icon

Nezdaniteľná časť na daňovníka a jej vplyv na bonus

pekalu61
Dnes o 12:33

Musím si v daňovom priznaní uplatniť nezdaniteľnú časť na daňovníka ???
Mám nízky príjem a po uplatnení NČ mi vyjde základ dane nulový a nemám potom nárok na bonus na dieťa.
Ďakujem Ľubo.

anonym_77b3ff
Dnes o 12:42

áno, musíš

katarinaba
Dnes o 12:56

Preco si nedas danove urobit niekomu, kto tomu rozumie?

zaklad dane pre danovy bonus je:
- zamestnanec: hruba mzda minus odvody
- SZCO: prijem minus vydaj minus odvody (pokial nie su zahrnute vo vydajoch)

Takze, kudne si nezdanitelnu cast uplatni. Narok na danovy bonus sa pocita zo zakladu dane este pred upravou o nezdanitelnu cast.

Urobi si radost, dopraj si to, co ti patri a daj si urobit danove priznanie uctovnicke. Neokradaj sa o to, na co mas narok. Alebo v horsom, nevystavuj sa nespravne vypocitanej dane.

anonym_13b8b1
Dnes o 12:56

To je blbost na entú. Za vlaňajší rok má.hruby príjem z dohody 2k za celý rok a nárok na bonus mám. Vlani som robila len pár mesiacov a bonus som dostala .
Kam chodíte na takéto múdrosti
@pekalu61

katica06
Dnes o 12:57
@katarinaba

Takze, kudne si nezdanitelnu cast uplatni. Narok na danovy bonus sa pocita zo zakladu dane este pred upravou o nezdanitelnu cast.

Urobi si radost, dopraj si to, co ti patri a daj si urobit danove priznanie uctovnicke. Neokradaj sa o to, na co mas narok. Alebo v horsom, nevystavuj sa nespravne vypocitanej dane.

@katarinaba .ľuďom je azda ľúto dať pár šupov za DP,keď sa do toho nevyznajú

katarinaba
Dnes o 13:04
@katica06

@katarinaba .ľuďom je azda ľúto dať pár šupov za DP,keď sa do toho nevyznajú

@katica06 ja uz nemam na toto slov. Ale to mame za to: ved na FS je elektronicky formular, tam ti to vypocita samo 🙈
Prd makovy, ked ludia nevedia ani vlastnu vyplatnu pasku precitat, ako maju vediet, na co, kedy a za akych podmienok si volaco mozu alebo musia uplatnit, zapocitat, pripocitat.
Dalsia vec je, ze maju moznost poziadat zamestnavatela o RZD - preco to neurobia?
Maju im vyplatit bonus povedzme 800 EUR, nepoziadaju o RZD a este su lakomi dat 20 EUR za danove priznanie. Ale, ze sa nakoniec okradne o 800 EUR, ved nevadi, ale zvladla to sama 🙊
A za dalsie - este pockaj - pride otazka, preco jej vo formulari nedopocitava bonus. Ze zadala meno a priezvisko aj rodne cislo dietata a aj obdobie dala za cely rok, ale danovy bonus jej nepocita. Ved jasne - formular sam vypocita.

martinkatinka
Dnes o 13:11
@katarinaba

@katarinaba najlepsie dat uctovnicke a mat to na poriadku. Ona aj vie ake vsetky doklady treba.

katarinaba
Dnes o 13:12
@martinkatinka

@katarinaba najlepsie dat uctovnicke a mat to na poriadku. Ona aj vie ake vsetky doklady treba.

@martinkatinka to asi nepatrilo mne

katica06
Dnes o 13:18
@katarinaba

@katica06 ja uz nemam na toto slov. Ale to mame za to: ved na FS je elektronicky formular, tam ti to vypocita samo 🙈
Prd makovy, ked ludia nevedia ani vlastnu vyplatnu pasku precitat, ako maju vediet, na co, kedy a za akych podmienok si volaco mozu alebo musia uplatnit, zapocitat, pripocitat.
Dalsia vec je, ze maju moznost poziadat zamestnavatela o RZD - preco to neurobia?
Maju im vyplatit bonus povedzme 800 EUR, nepoziadaju o RZD a este su lakomi dat 20 EUR za danove priznanie. Ale, ze sa nakoniec okradne o 800 EUR, ved nevadi, ale zvladla to sama 🙊
A za dalsie - este pockaj - pride otazka, preco jej vo formulari nedopocitava bonus. Ze zadala meno a priezvisko aj rodne cislo dietata a aj obdobie dala za cely rok, ale danovy bonus jej nepocita. Ved jasne - formular sam vypocita.

