Nespokojnosť s úrokovou sadzbou pri hypotéke
Ahojte
prišla mi informácia o úprave úr. sadzby na 4,59 %, síce mi ju znížili ale aj tak som nespokojná. Je možné niečo podniknúť? Môžem ju ísť reklamovať? Môžu pristúpiť ešte k jej prehodnoteniu?
S VÚB ako bankou som spokojná, mám tam flexiúčet, sporiaci účet, terminovaný vklad, myslela som, že po toľkých rokoch si ma budú vážiť viac a dajú mi lepšie úroky.
Dnes som zašla aj do Prima banky kde mi z fleku ponúkli 3,4 % na 3 roky....viete mi poradiť?
D.
@meg9 ale ja viem velmi dobre, aký je pomer zo začiatku čo sa týka úrok a istina, nemám úver ani prvý rok a ani stále u jednej banky 😉 ale určite nie je nulový.... možno pri mesačných splátkach do 150 eur to tak vyzerá...
a druhá vec, vždy je možnosť k výročiu časť predčasne splatiť.... treba skúmať, nevýhodné meniť, vyhýbať sa ak je to možné zmluvným pokutám...
bez úveru dnes väčšina ludí nemá možnosť bývať samostatne, treba to brať ako súčasť života.... význam nemá peniaze odkladať, lebo by človek nebýval nikdy a okrem toho peniaze strácajú hodnotu, inflácia a zvyšovanie cien len víziu bývania oddialujú...
@meg9 čo sa týka tej podpory mladým, je to riadny ofajč, banky to využívajú, aby prilákali mladých s nižším príjmom, pritom im dá tak zlú bonitu, že konečné percento úrokové je rovnaké, ako dajú lepšie zarábajúcim s vyššou bonitou... sama som mala možnosť vidieť, kolko dali úrok známym so štátnou podporou a čo ich čaká po tejto dotácii...
jaj baby neda mi nenapisat vcerajsi "zazitok" s pani z CSOB, ako OK ideme podpisat predlzenie hypo, ale "prozakaznicky pristup", neviem kde tu pracovnicku nasli, dokonca s titulom, odhadom 35-40r... za 30min nas asi 4x urazila a na ironicku poznamku mojho muza ani nereagovala lebo to nepochopila, ako uplna debilka... ale nie ze vulgarne to myslim ale skor ze IQ zaradenie.
len take perly co mi utkveli v pamati, no konecna damy 😀
ten produkt nie je pre vas, to je pre ludi co maju peniaze
toto by sa vam hodilo, vidim ze na ucte mate zostatok nic moc
a vy si myslite ze banke na vas zalezi ci odidete?
smiech...vy ste taki naivni
nemate od nas nic navyse ( mame poistku,3sporiace ucty, inkasa,povolene precerpanie)
to kto vam povedal taku blbost ( ona pred 3dnami)
@andreah25 tak ja mam proste stastie na pracovnikov ci uz poradcov, alebo zamest,banky 🙂
Toto je téma na dlhšie a treba to dôkladne zvážiť a vybrať, predsa je to dosť penazi a na veľa rokov. Treba si sadnúť a vypracovať rôzne ponuky od bánk a vybrať najvýhodnejšiu. Ak by ste mali záujem môžem pomôcť. Stači napisať na e-mail: slavomir.fiser@gmail.com ... samozrejme zadarmo, nie ako všetci na SR pýtajú za všetko.
kolko trva banke dat vyjadrenie ci schvalia hypoteku.totiz ide o to ze chceme kupit domcek a predava to realitka s pani sme spisali iba dotaznik bolo to minulu stredu a dala to do 10 bank.
@eeffka Tak takýto človek nemá v banke skutočne čo robiť. A dotyčná si asi neuvedomuje, že ľudia čo majú peniaze sú pre banku najmenej ziskový a práve malé ryby tvoria rybník. Takže titulovaná pani úradníčka by mala veľmi rýchlo zmeniť profesiu a nerobiť ostatným kolegom hanbu.
