Od výplaty do výplaty. Ako lacno navariť a ako ušetriť?
Ahojte som tu nová.. Chcem skusiť podebatit,vymeniť,poradiť o všetkom na čom môžeme ušetriť,ohladom varenia,celkovo ušetrit na čom sa dá,hlavne "od výpltay do výplaty"
Dakujem za akekolvek rady
@stellamaris a do ktoreho obchodu takto chodis nakupovat?
@moni244 zeleninu a masko ... alebo len zeleninu.. da sa to.. pozri si napr. stranku paleo.sk, tam navod, alebo na FB je skupina paleo sk + CZ..
napr. ako som pisala, zapecena zelenina - tekvica, cvikla na mesiaciky, poliate oliv. olejom.. mozes postruhany syr dat na vrch.
alebo masko napr.upecene na kyslej kapuste a na vrch mozes dat aj kyslu smotanu....
alebo prazenica so slaninou k tomu redkovky, alebo co chces.. ..
alebo huby s vajickami...
min. 3x do tyzdna vyvar silny s masom a zeleninou - hovadzi, slepaci... morcaci.... na striedacku, samozrejme bez rezancov...
vyvar moze byt aj na olovrant - ako teply napoj, zasyti, cisty zo sialky, kludne aj dietatu..
potom rozne salaty - z ladoveho salatu, rajcin, papriky ..
mrkva , kalerab na chrumkanie, alebo pecenie, alebo varena a pyre z toho....
kolace a sladke sa tiez da v pohode.. namiesto muky das orechy,alebo kokosovu muku , da sa kupit... alebo mandlovu..
Vela orechov papas.. hlavne mandle, vlasske a pod..
a vari sa na kokosovom oleji, alebo olivovy na studeno , alebo bravc,. mast na vypražanie.... to co je prirodne, ziadne slnecnicove oleje, co je totalne umelina spracovana...
syry sa mozu tvrde, jogurty - ked neobsahuju skroby.. cize len tie bio... su zdrave
a ovocie - hlavne bobulove, jahory, jablka... ale aj ine....
a vela sa papa avokado, avokado je mega zdrave...
z polievok napr. okrem vyvorov aj zeleninove, alebo kapustnica, mnaaaam, alebo gulas, len nezahustis, inak vsetko normalne das.... segedin je tiez paleo, len bez knedle, pohoda....
tych jedal je mega vela.. nettreba sa bat
a vobec to nemusi byt len o mase, kto az tolko maso nemusi.. ale aspon tie vyvary treba,. vyvar je liek pre nase travenie.
tu je toho viac
https://paleoblog1.wordpress.com/obed/
jo a tiez sa tam samozrejme nepapa cukor, iba med, alebo prirodny cukor napr. brezovy, alebo kokosovy a pod...
to som si nevedela predstavit, lebo u nas sladke islo od rana do vecera..... a dnes pohodaaaa, telo si odvyklo a to ja som iny zavislak bola... obcas, ked si telo zapyta, OK,zhresi sa, ale nie denne..
@moni244 nuz, vecne zima nebude... ale ako som pisala, da sa aj teraz.... az o tolko to veru drahsie nie je... obec...
taky vyvar ked mas, tak prezijes , mozes ho robit s obmenami... kazdy den nieco ine... jeden den cisty, druhy den pridas nieco do casti z neho, mas inu polievku, a pod...
napr. ja som si robila fasirky ( bez peciva) a k tomu bataty pyre..alebo pecena tekvica....mnamky
drahe to nebolo...
alebo tak kapustnica... tiez nie je nejaka draha...
alebo zapiect nieco s kuskami masa..
ale jasne, ze zase lacne ako cestoviny to nebude....
lenze povedzme si nielen A, ale aj B.... ake zdravie bude tych deti, vychovanych na cestovinach, ked budu mat 40r...
brokolica na milion sposobov ako priloha je skvela..tu kupis aj teraz v Lidli a je dobra... alebo karfiol..
Inak, vareny karfiol s bryndzou, ako halusky, to by ste neverili,aka je to " zranica".... nenormalne dobre.. a to ja karfiol extra nelubim,ale toto mozem !! vyskusajte . lacny tip na zdravy obec... bryndze na cely karfil tak 250g a slaninka uskvarit na oskvarky... klasicky,...
okrem toho brokolica je nenormalne zdrava potravina, to vedela uz Maria Terezia, ked mala chorlave deti, zacala si dovazať z Talianska brokolicu a deti jej prestali byvat tak chore.. to ste vedeli?
