Nedostatok peňazí pri rastúcich cenách
Ahojte. Ako zvladate tie,co nemate vytvorenu financnu rezervu,mate menej penazi alebo ta rezerva je nedostatocna? Momentalne vidim a citim,ze vsetko ide cenovo hore a mam celkom paniku,ze proste,tych penazi vela nie je. Prosim,tie co ste finacne gramotne,ktore maju manzela s platom 3000+,pracu s platom 3000+ a co dostali vsetko od rodicov,nekomentovat. Neviete pozadie nasej historie,snazime sa makat ma sebe,nejde to lahko.
@anonym_f33735 ale čo tá pani zarábajúca 3000€ v čistom? To je něco! 😉 z toho by som sa vedel vystravovať aj po svojom.
Však si zober ten zoznam čo som dal že čo jedávam. Z 3000€ by sa to dalo utiahnúť. Jedávanie v bufetoch, v stánkoch, v mekáči a tak.
@anonym_f33735 ale čo tá pani zarábajúca 3000€ v čistom? To je něco! 😉 z toho by som sa vedel vystravovať aj po svojom.
Však si zober ten zoznam čo som dal že čo jedávam. Z 3000€ by sa to dalo utiahnúť. Jedávanie v bufetoch, v stánkoch, v mekáči a tak.
@unbeholfen Umenie nie je zarobiť veľa, ale vyťažiť maximum z toho, čo máš.
@unbeholfen Umenie nie je zarobiť veľa, ale vyťažiť maximum z toho, čo máš.
@anonym_f33735 to ano s tým súhlasím. Ale mne by k spokojnému životu stačilo iba toľko, že by som nemusel riešiť varenie a také. Ale že idem z vlaku, na stanici si dám nejaký fastfood v bufete, idem v noci po meste, dám si niečo na pumpe, že proste bez obmedzeni. Takže som skromný lebo netúžim po haciende pri mori. Toto by mi úplne stačilo že takto sa stravovať v pohode celý mesiac bez stresu.
Proste jediné moje želanie je mať 24/7 prístup k nezdravým potravinám a utiahnúť to finančne.
Boli sme s kamošmi pri Avione v McDonaldse, ale pôvodne sme chceli ísť na Inter na burzu ale zrušilo sa to kvôli počasiu, tak sme sa cestou domov zastavili tam pri avione, a oni si objednali aj hranolky k jedlu a ja bez hranoliek len burger a colu. Nakoniec dvaja nezjedli hranolky a dali ich mne takže mal som dvoje nedojedené hranolky zadarmo. A ešte som si porobil aktualizácie cez ich wifi zadarmo.
Boli sme s kamošmi pri Avione v McDonaldse, ale pôvodne sme chceli ísť na Inter na burzu ale zrušilo sa to kvôli počasiu, tak sme sa cestou domov zastavili tam pri avione, a oni si objednali aj hranolky k jedlu a ja bez hranoliek len burger a colu. Nakoniec dvaja nezjedli hranolky a dali ich mne takže mal som dvoje nedojedené hranolky zadarmo. A ešte som si porobil aktualizácie cez ich wifi zadarmo.
@unbeholfen no ano niekde potrebujes maturu,niekde vysku a niekde ti staci aj vyucny list.Ale najviac potrebujes prax niekolko rokov,vediet cely proces od piky,az po konec hotoveho vyrobku.To je u nas najdolezitejsie,aby clovek vedel rychlo reagovat na pripadne problemy.
Kurzy preplati zamestnavatel.
@unbeholfen ja uz si davam prvu nocnu kavu,a o chvilu pojdem robit,este si najdem filmi,co pozriem,len nech uz je piatok rano.
@unbeholfen ja uz si davam prvu nocnu kavu,a o chvilu pojdem robit,este si najdem filmi,co pozriem,len nech uz je piatok rano.
@anonym_19fcc2 však máš zlatý život 😉 môžem ti ho len závidieť. Pozerať filmy v robote, a inkasnúť 3000, sen každeho asi…
@anonym_19fcc2 však máš zlatý život 😉 môžem ti ho len závidieť. Pozerať filmy v robote, a inkasnúť 3000, sen každeho asi…
@unbeholfen ale ja aj robim,aby si si naozaj nemyslel,ze ozaj len kukam filmi a to len na nocnej a na poobednej az od 18tej.A robotu si robim az moc precizne,ze vsetci mi hovoria,co sa na to nevykaslem,ked ini robotu flakaju.
