icon

NN investičné poistenie

tomili
7. máj 2025

Ahojte, rada by som sa opýtala, mám uzatvorené investične poistenie v NN poisťovní od 1.4.2009, mesačne platím 82,35 z toho ide do sporenia 26,71. Keď som si zrátala, že som tam vložila cca 10.300eur a odkúpna hodnota je 6137, tak mi je z toho zle. Doposiaľ som nemala žiadnu poist.udalost. V tom case to bol vraj dobrý produkt, ale teraz sama poisťovačka povedala, že už neuzatvara takéto poistky. Že už sú iné lepšie produkty. A teraz ço mám robiť? Celé to zrušiť, zas uzatvoriť novú rizikovú poistku a zvlášť investovať? Zase niekomu platiť poplatky za uzatvorenie nových zmluv????? Viete mi prosím poradiť, čo by ste urobili? Vsak keby som si tie peniaze ukladala do vačku, tak tam tých 10300aj budem mať, takto som v poriadnom mínuse. A to mám toto inv.poistenie do roku 2044.

lenkasarka
7. máj 2025

@tomili ja som to tiez tak mala. Zrušila som aj keď teda odkupna hodnota ma tiež šokovala.

martinka17
7. máj 2025

Žiadna "investičná poistka" ešte nikdy nebola výhodná pre poisteného, oplatí sa mať poistenie úrazu a nehnuteľnosti, ale poistenie nie je investicny produkt. Zruš a nove nezakladaj.

zalka
7. máj 2025

@tomili no neviem asi ja zle rátam...
Píšeš, že do sporenia ide 26.71e TJ ročne 320.52e a platíš cca 16 rokov... Čiže za celé obdobie ti šlo do sporenia 5128, 32e...a odkup máš o 1000e viac ako si vložila...

Myslíš, že ak zrušis a zalozis nové poistenie tak budeš v zisku?
Véd ta poistná časť ta kryje, si staršia, teraz poistka bude i vyššia skrz vek myslím ta novozalozena.
Teda osobne by som si poistku nechala.

tomili
autor
7. máj 2025
@zalka

Píšeš, že do sporenia ide 26.71e TJ ročne 320.52e a platíš cca 16 rokov... Čiže za celé obdobie ti šlo do sporenia 5128, 32e...a odkup máš o 1000e viac ako si vložila...

Véd ta poistná časť ta kryje, si staršia, teraz poistka bude i vyššia skrz vek myslím ta novozalozena.

@zalka áno máš pravdu, ale keď som si pozrela informácie cez net k zmluve, tak tam píše, že odk.hodnota je 6140€, ale maximálne možný výber je 5432€. Nerozumiem tomu. Vyplatia mi len 5432€, alebo výber bude v dvoch častiach?

lenkasarka
7. máj 2025
@zalka

@zalka zjavne sa prepočítala. Ja som mala tiež odkupnu hodnotu o dosť nižšiu

tomili
autor
7. máj 2025

A dokonca v zmluve mám napísané, že garantovaná poist. suma pre prípad úmrtia je 6639€ čo sa týka investičnej časti. Čo v prípade, keď investičná časť o pár rokov prekročí túto garant.hodnotu??? Peniaze si nechá poisťovňa??

atya73
7. máj 2025
@tomili

@zalka áno máš pravdu, ale keď som si pozrela informácie cez net k zmluve, tak tam píše, že odk.hodnota je 6140€, ale maximálne možný výber je 5432€. Nerozumiem tomu. Vyplatia mi len 5432€, alebo výber bude v dvoch častiach?

@tomili tiež mám NN investičné...odkup je keď predčasne vypovieš zmluvu a výber je ako klasický výber z banky, poistenie pokračuje ďalej, len nasporená suma sa zníži...ja som to už raz využila a urobila som výber... Áno, teraz by som už neuzatvárala takýto typ poistenia, ak tak len rizikové a šetriť v inom produkte (na druhú stranu...mám tam pripoisteneho syna ktorý mal vážny úraz a naozaj promptne riešili a platili všetko v plnej výške.)

zalka
7. máj 2025
@tomili

A dokonca v zmluve mám napísané, že garantovaná poist. suma pre prípad úmrtia je 6639€ čo sa týka investičnej časti. Čo v prípade, keď investičná časť o pár rokov prekročí túto garant.hodnotu??? Peniaze si nechá poisťovňa??

@tomili ak by si umrela teraz tak poisťovňa vyplatí garantovanú sumu... Ak zomrieš o 30 rokov poisťovňa vyplatí co si investovala.

A ten výber značí, že počas trvania zmluvy. Môžeš požiadať o čiastočnú výplatu a poistka ti beží ďalej.

