Nezdaniteľná časť na manželku
Dobrý deň, chcem sa opýtať.. keď budeme mať svadbu v januári 2026...
Som na rodičovskej dovolenke..
Koľko si bude môcť muž vyžiadať na mňa v roku 2027? Dakujem
@emkamiska tolko, kolko sama zo svojej nezdanitelnej casti neminies.
@moonlight1210 aha aj tak to trošku nechápem ale nevadí. Ďakujem
@emkamiska vyska NCZD na manzelku je pre rok 2026 vo vyske 5 455,30 eur. Kedze budete manzelia k prvemu dnu v mesiaci az od februara, tak bude mat narok uplatnit si 11/12 tejto ciastky. No este sa bude cakat na vysku jeho prijmu, jeho zaklad dane a podobne. Taktiez bude podstatny aj tvoj zdanitelny prijem, ci bude, ak ano v akej vyske. Do tohoto prijmu sa pocita tehotenske, materske, PN, OCR, podpora, nahodne prijmy. Takze cisto teoreticky si bude moct znizit jeho zaklad dane o sumu cca 5000 EUR max. K presnemu vypoctu su potrebne absolutne presne cisla a informacie, ktore dnes nevie nikto.
@moonlight1210 absolutne nepresna a zavadzajuca odpoved
@terra658 zakon je uz schvaleny, platny pre rok 2026
@emkamiska vyska NCZD na manzelku je pre rok 2026 vo vyske 5 455,30 eur. Kedze budete manzelia k prvemu dnu v mesiaci az od februara, tak bude mat narok uplatnit si 11/12 tejto ciastky. No este sa bude cakat na vysku jeho prijmu, jeho zaklad dane a podobne. Taktiez bude podstatny aj tvoj zdanitelny prijem, ci bude, ak ano v akej vyske. Do tohoto prijmu sa pocita tehotenske, materske, PN, OCR, podpora, nahodne prijmy. Takze cisto teoreticky si bude moct znizit jeho zaklad dane o sumu cca 5000 EUR max. K presnemu vypoctu su potrebne absolutne presne cisla a informacie, ktore dnes nevie nikto.
@moonlight1210 absolutne nepresna a zavadzajuca odpoved
@terra658 zakon je uz schvaleny, platny pre rok 2026
@anonym_e256a3 moja odpoved je presna.
Z jej otazky nevyplyvaju ziadne detaily o tom, ci si zarobi, nezarobi, ci sa jej naskytne brigada, ci bude sediet cely rok iba doma, … cokolvek.
K tomu kolko zarobi jej chlap, co on prekroci/neprekroci,…
Takze ja sem mozem napisat sto kombinacii, variacii a permutacii roznych situacii, co mozu u nich teoreticky nastat (a i tak nepokryjem vsetko).
A i tak moze dojst s tym, ze napise, ze ale ona to “mala inak” a “vobec to nebolo tak, ako si napisala”.
Takze faktom je, ze ona ma narok na nejaku nezdanitelnu cast a jej muz tiez (co ocividne ona vie). Tiez vie, ze ak si ju neuplatni, moze si muz “pytat na nu” . Tolko info este ma.
Vyplyva to podkladu k otazke.
A ja jej hovorim, ze muz si bude moct uplatnit ten zvysok, ktory ona nevycerpa.
A tu sa mozeme zacat hrat s tym, ci bude/nebude mat zdanitelny prijem. Ak bude mat, kolko to bude. Ci bude musiet podat sama danove (a teda si uplatni svoju nczd na seba).
…
Atd.
Atp.
Do toho zmeny, ktore sa robia. Kludne moze vlada “usetrit” statnu pokladnu tym, ze uplatnenie nczd za partnera zrusia, kazdy bude moct len tu svoju a neuplatnena “prepadne” statu.
Všestecku gulu nemame.
Takze mozes spekulovat a ponuknut jej kombinacie, kolke ti len napadnu.
Fakt je len ten, ze si jej chlap uplatni ten zvysok, co ona neminie.
Bodka.
(Ak to dovtedy nezrusia.)
Takze moja info je absolutne presna na zaklade dat, ktore dodala.
@anonym_e256a3 moja odpoved je presna.
Z jej otazky nevyplyvaju ziadne detaily o tom, ci si zarobi, nezarobi, ci sa jej naskytne brigada, ci bude sediet cely rok iba doma, … cokolvek.
K tomu kolko zarobi jej chlap, co on prekroci/neprekroci,…
Takze ja sem mozem napisat sto kombinacii, variacii a permutacii roznych situacii, co mozu u nich teoreticky nastat (a i tak nepokryjem vsetko).
A i tak moze dojst s tym, ze napise, ze ale ona to “mala inak” a “vobec to nebolo tak, ako si napisala”.
Takze faktom je, ze ona ma narok na nejaku nezdanitelnu cast a jej muz tiez (co ocividne ona vie). Tiez vie, ze ak si ju neuplatni, moze si muz “pytat na nu” . Tolko info este ma.
Vyplyva to podkladu k otazke.
A ja jej hovorim, ze muz si bude moct uplatnit ten zvysok, ktory ona nevycerpa.
A tu sa mozeme zacat hrat s tym, ci bude/nebude mat zdanitelny prijem. Ak bude mat, kolko to bude. Ci bude musiet podat sama danove (a teda si uplatni svoju nczd na seba).
…
Atd.
Atp.
Do toho zmeny, ktore sa robia. Kludne moze vlada “usetrit” statnu pokladnu tym, ze uplatnenie nczd za partnera zrusia, kazdy bude moct len tu svoju a neuplatnena “prepadne” statu.
Všestecku gulu nemame.
Takze mozes spekulovat a ponuknut jej kombinacie, kolke ti len napadnu.
Fakt je len ten, ze si jej chlap uplatni ten zvysok, co ona neminie.
Bodka.
(Ak to dovtedy nezrusia.)
Takze moja info je absolutne presna na zaklade dat, ktore dodala.
@moonlight1210 este raz - je nepresna. Iste informacie mame a dost podstatne - to, ze svadba bude az v januari, cize k 1.1. nesplna podmienky a za ten mesiac nema narok jej muz na 1/12 naroku. A tym padom je uplne nepodstatne, ze ona zo svojej NCZD neuplatni ani cent. Tvoje tvrdenie by bolo akceptovane, ak by sme fakt o svadbe nemali, vtedy by sme mohli takto argumentovat. A faktom ostava aj to, ze NCZD na danovnika a na manzelku nie su dve rovnake sumy. A to, ze zakon je v platnosti, tiez nieco znamena. Mozu to zrusit, ale od 1.1.2027.

@emkamiska tolko, kolko sama zo svojej nezdanitelnej casti neminies.