Neplatič hypotéky
Ahojte, hľadám tu niekoho kto by mi vedel poradiť pri neplatení hypotéky. Týka sa to partnera a jeho mami. Oni si pred 10mi rokmi museli zobrať hypotéku na byt keďže partnerov otec ich pripravil o všetko. Rozviedli sa a zostal iba partner mama a mladší brat. Keďže matka nepracovala x rokov lebo už bývalí manžel dobre zarábal tak nemala možnosť sama si zobrať hypo. Môj partner mal 21 rokov, to že výšku si dokončiť nemohol tak to je už druha vec, ale musel ísť do hypo s matkou, keďže by nedostali hypo ak by on nerobil a nemal vlastný príjem. Byt sa napísal na oboch.áno, Mohol sa rozhodnúť že nech idu do podnájmu a po pár stovkách to budí platit ale nechceli prísť o byt, tak sa takto rozhodli. Ide o to že oni sa vtedy medzi sebou dohodli že matka bude platit veci čo sa týka domácnosti plyn energiu jedlo atd a môj bude platit hypo, byt je písaný na oboch. Podľa mna aj tá matka mala platit alebo môjmu posielať peniaze za polovicu. Bola to len ústna dohoda. Platilo sa to tak do teraz od roku 2012 cca. My sme sa spoznali zobrali sme si nájom vtedy ešte dobre platil to partner, matka sa ani raz neozvala či nepomôže financne. Teraz sme sa osamostatnili a platíme veľkú hypo keďže sa dve hypo spojili a platíme aj ten aj nás byt. Matka do dnešného dňa neprispieva, jeho otec nám teraz posiela peniaze tie ktoré by matka mala platit. Ona nič neplatí.
Poprosím vás ak by ste mi vedeli niekoho poradiť s kým by sa takéto veci dali prebrať a poradiť sa. Ďakujem krásne 🙂
@evamarek77 Problem je, ze kazda tlieska, ze svokra mala pravo sediet doma. A nevesta (autorka) ho nema? Miesto toho, aby mala to iste podmienky, chlap vyvlaca peniaze von z domu, lebo svokra sedela doma a ani dlhe roky po rozvode nebola schopna sa dat dokopy, aby stala na vlastnych nohach.
Vacsinou sa tu drzi strana autorkam a kyda na svokry. Teraz je tu vzacna zhoda, ze svokra je ta dobra.
@evamarek77 presne toto som partnerovi vravela a on to tiež vie, len teraz je to veľa. V budúcnosti ten byt bude mág veľkú cenu a mohlo by nám to veľmi pomôcť. Lenže je tam ešte jeden háčik že to že neviem ako to je potom s tým bratom, keď vládne jemu tiež polovica bytu patrí lebo je to písané aj na matku a na partnera. Takze polovica čo patrí matke tak isto patrí bratovi po zdedení bytu.
Ja si myslím že predovšetkým to treba ešte teraz vyriešiť, lebo bola by som veľmi nerada keby bol nejaký spor medzi bratmi.
@1katus1 určite áno, bolo by to riešenie keby nám vyplatila byt ale my skôr stojíme za tým aby nám ten byt ostal. Ona totiž ani nemá z čoho nám vyplatiť ten byt. Hypo si nezoberie to je jasne ani by jej nedali. Mohla by darovať tu polovicu partnerovi a partner by sa s bratom už vysporiadal-partner by vyplatil brata z polovice čo by mu patrilo po matkinej smrti. Dáva to takto logiku? A keď to tak nejppjde tak sa obrátime na súd.
po prvé týka sa to aj mna, po druhé nemám deti a po tretie stojím si za tým aby sa to vyriešilo.
Mám právo povedať si svoj názor a ozvať sa, keď sa to už týka aj mna a je to vec ktorá nás ťaží. Veci treba riešiť spolu a nenechať to len na jedného s partnerov.
Ak sú len dvaja bratia dediči, tak po matkinej smrti zdedí brat len polku polovice- 1/4, tak by mal muž 3/4
@annamalaga áno mame, dve hypotéky sú spojené do jednej tým pádom tá splátka vychádza lacnejšie, ale ajtak je to dosť.
@liljana no tak ja mam podobnu situaciu- moj muz tiez zabezpecil svokre (svojej mame so 7 surodencami) byvanie a da sa povedat, ze vtedy dost na ukor nasej rodiny, ale ☝ ja som ani slovko nepovedala, lebo este stale sme boli na tom lepsie ako svokra so 7 maloletymi detmi. A vobec mna do toho nie je, co zaplati muz svojej matke. Rada jej dam aj z nasich penazi, kedze mala dost tazky zivot a na pomoc je odkazana (a nie je tak schopna ako ja s muzom, ze sa vieme postarat aj o dalsie osoby)- ked bolo treba, muz mal aj 3 prace a ja som zena v domacnosti. Ak sa nieco stane, pojdem pracovat, i ked oficialne by sa o mna mali postarat muzovi surodenci (ktori, ked budu pri zivote, to aj spravia). Pokial je chlap chlapom, zvlada prevziat zodpovednost. A neviem, montovat sa do vztahu syna s vlastnou matkou za takychto okolnosti a v takej haklivej veci, je podla mna dost mimo a aby autorka nebola zachvilu iba byvalou priatelkou....Priatelove peniaze a jeho volny cas si ma riesit s priatelom a nie s jeho matkou....