@fisinko Ak robíš ponuky zdarma, tak dotyčnej môžeš poradiť s ponukami viacerých bánk prostredníctvom tohto fóra, či? To by si zadarmo poradil viacerým a nemal z toho vôbec nič - ani osobné údaje dotyčnej, z ktorej by možno niečo káplo a už by to nebolo zadarmo? Prepáč, nechcem rýpať, no ak chceš skutočne zadarmo poradiť a nie ako všetci ostatní v SR, tak pokojne raď priamo do témy.
@emilia25 Vypísali ste dotazník? Čiže nepredkladali ste žiadne doklady k žiadosti o hypo a taktiež nevypisovali žiadnu žiadosť priamo nejakej banky? Tzn. hypotéku nemáte v žiadnej banke na schvaľovaní, tzn. dotyčnej pani/pánovi ste dali iba strohé informácie na zistenie možností získania hypoték v bankách za cca približných podmienok - toto ak je to šikovný poradca vie urobiť v priebehu jedného dňa, čiže ak je to už týždeň, tak buď na Vás zabudla, alebo nemá čas, alebo....
Ak vypíšte riadnu žiadosť a predložíte banke všetky ňou požadované podklady, tak priame schvaľovanie hypotéky sa pohybuje od 3 dní až po cca 3 týždne - záleží od banky, záleží od zložitosti hypo (napr. stavba), záleží od kampane banky a množstva realizovaných hypotéka a pod.....
Čiže dotyčnej zavolať, na čo čaká a či niečo zistila, alebo ísť osobne do banky dať si hypo schváliť, alebo si nájsť iného, promptnejšieho poradcu.
@emilia25 Pokiaľ ste predtým nemali podané všetky doklady a mala zistiť iba možnosti bánk na základe toho dotazníka, tak tam sa na žiadne vyjadrenia nečaká. To prebieha tak, že zbehne do banky, pracovník banky urobí informačný prepočet a okamžite má zistené, koľko a za akých podmienok môžete získať. Takže toto ste mali vedieť najneskôr do 1-2 dní maximálne, ak by nemala čas obehnúť si všetko v jeden deň. Určite sa na približné predbežné prepočty nečaká týždeň....
@andreah25 no nema cas sama mi to povedala dnes si mala prist pre danove a nepride lebo jej horia terminy ze druhy chcu uz byvat tak beha okolo nich aby vsetko postihala ale hadam to stihne buduci tyzden este musi dat urobit odhad toho domu ze by to dala tento tyzden tak uvidim.podstatne je ze su moznosti a ze nam to vijde. nam to tak nehori.
@andreah25 tak dnes som uz oficialne podpisovala ziadost o schvalenie hypoteky ze zajtra budeme vediet ci nam ju schvalili.ale nejdeme mi do hlavy teda vsetky papiere ohladom prijmu som jej odovzdala len nemame odhad ze to sa bude robit az ked nam to schvalia.a este jedna taka divna vec ze na obhliadke nam povedala ze nebudeme nic platit ani odhad ani kolky nic a dnes mi povedala ze ho budeme platit a aj jeden kolok 66eur.tak ja neviem.
@emilia25 ta pani čo vám vybavuje tu hypotéku je realitná agentka, cez ktorú kupujete ten dom? Vy ako kupujuci neplatíte realitnej kancelárií províziu, to by ale malo byt uvedené v inzeráte, čo všetko máte v cene toho domu, či aj právny servis realitky a čo všetko zahrňa... niektoré realitky platia sami znalecké posudky.... Ten kolok 66eur je na kataster za návrh na vklad, to bežne kupujúci platí...
@akova dakujem no hadam nam to schvalia povedala ze prijmovo to vychadza takze uvidime zajtra ze to uz budeme vediet.no my sme takto uz o dvesto eur prisli v aprili sme chceli jeden dom ale ze nam hypo schvalili ale napisali ze treba vymenit zabezpeku to bolo v tatra banke a teraz to dava v slovenskej sporitelni tak uvidime co zajtra budeme mudrejsi.
