Nedostatok peňazí pri rastúcich cenách
Ahojte. Ako zvladate tie,co nemate vytvorenu financnu rezervu,mate menej penazi alebo ta rezerva je nedostatocna? Momentalne vidim a citim,ze vsetko ide cenovo hore a mam celkom paniku,ze proste,tych penazi vela nie je. Prosim,tie co ste finacne gramotne,ktore maju manzela s platom 3000+,pracu s platom 3000+ a co dostali vsetko od rodicov,nekomentovat. Neviete pozadie nasej historie,snazime sa makat ma sebe,nejde to lahko.
A čo hovoríte na to že som taký chudobný (rozumej finančne nezodpovedný) že výplata je až o dva týždne, ja už nemám ani 30€ ale chcem zaplatiť 7€ za voyo aby som mohol pozerať seriál? Som normálny?
Jedna jediná vec mi naháňa hrôzu, keď sa rodičia spýtajú koľko mám peňazí. Odpoveď by sa im nepáčila vzhladom na to že už od 1.1. mám stabilné zamestnanie a neušetril som ani cent.
Aj keď viem že medzi chudobou a nezodpovednosťou je rozdieľ, ale výsledok je rovnaký. Ani chudobný ani nezodpovedný nemajú peniaze. Chudobný preto, že ich nikdy nemal, a nezodpovedný preto že ich stále minie. Tak pre mňa to rozdiel neni lebo výsledok je dôležitý že nemá ani ten ani ten.
Viete ako pri balení žien že muž č.1 sedí doma a kašle na to, muž č.2 ide na všetky zoznamky, ide na diskotéky, akcie všade kde sa dá spoznať, ale každá ho odmietne. Takže výsledok? Nemá ani ten ani ten.
Aj keď viem že medzi chudobou a nezodpovednosťou je rozdieľ, ale výsledok je rovnaký. Ani chudobný ani nezodpovedný nemajú peniaze. Chudobný preto, že ich nikdy nemal, a nezodpovedný preto že ich stále minie. Tak pre mňa to rozdiel neni lebo výsledok je dôležitý že nemá ani ten ani ten.
Viete ako pri balení žien že muž č.1 sedí doma a kašle na to, muž č.2 ide na všetky zoznamky, ide na diskotéky, akcie všade kde sa dá spoznať, ale každá ho odmietne. Takže výsledok? Nemá ani ten ani ten.
@unbeholfen ty nemas ziadny ciel a plany??Co ti brani v tom nad tym rozmyslat a potom ich aj naplnit.Skus sa trochu zamysliet a naozaj si poloz otazku:Kde sa vidim o rok,o 2,ci 5.
Vies ja som vzdy kazdy rok zaviedla zosit a tam som si pisala plany,sny,prijmy a vydaje.
Bola naozaj sranda najst zosit z roku 2016 napr.a vsetky sny a plany boli splnene.
@unbeholfen ty nemas ziadny ciel a plany??Co ti brani v tom nad tym rozmyslat a potom ich aj naplnit.Skus sa trochu zamysliet a naozaj si poloz otazku:Kde sa vidim o rok,o 2,ci 5.
Vies ja som vzdy kazdy rok zaviedla zosit a tam som si pisala plany,sny,prijmy a vydaje.
Bola naozaj sranda najst zosit z roku 2016 napr.a vsetky sny a plany boli splnene.
@anonym_19fcc2 mám, dopozerať seriál Oteckovia do konca a prežierať sa.
Ja keby som mal taký zošit tak by neboli splnené ani túžby z roku 2010…
Bráni mi v tom (vlastne vo všetkom) sebadisciplína. Ja už som niekoľkokrát začínal s písaním výdavkov, sporením, cvičením, chudnutím, učením sa… Samozrejme nič z toho nevydržalo dlhšie ako týždeň.
@anonym_19fcc2 mám, dopozerať seriál Oteckovia do konca a prežierať sa.
Ja keby som mal taký zošit tak by neboli splnené ani túžby z roku 2010…
Bráni mi v tom (vlastne vo všetkom) sebadisciplína. Ja už som niekoľkokrát začínal s písaním výdavkov, sporením, cvičením, chudnutím, učením sa… Samozrejme nič z toho nevydržalo dlhšie ako týždeň.
@unbeholfen tak zacni znova a znova,ja si tiez zosit zalozim na zaciatku roka,januar ma to drzi a potom ma to uz nebavi,ked clovek ide xy krat do mesta za den.Alebo zacnem znova o 3m zase na mesiac.
