Nemáme pniaze na výživné a na domácnosť. Čo robiť?
Milé mamičky,nájde sa tu niekto, kto mi poradí?Moja rodina sa ocitla v pekelnej situácii.Žijem s priateľom v starom,nedorekonštruovanom rodinnom dome,na kt. priateľ platí hypotéku.Ja mám syna z prvého manželstva a on dcérku,na ktorú pravidelne platí už 17 rokov výživné.Spolu máme takmer dvojročnú dcérku.Žijeme v usporiadanom zväzku,len tápame po ekonomickej stránke.Priateľ je zamestnaný,jeho plat ide celý na hypotéku a na výživné pre dcérku z prvého manželstva.Ja poberám len rodičovský príspevok, z toho hradím všetky náklady na energie a domácnosť,stravu,hygienu a všetko kolo toho,zabezpečujem potreby oboch detí.Na svojho syna dostávam náhradné výživné v len zákonnej výške.Naše prijímu sú nižšie ako všetky účty.Zadlžení sme až po končeky vlasov.Nezvládame to,tak nám pomáhajú moji rodičia.Priateľ platil výživné 66€ a v čase môjho tehotenstva súd vyhovel jeho ex a zvýšil výživné na 132€.Jeho zárobok je cca400€.Môj syn študuje mimo domova,takže sme mu museli zrušiť internát a stravovanie.Prestala som mu uhrádzať mesačnú zálohu na stužkovú.Nevychádzalo nám to.Kôli škole ostal bývať u mojich rodičov,ktorý sa vlastne oň starajú.Je mi hrozne, keď myslím na to,že ho vidím len 1-2x do mesiaca a nemôžem mu dať ani 10€ vreckového.Viem,že výživné stojí pred akýmikoľvek hypotékami,ale bývať niekde musíme.Priateľovi uhrádzať aj hypotéku aj výživné nejde,nevychádza mu to,tak veľakrát jeho výživné zaplatím ja z rodičovskej pomoci.Podali sme návrh na zníženie výživného,nakoľko sa nám narodila dcérka,aby sa aspoň čiastočne mohol podieľať na zabezpečovaní aj jej potrieb.Zamietli to.Už sme premýšľali,že ja sama podám návrh na výživné. Čo ma však najviac bolí je,že ja svoje deti ukracujem o to čo mohli dostať a dávam jeho ex, ktorá si dva krát do roka ide na dovolenku bez dcéry,z posledného exekučného konania si kúpila auto,teraz mení nábytok...nezávidím jej to,len v tom vidím obrovskú nespravodlivosť voči našej spoločnej dcére a aj môjmu synovi.Vie mi niekto niečo poradiť?Má zmysel žiadať výživné,keď sa tým asi problém nevyrieši?Peniaze by som mal súdom priznané ale v skutočnosti by som ich aj tak musela oželieť,aby sme sa vyhli ďalšej možnej exekúcii.
chcela by som sa spytat, ci mi niekto nevie poradit, co mam robit, ked mi zvisili vyzivne na 120e, a som na materskej, syn bol zvereny do starostlivosti otca, lebo ked ma niekto znamosti, tak ma vsetko, pozna ludi na ktorych sa ja nehrabem, sudny system na slovensku sa nezaobera faktami, ale znamostami...zijeme v bananovej republike... v cechach staci ak rodic plati vyzivne podla svojho rozhodnutia, a nic mu nehrozi... a ja keby som nezaplatila jeden mesiac tak by ma aj zavreli do basy za zanedbanie vyzivovaciej povinosti... ale sudkynu nezaujima ze kde nato mame vziat...
teda, priznám sa, zákony v čechách neovládam, ale keby na Sk platilo, že rodič môže platiť výživné podľa vlastného uváženia, tak to by bol riadny prúser... a viem veľmi dobre o čom hovorím, nakoľko je až príliš mnoho takých "rodičov", ktorí nie sú schopní a najmä OCHOTNÍ platiť ani to minimum, cca 30€ 😝
ani to dieťa nezaujíma, kde vezme rodič peniaze na to, aby sa o neho postaral, ak ho už priviedol na tento svet 😖
No máte to ťažké, ale súd nezaujímajú hypotéky atď...výživné je prednejšie...kamoška sa vzdala detí, je bez práce a aj tak je odklepli cca 66eur mesačne aby na deti platila..a pritom je bez práce, súd to nezaujíma....
@tiffany00 sak sudkyna ma pravdu, ona zastupuje zaujem deti...anie tvojho muza...
Deti musia z niecoho zit a nieco jest, aj ked otec na to nema, matka na to ma mat? Su to aj jeho deti, ma sa podielat na starostlivosti svojjim dielom tiez... preto ma kazdy uvazit sam, kolko deti zvladne a ako sa o ne postara. Mna by ani nenapadlo pytat si vyzivne menej ako 100EUR na dieta... v ZIADNOM pripade a nebrala by som vobec ohlad na to co si otecko mysli....
Neviem, ale podla mna by dalsi navrh na vyzivne mohol pomoct. V podstate by sa potom tie deti mali brat ako rovnocenne a mali by dostat ROVNAKU sumu a tu z nemoze sud povedat ze ma davat celu vyplatu detom a on ist pod most.... aj ked by sa mohli ohradit tym, ze vymyslate aby ste to znizili, ale to by pravnik urcite vedel obhajit, hlavne ak mamicka viditelne nema problem (mozno preto ze je iba sikovna ;) ) .
Požiadaj aj ty o zvýšenie alimentov pre tvoje dieťa a asi by si si mala dať aspoň skrátený pracovný pomer niekde. Lebo tých 200 € je fakt máličko, ja som tiež na RD. Môžte ešte skúsiť požiadať o zníženie splátok za hypo, ale to neviem či vám schvália. Ak ho máte spolu, tak by sa to možno dalo, keďže ty poberáš rodičovský príspevok. Držím palce.