Máš zlatý život, teba sa drahota netýka. Dane už davajú na sladené nápoje, a onedlho zdania aj nezdravé potraviny. Už som čítal článok že na to tlačia lebo že je velmi vela úmrtí, a infarktov práve kvôli zlej životospráve. Ako aj cigarety dražejú preto že ich dania. Ale zase zlá životospráva je to najpríjemnejšie čo poznám.
@anonym_0e658e to kde je drahšie hovädzie za 13 eur? Ja kupujem v kauflande úplne obyčajné hovädzie, nie drahšie (nozinu, alebo zadné apod, nie sviečkovicu) za 16 eur, panenka pod 12 mimo akcie nie je, kuracie je cca 7 eur prsia. Asi niekde robím chybu. To nakupujem lidl/kaufland, kedysi som nakupovala u farmárov.
@tilly kupujem iba zadné, alebo stehno za 13.Falosnu sviečkovú 14 Billa, Tesco, alebo u mäsiara.Panenka slovenska z DS bola v Biedronke 5,90.Biedronka má veľmi dobré ceny na mäso a väčšina z DS nie so zahranicia
Že biedronka 🙂 A niekto na prvej strane témy frflal že kupujete poľské potraviny.
@tilly kupujem iba zadné, alebo stehno za 13.Falosnu sviečkovú 14 Billa, Tesco, alebo u mäsiara.Panenka slovenska z DS bola v Biedronke 5,90.Biedronka má veľmi dobré ceny na mäso a väčšina z DS nie so zahranicia
@anonym_0e658e všetko v biedronke? Tú mám najbližšie 15km
Že biedronka 🙂 A niekto na prvej strane témy frflal že kupujete poľské potraviny.
@unbeholfen vidis,poobedna smena sa vysrala na robotu,teraz ju robim ja.A zase mi chalani povedali,ze preco robim tak precizne,ze by robil ako oni.
Stary dedo sa ozaj len rozprava,a rozprava podaj by nestihal svoju robotu.
Tak uz som sa nasrala,odfotila a nech si to uz riesia vyssie.Co som ja uz ozaj.
Čo sa rozkrádania týka, rozkrádalo sa to, čo sa rozkradnúť dalo a to do konca 90. rokov min. storočia. Posledné boli rozkradnuté elektrárne. Odvtedy už nie je čo rozkrádať. Štát nevlastní majetok na rozkradnutie. Všetko je v súkromných rukách. Jedine na čom sa ešte dá zarobiť, to je korupcia, podplácanie. Ale rozkrádať od 90. rokov naozaj už nebolo čo.
Aj to rozkrádanie je z časti dôvod zdražovania. Ani nie tovar je drahý ale marže a dane na ne.
@anonym_f33735 to ano s tým súhlasím. Ale mne by k spokojnému životu stačilo iba toľko, že by som nemusel riešiť varenie a také. Ale že idem z vlaku, na stanici si dám nejaký fastfood v bufete, idem v noci po meste, dám si niečo na pumpe, že proste bez obmedzeni. Takže som skromný lebo netúžim po haciende pri mori. Toto by mi úplne stačilo že takto sa stravovať v pohode celý mesiac bez stresu.
Proste jediné moje želanie je mať 24/7 prístup k nezdravým potravinám a utiahnúť to finančne.
@unbeholfen Lenže keď nemaš nato, tak to musiš zmeniť a nie tvrdiť a žiť ako by si na ten tvoj štyl stravovania mal. Pišeš čo by ti stačilo k životu ku sťastiu, ale nestravuješ sa tak ako musiš kvôli platu- variť si.
Ja som dnes rozmyslala celu nocnu,ako si ludia vôbec nevazia pracu a robia vsetko preto,aby ju stratili.Alebo si myslia,ako velmi ich budu prosit,ked daju vypoved a este si potom budu vyberat a klast podmienky.Kokos,fakt asi som strasny mimon,z inej planety.
@anonym_autor napíš tu konkrétne čísla a nie tieto tvoje výlevy.
@anonym_66d70d Isla hore dan z poistenia, ale poistenie zlacnelo. Ty mas aku logiku?😃
@anonym_2cf068 chodi busom, tak nevie. Nema auto.
@anonym_66d70d kruzok má len mladsi syn - jeden-gitara, doma pecieme,ale keďže sú teens taktoo zjedia…tento mesiac boli nečakane výdavky a teda dostala som sa na 0.Muz má minimálnu PN ako živnostník, ktorý si platil minimum odvody..predtým sme nemuseli rozmýšľať, čo kúpiť..teraz musim. Ale aj keď sme boli na tom predtým leosie, vedela som pochopiť ľudí, ktiri pásli na financne dno skrz zdravie,straty prace..ty si tam očividne ešte nebola, lebo obmedzenim krúžkov a sladkosti nebudeš na tom zrazu ako predtým.
