icon

Nezdaniteľná časť základu dane v daňovom priznaní B

hexina
25. mar 2025

Dobry vecer, rada by som vas poprosila o pomoc. Mam potvrdenie od zamestnavatela a vyplnam elektronicke priznanie typu B kvoli prijmom z prenajmu. Vie mi prosim niekto poradit, ci sa riadok 10. Z potrvdenia "suma nezdanitelnej casti ZD na danovnika podla §11 ods 2 pismena a) zakona" niekde zadava do danoveho priznania? Lebo v oddieli IX v elektronickom danovom priznani nczd na danovnika mi vyratalo samo cez dvojklik a je to ina suma ako v povrdeni. Dakujem pekne!

zic
25. mar 2025

Ja tam mam na potvrdeni od zamestnavatela nulu... nie je to nahodou "ta vec" ktoru sa mozes rozhodnut neuplatnovat pocas roka (u mna nula) alebo ti to zamestnavatel uplatnuje a raz za rok to zuctujes (mozno u teba nejaka suma...)? Ale teda podla mna sa to niekde uvadza ak si uz nieco zaplatila. Idealne skus vyhladat presne to znenie vo formulari danoveho priznania (paragraf a tak)... malo by ti to najst riadok kam to dat.

hexina
autor
25. mar 2025

@zic asi mas pravdu, ze to je" ta vec "lebo po troch mesiacoch som zmenila z uplatbujem na neuplatnujem a mam tam sumu cca 1400 co je cca 3x 4xx.- co predstavuje mesacbu nczd.. Ale to tusim by uz malo byt vykompenzovane v zaklade dane co je v riadku 01 v potvrdeni od zamestnavatela - aspon tak tomu rozumiem

zic
25. mar 2025

@hexina no, kedze ja tam mam vzdy nuku, tak s tym nemam skusenost :(... ale fakt skus skopirovat poois riadku a vyhladat ten text v danovom... alebo cast s paragrafom... malo by ti to najst ten riadok, kam to dat...

smiling89
25. mar 2025

@hexina ahoj, tiez to akurat vyplnam, nevies prosim kam sa zadava prispevok na rekreaciu?

hexina
autor
25. mar 2025

@smiling89 prispevok na rekreaciu nemam, ale nejaku kolonku som tam videla niekde.. Skus cez ctrl F vyhladat

zic
25. mar 2025

@smiling89 a ten prispevok vobec v Bcku niekam davas ked to nepodlieha dani? Ja viem, ze to zamestnavatel uvadza v tom potvrdeni (asi musi vydokladovat, ze to zaplatil)... ale ty ako zamestnanec - kedze sa to nedani - neviem, ci sa to tam vobec ma kde uvadzat...

smiling89
26. mar 2025

@zic neviem, prvykrat robim DP a prave to, ze je to uvedene v potvrdeni o prijme ma zneistilo.

zic
26. mar 2025

@smiling89 aby som pravdu povedal, ja to nedavam... Ak si dobre pamatam, tak som to za prve nenasiel (vacsinou vies najst podla znenia toho riadku od zamestnavatela aj v danovom priznani zodpovedajuci riadok...
A za druhe kedze to nema vplyv na dan (nepodlieha to dani), tak by som si tipol, ze to tam ani nepatri.
Myslim si (mozno tu nejaka baba co robi uctovnicku povie spravne / lepsie), ze zamestnavatel to ma ako vydavok a ma to "k tvojmu menu", takze to tam musi dat... Uvidime co nam tu napisu...

smiling89
26. mar 2025

@zic dakujem, ja dnes planujem ist aj na danovy urad a skusim sa tam spytat.