@nikolkaragi a zda sa ti 120e na dieta mesacne vela? kks
Ahoj. Nečítam celu diskusiu, ale ak si doma na rodicaku, tak si môžeš privyrobiť opatrovanim nejakého dieťaťa, alebo robit nákupy ci upratať nejakým starým ľudom
Sťahovanie na sudkyňu ci prvú ženu ti nepomôže, musíš byt konštruktívna a kreatívna, vela štastia
@lienok1 Ked som si citala cim si si presla a ako si sa dokazala kvoli rodine postavit na nohy...no slzy mi tiekli.strasne ti fandim,vsetkym sebestacnym mamam ktore len nebedakaju ale skutocne hladaju sposoby ako sa dostat zo srabu aj ked len po malickych krocikoch.myslim ze mate uzasnu rodinu,prajem ti v zivote uz len same pekne veci 🙂
@fantocy zabudol si od tych 132 co ma prilozit mamicka financnu ruku k dielu odratat cas, ktory sa mamicka venuje dietatu (vodenie do a zo skolky, varenie, ucenie, strostlivost pocas choroby a tym adekvatne znizeny prijem financii.... atd.) Na toto sudy prihliadaju tiez, kolko casu rodic venuje dietatu. Nemyslis, ze by bolo trocha nespravodlive, ak by obaja prispeli rovnakou ciastkou, ale mamicka by mala 3 x viac povinnosti ako ocko? Sa zobud.
@fantocy nepatrim k rozvedenym slecinkam a aj v tejto diskusii som sa ocitla uplne nahodou, ale teda na teba musim zareagovat, aj ked nechcem. Tebe sa 132e na mesiac zda vela??? Na dieta? Tak schvalne som sa pozrela do mojej evidencie (robim si rozpocet), kolko nas stala stala minuly mesiac moja mladsia dcera (8 rokov). Tak ratajme spolu - druzina 18euro, obedy v skole 26 euro, kruzky 12+12 euro, postka(setriaca) 18e. Oblecenie a topanky (opovazila sa narast!) - 158 euro (bunda, 2x mikina, 2 tricka s dlhym rukavom, 4 s kratkym, 1 sukna, 2 saty, 1 rifle, 1 sortky, 1 teplaky, ponozky, tenisky, balerinky, prezuvky domov, prezuvky do skoly, cvicky na telesnu). Tento mesiac musim, samozrejme, vo vynoveni satnika pokracovat, lebo napr. 1 teplaky nestacia a ide leto - treba sandalky. A o par mesiacov opat to iste, lebo zas vyrastie. A este samozrejme, dcera doma niekolkokrat denne je (ranajky, desiata do skoly, olovrant, vecera), svieti a pozera telku (elektrina), dokonca sa aj umyva a splachuje zachod! (vodne a stocne). Periem jej oblecenie, cistim domacnost... to tiez nieco stoji. A treba s nou aj k lekarovi - napr. nas caka zubar, co ak bude treba platit? Ak ochorie, priplaca sa za lieky.... a ak ostanem na OCR, moj plat ide dole. Ide leto - 2 mesiace prazdnin, tkore treba dietatu nejako vyplnit - tabory nie su zadarmo. Myslim, ze absolutne nemas predstavu, kolko take dieta stoji penazi. ALE to vsak neznamena, ze druha rodina by mala koli neprimerane vysokemu vyzivnemu triet biedu a hladovat, to fer, samozrejme, nie je. Akurat ma stve, ked si nejaky chlap mysli, ze za JEHO peniaze si exmanzelka doma vala sunky a dietatu nejde nic. V drvivej vacsine pripadov zena dava vsetko dietatu a sama sebe odopiera. To vsak vztahovacni chlapi nevidia.
@simsalabim to si za kruzky dala dost malo, ja platim mesacne za kruzok 40e, dobre si to rozpisala

@tiffany00 Keď má rodina dieťa a chce ďalšie, musí vedieť, že staršiemu sa bude musieť menej kupovať, aby sa dalo rovnako všetkým deťom. Žiaľ deti z rozvedených rodín si ten štandard neodpustia ani za cenu toho, že jeho súrodenec bude mať tým pádom houbeles a nedajbože, ak maminka nebude mať mlieko. Nechcem hádzať všetkých do jedného vreca, u každého je situácia iná. No nám napríklad tiež neuznali zníženie výživného na manželove deti z prvého manželstva kvôli tomu, že máme ďalšie spoločné dieťa. Vraj si mal tiež rozmyslieť, či má na to, aby ďalšie deti mal. Podľa mňa mal na to v prvom rade otcovské právo, ktoré mu jeho ex odoprela. Od rozvodu má zákaz vidieť svoje deti, už by ich ani nespoznal a je tomu riadne veľa rokov. Nepomohli ani súdy, ani sociálka, proste mamka si nepraje styk detí s otcom a basta. Radšej ich bude vláčiť po psychiatroch a volať na pomoc policajtov, ak sa priblížia k jej domu. Je úplne logické, že aj chlap má city a chce vlastné dieťa vychovávať, tak si ho spravil. Nik im nechce odoprieť právo aj na výživné, len veľakrát je to politika mamičiek, ktoré vedia, že otec dáva z posledného, neostáva mu na nič a predsa by mu aj suchý chleba od huby odtrhla. A veľakrát je to aj politika otcov, že na dieťa proste kašlú a špekulujú. Ako som písala, v každej rodine je to iné. V každom prípade by mali mať deti rovnaké práva ako na otca, tak na peniaze ale odtiaľ-potiaľ a nieže jeden HOJ a druhý JOJ. Držím palce zvládnuť všetko.