Od výplaty do výplaty. Ako lacno navariť a ako ušetriť?
Ahojte som tu nová.. Chcem skusiť podebatit,vymeniť,poradiť o všetkom na čom môžeme ušetriť,ohladom varenia,celkovo ušetrit na čom sa dá,hlavne "od výpltay do výplaty"
Dakujem za akekolvek rady
@olivia6 to sa len tak nehovori, to je realita.. ved sa uz o tom pise vela...aj nedavno niekde zakazali maso, lebo obsahovalo prehnane vela ATB v sebe... bohuzial... v správach to bolo bud u nas, alebo v cechach...samozrejme, ze rozborom sa to zisti.
vcera som sa o tom bavila s detskou lekarkou, potvrdila mi to... ze je to des.. nici nam to floru v crevach a potom sme uz do detska chore + nereagujeme na antibiotika ako kedysi, lebo uz sme rezistentní...
a ak poznas niekoho co sa len obtrel o chovy, tak ti to povie ( tajne) samozrejme..to su klasicke praktiky, neexistuje ziadne maso kupene v obchode, co tymto nepreslo...
Zelenina detto. proti plesniam,choroba,--- milion pesticídov + namacanie pred transportom proti hnilobe atd atd...
zvierata su dopovane, aby nemali uhyny a aby prospievali bez chorob, ktore sa vo velkochovoch prirodzene lepsie drzia...
Ja ked vidim v obchode tie jablka, co sa lesklu ako navoskovane, lebo aj navoskovane su... skusila si si take uz kupit? ono to ani nejde umyt a je to horke,. grc ... zasadnu kupujem LEN nelesklé jablka.. co vyzeraju normalne...
Ja tiez varim na viac dni min. Na 3. Nakupy robim velke raz za 1 az 2 tyzdne. Pomimo dokupujem len pecivo ak dojde (inak ho davam do mraznicky), a sem tam ovocie abo zeleninu. Striedam masove jedla s bezmasitymi. Ak varim maso, tak vacsinou na omacke, a tam netreba tak vela masa. Raz za cas varim sojove maso, to je velmi lacne. Z lacnejsich jedal napr. Aj kuracia pecienka, rizoto, sojove maso, spenat, cestoviny s roznymi omaCkami.
Veceru nemame varenu. Ku chlebu striedame vyrobky a natierky. Zavaraniny mame vlastne, takisto nakladame kyslu kapustu.
Teraz na este vacsie setrenie zvazujem kuchtu.
inak, baby, ja vas obdivujem, ked chodíte na nakup raz do tyzdna, alebo dokonca za 2t, ako tu citam.... ja min. kazdy 2-3 den.. jednak pecivo ( zda sa mi nehygienicke mat v mraznicke pecivo a maso a ine veci dokopy, brrr) a aj sunky a take veci mam radsej vzdy cerstve,...
@jankastubka ano sojove je fajjn.ja ho davam spolu napr.s bravcovym.aj teraz ho mame 🙂
@katrin21 no pecivo aj mask mam kazde osobitne zabalene v sackoch a kazde mam aj v inej priehradke, takze myslim, ze nehygienicke to nie je. Ale tak po pecivo chodit do obchodu je ok, ale treba sa drzat a netreba kupovat nic ine. Lebo velmi lahko sa kazdy den kupi cerstva sunka alebo syr, ale uz tazsie sa vtedy mysli, ze sa da miesto sunky aj spravit napr natierka z mrkvy a masla, ked uz nic ine v chladnicke nie je. A je to zdrave a fajne.
inak sunku a syry kupujem v lidli, zacala som ked som sa chcela zdravo stravovat, inde som sunku s obsahom masa 96% nenasla. Tym ze je to vakuovo balene, tak to v chladnicke pekne vydrzi. Tiez mi bolo niekedy vakuovo balene proti srsti, ale aj mi to vyhovuje z pohladu setrenia aj zlozenia.
inak niekedy aj mrkvu alebo inu zeleninu si pekne naporcujem do mraznicky aby skm mala po ruky, ked potrebujem malej uvarit polievocku narychlo.
