icon

Nezdaniteľná časť na manželku

mona306
4. feb 2026

Dobrý deň ,chcem sa spýtať minulý rok od Januára do Septembra som poberala rodičovský príspevok.Od Októbra som zamestnaná na 3 hodiny denne .Chcem sa spýtať či si manžel môže žiadať v jeho daňovom priznaní nezdaniteľnú časť na manželku.Ak áno potrebuje doložiť aj od môjho zamestnávateľa môj príjem a z Úradu práce aj nejaký výpis že som teda poberala rodičovský príspevok? Ďakujem za odpovede

katarinaba
4. feb 2026

Moze si uplatnit alikvotnu cast za 1-9/2025. Od toho odpocita tvoj prijem (hruba mzda minus odvody), ten nedokladuje, vypocita si ho sam a sam ho uvedie do ziadosti. Rodicovsky prispevok sa do tvojho prijmu v tomto pripade nepocita. Ak bolo dietatko do 3 rokov, tak staci predlozit jeho rodny list, ale to uz predpokladam maju kvoli bonusu. Pripadne sobasny list, ak ste ho este nedavali. To je vsetko.

petamich
4. feb 2026

Ak vlastny prijem manzelky bol za rok 2025 nizsi ako cca. 5160€ tak si moze manzel uplatnit, kedze si pracovala tak rozdiel a ano standardne treba dolozit potvrdenie o prijme a potvrdenie o poberani RP hoc ten sa nezapocitava do vlastneho prijmu. Niektora mzdarka to chce inej staci, ze jej manzel poskytne konkretne udaje, kedze za informacie uvedene v DP/rocnom zuctovani je zodpovedny danovnik.