslela že varenie je lacnejšie lenže prd ...ach Jaj

@barborienka2001 ja varím denne, alebo obden prevažne mäso, 2 sa stravujeme komplet doma od raňajok po večeru, muž v práci a toľko neminiem.To sa mi zdá prehnane.A raz týždenne ryba, drahšie syry, ovocie.Ale áno, strava je drahá.

majoranka24
31. mar 2026
@anonym_19fcc2

@anonym_2cf068 ja som tiez riesila poistku na auto,zvysili mi ju,tak som si uzatvorila inde a lacnejsiu.

@anonym_19fcc2 To sa samozrejme da, ale nezname to, ze poistenie vo vseobecnosti zlacnelo.

anonym_0b60be
31. mar 2026
@unbeholfen

Nebaví ma pešo chodiť. Takže v cudzom meste jakmile zbadám zdielaný bicykel alebo kolobežku, hneď vyťahujem smartfón a skenujjem QR na odomknutie… A 2-3€ sú fuč za pár minút. Vo svojom meste mám vlastný bicykel. Ale ten ostáva zamknutý na stanici, ďalej idem vlakom, busom, takže v cudzom meste už len zdielané bicykle a kolobežky. Taxíky využívam veľmi výnimočne. V meste ktorom pracujem som to už vyriešil tak že som si vlakom prepravil bicykel ktorý bude zamknutý na tamojšej stanici ktorým budem chodiť zo stanice do práce, prípadne ak sa do toho mesta pôjdem iba flákať tiež využijem. Ale často chodím do rôznych miest, takže zdielané bicykle a kolobežky si budem musieť prenajímať všelijako.

@unbeholfen veď si pisal, ze mas tlacitkovy telefon

anonym_ff44c2
31. mar 2026
@anonym_08cc5d

@anonym_ff44c2 smutne, ale presne toto je nastavenie, ktore mnohych ludi dostava do problemov. “…musela vyzit z minima kym mi STAT UZNA aspon nejake peniaze…” az ked ludia pochopia, ze nie stat je tu na to aby ich zivil ci dotoval, az potom sa budu mat lepsie. Ale v tvojom pripade si sa aspon poucila a uz si odkladas ma horsie casy 🙂

@anonym_08cc5d myslim ze po odpracovanych rooch clovek na matersku ma narok a tym ze niesom na sk je to troska iny system ...smutne je skor to odsudzovanie ludi bez toho aby si vobec vedel/a ako to bolo .. necakam az mi stat zacne davat benefity - na tie si nenarokujem ale po xy rokoch narok na prispevky na dieta mam rovnako ako ostatny ..

anonym_ff44c2
31. mar 2026
@anonym_08cc5d

@anonym_ff44c2 smutne, ale presne toto je nastavenie, ktore mnohych ludi dostava do problemov. “…musela vyzit z minima kym mi STAT UZNA aspon nejake peniaze…” az ked ludia pochopia, ze nie stat je tu na to aby ich zivil ci dotoval, az potom sa budu mat lepsie. Ale v tvojom pripade si sa aspon poucila a uz si odkladas ma horsie casy 🙂

@anonym_08cc5d a btw-odlozene som mala aj predtym .. ako inak by som dala tolky cas bez akehokolvek prijmu s novorodencom ? robila som do posledneho dna a materska je len rok .. takze neboj sa-niesom ten typ cloveka co by vyciciaval stat .. ale clovek sa nauci naozaj setrit az ked naozaj musi ... takze nabuduce nez odsudis niekoho radsej si kusni do jazyka alebo v tomto pripade strc ruky do vacku .. nie vzdy ti ro vyjde

annel19
Autor odpoveď zmazal
anonym_b78a1f
31. mar 2026
@unbeholfen

Môj bežný jedálniček:

- Cesnakový lángoš
- Kebab
- Bageta
- Rôzne burgre
- Slanina, klobása, krkovička
- Rezne
- Palacinky
- 3 až 4 litre coca coly
- Celá tabula čokolády Milka alebo celé balenie Kinder Cards.

Ceny zhruba ovláda každý tak si len skúste predstaviť kolko ma stojí strava na deň?