@bublinka127 chod do VUB a povedz im ze chces uver predcasne splatit, ja som tak spravila vo february a hned mi isli znizovat urokovu sadzbu 😀 hned ze kde si ho prenasam a tak... ze mi daju lepsie podmienky, tak vyskusaj, mozno sa prekvapis 😉 ako by to pokracovalo dalej neviem, povedala som im ze to proste chcem splatit a potom uz dali pokoj, takze neviem o kolko by boli urokovu sadzbu znizili .... este dodam ze mne na drzovku zvysili sadzbu na 4,99 z 4,49 🙂 aspon ma rozhybali predcasne to splatit... som im za to nesmierne vdacna 🙂
@libka1 To Vám rovno na pobočke hypotekárneho centra povedali, že na koľko Vám ju znižujú? Mám napísať nejakú oficiálnu žiadosť o prehodnotenie kde spomeniem všetky produkty ktoré u nich mám a doslova sa budem vyhrážať, že ju chcem predčasne splatiť????
@bublinka127
ahoj
my sme nieco podobne riesili v tatre. prislo nam zvysenie na 5,25%. tak sme sli do tatry a povedali ze pojdeme do inej banky. zrazu z toho bolo 3,4%. nakoniec sme vsak sli aj tak do inej, lebo nam dali 2,69%. takze aj ked si spokojna, niekedy sa oplati ist do inej banky. len potom treba nezabudnut dodrzat podmienky "svojej" banky, kde mas povinnosti oznamit napr predcasne splatenie (vacsinou je to mesiac dopredu), lebo ti daju "pokutu" ktora bude vo vyske akoby si to ani neplatila na fixaciu.
takze urcite odporucam minimalne ist do svojej banky a povedat ze pojdes inam a cakat co ti dokazu so sadzbou spravit, ale aj sa spytat inde a podla toho sa rozhodnut ci je to rozdiel ktory stoji za to prejst do inej banky. lebo je s tym samozrejme spojenych vela "behaciek" a tiez nejake nove financne naklady (za novy znalecky, na katastri).
Ahojte baby,
my tiež už dlhšie uvažujeme čo s hypotékou, brali sme si ju pred niečo viac ako 4 rokmi s št.príspevkom pre mladých, máme ju prefinancovanú takmer 100%, čiže hypo + bezúčelový úver...
Chcem sa ale spýtať, či je lepšie riešiť prechod do inej banky teraz alebo počkať do mája, kedy nám končí 5 ročná fixácia? Situácia je taká, že teraz mi končí RD, "nastupujem" do práce na 1,5 mesiaca (budem ale čerpať zostávajúcu dovolenku) a od novembra nastupujem na novú MD..samotný mm príjem určo stačiť nebude, v decembri nám pribudne človiečik a teda určite aj banke na to budú prihliadať, tak neviem, či je lepšie riešiť to teraz s tým, že bude viac poplatkov alebo počkať na výročie fixácie?
Vopred ďakujem 🙂
@bublinka127 nepovedali mi o kolko znizuju lebo som jej hned povedala ze ja ju chcem splatit a chcem zrusit ucet. bola som na klasickej pobocke. v podstste len povedala ze nech si to neprenasam inde, ze mi daju lepsiu urokovu sadzbu. potom to dalej uz nerozvijala ked som povedala ze mam vlastne financie a nikam uver neprenasam
@bublinka127 pozri to zalezi akeho mas bankara, teda ak nejakeho mas, my mame v tb mame tam "svoju" bankarku ktora ked nieco potrebujeme riesit tak nam to vybavuje ... my sme tiez neboli spokojní s urokovou sadzbou co nam ponukli... pekne sme sa ozvali, ze tak mi s tymto teda nesuhlasime ze uz doost rokov riadne splacame hypo aj nejake dalsie produkty mame od ich banky..tak do 5 dni nam banka navrhla ine cislo, ktore sa nam zdalo prijatelne... nakoniec sme sa dohodli...
a na margo toho, ze ludia pri kazdej zmene fixacie a výsky urokovej miery odchadzaju do inej banky ... podla mna je to hlupost, pretoze prvých 10 rokov splacas najviac uroky v splatke a istina sa splaca mensim podielom... a cim dlhsie platis tym menej platis uroky.... logické ... a ked kazde 3 - 5 rokov prenasas hypoteku z banky do banky to v konecnom dosledku predrazis .... z kazdou bankou sa da vyjednavat.... teda pokial si riadne plnis povinnosti...