@anonym_8cd681 no vieš, ono nebolo treba odrbkavat na odvodoch a bola by ak ta PNka normálna. Ale živnostníci sú presne ta skupina, ktorá chce platit hovno ale potom sa mat hojno.
@oriesocek tak to má veľmi zaujíma ako šetríte na varení ja som teraz mesiac úplne doma lebo mám operované koleno a teda varím kazdy deň pre 3 dospelých a jedno dieťa a teda ziram ako sú tie potraviny nenormálne drahé za 2 a pol týždňa som minula 1400 eur na potraviny len a už nemáme z čoho ísť na nákup lebo toto bol náš strop keď sme sa chodili stravovať ja do stacionara tam mám zlacnené obedy a priateľ v robote, takže berieme teraz z rezervy ale tá tiež sa už pomaly míňa ....to sa neoplatí už ani variť dneska a to som si myslela že varenie je lacnejšie lenže prd ...ach Jaj
@barborienka2001 minula si, lebo si mala a mohla. Keby si mala 500, tak nevymyslas. Milujem takéto ponosy. Neviem, či si každý deň robila steaky alebo co. My mame obedy normakne v práci a škole, a doma už nič extra nevytváram. Jednoduché, lacné jedla.
@anonym_7dcd6a hahaahah že z 850 eur vyžiť 😂 veď len na stravu dám 1400 eur a to nechodíme po reštauráciách vôbec ale varím kazdy deň veď 5 jedál denne, ráno raňajky potom desiata potom obed večera a druhá večera k tomu jogurty veď to stojí majland všetko ...potom chodenie k lekárom veď len dve inejkcie do kolena má stoja 120 eur lieky keby sme ochoreli minimálne 150 eur tankovanie doktori s malou do herničky plávať musime chodiť máme PAS takže tie naklady sú veľmi veľké,
@barborienka2001 a ké teda len na stravu das 1400€, tak asi nemáte prijem 2000€. Stačí sa znormalnit a okresat výdavky. Ale ty si presne ten typ, ktorý keď "na to ma" tak tu bude vyplakavat, aké je všetko drahé.
@anonym_8cd681 no vieš, ono nebolo treba odrbkavat na odvodoch a bola by ak ta PNka normálna. Ale živnostníci sú presne ta skupina, ktorá chce platit hovno ale potom sa mat hojno.
@anonym_6fd3d8 inac ja nerozumiem preco ludia na to nemyslia.Ako aj hypo mame poistenu v pripade pnky,takze poistka zaplatila hypoteku,ale mame aj dalsiu poistku na pnku,aby sme mali rovnaky prijem a samozrejme zo socialky,klasika.Ja mam iba k platu,zivotku na pnku,aby som mala rovnaku pn ako plat.
Nemysliet na to dopredu,a potom je len do placu.Muz mal vtedy take plnenia,ze hned ten mesiac 8000eur bolo doma aj s vyplatami.A to marodoval 6tyzdnov.
@barborienka2001 pre boha to co varis za 1400€ za 2 a pol tyzdna? Krevety s homarom, ci mate denne 3x hovadzie steaky? schvalne...prosim co tolko stoji? V horsi mesiac miniem pre 4 osoby 800€, ale teda vacsinou je to do 750 - ale to sa nelimitujeme, je aj ryba, pizza, obed mimo prace
@katkaseiner to je ukážkový prototyp človeka co nevie absolútne hospodáriť. Ale ak nahodou nekeca, tak majú prijem tak 5k a môže toto stvarat. Tiez mam takú svagrinu. Nákupuje vylucne v yeme, lebo inde je predsa odpad.
@anonym_0e658e to kde je drahšie hovädzie za 13 eur? Ja kupujem v kauflande úplne obyčajné hovädzie, nie drahšie (nozinu, alebo zadné apod, nie sviečkovicu) za 16 eur, panenka pod 12 mimo akcie nie je, kuracie je cca 7 eur prsia. Asi niekde robím chybu. To nakupujem lidl/kaufland, kedysi som nakupovala u farmárov.
@tilly tak si kúp mäso keď bude v akcií. Teraz bolo ako karé tak i panenka za nejakých 6,99. Stačí si prelistujte letáky madam.