Tak to nevzdavaj,aj fajciarom pokus prestat vyjde na xyty krat.Ale pridu do bodu ked to uz daju.
Zmen aj zmyslanie celkovo.
@unbeholfen tak zacni znova a znova,ja si tiez zosit zalozim na zaciatku roka,januar ma to drzi a potom ma to uz nebavi,ked clovek ide xy krat do mesta za den.Alebo zacnem znova o 3m zase na mesiac.
Tak to nevzdavaj,aj fajciarom pokus prestat vyjde na xyty krat.Ale pridu do bodu ked to uz daju.
Zmen aj zmyslanie celkovo.
@anonym_19fcc2 s chudnutím som to tak mal, parkrát sa podarilo a potom jojo efekt a všetko sa vrátilo. Výsledne mám viac kíl ako pred celým chudnutím.
@anonym_autor ja som si nevsimla ze by nieco zdrazelo, naopak:
-potraviny rapidne zlacneli, dnes kupim 1,5x toho co pred 3 mesiacmi
-i najmy zlacneli, poodchazali totiz ludia do zahranicia a Volvo tiez berie ludi do Kosic
-poistky rovnako zlacneli, teraz sa predhanaju kto z koho(k prikladu PZP)
-nehnutelnosti rovnako, znamy realitak mi povedal ze ludia ktory maju peniaze maju moc
-lieky lacne ako nikdy
Dnes sa da v pohode vyzit z 1000€ cisteho, len ty ktory piju, fajcia, kupuju si drahe hry, obzieraju sa, vyvazaju taxikom, nevedia si uvarit, beru drogy a gambluju stonaju, ich chyba.
Este jedna vec, zeny a muzi vzdy je lahsie kupit kondom alebo tabletku po ako tu potom vyplakavat s deckom v ruke a nie cirkev vam ho nenachova, maximalne tak miništranta poškrabe farár za uchom...
@anonym_66d70d Lieky lacné ako nikdy? To si fakt robíš srandu?
@anonym_66d70d Lieky lacné ako nikdy? To si fakt robíš srandu?
@katkati objednavame u lekara na predpis jeden liek ale to je extrem.V 1 lekrani dr.max,ze 76eur a v 2hej vasa lekaren 36eur.Ten isty liek,tie iste krabicky,rovnaky pocet ks.Sme nechapali ten rozdiel,a to naozaj.
Ja napíšem môj obľúbený spôsob šetrenia - vernostné programy. Zbieram body, vymieňam ich za zľavy, prípadne využívam kupóny na 1+1 alebo nejaké zľavy. Chodím stále nakupovať do Kauflandu, DMky a pod. takže sa mi to veľmi oplatí. Napríklad, keď potrebujem prací gél, kúpim ten, kde dostanem 25 násobne body v DM a budúci nákup mám hneď zľavu. Nehovorím, že je to život-meniaca aktivita, ale veľa krát ma poteší nejaká zľava, prípadne darčeky k nákupu (napríklad z DMky mám zadarmo výborný uterák, ktorý konečne obopne celé moje dlhé vlasy v turbane). Takisto v Dr Max mám nejaké zľavy každý mesiac, samozrejme využijem, len keď potrebujeme. Kupóny a zľavy nemajú byť ďalším podnetom na zbytočný nákup, vtedy sa efekt vytráca 😀
@anonym_autor mi sa mame fajne. obaja robime v dzobe a mame nebankovku. Davame pozicki. Mozes na tom super zarobit. Stacil nam kalulator, blok pero alebo cruska, a vlcaka mame z utulka. Kazdy mesac mame ale 9 000 na ruku dvaja.
@anonym_autor mi sa mame fajne. obaja robime v dzobe a mame nebankovku. Davame pozicki. Mozes na tom super zarobit. Stacil nam kalulator, blok pero alebo cruska, a vlcaka mame z utulka. Kazdy mesac mame ale 9 000 na ruku dvaja.
@anonym_6c2d98 aký úrok dávaš a čo s neplatičmi čo nemajú z čoho vrátiť?
@anonym_6c2d98 aký úrok dávaš a čo s neplatičmi čo nemajú z čoho vrátiť?
@anonym_c3888c urok normalka 25% lachko sa to pocita. A preto mame vlcaka nera.

Ja ked si tento mesiac spocitam vsetko vyjde mi cislo 5000eur,je v tom este velkonocny nakup tak 150eur,detom treba dat za sibacku,tak do buduceho stvrtka,do vyplaty tych 300eur dalsich pojde.
Ale my vieme presne,kde sme ich minuly.