@unbeholfen prepáč,ale žerieš ako prasa

romino
31. mar 2026
@barborienka2001

@barborienka2001 doma varit, ani nechodit na menu ci si obcas domov neobjednat ... a 3+1 domacnost minut 1400e za 2.5tyzdna len na potraviny ? Cize za cely mesiac by to bolo cca 2500 ?
Chapes - inymi slovami je to - len na potraviny minut 2 priemerne ciste platy ?
Vies si predstavit ake vyjavy by sme tu v spolocnosti videli, keby objektivne takto draho malo vychadzat, len samotne stravovanie ?
Vsak to by tu bola ekonomicka apokalypsa, po uliciach vychudnuti zobrajuci ludia, same ludske tragedie ..

anonym_b78a1f
31. mar 2026
@anonym_a84774

@anonym_autor nikdy som v 9bchode na cenovky nepozerala .Vzdy som vyberala kvalitnejsie jedlo aq teraz naozaj pozeram na ceny a zial nekupim rajcihy za 4 eura ale za 2 eura.Na detoch nesetrim skor na sebe.Zacala som varievat aspkn niekedy na dva dni napriklad omacky.Mne setrenie nikdy neslo

@anonym_a84774 to kde sú rajčiny za 4,nebodaj 2 eurá😨 teraz stoja min.8

anonym_10881c
31. mar 2026

Šetrím kde sa dá, aj keď teda ja mam dosť veľkú rezervu,no nechcem na ňu šahať. Prvá vec, tento rok nejdeme nikam letecky, dovolenkovať budeme na Slovensku, zajednala som malú chatku pri jazere. Potraviny nakupujem len v akciách, nevyhadzujem žiadne jedlo, do práve chodím pešo, žiadne auto ani MHD, nenakupujem hlúposti. Je ťažká doba, detí to tiež chápu a nepýtajú blbosti. Ono je fajn, keď sa človek ešte má z čoho uskromniť, no ak nemá,to je väčší problém

deedol
31. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor budem sa opakovat, napis prijmy a vydavky, teda ak si sa nechcela len postazovat, co je tiez legitimne.

anonym_2cf068
31. mar 2026
@oriesocek

@barborienka2001 1400 prejesť za 2,5 týždňa je veľmi veľa. Varím kadečo, striedam mäso, zeleninu, sladké, slane. Za niektoré jedla miniem viac, ale potom zase za iné menej. Napr teraz som robila zapekanu kyslú kapustu s kuracím mäsom a bulgurom (je to plná zapekacia misa a cena do 10 EUR cca 8 porcii), robím privarky, rôzne omáčky, ale aj cestoviny s tvarohom. Asi to neostane nič iné iba si urobiť jedálne lístky a kombinovať. Napr vývar mame aj na 3 dni, robím napr plnenu papriku, segedín, minestronku, atd….

@oriesocek Tiez si myslim, ze minut na potraviny 1400€ za 2 tyzdne je sialene! Asi musia kupovat nejake predrazene hluposti. Alebo mäso kazdy den? To neviem posudit, kolko by stalo, lebo my mäso nejeme.

marca12
31. mar 2026
@anonym_66d70d

@anonym_autor ja som si nevsimla ze by nieco zdrazelo, naopak:

-potraviny rapidne zlacneli, dnes kupim 1,5x toho co pred 3 mesiacmi
-i najmy zlacneli, poodchazali totiz ludia do zahranicia a Volvo tiez berie ludi do Kosic
-poistky rovnako zlacneli, teraz sa predhanaju kto z koho(k prikladu PZP)
-nehnutelnosti rovnako, znamy realitak mi povedal ze ludia ktory maju peniaze maju moc
-lieky lacne ako nikdy

Dnes sa da v pohode vyzit z 1000€ cisteho, len ty ktory piju, fajcia, kupuju si drahe hry, obzieraju sa, vyvazaju taxikom, nevedia si uvarit, beru drogy a gambluju stonaju, ich chyba.

Este jedna vec, zeny a muzi vzdy je lahsie kupit kondom alebo tabletku po ako tu potom vyplakavat s deckom v ruke a nie cirkev vam ho nenachova, maximalne tak miništranta poškrabe farár za uchom...