@andreah25 Ahoj, vidim ze tejto teme velmi dobre rozumies, preto ta chcem poprosit o radu- mam ucet a hypoteku vo VUB, od roku 2011, fix na 5r, urok 4,19. minuly mesiac som chcela zrusit svoj ucet vo VUB, nakolko chceme usetrit s manzelom na poplatkoch za vedenie uctu a bude nam stacit jeden spolocny ucet co ma on v Slsp. Chcela som tam vo VUB nechat iba uverovy ucet pre tu hypoteku, nakolko sa za vedenie takeho uctu neplati. Pracovnicka banky mi povedala, ze sice mozem zrusit ucet, ale potom bude problem s tym ako budem platit hypoteku aby bola vzdy v ten isty den na ucte. Na to som jej povedala ze si zadam z manzelovho uctu trvaly prikaz, to sa jej nepacilo, vysvetlila ze ten datum nie vzdy vyjde na pracovny den, niekedy to vyjde na sobotu,nedelu alebo sviatok a potom je problem s meskanim. Druha vec co mi hovorila, ze preto sme dostali taky vyhodny urok, lebo mi tam chodila vyplata cca 68Oe pravidelne mesacne a teraz uz nechodi- uz aj rodicovsky som dala poslat na manzelov ucet a ze mi mozu oni kvoli tomu zmenit urokovu sadzbu. Zda sa mi to ako manipulacia a spekulacia z ich strany..... co si o tom prosim ta myslis? Chcem si to ist aj do inej pobocky VUB preverit, len nestiham ist do ineho mesta ked som doma stale sama s malym.
@linda20111 Základom je pozrieť si úverovú zmluvu - pokiaľ je v nej uvedené, že na úrok je uplatňovaná zľava z dôvodu zasielania príjmu a z dôvodu vedenia účtu vo VUB (spolu to môže byť až 0,4%) - tak áno, v tom prípade ak sa zruší účet a tiež, že bol presunutý rodičovský na manželov účet, tak áno, banka má právo pristúpiť k zvýšeniu úroku o zľavu uvedenú v zmluve aj mimo doby fixácie - ak nič takéto v zmluve nemáte, tak potom sa Ťa to netýka a môžeš účet zrušiť.
Čo sa týka splácania hypotéky, tak pokiaľ má manžel účet vo VUB, stačí požiadať o zmenu účtu na zriadenie inkasa na splátky - tzn. iba sa presunie inkaso na iný účet a nijako to nebude ovplyvňovať dátum splátky a jej meškanie či nemeškanie - VUBka si vždy zinkasuje splátku tak ako doteraz a v termíne (treba iba dostatok peňazí na účte). Ak má manžel účet v inej banke, tak si môžeš zriadiť trvalý príkaz, tam ale pozor na dátum splátky hypotéky - napr. ak máš splátku naplánovanú na 15. deň v mesiaci, tak si daj trvalý príkaz radšej aj na 10.-11.- max.12. deň v mesiaci najneskôr aby Ti peniaze z inej banky išli preč a keby aj padol deň odchodu splátky na víkend, tak sa to v pohode stíha, takže je to v poriadku a nebude žiaden problém so splátkami. Jediné čo si bude treba sledovať je, že pri zmene fixácie sa môže zmeniť úrok a teda sa môže zmeniť výška splátky a bude treba upravovať trvalý príkaz - na to sa nesmie zabudnúť. Teraz som si všimla, že si písala, že má účet v SLSP - takže sa Ťa týka ten popis s tým TP 😀 .
Moja rada však je, že účet je lepšie mať vždy v banke, kde je hypo a VUB ponúka k účtom oveľa lepšie možnosti ako SLSP a za nižší poplatok za vedenie účtu môžeš mať viac služieb, takže ja by som na Tvojom mieste volila skôr presun všetkého na účet do VUB a nie opačne.
