icon

O koľko sa zvýšia náklady na bývanie?

Dnes o 12:30

Prosím sú niekde oficiálne cisla? O koľko sa zvýšia náklady na bývanie - energia, teplo, voda, plyn?
Vsade čítame o energopomoci, či na ňu mame/nemame nárok. Nikto nevie z čoho a podľa čoho to vlastne počítali, pretože jeden dôchodca dostal 10€, druhý 150€…
Mna by teda zaujimalo teda čo očakávať? Ake prídu tie prvé faktúry? Lebo zacinam sa tak trochu aj báť, čo to vlastne príde.. a či to ta energopomoc vykryje mi príde ako “vo hviezdach”.
Nejako som sa k oficiálnym číslam nedopracovala že koľko teda očakávať zvýšenie.

anonym_1d36c1
Dnes o 12:32

Nám sa mesačné náklady na plyn a elektrinu nezvýšili o nic zatiaľ. Nárok na energopomoc máme.

anonym_5565e4
Dnes o 12:34

@anonym_autor počíta sa zvýšenie od roku 2022 do 2025 a spotreba domácnosti, preto má každý inú sumu

autor
Dnes o 12:35
@anonym_1d36c1

Nám sa mesačné náklady na plyn a elektrinu nezvýšili o nic zatiaľ. Nárok na energopomoc máme.

@anonym_1d36c1 a už vam prišlo ročne vyúčtovanie? Lebo my sme platili doteraz preddavky na 4osoby, mali sme ich nastavené trochu vyššie, aby boli skôr preplatky ako nedoplatky. Ale fakt sa zacinam báť čo príde …

sasa1310
Dnes o 12:37
@anonym_autor

@anonym_1d36c1 a už vam prišlo ročne vyúčtovanie? Lebo my sme platili doteraz preddavky na 4osoby, mali sme ich nastavené trochu vyššie, aby boli skôr preplatky ako nedoplatky. Ale fakt sa zacinam báť čo príde …

@anonym_autor ceny stúpali rapídne za posledné 4 roky. A posledné 4 roky tu energopomoc bola pre všetkých. Čiže rátaj sumu zvýšenú za tie 4 roky. Niekde tvrdili že až do 60 %

autor
Dnes o 12:39
@sasa1310

@anonym_autor ceny stúpali rapídne za posledné 4 roky. A posledné 4 roky tu energopomoc bola pre všetkých. Čiže rátaj sumu zvýšenú za tie 4 roky. Niekde tvrdili že až do 60 %

@sasa1310 No veď to, že keď teraz zacnu chodiť faktúry, kde náklady na bývanie budú +60% vyššie, tak ďakujem pekne.. to už nie je zanedbateľne.

anonym_1d36c1
Dnes o 12:39
@anonym_autor

@anonym_autor ... Plyn nám chodí v máji, ale tam platíme schválne viac. Máme preplatok každý rok okolo 400 €.Mudry človek má rezervu aj v tomto.
Elektrina nám chodí vyúčtovanie každý mesiac, takže tam nedoplatky neexistujú. Platíme podľa spotreby

lukbe
Dnes o 12:42
@anonym_autor

@anonym_autor to býva v máji.

anonym_46d034
Dnes o 12:44

Mne elektrinu nechali na povodnej sume a teplo nam nezdvihli zatial, i ked tvrdia, ze islo hore o 31%. Sek som dostala na 36 eur.

eeffka
Dnes o 12:48
@anonym_autor

@sasa1310 No veď to, že keď teraz zacnu chodiť faktúry, kde náklady na bývanie budú +60% vyššie, tak ďakujem pekne.. to už nie je zanedbateľne.

@anonym_autor mame prislo akurat vyuctovanie z VSE, cena za silovu cast enegie je pre nu s dotacoiu 109e za kwhod, pre nedotacnych 149e. Silova cast tvori cca 50% z celkovej ceny elektriny ( zvysok su distribucne poplatky na ktore sa energopomoc nevztahuje) takze hruby prepocet +30% z polovice ceny =15-20%. A podobne to bude s plynom a kurenim (v bytoch). Takze ja navysujem platby za elektrinu, plyn a cast poplatkov spolocenstvu(kurenie a ohrev vody) o 20% a snad to bude ok. V peniazoch u mna +35e mesacne

autor
Dnes o 12:49
@eeffka

@anonym_autor mame prislo akurat vyuctovanie z VSE, cena za silovu cast enegie je pre nu s dotacoiu 109e za kwhod, pre nedotacnych 149e. Silova cast tvori cca 50% z celkovej ceny elektriny ( zvysok su distribucne poplatky na ktore sa energopomoc nevztahuje) takze hruby prepocet +30% z polovice ceny =15-20%. A podobne to bude s plynom a kurenim (v bytoch). Takze ja navysujem platby za elektrinu, plyn a cast poplatkov spolocenstvu(kurenie a ohrev vody) o 20% a snad to bude ok. V peniazoch u mna +35e mesacne