@moni244 ano, samozrejme 🙂
ako si myslela ten vyvar z polievok?? ved vyvar je zaklad polievky, varis masko,pridas zeleninu a je polievka...
ale ked ho scedis, alebo si odoberies cisty, tak mozes pouzit aj na ine varenie 🙂 alebo zaklad inej polievky, napr. brokolicovej kremovej a pod... alebo ako ten snack na olovrant...
celkom milá téma, pridám aj ja pár mojich lacných jedál : paradajkovo-špenátové rizoto, cicerove/karfiolové kari, tofu kari, cestoviny z tofu omáčky, špagety carbonara,a v zime varím aspoň dva razy do týždňa niečo z kyslej kapusty, lete pečená a dusená zelenina všetkého druhu, našťastie moje chlapské osadenstvo doma vôbec neprotestuje 😀
@bonaqa2013 nie si nezodpovedá matka, to som nikdy nepovedala 😉 tak, niekedy varím oddelene, starý nie vždy zje to čo ja a deti, aj si sám vypýta uvariť na dva dni. A potom sebe a deťom urobím iné. Napríklad cviklova polievka, vývar mäsový, gulášová, cesnaková, rôzne zeleninové, alebo kremove a samozrejme strukovinové tie veľmi ľúbime 😆 hlavne jedlo mäso na stave, so zeleninou , prívarok, my máme radi sójové mäso napr. so zeleninou, prílohy krúpy, zemiaky, ryža natural, tarhoňa, halušky alebo domáci knedlik ale bez bielej múky, ešte robíme cestoviny celozrnné s mletým mäsom, sojovym alebo omáčku, domácu nie polotovary. aj sladký obed, buchty, palacinky, bez bielej múky,pohankove placky, zeleninové lievance, takisto aj harula nevyprazam ale zapekam, keď už tak na bravčovej masti, alebo kokosovom oleji. cestovinový šalát bez majonézy ale jogurtovy dresing, k tomu grilované masko, jedlá s kyslou kapustou, ryby na vela sposobov. Raňajky rôzne kaše, domáce musli s normálnym alebo rastlinným mliekom, celozrnné pečivo, pomazánka, raw puding aj klasický, domáci " ranajkovy " koláč .
Ešte som zabudla, po výplate kúpim tie " drahé " veci ako spaldova múka, miso pasta, kokosak, maslo,stuzene a podobné tuky nekupujem, hnedý cukor, agave sirup v kauflande majú veľké balenie, a treba ho malo, je sladký dosť, kúpime rôzne mäso u mäsiara, ryby, aj v metre majú dobrú ponuku. Mrazničku mám rozdelenu na mäso, zeleninu a iné 😀 aj bylinky mám mrazené aj čerstvé na okne 🙂 potom kúpim za 50centov ovsené vločky , pomeliem a mám ovsenu múku. takisto orechy, pomeliem a mám mandlovu múku. Sladkosti sa snažím kupovať najmenej, robím domáce aj pečivo a chlieb. Pribinacik stojí okolo eura, je plný gebuzin, takže zase domáci a máme ho plno. Pridávam lanové semienka bohaté na vlákninu, sezamového alebo slnečnicové, tekvicove. Našťastie máme domácu šunku a klobasu údené od manzeloveho kolegu, chodíme na orechy, na huby, na šípky a máme to aj s výletom, prípadne sa zastavíme na farme a tam kúpim maslo a bryndzu a syr. Nekupujem salám a syr plný ecok ani mäso v hypermarkete. taktiež zbytočne Nestlé a podobné veci čo sa tvária ako zdravé cereálie. Žiadne komerčné sirupy, urobím domáci, ani " zdravé " džúsy, keď tak bylinkový čaj, robím aj domácu limonadu . Ešte by som rada kúpila susicku potravín a aj ovocie si budem sušiť sama.
A po ďalšie 😆😆😆 nechcela som ani jednu z vás uraziť ani poucovat, každá robíme veci inak, len som chcela povedať, dá sa kvalitne, zdravo bez toho, aby sme minuli majland, a taktiež máme veľa aktivít, neprestojim pol dňa za sporákom, prípadne zapojim deti, a máme aj zábavu a kyseliny sa tešia, že niečo sami uvarili 😀
@vintage_lady ahoj, chcem sa opytat- pises ze harulu zapekas, to je ok ale dobre som pochopila ze na kokosovom oleji? Ci ? Ja ho mam doma ale - ako zapekat na nom harulu sa da? Nema to potom cudnu prichut? Dik za odpoved
@vintage_lady ja som objavila Lipanek, ten je jediny bez eciek, modifikovanych blbosti a podobne a chuti sto krat lepsie ako Pribinacik, inac aj ja by som chodila na farmy, vylety spojene so zberom, len nemame auto a neviem kde by som tu na taky zber isla
@moni244 už je zas Lipanek? Super, vďaka za info. Ja som ho zvykla kupovať najstaršiemu, ale potom mali nejaký výpadok, že ho dlhšie nebolo dostať, tak som naň takmer zabudla a už nehľadala. Lebo tiež ho nebolo dostať všade, len v Bille tuším. Kde si ho kúpila?