@anonym_66d70d Ty na ktorej planete zijes? Potraviny zlacneli??? Kde?

nika1971
31. mar 2026
@anonym_2cf068

@oriesocek Tiez si myslim, ze minut na potraviny 1400€ za 2 tyzdne je sialene! Asi musia kupovat nejake predrazene hluposti. Alebo mäso kazdy den? To neviem posudit, kolko by stalo, lebo my mäso nejeme.

@anonym_2cf068 maso je lacnejsie ako zelenina...

oriesocek
31. mar 2026
@nika1971

@anonym_2cf068 maso je lacnejsie ako zelenina...

@nika1971 pokial kupuješ bravčové alebo kuracie, tak áno. Pokiaľ striedas rôzne druhy, vrátane rýb - tak ani nie… ale teda na jar, keď robím fazuľky, tekvicu, špenát, tak to je aj drahšie urcite ako kilo krkovičky (čo zase tu nerobím)….

anonym_65d0fa
31. mar 2026

Ten anonym zo súmračnej si iste spieva nič nejem nepijem, len zo vzduchu žijem 😀

oriesocek
31. mar 2026
@barborienka2001

@barborienka2001 toto som dnes varila a naozaj sa na celú rodinu vmestim do 10 EUR pri tomto. Kimchi si robím doma 1x za dva týždne a potom si dávame skoro ku všetkému. Na raňajky sme mali rôzne vločky, chia a pod s jogurtom (bielym), tvarohom a nejaké ovocie.

anonym_48543b
31. mar 2026
@victory7897

@anonym_autor ano samozrejme ako v každej rodine s deťmi atď..ale tu nepochodiš , nemáš sa sťažovať,máš deti odhlásiť z krúžkov,jesť sucháre , jazdiť na prdy a žiješ si krásne.... máš si nájsť lepšiu robotu (samozrejme len na mňa čakajú všade v tejto hladovej doline) manžel už v zahraničí pracuje takže neviem kde ho mám ,,vyhnať ešte - na misiu na Mars možno... Nie aby Slováci držali spolu ale zase len tábory a predbiehačky kto je viac ,, finančné gramotný,, 🤦

@victory7897 Prečo by mali Slováci držať spolu?? S čím to v súvisí v tejto téme? Ci máme sa tu všetci potľapkávať po chrbte? Áno žije sa tu na hovno vďaka tejto vláde.

hellwant
31. mar 2026

Tejto anonym_66d70d nema zmysel nieco pisat, trepe, zavadza, klame.

hellwant
31. mar 2026
@anonym_66d70d

@anonym_autor ja som si nevsimla ze by nieco zdrazelo, naopak:

-potraviny rapidne zlacneli, dnes kupim 1,5x toho co pred 3 mesiacmi
-i najmy zlacneli, poodchazali totiz ludia do zahranicia a Volvo tiez berie ludi do Kosic
-poistky rovnako zlacneli, teraz sa predhanaju kto z koho(k prikladu PZP)
-nehnutelnosti rovnako, znamy realitak mi povedal ze ludia ktory maju peniaze maju moc
-lieky lacne ako nikdy

Dnes sa da v pohode vyzit z 1000€ cisteho, len ty ktory piju, fajcia, kupuju si drahe hry, obzieraju sa, vyvazaju taxikom, nevedia si uvarit, beru drogy a gambluju stonaju, ich chyba.

Este jedna vec, zeny a muzi vzdy je lahsie kupit kondom alebo tabletku po ako tu potom vyplakavat s deckom v ruke a nie cirkev vam ho nenachova, maximalne tak miništranta poškrabe farár za uchom...

@anonym_66d70d Prestan klamať a zavádzať, si trapna.

victory7897
31. mar 2026
@anonym_48543b

@victory7897 Prečo by mali Slováci držať spolu?? S čím to v súvisí v tejto téme? Ci máme sa tu všetci potľapkávať po chrbte? Áno žije sa tu na hovno vďaka tejto vláde.

@anonym_48543b veď práve s týmto 😂 škoda reči

anonym_0e658e
31. mar 2026
@anonym_2cf068

@anonym_2cf068 mäso stojí priemerne 5-6 eur, keď ratam lacne karé za 3,5 a drahšie hovädzie za 13 to nevychádza.To by iba fin.negramotny človek minul denne 130 eur