@sasi0206 to ste dvaja dlžníci na jednu hypotéku alebo on je dlžník a ty spoludlžník ? To že máte jeden účet nič neznamená vo vašom prípade. Nehnuteľnosť na ktorú máte hypotéku nieje v BSM ale v podielnictve predpokladám . Že prispievaš priateľovi na jeho výlučný majetok je tvoje vlastné rozhodnutie , veď mu prispievaj len do výšky tvojho majetkového podielu .
Vy nemáte nič spoločné .
Aha , takže dve hypotéky spojené do jednej aby to vychádzalo lacnejšie, polovicu tejto jednej hypotéky platí možno tvoj svokor , tak čo sa ti ešte nepáči ? Veď druhou polovicou splácaš aj svoj predpokladám aj svoj podiel na svojej nehnuteľnosti . Plať len čo sa týka tvojho podielu a do ostatného sa nestaraj .
Zatiaľ právne voči priateľovi si nič , cudzí človek s ktorým len zdieľaš jednu domácnosť.
@21oktober sme v tom dvaja😉 je to nase spolocne rozhodnutie😇 a yes, pre slovakoch si "valam sunky" uz zopar rokov. Bohuzial sa mi potvrdilo, ze vacsina zien v mojom slovenskom okoli zavidi, lebo si to dovolit nemozu- ci uz z financneho hladiska (lebo niekde ani 2 platy nestacia) alebo kvoli muzovi, ktory ockava 50% podiel v praci aj od zeny, ked uz on musi pracovat🙄
@vevesh ja síce pracujem lebo chcem , ale keby som chcela zostať doma , tak by nebol problém . Tiež si myslím že je to hlavne o tej závisti slovenských žien , mať možnosť voľby a mať muža ktorý ti to umožní. To mnohé nemajú, tu sa feministický držíme 50 :50 a keď to nedržíš si príživníčka , vyciciavaš , zlatokopka .
@21oktober my to tiez s muzom beriem volne- ked budu decka vacsie, budem sa realizovat, alebo mozno nie. Ked bude zle, samozrejme pojdem do prace, alebo keby sa muzovi nieco stalo- na to som tiez pripravena. Ale momentalne nam nase nastavenie plno vyhovuje. Ja riesim kompletnu logistiku rodiny a navstev a muz svoju pracu.😎Ale kedze to nie je klasicky slovensky model od 8-16 8 h denne a 5-6x v tyzdni plus nadcasy, tak to sa prizivujem na chudakovi muzovi🙈🙈
@sasi0206 Prečo stále píšeš "vám" toto..."vám" hento....teba do toho nič...ako si to tvoj frajer zariadi, tak to bude....spomínala si, že jeho otec vám dáva tú polovicu hypo, čo by mala platiť matka. Nech si to vyrieši on s matkou, ty sa čo do toho montuješ ? A to starú vôbec neobhajujem, keďže si celý život váľala šunky na gauči.
@21oktober Co ma clovek zavidiet v tomto pripade? Ze ta pani mohla za mlada pracovat, odkladat na horsie casy a lezala doma? Potom tie horsie casy naozaj prisli, prisli o peniaze, rozviedli sa, o nu uz nikto nemal zaujem - leniva s 2 detmi a tak si urobila partnera zo svojich deti? Ze skoncila sama, bez byvania a rozhadana s detmi, lebo od nich ocakava, aby ju dotovali miesto toho, aby si mladi uzivali zivot? jej syn nemohol ist na VS, lebo musel splacat jej hypoteku. este chyba formulka, ze to vsetko robila kvoli detom a nie kvoli sebe.
Uznavas iba muzov, ktori sa o teba postaraju. A zaroven, ked nebudu vladat, nieco sa pokazi, vsetku vinu hned hodis na nich. V tomto pripade si hned obvinila otca, ze za vsetko moze on, ze sa rodine nedari, lebo uz nezaraba dost, aby ona mohla sediet doma. Co ked tvoj muz ochorie, nebude moct pracovat a dalej zivit rodinu. Vyhodis ho z domu ako nepotrebny odpad?
@sasi0206 Diskusia nie je vzdy, ze ti poskytne riesenie, casto sa zvrtne inym smerom.
Toto bude dlhe a komplikovane. Lebo vam pomaha otec a brat bude mat narok na polovicu jeho splatok. S tym, ze ked byt o x rokov narastie na hodnote, budete musiet vyplacat stvrtinu bytu z trhovej ceny. Alebo sa komplet rozhadate v rodine. Matka nemusi suhlasit s prepisom, lebo ho plati aj jej ex a bude to povazovat za svoje "odskodnenie" a svoje peniaze. A ked niekto nema peniaze v starobe, vzdy sa da predat vacsi byt a ist do mensieho.
@liljana asi ti bude zbytočné písať že jedného manžela som už pochovala a doopatrovala až do jeho smrti. A áno bol natoľko zodpovedný že mňa a svoje deti nevystavil exekúciám a zabezpečil nás do budúcna. Rovnako jena tom aj druhý manžel. Tak odpust že inklinujem k schopným a zodpovedným a nie k opaku.

@sasi0206 skús mediátora možno tam by prišli k dohode. Alebo ak ste s ňou v kontakte požaduje vyplatiť aspoň polovicu hodnoty bytu a to môžete použiť na zníženie hypotéky. Určite aj tým bytom kde býva jeho mama alebo už len svojim bývaním ?