@liebling98 ja ho kupujem vacsinou v Bille, dost casto je ten velky za 49 centov a aj v Terne ho maju, inde som ho nevidela
@altaya cauko, na kokosaku som myslela vyprážanie, a existuje aj taký bez vône, musím skúsiť. 🙂 keď dám zapiecť, potrem plech masťou, alebo klasickým repkovym olejom .
@moni244 Áno, svokra mi doniesla, aj deťom chutil, tak sa s ním asi skamosime 😀 fuha, no to auto hej, to by asi bolo potrebné.
@vintage_lady ahoj, aky robievas kolac na ranajky?
@tortelinka tie cícerovo karfiolové kari nenapíšeš recept?
@david93 na cibuľlke si osmahnem koreniny- rímska rasa, kari, kurkuma(iba pár sekúnd), pridám vopred napomečený cícer( krafiol na ružičky) prípadne inú zeleninu, čo mám, zalejem troškou vody, dusím do mäkka, pridám paradajkové pyré(v lete čerstvé paradajky), dochutím, pridám štipku škorice..hotovo..podám s ryžou
@katrin21 paleo halusky aj ja robievam a aj moj " chlap z dediny " ich zje a miluje ich 🙂 a o tej cene suhlasim.. pocitala som to, bolo to nieco viac e sice, no ked clovek uz vedel co a kedy ma kupit , tak nie je to tak vela.. reci o peniazoch su len vyhovorky, skusit nieco ine , lepsie a najma zdravsie ..
lebo uprimne to vidim tak, ze tu skor uraduje pohodlnost...
pretoze s financ neho hladiska .. pamatam si ako som bola so svokrou na nakupe v tescu .... ja plne ruky tesco tasky, ona ledva dve poloprazdne. a platili sme takmer tu istu sumu, akurat ja som mala nakup na tyzden ona na par dni. viem to podla seba.. teraz som na tom s casom horsie, doma je vsetko take hekticke, a na vyvaranie a vymyslanie roznych zdravsich variant nemam cas / tento mesiac budem mat 😉 preto tu ja sedim 😀 / , takze tiez som spadla do kolobehu rychlych polievok, ale nastastie niektore zasady mam uz tak osvojene, ze ich robim automaticky a snazim sa apson ako tak zdravsie varit.....
@libka1 vieš čo taký s ovsenymi vločkami, sušené ovocie, oriešky, kakao alebo škorica, obmienam to, alebo kysnuté, klasika ako vianocka, prípadne posnorim na nete 😀
aj ja pridam lacnu polievku,
z hlavy brokolice ostranime mensie hlavicky, ktore si vopred umyjeme, dame do hrnca zalejeme vodou a pridame asi 3 mrkvy, vsetko spolu uvarime, osolime, pomixujeme, pridame na mensie kocky nakrajane zemiaky, uvarime a zahustime s trochou mlieka, vody a lyzicu hl. muky.
Ja si ten vyvar odkladam bez zatrepky, bez zahustenia, lebo nemozem muku a je vyborny, syty a lahky 🙂
Spenat so zemiakmi, tiez lacny obed 🙂
@vintage_lady si sikovna🙂 ak by si prosim Ta mala cas napises mi recept na Pribinacika a a chlieb dakujem Ti
@katrin21 keby som mala taketo jedla varit pre mojho chlapa,musela by som mu navarit 5 karfiolov,aby sa nasytil 😀 ale inak karfiol s bryndzou je poriadna mnamka
@sunshineka no moj chlap je poriadny, ale karfiol s brnydzou ho nasyti. ved su tam oskvarky 🙂 a bryndza je tiez syta..

@kvetinka222 ahoj, pokial chces usetrit peniaze nie len na jedle, ale ako pises vsade, kde sa da. tak ja mam velmi dobru skusenost s nakupovanim aj potravin cez jeden vernostny program, vdaka ktoremu setrime peniaze, ktore by sme inak vobec nemali.
ked to porovnam napriklad so stavebnym sporenim, ktore este stale mame, tak my usetrime viac penazi vdaka nakupovaniu ako ziskame na urokoch na stavebku! 🙂