@eeffka Super ďakujem apson takéto nieco pre reálnu predstavu.. nám najbližšie dôjde vyúčtovanie elektriny v marci, potom plyn v maji..

cina1
Dnes o 12:53

bez naroku na energopomoc, dom, plyn SPP zalohova nam stupla o takmer 53 %, v tarife D2, elektrinu nevieme zatial, vraj urobia vyuctovanie a poslu vysku preddavkov

anonym_3fd488
Dnes o 12:53

My narok na energopomoc nemame, varime a kurime plynom. Zalohove platby nam SPP zvysilo z 90€ na 211€. To je zvysenie o viac ako 100%!!! A to tato vlada tvrdila, ze to bude zvysenie 20-30%. Uz sa tesim na informacie zo ZSE.

autor
Dnes o 12:54
@anonym_3fd488

My narok na energopomoc nemame, varime a kurime plynom. Zalohove platby nam SPP zvysilo z 90€ na 211€. To je zvysenie o viac ako 100%!!! A to tato vlada tvrdila, ze to bude zvysenie 20-30%. Uz sa tesim na informacie zo ZSE.

@anonym_3fd488 Tak to je masaker

anonym_3fd488
Dnes o 13:03
@anonym_autor

@anonym_3fd488 Tak to je masaker

@anonym_autor no mi hovor. A to sme nad hranicou energopomoci doslova o 100€.

autor
Dnes o 13:06
@anonym_3fd488

@anonym_autor no mi hovor. A to sme nad hranicou energopomoci doslova o 100€.

@anonym_3fd488 Ja mám pocit že všetci sa teraz tešia koľko “peňazí zadarmo” dostali, len málokomu dopína začo to je, a ake faktúry prídu, mnohí budú ešte len kŕkať

anonym_aa6350
Dnes o 13:08

Ziaľ, niekto bude musieť tú energopomoc zaplatiť…

hradnapani
Dnes o 13:26
@anonym_3fd488

@anonym_3fd488 aj u nas stupol plyn zo 70 na 130, cize takmer raz tolko

maris5
Dnes o 14:18

Brat ma dom, prislo mu navysenie elektrina aj plyn kazde o 100%. Nam elektrarne poslali mail, ze nemame narok na energopomoc a nove zalohove faktury poslu vo februari. Tak cakame co si pre nas pripravia. Na plyn tiez nebudeme mat energopomoc, lebo bytovka ma vlastnu kotolnu.

arek00
Dnes o 14:22

Je v tom bordel, a teraz si do buducnosti predstavte, ze tie energošeky po roku nebudú a ceny ostanú vysoké. A je tu vyrazna obava z dalsiej veci a to, že ceny sa opet zvysia ☝️.

anonym_6d763a
Dnes o 16:10
@anonym_1d36c1

@anonym_autor ... Plyn nám chodí v máji, ale tam platíme schválne viac. Máme preplatok každý rok okolo 400 €.Mudry človek má rezervu aj v tomto.
Elektrina nám chodí vyúčtovanie každý mesiac, takže tam nedoplatky neexistujú. Platíme podľa spotreby

@anonym_1d36c1 nám vždy vracali okolo 600€. Minulý rok 50€ pri úplne rovnakej, ba ešte trochu nižšej spotrebe. Na nervy som už. A to ani nekurime pomaly, lebo máme extra teplý byt a neznášame teplo. Bordel je v tom poriadny.

biba_18
Dnes o 16:32

nemám nárok na energopomoc. za plyn mi prišlo zvýšenie o 100%. zo 60 na 120. elektrina ešte neprišla

anonym_1d36c1
Dnes o 17:58
@anonym_6d763a

@anonym_1d36c1 nám vždy vracali okolo 600€. Minulý rok 50€ pri úplne rovnakej, ba ešte trochu nižšej spotrebe. Na nervy som už. A to ani nekurime pomaly, lebo máme extra teplý byt a neznášame teplo. Bordel je v tom poriadny.

@anonym_6d763a ... K bytu sa neviem vyjadriť ako to tam máte rozpocitane. My máme RD