Len tak na okraj, skús pouvažovať o výhodách ponechať si účet vo VUB:
- hypo si môžeš sledovať aj cez IB (splátky, zostatok, úroky a pod.)
- embosovaná karta pre Teba i manžela
- zdarma sporiaci účet s úrokom 1% p.a. (nie je to žiadne terno, ale peniaze sú kedykoľvek k dispozícii)
- poistenie platieb (pri dlhodobej PN Ti poisťovňa pošle na účet 166 eur)
- zdravotno asistenčné služby
- asistenčné služby pre domácnosť (info o nich si vieš pozrieť presne na stránke banky)
- všetky pohyby na účte zdarma
- všetky sms o pohyboch na účte zdarma
- samozrejme IB zdarma
- príp. vedenie kreditnej karty zdarma
- a iné výhodné služby, záleží len od výberu
A taktiež, ja osobne som zástancom samostatných účtov, pretože to, že chodí Tvoj rodičovský na manželov účet a že šetríte na poplatkoch je super, ale čo ak sa s manželom niečo stane a banka účet jednoducho zablokuje a Ty sa k peniazom nedostaneš do vyriešenia dedičského konania. Na toto veľa ľudí zabúda a potom sú zbytočné problémy. A ušetriť za vedenie účtu - cca 5 eur mesačne minieš ani nevieš kde a komplikovať si kvôli nim život odchodom z banky, kde máš hypotéku.... Je to na zvážení a Tvojom rozhodnutí, ale samozrejme nie je problém to s tým účtom vyriešiť, takže ak trváš na svojom, tak treba na tom trvať i na pobočke.
Andrea
@andreah25 Manzelov ucet chceme nechat, pretoze SLSP ma vyhodu v tom, ze ked platime kartou tak cast penazi vracaju naspat, kedze teraz prerabame dom nakupujeme vela stavebneho materialu a niekedy nam vratia mesacne aj 1Oeur. Co sa tyka tych vyhod vo VUB - to som mala aktivovane -( okrem sms to mi povedali ze je spoplatnene), vtedy som platila za vedenie uctu 5e. dala som to hlavne kvoli tym PNkam. no nevyuzila som to a teraz ked som na rodicovskej tak to tiez nevyuzivam,preto som to zrusila. Ale dakujem ti velmi pekne za odpoved, je mi to uz teraz jasnejsie.
@andreah25 mozem vas poprosit o vas nazor? som velmi nahnevana takze sak sme si uz pisali ohladne tej hypoteky.tak vo stvrtok som podpisovala oficialnu ziadost do banky na schvalenie realitackami povedala ze v piatok by sme mali vediet.v piatok mi povedala ze to v banke nestihli ze az v pondelok dobre teda.v sobotu som jej volala ohladne elektriky lebo je vypnuta chcela som vediet ze ako dlho ani to poriadne nevedela ze mi to zisti a ze jej prisiel z banky mail ze este treba s danoveho papier ze mame v poriadku dane no ako dobrra realitacka by to mala asi vediet ze ked si berie hypo zivnostnik tak to tam musi byt.v sobotu mi povedala ze mi zavola a nic ani nedela ani dnes.dnes som musela ja sama vypytat papier z nasej pobocky ked ze ona hypo vybavuje v inom meste aby mi dali a ja aby som ho potvrdila na danovom papier mam a realitacka uplne komunikacia 0 bodov som z takeho to pristupu upne znechutena ze jej mam normalne chut vynadat a to ani nehovorim ze stale vidim na bazosi ten dom na predaj a najhorsie ze novy inzerat bol pridany v piatok kedy sme uz cakali na schvalenie.no mam strasne nervy.ach co si o tom celom myslite?

@bublinka127 este ma dodatocne napadlo ze mne VUBka tiez dala pred 4r super mega percento ako pre mna 4,4, isla som inde dostala som 3,8, este som bola taka naivna ze som tam isla ze reku prehodnotia... trt makovy, a to som tam mala sporenie, bezny ucet a aj terminak, tak sme sa porucali