icon

O koľko spadnú ešte ceny nehnuteľností?

18. júl 2023

Tak medziročne už sú dole o 15% (hnonline) a to pred rokom sa tu dusovali realiťaci/developeri že neexistuje aby šli dole. Naviac ekonomika sa v europe spomaľuje/recesia. Záver tohto a budúci rok bude ekonomický slabý. V novom roku prudko porastu ceny plynu/tepla, čo bude mať negat. dopad na dopyt. Kam ceny budú padať? Ďalších 15-25%? Môže, keď dopyt nie je.

Strana
z2
sasa1310
18. júl 2023

čo by nebol dopyt. 15-25 % dole? Si vtipná.

autor
18. júl 2023

Je minimálny. Kupujúci tie úroky na hypotékach nedávajú. A tých čo kupujú za cash zasa až toľko nie je.

sasa1310
18. júl 2023

ale prosím ťa, čo by nedávali tie úroky.

autor
18. júl 2023

Keby dávali, tak by tie ceny neklesali...to sú základy ekonómie.

maranta_leuconeura
18. júl 2023

Ale prosim ta, v mojom okoli teraz 2 rodiny s detmi brali hypo. Jedna z nich sa vyjadrila, ze vysoke uroky su sice neprijemne, ale lepsie ked teraz beru a pocitaju s tym, takze si dovolia len taku hypo na aku maju pri tychto urokoch, akoby im zdvihli v uroku 0,nic na 4% ako sa to teraz udeje viacerym ludom, ktori na to nemaju.

maranta_leuconeura
18. júl 2023

Uroky okolo 3-4% predsa boli uplne bezne cely cas s vynimkou teda poslednych par rokov pred vojnou ked boli 0-1%

minutka
18. júl 2023

@maranta_leuconeura moje 2 kolegyne predavaju svoje byty. Uz zopar mesiacov a nic. Jedna je uz zufala, lebo dala zalohu na dom kt jej prepadne. 2 r dozadu by sa po bytoch len tak zaprasilo

autor
18. júl 2023

Boli aj 5-6% ale pri iných cenách...ako nájdu sa aj ľudia ktorý to dajú...ale je ich výrazne menej, než to bolo pred rokom.

maranta_leuconeura
18. júl 2023

Tu si moze kazdy pozriet ake boli urokove sadzby, odporucam hlavne pred rokom 2013. Este stale su urokove sadzby NIZKE a v pomere k inflacii EXTRA nizke
https://nbs.sk/statisticke-udaje/financne-insti...

aduskatt
18. júl 2023

@minutka ja som teraz predala byt za dva týždne, ale môže to byť aj o náhode.....kolegyňa asi mala skor predať byt a potom hľadať dom, kvoli tej prepadnutej zálohe, ideálne sa ozvať realitke, komunikovať, upraviť rezervačnú zmluvu...snáď by sa s tým dalo niečo robiť.-

laurita285
18. júl 2023

Kde konkrétne to šli tie ceny dole? V zapadákove? to sa dalo čakať...

sasa1310
18. júl 2023

áno pri iných cenách, ale aj pri iných platoch. Stále je to lepšie ako predtým

lenkakravcova
18. júl 2023

Nezdá sa mi, žeby ceny klesali. V mestách určite nie. A ani na dedinách v okolí miest. Možno nejaké zapadákovske obce..

maranta_leuconeura
18. júl 2023

@minutka to je chyba, vzdy treba najprv predat alebo mat aspon zmluvu podpisanu a potom kupovat... Ale znami tiez skoncili ,,na dlazbe" takto aj v case najvacsieho piku v roku 2021, normalne museli ist do podnajmu na par mesiacov, pretoze vtedy bola o byty taka bitka, ze svoj sice predali hned, ale novy si nevedeli najst, lebo to si zavolala na inzerat zverejneny pred 5 minutami a uz bol predany 🤷

autor
18. júl 2023

Pomer priem. mzdy a ceny za m2 bol v roku 2022 takmer rovnaký ako v roku 2008, pričom po roku 2008 ceny klesali 6 rokov dokonca pri klesajúcich úrokových sadzbach.....teraz naviac úrok. sadzby narástli a na významnejší obrat v úrokoch to nevyzerá....prepad cien ešte len príde.

minutka
18. júl 2023

@aduskatt ano. Urcite bola chyba ze dali zalohu ked svoj nemali predany. Lenze mysleli ze za 6 mes predaju. Zdala sa im dlha doba. Dali aj cenu dolu a nic

maranta_leuconeura
18. júl 2023

Autorka, teba je tu na MK skoda, ponukni svoje ekonomicke odhady vyvoja trhu nehnutelnosti renomovanym platkom. Lebo oni zjavne oslovuju uplnych hochstaplerov z toho co som citala ja

aduskatt
18. júl 2023

@minutka treba komunikovať s realitkou.... nie je to vždy len o cene........Ja som bola teraz pozerať 22 bytov, kým som si vybrala pre seba......ale svoj som už mala predaný

sasa1310
18. júl 2023

no ťažko boli platy rovnaké v roku 2022 a v roku 2008, ale nechám ťa teda v tom.

vanilkovazmrzka
18. júl 2023

Padnu o 46,23%.

autor
18. júl 2023

Treba čítať s porozumením, nikto nepísal že platy 2022 boli ako v roku 2008.

hiro
18. júl 2023

"V novom roku prudko porastu ceny plynu"... Hmm, ta info je odkial? Plyn stoji menej ako stal pol roka pred tym ked Rusko zacalo vojnu a optimisti odhaduju ze by este mohol klesnut viac. Okrem toho zasobniky su skoro plne uz teraz takze dopyt bude daleko nizsi ako poslednu zimu:
https://index.sme.sk/c/23194861/mierna-zima-by-...

hiro
18. júl 2023

(a vlastne je to aj tak jedno kedze vlada zastropovala ceny elektriky/plynu/tepla takze my sme v byte sme dokonca mali preplatok pri tych istych platbach)

autor
18. júl 2023

Len v roku 2022 je pre domácnosti dotovaná cena plynu pod trh, dokonca aj pod súčasne už nizsie trhové ceny plynu keď k nim prirátať distribučné poplatky a DPH....Je to neudržateľné....zatiaľ sa hovorí o náraste 25-30% od nového roku...čo pri napätých rozpočtoch slovenských domácností je prudké zdraženie.

autor
18. júl 2023

Preklep: 2023 malo byť napisane

hiro
18. júl 2023

"Len v roku 2022 je pre domácnosti dotovaná cena plynu pod trh"
- ako som uz pisal, plyn stoji menej ako stal pred vojnou ked nebol statom dotovany. Takze ani nie je co dotovat.

autor
18. júl 2023

ee..cena plynu (len komodity) sa dlhodobo hýbala na burze medzi 15-20 eur/mwh, kým Putinovi nezačalo hrabať a na to boli nastavené ceny domácnosti...potom vojna, tak to prudko vystrelilo a ceny plynu sa zadotovali štátom....aktuálne sa plynu na burze hýbu okolo 30 eur/mwh...čo je viac než predvojnovy stav...

ropucha6
18. júl 2023

Kvalitne nehnutelnosti v dobrych lokalitach teda neklesaju…kto nemusi, pod cenu predsa nepreda, radsej da do prenajmu.
@minutka Napis, kde a co su to za nehnutelnosti, celkom ma to zaujima, kde maju takyto problem.

minutka
18. júl 2023

@ropucha6 poslem do ip

minutka
18. júl 2023

@aduskatt isli na priamo cez majitela domu. Myslim tu novu kupu. A svoj maju aj cez realitky

Strana
z2