@katarinaba no veď to, pletú si pojmy s dojmami. Od kedy sa mohol uplatniť bonus na hypo, myslia si je to platí na barsaký úver, teraz im pletie hlavu 2%dane rodičom, nové podmienky bonusu atd

martinkatinka
Dnes o 13:19
@katarinaba

@martinkatinka to asi nepatrilo mne

@katarinaba ale ano, lebo mas pravdu, ze ozaj je to lepsie dat uctovnicke, co tomu rozumie.

katarinaba
Dnes o 13:36
@katica06

@katarinaba no veď to, pletú si pojmy s dojmami. Od kedy sa mohol uplatniť bonus na hypo, myslia si je to platí na barsaký úver, teraz im pletie hlavu 2%dane rodičom, nové podmienky bonusu atd

@katica06 pikosky z tohto roka:
1) PN pripocitala k prijmu (a este sa hadala, ze ona vie co ma spocitat)
2) ona vie ako to urobit, ona sa vzdelava a este na danovom priznani pracuje aj s AI (tiez nejaku haluz robila, uz si nepamatam presne)

A potom tie bezne, co sa opakuju kazdy rok. Stale sa nam uctovnikom vyhrazaju, ze budeme prvi, ktorych nahradi AI. Ja uz treti tyzden kladiem tu istu otazku do AI - a uz tri tyzdne mi napise stale dookola zlu odpoved. Zakazdym jej vysvetlim, dam odkaz na zakon a este aj odkaz na priklad priamo z FS - vzdy napise, ze sa ospravedlnuje a uz bude vediet, co je spravne. Ale este stale vypisuje k...k...iny (s prepacenim). Schvalne som zvedava, kolko bude trvat, kym si to v tych svojich kanaloch opravi.
A toto nas ma nahradit? Jasne, formulare - dokaze spocitat cisla, dokaze upozornit ak je vyplnene nieco navyse, alebo nie je vyplnene vobed. Ale ved dolezite su tie udaje, ktore AI nikdy nebude vediet zhodnotit, ci su alebo nie su spravne. Co danovnik, to ina situacia, ine moznosti, ine povinnosti - to sa da, ak bude vsetko totalne zdigitalizovane, az potom toto moze fungovat. Ale na Slovensku - tazko, ani za 100 rokov.

katica06
Dnes o 13:57

@katarinaba U mňa bola pani, ktorej manžel pracuje v zahraničí a nedala si vysvetliť, že nedostanú naspäť nič lebo to mám vypísať ako vlani..lebo doteraz vždy dostali naspäť. Isto to robím zle.(Ja ,že nech sa páči môžu isť inde.) No keď doteraz pracoval pre SK firmu a teraz pre CZ. Aj keď názov je skoro rovnaký.

Potom živnostník ktorý si uplatnil bonus na dve deti a nčzd na manželku, daň neplati ale silou mocou chce darovať 2%.

Baba ktorá urputne tvrdila že ani len netušila, že si môže uplatniť bonus na syna a počula o tom iba teraz. Že si chce spätne uplatniť. Asi nemusím napísať, narobila som sa ako kôň, za posledné 3r mala v DP bonus na syna.

Ešte tí ktorí si nenechali vysvetliť že preplatok 2,50 mu finančná správa nevráti, veď jemu to právom patrí.

katarinaba
Dnes o 14:13
@katica06

@katarinaba U mňa bola pani, ktorej manžel pracuje v zahraničí a nedala si vysvetliť, že nedostanú naspäť nič lebo to mám vypísať ako vlani..lebo doteraz vždy dostali naspäť. Isto to robím zle.(Ja ,že nech sa páči môžu isť inde.) No keď doteraz pracoval pre SK firmu a teraz pre CZ. Aj keď názov je skoro rovnaký.

Potom živnostník ktorý si uplatnil bonus na dve deti a nčzd na manželku, daň neplati ale silou mocou chce darovať 2%.

Baba ktorá urputne tvrdila že ani len netušila, že si môže uplatniť bonus na syna a počula o tom iba teraz. Že si chce spätne uplatniť. Asi nemusím napísať, narobila som sa ako kôň, za posledné 3r mala v DP bonus na syna.

Ešte tí ktorí si nenechali vysvetliť že preplatok 2,50 mu finančná správa nevráti, veď jemu to právom patrí.

@katica06 je neviem ci sa smiat alebo plakat