@zvedavka13 To by bol moc dokonalý a to by bolo potom viac vidieť moju nedokonalosť. 😀
Mne to je jeho puntičkárstvo niekedy dosť lezie na nervy, ale už vypúšťam.
Ja mám tiež nejaký blok voči rožkom v mrazničke. Sem tam keď zvýšia dám, ale radšej si kúpim každý deň čerstvé.
@altaya budes potrebovat: 2plechovky sampionov(kupujem iba kauflandacke) 1citron, hladku muku cibulu muskatovy oriesok(nemusi byt) bujon(vegetu na ochutenie) smotanu
Opraz cibulku zasyp mukou opraz . Zalej vodou pridaj huby bujon bobkac var. Obcas premiesaj. Var pridaj nakoniec smotanu povar a pridaj stavu z celeho citronu
@jankastubka ano , aj ja len lidl kvalitnu sunku kupujem na 90% vzdy ked mozem... vynimocne sa stane, ze treba surne kupit inde a lidl nie je po ruke 🙂
ONo ja aj ked idem kupit len rozky, tak ma tie rožky stoja 15E 😀 alebo tak...
chladnicka je u nas vzdy plna 🙂 😀
ale obcas sa mi podari ovladnut..alebo poslem partnera, ten navyse nekupi ozaj nic 😀
s tou mraznickou... nie, ani oddelene priehradky mi nepridaju na pocite, ze je to OK v tej mraznicke, asi som divna.. alebo co 😀 ale to nevadi.. obcas tam pecivo hodim, ale vzdy mam potom taky divny pocit 😀, alebo sa vyhodi, lebo na neho zabudneme 😀 a je tam uz dlhooooo. takze radsej cerstve uz len.
@natalym na stravu minieme okolo 350 e mesačne, plus strvné lístky - kupujem maso. Ale maso sa dobre nakúpiť aj v Metro - len tam treba kartu. Tiež tam majú dobré ceny.
K tomu dom. chovu. jedna známe predávala kravu - na maso, tak sme kúpili. No nikdy viac, prestála som pri sporáku hodiny kým sa maso uvarilo. Muselo sa variť min. 3 hod. čo som ušetrila na mase. to som dala na plyn.
Tak moje postrehy, su to mozno hluposti ale nanic ine som neprisla 🙂))
periem vzdy uplne plnu pracku, mam umyvacku a tiez ju naplnam do maxima
velmi si davam pozor aby mi zbytocne netiekla voda pri umyvani zubov oplachovani drobneho riadu...
ked su plienky v akcii kupim viac baleni
no a k strave...maso kupujem sice drahsie kvalitne ale to kurca je komplet este aj s paprckami kt. sice vyhodim ale inac tam porobim kopu vyvaru z vnutornosti a krkov, z 10 kureniec je kopa pecienky tu dam na stavu s tarhonou a maso tiez sa snazim "rozmnozovat" stavou a kopou zeleniny do stavy...hribiky..
a najdolezitejsie!!!
SEZONNOST! ak mate moznost od jari do jesene treba mrazit
namiesto salamy hnusnej drahej jem celu jar medvedi cesnak nasklbem vramci vyletu...takze vylet + strava v jednom
a vsetko co zahrada da
caje nekupujem natrham si plnu kabelu materinej dusky, zihlavy, repik, medovka...atdatd. a mam caje na cely rok
mandle arasidy a ine bludy nekupujem ale idem na jesen na orechy...
z nich peciem kolace robim musly domace...
