Nové ceny plynu na rok 2025: Ako sa pripraviť?
SPP uz zverejnil novy cennik plynu na rok 2025 po vyjadreni URSO. Ked som si to prepocitaval tak je to momentalne celkom palka, ale ceny by sa vraj este mali upravovat kedze stat ma poskytnut domacnostiam pomocnu ruku a konecny narast cie by sa vraj mal hybat v rozmedzi 15-35%.
Ako Vam to momentalne vychadza? Kurite primarne plynom alebo skor drevom. Zvazujem, ze dodatocny tepelny zdroj na drevo bude zrejme dobre riesenie kedze tie ceny plynu budu zrejme len narastat.
Budu nove ceny plynu a vody mat velky vplyv na Vase rozpocty alebo pocitate, ze to utiahnete bez vacsich problemov?
@veklipo nemusis mi nic dokazovat, ale pozri sa kolko stoji iba samotne tepelne cerpadlo a to znamena, ze tvoja hodnota je uplna hlupost.
mne je uplne jedno kolko zaplatili a keby to bolo aj zadarmo, tak sa tomu tesim.
@tetapetra nik u nas neuteka skoro rano do kotolne,😅 Teraz zaciname kurit o cca 14 ( skôr netreba nie je zima v dome. Ak je mraz, svokrovci su doma na dôchodku, su mobilní, v klude vstanu zakuria ako im vyhovuje, kedzey sme v praci. Kde by sa ponahlali. Ak uz budeme s manzelkou samy, alebo budu imobilní, prerobime na tepelko, ono sa to vo dvojici mordovat skutocne neoplati.
@tetapetra pokial ina moznost nie je, tak musi clovek trpiet, ale vela ludi poznam co maju plyn a pouzivaju kotol na tuhe palivo, alebo kozub. v niektorych pripadoch usetria ale poniektory vobec. u nas na vidieku je tu par domov co tak to kuria a ver mi, ze vecer uz neotvaram balkon ani okno aby mi spalna nezasmradla.
hlavne , ked je nizky tlak.
@tetapetra ano ako pisem ani ja vo dvojici by som toto nerobil. Treba si spisat kedy su este klady a kedy nie. Ale zas teraz su kotly na tie zasobniky. Kamos to kupil a vravi, ze raz za par dni tam iba ide. Tiez to je ine. Ale mna laka to tepelko na starobu a urobit to aj na klimu...uvidime. Mozno ma prejde auto o tyzden a mam poriesene a uz mi bude teplo inde🙃
Posledné roky mávame preplatok cca 400 € za plyn.Takze teraz to necháme tak a uvidíme ako to bude,ale preplatok bude určite.Kedze od januára sa až zvyšuje a to je už polka zimy za nami.Vyuctovanie máme v máji.Takze zatiaľ nic nemenim,uvidím podľa vyúčtovania.
Kurime,varíme a vodu ohrievame plynom
@hellwant tie nove kotle su super. je ich viac druhov a spotreba je minimalna ,ale povedzme si aj tu druhu stranku tohto kurenia.
isiel som smer telgart, muran, tisovec, hnusta smer rimavska sobota.
bol nizky tlak a poviem ti, ze keby som vedel aka bude cesta, tak to pojdem radsej smer kosice, roznava. v aute sa nedalo vobec dychat. pozeral som ci v aute nemam zapalenu vatru. hlava ma bolela
@frflos_nespokojny Ano , to je pravda. Jedna znama zas tak doklotila tepelko, ze neviem kedy sa jej to vrati. Postavili bungalov dali tepelko (pred cca 13 rokmi), po 5 rokoch davali nove. Neviem, ci slabe na dom, ci o co slo. Jedno z nich bolo bez dotacie. Cize na navratnost bude dlho asi cakat.
skor by som povedal ze nenavratne. aj moj sused teraz dal tepelko, ale ma hadam vsetky vymozenosti okrem rekuperacii a navratnost? nikdy
@zic ten co ma kurenie a vari na plyne tak mesAcne
@tetapetra tak jasné, že je pohodlnejšie kúriť plynom. Spomienky na kúrenie drevom mám bohaté aj ja. Drevo kupujeme, a odkedy začali plašiť nedostatkom plynu, tak išli ceny hore. Ťažko to porovnávať, lebo keď ideme na drevo, tak nepoužívam plynovú varnú dosku, elektrickú rúru, kanvicu a mikrovlnku, takže je tam úspora aj elektriny.
Kúrime drevom. Drevo na zimu nás tento rok vyslo na 1500€ . Plus 110€ za napílenie, strava, fľaša... Drevo je na dvore. Celú sezónu ho bude treba nosit do pivnice, chodiť kurit... Min.rok sme kupovali už napílene drevo v klietke a vyšlo nás 3000€ . Tak isto sme ho museli nosit do pivnice. Stoji to kopec času. Chceli sme plyn, dali projekt a nenašli firmu, ktorá by dokázala spraviť prípojku. My by sme si radšej priplatili za pohodlie. Aj keď drevom si vykurime lepšie, ako plynom. Buduci rok zvažujeme elektricke kurenie.
@bu_bu_bubak kurime aj ohrev vody na drevo, v lete ohrev vody na solarne panely. Plyn len varenie a maly bojler v starej kuchyni, v mrazoch tam zapne svokra gamatku na minimum. Inkaso mame tusim spolu vsetko do 150e.

@frflos_nespokojny Nemam potrebu dokazovat ti, ze je to presne cena, ktoru rodicia zaplatili.. Ty len premyslaj, co Ta v zivote doviedlo k tomu, ze pochybujes o uplne jednoduchej informacii uplne neznameho cloveka. Ak to tebe niekto spravi lacnejsie pripadne drahsie, ok. Ja som si tym uplne v pohode.