Nemôžeš zrátať tvoje poistenie s investiciou. Ved ak máš poistene auto a nič sa nestane tak nechceš po poisťovní späť peniaze co si zaplatila za poistenie. A to isté je pri tebe, platíš si poistku ak sa nič nestane tak z toho ti poisťovňa nič nedá. A vyplatí len tu investičnú časť.

tomili
autor
7. máj 2025

Teraz moja otázka, zotrvať v tomto produkte, alebo ho ukončiť? A uzatvoriť zvlášť poistku a zvlášť sporenie?

zalka
7. máj 2025
@tomili

Teraz moja otázka, zotrvať v tomto produkte, alebo ho ukončiť? A uzatvoriť zvlášť poistku a zvlášť sporenie?

@tomili zisti si cenu poistky... Ci kvôli veku nebude o dosť vyššia. Ja by som nechala

ahhola
7. máj 2025

Mali sme NN a pri kupe bytu vybrali v pomere, ako pises. Tretina penazi v cudu. Este nam poistovacka tvrdila, ze "teraz nam to najleosie zaraba"... Teda asi jej. Kazdy rok volala na kaficko, chvastala sa ucastou na F1.

Jednemu ujkovi z rodiny nar. 1934 zomrel otec, ked bol maly, ani ho nepamatal. Ale ten bol poisteny a poistovna im platila do konca jeho studia - "nepoisteni by sme zomreli od hladu", casto to s vdakou spominal dnes nepoznam nikoho vdacneho poistenca. Tiez sme sa zasmiali, ked svagrina vymohla 17 € za pobyt v nemocnici.... A to se vyplati😅

luciq1
7. máj 2025
@tomili

@tomili porad sa s poistovačkou,,ale ja keď som zakladala úrazové poistenie a pýtala som sa aj na také zo sporením povedala mi ze to není výhodné,,že buď poistka a zvlášť sporenie...a teraz si treba aj rozmyslieť ktoré sporenie, lebo aj teraz pri tých fondoch je človek v mínuse...ale dobrá poistovacka ti musí vedieť poradiť

kubinkovamaminka
8. máj 2025
@tomili

@tomili ahoj, napíš mi súkromnú správu. Ďakujem

martinka17
8. máj 2025
@luciq1

@tomili porad sa s poistovačkou,,ale ja keď som zakladala úrazové poistenie a pýtala som sa aj na také zo sporením povedala mi ze to není výhodné,,že buď poistka a zvlášť sporenie...a teraz si treba aj rozmyslieť ktoré sporenie, lebo aj teraz pri tých fondoch je človek v mínuse...ale dobrá poistovacka ti musí vedieť poradiť

@tomili áno, ukončí to a uzatvor si zvlášť úrazové poistku bez sporenia a samotnej investuje peniaze mimo poistenia. Ak nevies ako investovať - skús kontaktovať takého finančného poradcu, ktorý nerobí na základe provízií z uzatvorenej zmluvy, pretože oni radia to čo im prinesie úžitok, vyššiu províziu.

@luciq1 fondy kolíšu, ale ak si vyberieš fond s nižším rizikom a teda nižším ziskom, tak je šanca že ostane v pluse dlhodobo. Len si treba preštudovať dlhodobý pohyb hodnoty fondu a z čoho je zložený a rozhodnúť sa aké riziko je pre teba prijateľné.

cyntia26
8. máj 2025

Ahoj , je veľmi dôležité mať rozdelené investovanie od poistenia . Naozaj takýto produkt nieje vhodný . Finančné inštitúcie treba využívať správne na to , na čo slúžia . Ak chcem byť poistená - využívam poisťovňu - porovnaním krytia všetkých poisťovni podľa mojich potrieb si vyberiem to najlepšie , v čase prispôsobujem a menín podľa potreby . Ak chcem investovať - využívam na to finančnú inšitúciu ktorá slúži na investovanie - správcovskú spoločnosť s minimálnymi nákladmi aby som zarobila čo najviac . Investovaním cez poistenie zarába tak akurát poisťovňa na mojich peniazoch . ( v PZP si tiež nikto nesporí )
Som finančnou sprostredkovateľkou 11rokov , učím ľudí ako fungujú finančné inštitúcie a finančné produkty aby rozumeli tomu kde každý mesiac dávajú svoje ťažko zarobené peniaze . A to najdôležitejšie aby tým bohatli každý rok a nie prichádzali o peniaze . Ak chceš robím ah online stretká. Mám klientov po celom SK. Rada pomôžem 🙂

matusformanek
8. máj 2025

@tomili investovať zvlášť, určite. A pozor na poplatky. Googlite si indexove etf, msci world, prídete na to sám

kubinkovamaminka
9. máj 2025

@tomili ahoj, skúsim ešte raz, ozvi sa mi do SS.

maya2023
28. máj 2025

Ja mám v nn životné poistenie a v Allianz som mala životné pre dcéru aj so sporením. Po prepočítaní som to zrušila. Dala som si malú k sebe do nn na životné poistenie a investovanie, sporenie som si dala inam. Veľmi.pekne mi to.ukazala a spočítala jedna slečna. Môžem dať kontakt.

megyjoel
Odpoveď bola odstránená