a tak deti pistia dopisem ak ma este napadne.. ale principialne takto
@altaya budes potrebovat: 2plechovky sampionov(kupujem iba kauflandacke) 1citron, hladku muku cibulu muskatovy oriesok(nemusi byt) bujon(vegetu na ochutenie) smotanu
Opraz cibulku zasyp mukou opraz . Zalej vodou pridaj huby bujon bobkac var. Obcas premiesaj. Var pridaj nakoniec smotanu povar a pridaj stavu z celeho citronu
@moni244 Moni mám rodičov z dediny a pochádzam z dediny...a aj keby nepochádzam tak si vybehneme na výlet s detmi a popritom natrhám na lúke hocikde po výletoch kde je čisto... a orechy maju naši aj po poliach sú hocikde nemyslim pri ceste ale tak no ... mam to zmapovane som turist :D
@sonicika a kde ideš na orechy
@natalym
@bonaqa2013
@moni244
@katrin21 nedá mi nereagovat 😀 ja idem nakúpiť napr. pondelok ráno a večer už 70 % minimálne chýba 😀 čo sa týka jedla, prepacte, ale na tri dni?To u mňa vôbec, muž zje na druhý deň, ja ako kedy ale deťom by som to rozhodne nedala. Jedalnicek je super vec, aspoň sa tiež netrapim čo na obed, ale toľko pečiva, múky a jednoduchého cukru ?To veľa energie nedá. Môj starý tiež maka v automobilke, decká keď prídu zo škôlky doslova vyzeru čo sa dá, milionári tiež nie sme, ale vždy je možnosť ako navariť kvalitné a zdravé jedlo. Hlavne pre deti 😘
@vintage_lady ja som nepisala, ze tak jeme furt, proste su mesiace, kedy tyzden pred vyplatou musim navarit co najlacnejsie, varim na dva dni a nevidim na tom nic zle, odmietam stat pri sporaku kazdy den, to radsej zoberiem dcerku von, teraz nastupijem na polovicny uvazok, dcera zatial do skolky nie je prijata, cize sa pri nej budeme striedat a bude este menej casu na varenie
Jasné jasné, nekric na mňa 😀 ja som nechcela vyryvat ani nič podobné, však aj u nás je to tak pred výplatou, tiež chodíme von a všetko možné
Ježiš baby ja som taká šťastná, že som normálna.
Mne strašne chýba taká kuchyňa ako varí moni244, polievky, prívarky a pod. Ja milujem zeleninu, napr. my sme robievali doma zeleninové fašírky, karfiol, špenát, čokoľvek. Joj.
@vintage_lady a preco by si to detom " rozhodne nedala" 2 dni po sebe to iste? co je na tom zle? neroziem 🙂 ved ot nie je na druhy den pokazene... vobec nic tomu nie je 🙂
s tou mukou suhlasim... ja sa ucim zit bez nej.. aj bez ostatnych sacharidov, ked tak len obmedzene... clovek je bez toho zdravsi 🙂 vela to teraz citam, zdravie ma donutilo a konecne vsetko dava zmysel...
Inak vseobecne, najhorsie je deti si naucit na cestoviny.. a dnesne decka veru aj v anketach najoblubenejsie jedlo uvadzaju spagety..
Je to aj vina rodicov, nie len pre financie, ale castokrat aj z pohodlnosti... spagety + nejaka omacka polotovar = rychla vecera, alebo obed.. a pokoj...
potom uz ine jest pomaly ani nechcu, lebo muka je pri traveni napajana v mozgu na rovnake receptory, ako opiaty.. takze clovek ju moze dookola a ked zacne, nevie prestat... :( je to tak...
@katrin21 lebo to na druhý deň už nie je čerstvé, proste mi to vadí 😕 a v ostatnom máš pravdu, tiež som si toho zisťovala veľmi veľa, a vidím to aj na ostatných deťoch, skoro nic nechcu, musím si zatukat 😀 ale moje kyseliny zjedia to, čo im dám bez nejakých komentárov.

@natalym To ja veľmi ľúbim... sama som puntičkárka tak vyžadujem max. kvalitu, až mi môj muž vraví, že to preháňam,že to nikto okrem mňa tak neurobí🙂 No ale zabiješ sa, keď neznášam odfláknuté? Len sa ho ty moja drž... takých je málo🙂 ale keď tak rozmýšľam, keby sme tých našich dali pol na pol, hádam by sme mali že dokonalých manželov🙂 ale s takými by bol asi problém vydržať...🙂 tak nech je to takto a keby čosi, na chvíľu vymeníme🙂