Obrovský nedoplatok za vodu: Čo robiť?
Peknú sobotu zelam dievčatá, prosím vás tie čo žijete na Slovensku. Aj vám prišiel obrovský nedoplatok na teplej vode? Čítala som že s tým má problém viac ľudí vraj údajne prišlo k nejakej chybe v systéme, ale neviem čo je na tom pravdy a či to je aj nás pripad. Sme s mužom s podnajme kde sme sa nasťahovali v septembri minulého roka, nemáme deti. Celé dni sme v práci, muž navyše chodi aj na týždňové turnusy do zahraničia, Takze ani nie je doma. Ja sa sprchujem raz denne večer po práci čo sprcha trvá asi do 10 min, žiadne dlhe sprchovanie na plnom prúde. Muž si občas spraví vaňu, ale to ani nenapusti plnú vaňu, inak sa tiež raz denne sprchuje. Podotknem že navyše mame umývačku riadu, čiže teplu vodu z kohútika ani nepúšťam, iba keď si umývam tvar. Včera nám volala majiteľka bytu, že prišiel obrovský nedoplatok za minuly rok (pred nami v byte nikto nebýval, keďže sa jedna o novostavbu) to znamená že to je nedoplatok od septembra do decembra. Je to vyše 300€. Nešlo jej to do hlavy lebo oni sú v domácnosti 5 a nikdy nemali takýto nedoplatok. Podľa mna nas asi aj upodozrieva že tu s nami niekto byva, no nepovedala to napriamo. No to nie je pravda, pozná všetkých susedov v našej bytovke, Takze si môže ľahko zistiť že sem nikto nechodí. Ja neviem čo teraz robiť, nemáme na to to zaplatiť, mali sme nečakane výdavky ktoré trebalo uhradiť a nemáme teraz navyše skoro 400€. Muž je názoru že nebudeme nič platiť pokial sa to nepreverí lebo to nie je možné. Ste v podobnom prípade ? Dajte mi vedieť keď tak
Stále si nenapísala koľko m3 teplej vody ste spotrebovali od nasťahovania do dátumu odpočtu pre vyúčtovanie (chodil domovník opisovať vodomery alebo ich máte na diaľkový odpočet?) a koľko m3 teplej vody je na vyúčtovaní.
Majiteľka bytu mohla pri vašom nasťahovaní požiadať správcu bytov o mimoriadne vyúčtovanie a začali by ste s "čistým štítom", spotreba na pravidelnom vyúčtovaní by už bola čisto vaša.
@maranco zajtra ju budeme kontaktovať, keďže vyššie som písala že keď volala s týmto môjmu muzovi, bol v práci a nemohol volať a zisťovať, ona spominala že cez víkend je mimo Slovenska čiže nemáme sa s ňou ako teraz stretnúť a vybaviť to. Keď s ňou zajtra budeme komunikovat tak sem napíšem ako to dopadlo pripadne aký bol problém
Ty si nikde nezapisuješ stav vodomerov, elektromeru, plynomeru? Netušíš ani akú máte spotrebu?
Vyúčtovanie vám neposlala na mail kde vidíš presný rozpis položiek?
@maranco neposlala nám nič.
Tak pokiaľ je pôvodný stav meračov, tak platiť podľa toho. Pokiaľ nie, tak vyhláška určuje koľko percent sa platí za ktorý mesiac za ohrev vody a aj za kúrenie. Kúrenie má v lete napr. 0%, v zime zase neskutočne veľa.
@zalka Veľmi dobrý postreh s rôznymi nákladmi na ohrev vody. Avšak ak bol by prázdny, sú to náklady majiteľa. Ak zoberieme príklad 45, tak to je 45/12mesiacov v roku x 4 mesiace užívania bytu /sept - sex/ tak náklady nájomcov na fixe by boli 15eur a 30 by boli náklady majiteľa.Takze tam treba žiadať rozpocitanie fixu na mesiace používania aktuálnymi nájomníkmi. Ja to svojim nájomníkom takto rozpočítavam a je to ok...
@erikavesela tak v súvise počet osôb a zálohové platby sa veľmi mýlite.
@jankasmejka nie, nemylim...robim vyuctovania uz od roku 1997...pocet osob a zalohove platby nemaju nic spolocne...to, ze nejake spravcovske spolocnosti uecuju zalohove platby na zaklade osob (co je samozrejme ich moznost) neznamena, ze to ma suvis...navyse osobomesiace sa vzdy upravuju az na konci roka, teda kludne mozes mat nahlasenu 1 alebo 10 osob...skutocny pocet osobomesiacov sa neurcuje pocas roka, ale, ako som uz pisala, az na konci kalendarneho roka
@jankasmejka to, ze tebe niekto povie, ze za 2 osoby budes platit povedzme 30 €/mesiac a za 1 osobu 15€/mesiac, lebo tak maju nastavene programy, este neznamena, ze tam je suvis....vzdy sa robi vyuctovanie za realnu spotrebu
To, ze si ten niekto ten suvis umelo vytvoril, neznamena, ze tam suvis je
Priklad, nik v byte nebyva...je teda nahlasena 1 osoba...byt sa napr.v auguste preda s prepise na novych majitelov...zalohove platby sa nemenia...ostavaju a na konci kalendarneho roka sa nahlasuju osobomesiace a az na zaklade toho sa urobi realne zuctovanie...

@bororka určite však o to ide, že zaplatíme iba za mesiace, ktoré sme tam reálne bývali v minulom roku a nie za mesiace, ktoré sme tu neboli.