@anonym_8cd681 kruzok zrusit, prvorade je jedlo, gitaru neuvaris, uvarene jedlo rozdelit presne na porcie a viac detom nedat, muz nemal pracovat na zivnost a ked tak si mal platit riadne odvody, co nepotrebujete predajte cez bazar, napr. hry, oblecenie, topanky, len musite chciet, mas na vyber, hladiet sa do hrnca alebo sa dosyta najesť...!
@anonym_66d70d tak tu sa ukazalo to “setrenie”.
Proste zivorit, skrtat cokolvek, co nie je potrava, zit len s najnutnejsim, aby sa ten mesiac dako do dalsej vyplaty doklepal.
A tomuto hovoris “mat sa lepsie”.
Teba trafil dekel do hlavy?
To, co opisujes, nie je ziadna financna gramotnost. Ale snaha pretlct sa z mesiaca na mesiac. S odriekanim si vsetkeho (co sa neda zjest, ako pises).
S tvojou logikou (a logikou mnohych dalsich, co tu citam) mame zachvilu byt vdacni za to, ze mame 4 steny a jednu strechu.
Sice bude vnutri taka zima ako vonku, steny zvlhnu a plesneju (a vsetko v skriniach tiez), ale mame 4 steny a dokonca aj strechu (aky luxus!).
Ja sa necudujem, ze na takych ludoch, ako vy, moze tato vlada aj orat, aj kopat vas do zadku. A vy len budete hladat, ako sa postavit tak, aby vas to kopanie menej bolelo, nez aby ste dotycnemu za tu drzost zlomili nohu.
Slovakom este naozaj dlho potrva, nez sa prestanu hrbit a robit z nudze cnost a este sa nou dokonca aj chvalit.
Vidiet, ze 1000 rokov pod Uhorskom nas vycvicilo. Dedime z pokolenia na pokolenie snahu hladat utechu aj v odpadkoch. Falosna skromnost.
Na jednej strane je to fajn. Ani za 1000 rokov pod niekym inym sme nezanikli a nezmizli.
Na druhej je to na figu. Lebo ceny rastu kvoli situacii vo svete, ale vobec sme sa tu nemuseli mat tak zle, aby keby sme opakovane nedavali moc do ruk ludom, co sa tu hraju na novodobu slachtu a my sme len vybrobny material pre nich.
A aby akasi 66d70d musela davat kazanie, ze si nemate decka naklohnit, a ked uz ste nevedeli do seba nainstalovat pesar, tak im mate teraz trhat od ust a jedlo im ma staci k radosti zo zivota, co by este chceli? Kruzok hrania na gitare? Take talafatky, to nevies zjest, na to nemame. Mozu si ist otlkat pistalicku z vrboveho prutika.
Hned potom, ako si dojdu kazde rano 4 km pesi na zastavku autobusu, lebo setri sa tak, ze sa zije v dakej diere na lazoch, nie v drahom meste a auto je luxus pre bohacov.
66d70d je presne ta, ktora by v situacii, keby ludia zili v studenych domoch, im vykricala, ze chciet teplo je luxus a rozdavala rady, ako ona v tom vlhku a zime si oblieka tri vrstvy a pravidelne kazdu hodinu vyzenie decka behat po dvore, aby netuhli od chladu a ako robi vsetko preto, aby sa zbavila plesne vo vlhkom dome.
Ludstvo sa posuva dopredu preto, aby nemuselo zit, ako kedysi zilo v jaskyni. Ak mame teraz v domoch zit tak, ako za cias v jaskyni, tak sme z nej vobec nemuseli ist von.
Ja nehivirim, ze mame byt nenazrani. Jasne, ze mame mat mieru.
Ale to, co kazes ty, je snaha prezit na odpadkoch a byt za to este vdacny. A to je chore.
@katkaseiner problém nieje v príjme ale v spôsobe. Ty a mnoho ďalších tvrdia že majú podobný rozpočet na potraviny aj 3-4 ludia.
@unbeholfen ano, len teda my doslova neprežerieme všetky peniaze

Autorka napísala niekde príjem? Lebo chudoba či bohatstvo sa neráta sumou ale životnou úrovňou že čo si môžete dovoliť zo svojho príjmu. Sú krajiny kde by sa z môjho platu dalo žiť kráľovsky. Európa patrí medzi tú drahšiu časť sveta.
Napríklad dôchodci zo západoeurópskych krajín sa sťahujú do východnej európy kde zo svojho dôchodku žijú dobre, kým by v domácej krajine boli medzi chudobou…